Voer is vergif

Voer is vergif

Voer van een goede kwaliteit is één van de basis behoeftes die nodig is om te winnen. Dat betekent overigens niet dat je het duurste voer moet kopen. Je moet een goede kwaliteit voer kopen maar je moet ook weten hoe je moet voeren en wat je moet voeren. Grootste geheim van goed voeren is vooral niet teveel en niet te zwaar maar wel voldoende.

Voer niet teveel

Voer twee tot drie keer per dag kleine beetjes. Dertig tot vijfendertig gram voer per dag is voldoende. Soms hebben je duiven iets meer of minder nodig en hier zit het verschil tussen een duivenmelker en een duivenliefhebber. Een duivenmelker besteedt tijd aan zijn duiven en weet wanneer zijn duiven iets meer of minder nodig hebben. Niet iedere duif eet even snel het is dan ook niet altijd verstandig om alleen te kijken wanneer de eerste duiven gaan drinken om te stoppen met voer geven. Gerst is wellicht een betere graadmeter, een duif die vol zit laat het gerst vaak leggen. Maar niet elke vreetzak heeft een hekel aan gerst.

Kijk ook niet naar hoe andere voeren. Op elk hok zijn de omstandigheden weer anders. Elke duif is weer anders dus het voeren is geen vast gegeven wat bij elke duivenmelker op dezelfde manier moet gebeuren. Je kunt een voerschema overnemen van iemand maar niet als vaststaand feit gebruiken. Van zo moet het gebeuren want dan kom je telkens bedrogen uit.

Duivinnen voorbereiden

Duivinnen hoef je pas op de laatste dag voor ze worden ingekorfd bij te voeren. Door wat extra snoepzaad en/of pinda’s te geven. Bijvoeren betekent overigens niet meer voer geven maar voer met een andere samenstelling vaak wat vetter voer.

Doffers voorbereiden

Met doffers begin je twee dagen voor het inkorven al met bijvoeren. Wat en hoeveel je moet bijvoeren is ook afhankelijk van de wijze waarop ze thuis kwamen van de laatste vlucht.  Kerels hebben iets meer tijd nodig om reserves op te bouwen dan duivinnen.

Het ideale vlieggewicht

Op het ideale vlieggewicht is geen éénduidig antwoord te geven. Elke duif is tenslotte weer anders maar wat je wel als vaststaand feit kan gebruiken is dat elke duif circa 3 gram vet per uur vliegen kwijtraakt. Dat is ook de reden dat we de laatste dag iets vetrijke voer geven.

Duif met overgewicht

Een duif blaast zich op tijdens het naar huis toe vliegen. Veel duivenmelkers willen hun duiven al rond hebben op het ogenblik dat ze worden ingekorfd. Maar dan zijn de duiven al veel te zwaar. Op het moment dat ze worden losgelaten om naar huis te vliegen hebben ze last van overgewicht of zijn net over hun top heen.

Vol is wat anders dan bol

Wanneer je het goed hebt gedaan, korf je je duiven niet kogelrond in maar je hebt ze wel tijdig bijgevoerd. Wat er dan gebeurt is dat de duiven in de mand verder oplopen. Tot het ogenblik dat ze naar huis mogen vliegen. De duiven kunnen zich dan verder opblazen.zonder te zwaar te zijn. Je duiven komen dan schijnbaar onvermoeid en niet vermagert thuis maar vaak voller dan dat je ze hebt meegegeven. Pas dan heb je ze goed bijgevoerd.

Kogelrond

Dit brengt ons meteen naar iets interessants wat je niet veel leest of over hoort. Het onderbouwt wel de stelling dat teveel voeren je duiven op een achterstand brengt tijdens een wedstrijd. Vol is wat anders dan bol. Wist je dat een duif eerst lucht opneemt in zogenaamde luchtzakken. Alvorens zijn longen met zuurstof te vullen. De opgenomen lucht wordt samengeperst in de luchtzakken en de aansluitende hole beenderen. De luchtzakken bevinden zich in de hals, voor en achterborst, sleutelbeenderen en buik. De lucht komt op lichaamstemperatuur en dan pas gaat het richting de relatief kleine longen.

Stel je voor dat je je duiven kogelrond hebt gevoerd en je duiven zwaar en vet zijn. Juist, een duif kan dan zijn luchtzakken niet of te weinig opblazen waardoor er te weinig zuurstof kan worden opgenomen om optimaal aan de terugreis naar huis te beginnen.  Een ander probleem is dat je duiven de lucht die ze in hun longen krijgen niet eerst op lichaam temperatuur kunnen laten komen. Waardoor je postduiven vatbaarder zijn voor ziektes onderweg en nooit meer terugkomen of veel te laat.

Basis voerschema

Een goed voerschema is niet te zwaar maar wel gevarieerd. Zo kun je voor weinig geld een zak zoontjes van Vogro nemen als basis voer. Die je de laatste dag of dagen verrijkt met wat vetter voer zoals het jonge duiven vliegvoer van Vogro. In principe is dit al voldoende voor zowel je jonge als volwassen duiven om een heel seizoen op te draaien.

Aan de wijze waarop de duiven herstellen van een vlucht. Kun je zien hoe je kunt bijsturen met eiwitten en koolhydraten in de vorm van supplementen of voer. Het gaat er niet om hoe de duiven aanvoelen wanneer je ze gaat in nmanden. Juist hier schuilt het verschil tussen toppers en tobbers.

Op de dag van thuiskomst mag je ze altijd volledig vliegvoer geven. Zodat de duiven snel herstellen van de vlucht en gauw weer op hun normale gewicht zitten. Snoepzaad, pinda’s, hennep, eivoer of P40 zijn allemaal producten die je kunt gebruiken wanneer je vind dat je duiven te langzaam herstellen van de vlucht. Het is de bedoeling dat ze bijna net zo fris en fruitig thuiskomen als dat je ze ingekorfd hebt. Je moet je duiven dus voornamelijk goed observeren in hun gedrag.

Tip van de meester

Het enige wat je nu nog mist in dit artikel gaat over de wedstrijden waarvoor je je duiven op Donderdag al moet inkorven. Maar ook op wedstrijden waar je de kans zou kunnen lopen dat je duiven een dag langer in de manden moeten blijven. De duiven worden in de mand gevoerd wanneer ze twee dagen of langer in de mand moeten verblijven.

In het geval van twee dagen mand moet je er rekening mee houden dat je later moet beginnen met bijvoeren. Op sommige wedstrijden is het onzeker of de duiven na één dag of twee dagen worden losgelaten. Het is dan verstandig om twee groepen te maken die je apart van elkaar voorbereid.

Het voorbereiden op twee dagen mand kun je doen door het voer wat vetter te maken met een goede olie en een energiebooster te geven. Het heeft dan geen zin om de laatste dagen voor het inkorven zwaarder te voeren. Ten eerste zullen de duiven dan minder eten in de mand en minder eten betekent ook gelijk minder drinken. Wat er voor zorgt dat je duiven onderweg tijd gaan verliezen door een drinkplek te zoeken. Het zwaardere voer zoals mais en erwten krijgen ze onderweg wel gevoerd. De duiven bulken dan van de energie op het juiste moment en dat is het ogenblik waarop ze worden losgelaten..

7 thoughts on “Voer is vergif

  1. Goedenmiddag,
    Wat ik nou graag zou willen weten dat is,kan je het hele jaar het zelfde voer geven, het is zo’n gedoe op het laatst heb je van alles staan. Volgens mij kan het allemaal wat simpeler maar misschien heb ik het mis.vr,gr Ton.

    1. Je hebt het helemaal goed Ton. Het hoeft allemaal niet zo ingewikkeld. Sommige slagen heel goed met 1 soort voer het hele jaar rond en andere slagen heel goed met verschillende soorten voer. Conclusie is dan ook dat je moet doen waar jij je goed bij voelt en vooral moet blijven genieten van je duiven. Hou het zo simpel mogelijk zou ik adviseren.

  2. Hallo
    Ik wil even reageren op de 2 nachten mand en je voer, zoals dikwijls is ook uw systeem maar half uitgelegd en dat vind ik jammer. B.vb wat voor olie –
    en wat is energiebooster , hoe en wat voer je tot aan de inkorving.
    Kijk een beginneling weet niet waar je het over hebt, dus noem naam en merken

    Mvgr jac

    1. Ik denk dat het komt omdat het voor elk hok, elke situatie en elk soort duif weer anders is. Het is ook absoluut onmogelijk om een systeem te kopiëren. Het is zelfs af te raden omdat je er nooit verder mee komt. Je kunt systemen als leidraad nemen maar daarnaast is het veel experimenteren wat voor jou specifieke geval het beste werkt. Wat voor mij goed werkt kan voor jou totaal niet werken. En dat heeft dan niks met mijn systeem te maken. Het heeft er dan ook niks mee te maken of ik wel of niet het hele systeem met naam en toenaam benoem. Vooral voor beginners is het belangrijk om bij keizergeneraal kampioen uit de regio duiven aan te schaffen en dan het systeem kopiëren die diegene gebruikt. Vervolgens kun je dan gaan experimenteren wat wel of niet werkt in samenspraak met degene waar je de duiven vandaan hebt. Want 1 ding weet ik zeker. Elke duivenliefhebber is blij wanneer er een nieuwe duivenmelker bijkomt. En ik weet ook zeker dat elke ervaren duivenmelker een nieuwe duivenmelker graag verder helpt.

  3. Beste beheerder,
    Ik las in uw interessant artikel “Voer is vergif” met adviezen over hoe te voeren.
    Er is niet vermeld of dat voor alle afstanden geldt, dus is mijn vraag hoe te voeren bij Marathonvluchten?
    Bedankt alvast.
    Groeten Tom.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by CleanTalk Anti-Spam