Cees denkt na

Cees denkt na

12138525_949174245130168_5608070478841591835_oToevallig zag ik laatst op Facebook een opmerking van Paul Zwartepoorte en dat zette me wel tot nadenken. Hij zei, ik doe dit jaar niet mee met het allround kampioenschap van de SIS omdat mijn kroppers te laag zijn gekwalificeerd bij de tentoonstelling. En als ik meedoe, wil ik wel kans maken dat ik win. Nu denk ik dat Paul niet de enige is die zo denkt.

Stelling 1

Zou het kunnen zijn dat als de tentoonstelling na de ruiperiode was geweest. Paul een betere beoordeling had gehad op de tentoonstelling? En dat hij dan toch had meegedaan met het allround kampioenschap? Misschien wel, misschien ook wel niet.

Stelling 2

Brengt me naar de volgende gedachte die ik op deze site ergens heb gelezen. Kun je zowel een winnaar hebben op tentoonstellingen als een topper van een diefkropper. Ik denk het niet. Het lijkt mij een goed idee om de werk en show capaciteiten apart te beoordelen. Je hebt dan een beste in show en een beste in het werkkampioenschap. Deelnemers kunnen dan zelf beslissen welke kant ze op willen of het streven hebben om allebei te winnen of alleen aan tentoonstellingen mee te doen of alleen aan het werkkampioenschap.

Stelling 3

Een andere mogelijkheid is om eenvoudigweg de beoordeling in de show niet mee te laten tellen bij het allroundkampioenschap maar dat alleen deelname aan een tentoonstelling voldoende is.

Stelling 4

Misschien is er ook wel een taak weg gelegd voor de tilduivenbond ” ons belang”. Uiteraard is “ons belang” bedoeld voor de tilduiven liefhebbers maar gezien de moderne tijd. De grotere verspreiding van de tilsport liefhebbers zou een werkkampioenschap een extra stimulans zijn om lid te worden van de tilduivenbond “ons belang”.

Stelling 5

Door samenwerking tussen de SIS en “ons belang” zou het werkkampioenschap wellicht een groot terugkerend evenement kunnen worden die een gezonde stimulans zal zijn voor de diefkropper sport in het algemeen.

Wat vinden jullie ervan?

5 thoughts on “Cees denkt na

  1. Dat Paul Zwartepoorte met zijn duif of doffer niet meedoet aan het allround kampioenschap is zijn eigen keuze. De reden is dat hij minstens bij de eerste 5 wil eindigen. Nu is het zo dat de SIS dit allround kampíoenschap in het leven heeft geroepen om juist ook de vliegkwaliteiten van de Spaanse rassen te belichten en niet alleen de tentoonstellingsraskenmerken .Bij het allround kampioenschap gaat het om het meedoen niet om het winnen. Iedereen is eigenlijk winnaar. Als de duivin of doffer van Paul heel goede vliegkwaliteiten heeft zou deze zelfs nog bij de eerste 5 kunnen eindigen. Waarschijnlijk heeft deze niet de vliegkwaliteiten die aan zijn standaard moeten voldoen en heeft hij de eer aan zichzelf gehouden. Misschien voldoet zijn duivin of doffer bij het volgend allround kampioenschap wel aan alle kwaliteiten wie weet wordt hij dan zelfs 1e. Moet wel gezegd worden op de laatst clubdag van de SIS zat zoveel moois en als deze ook nog allemaal goede vliegkwaliteiten tonen dan is de winnaar een heel gelukkig man of vrouw.

  2. in grote lijnen eens met Jerry , deelname is ook geen must je moet het zelf graag willen om de kick en de fun en de onderlinge “strijd” . de duif en liefhebber an sich worden er niet meer of minder van of je moet jezelf graag op de borst willen kloppen ? laten weerhouden , bang zijn niet bij de eerste te eindigen , om af te gaan in de ogen van het gepeupel , lekker belangrijk (is maar een hobby) kijk naar de geschiedenis van het Allroundkampioenschap , dus niet alleen van de laatste jaren , dan zie je dat je met bv 94 pnt ook nog een heel eind kunt komen . dat een winnaar op de Show ook heel hoog kan scoren op het Vlieggebeuren en zo Allroundkampioen wordt is ook al diverse keren gebleken en geeft alleen maar weer hoe goed zo’n liefhebber op alle vlakken bezig is met zijn hobby .

  3. als je het Allroundkampioenschap niet hobbymatig maar puur als “sport” zou benaderen zal je zien dat hoe je de regels ook aanpast of wijzigt het toch steeds weer dezelfde (fanatieke/gedreven ?) liefhebbers zijn die met de eer gaan strijken . de betere liefhebbers die het jaar rond met hun beesten bezig zijn , veel tijd (geld ?) en energie er in steken , keihard selecteren en wel beschikken over het benodigde “fingerspitzen gefuhl “.
    je hoeft hier niet in mee te gaan , het kan ook anders en er voor zorgen dat de “rassen” blijven zoals ze bedoeld zijn , mooi en goed , maar voor de liefhebber vooral LEUK om dagelijks mee bezig te zijn . volgens mij de definitie van onze hobby ?

  4. het omdraaien van het kampioenschap een idee wellicht ?
    je geeft eerst de 2 , in jouw ogen , beste duiven op die worden thuis gekeurd zoals nu ook al gebeurd . deze zend je later in op de TT (SIS Clubdag) natuurlijk zonder dat de keurmeester (en liefhebber !) kennis heeft van de reeds behaalde resultaten , ook een eerlijk verhaal lijkt mij ?
    blijft mensenwerk dus altijd moeilijk .

  5. zeker er zat zoveel MOOIS op de TT maar als je kritisch “durft” te zijn ook heel veel waar ik mij als liefhebber voor zou schamen of anders gezegd ik zou ze niet op mijn hok willen hebben laat staan (erger nog) er mee verder willen kweken . hierbij het tijdstip waarop (rui) buiten beschouwing gelaten . dit zegt veel over de inzender(s) zelf .

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *