Duiven aanschaffen

Duiven aanschaffen

Duiven aanschaffen is makkelijk maar goede duiven aanschaffen is echt moeilijk. Denk dat de meeste duivenmelkers het nodige geld hebben zien verdampen. Sommige duivenmelkers proberen hun slechte aankopen gauw weer kwijt te raken op Marktplaats aan andere gelukzoekers. Het is niet eerlijk maar geloof mij als het om geld gaat zul je veel niet eerlijke mensen tegenkomen.

Dit artikel is bedoeld om je te helpen, postduiven aan te schaffen van een zo hoog mogelijke kwaliteit terwijl je toch in je budget kan blijven. Hoe klein dat budget ook is. Niet alles draait om de aanschaf van een zo duur mogelijke duif. Ook met postduiven die je van de markt in Lier koopt kun je prijzen winnen. Het is alleen de truc om te weten welke duiven je moet kiezen. In dit artikel hoop ik je te kunnen helpen bij de aanschaf van uitstekende kwaliteit postduiven waar je ook werkelijk wat aan hebt.

Duiven aanschaffen

In dit artikel vind je als over:
– waar je het beste je duiven kunt kopen
– bij welke kwekers kun je het beste je duiven kopen
– waar je op moet letten wanneer je een duif koopt
– hoe je prestatie duiven kunt vinden en kopen
– de juiste afstamming voor jou uitkiezen
– een goede kweekduif uitkiezen
– welke karakter eigenschappen een goede duif nodig heeft
– en nog veel meer

Op het einde staan er nog enkele zeer goede tips.
Ook een gouden tip over het mee doen aan veilingen.

Alleen als je geld hebt wordt je kampioen

Duiven aanschaffen, tegenwoordig denken mensen dat je alleen nog tot de top kan behoren als je veel geld hebt. Geloof mij dat is absoluut niet waar. De beste duiven konen vaak van onbekende hokken af. Ik zal je 1 geheim verklappen. Dat geheim is dat elke grote naam elk jaar weer duiven aankoopt. En weet je waar zij hun beste duiven aanschaffen. Bij vaak kleine duivenmelkers die niet opvallen maar wel keiharde uitslagen kunnen neerzetten. Zulke duiven in handen van ervaren duivenmelkers kunnen zorgen voor ongekende successen maar dat wordt jou niet verteld.
Waardoor je alles koopt wat los en vast zit en vaak boven je budget. Stom want dat is helemaal niet nodig. De meeste topduiven kosten helemaal niets of heel weinig.

Koop aantallen

Koop gelijk een flink aantal jonge postduiven. Bij voorkeur een ronde late jonge van een goede postduivenmelker. Zijn deze postduiven nog te duur kun je kijken of je een ronde eieren kan kopen en deze bij voedsters kunt onderleggen. Dit kan veel geld schelen en de kans dat er uitschieters bij zijn is veel groter dan wanneer je maar een paar duiven aanschaft.

Begin met het zoeken naar de juiste duivenmelkers

Voordat je direct postduiven gaat aanschaffen van de eerste de beste duivenmelker die je tegen komt.Is het verstandig om eerst even te kijken wat de prestatie zijn van de duivenmelker waar je duiven van wilt kopen. Het meest duidelijke is op zoek te gaan naar een generaal kampioen van een regio of iedergeval van een club. Deze man is in staat geweest om zijn duiven het hele seizoen in topconditie te houden. Dat betekent dat je grote kans hebt dat de hele kolonie postduiven uit een zeer hoge kwaliteit bestaat. Kun je hier dan een ronde jongen of eieren kopen dan weet je zeker dat je met kwaliteit naar huis toe gaat.

Kijk naar reputatie

Een ander aspect war je naar moet kijken is of deze betreffende kampioen een goede reputatie heeft. Met andere woorden zijn er ook andere liefhebbers die goed met zijn postduiven kunnen vliegen. Is hij de enige dan heeft het weinig zin om duiven van hem te kopen omdat je tenslotte niet de duivenmelker erbij koopt.

Oefen je in sociale vaardigheden

Door een goede relatie aan te gaan met deze duivenmelker. Kom je al gauw te weten wat zijn methode is om te winnen.
Uiteraard kan je niet klakkeloos deze methode overnemen omdat elk hok weer anders is. Denk aan verluchting, denk aan standplaats denk aan de omgeving. Je zult dus op een gegeven moment zelf beslissingen moeten maken. Maar ondertussen kun je wel zijn methode gebruiken als uitgangspunt. Elke goede duivenmelker wil je helpen verder te komen maar of hij je gaat helpen ligt voor een heel groot deel ook aan jezelf.

Hoeveel topkoppels heeft een kampioen

Elke kampioen heeft enkele koppels met duiven die het beste van zijn hok zijn. Aan deze koppels duiven dankt diegene zijn successen. Hoe meer goede kwekers deze duivenmelker heeft zitten. Des te beter en sterker is zijn hok. Een goede manier om erachter te komen is te kijken of de wedstrijden waar hij aan mee doet elk jaar weer door hem gewonnen worden. Stel je voor dat deze duivenmelker al drie jaar op rij generaal kampioen is geworden. In dat geval hoef je je geen zorgen te maken of te twijfelen of je wel bij de juiste duivenmelker bent.

Koop alleen als je een klik voelt

Koop van een duivenmelker alleen duiven als je een goede klik met hem hebt. Want in de toekomst zul je zijn adviezen nog wel eens nodig hebben. Het mooiste is om een ronde vroege jongen te kopen maar vaak gaat daar een hoop geld mee gemoeid. Om toch deze duiven te kunnen aanschaffen. Kun je proberen om late jongen te kopen of een ronde eieren die je door voedster duiven kunt laten uitbroeden.

Ga op zoek naar kleine liefhebbers

Liever goede duiven van een kleiner hok met postduiven kopen dan van kampioenen die elk jaar honderden duiven fokken.
Er zijn liefhebbers die elk jaar wel 500 duiven fokken. Natuurlijk heel goed presteren maar het grootste gedeelte van hun gefokte jongen toch naar de poelier brengen of verkopen aan onwetende of eigenwijze duivenmelkers. Koop je duiven van een goede liefhebber die elk jaar maar enkele tientallen duiven fokt. De kans is vele malen groter dat je goede duiven koopt en vaak nog vele malen goedkoper ook.

Overdrijven is nergens voor nodig

Probeer altijd de beste duiven te kopen maar overdrijf niet. Het grootste gedeelte ruim 80% van de duiven presteert onder de maat. Ook de jongen die je koopt van grote kampioenen. De kans dat je een slechte duif koopt is vele malen groter dan de kans dat je een goede duif koopt. Het geld wat je ervoor wilt betalen verhoogt die kans niet. Je weet 1 ding zeker en dat is dat van de tien duiven die je koopt er acht weer weg kunnen. En dan is 50 euro per jong best een hoop geld.

Let op waar kampioenen hun duiven aanschaffen

Echt waar, ook kampioenen kopen elk jaar duiven bij. Om bij de rij met kampioenen te kunnen blijven horen. Vaak zijn het relatief kleine duivenmelkers met enkele duiven die keihard spelen maar te weinig duiven hebben om op elke wedstrijd te schitteren of om op te vallen. Een ronde jongen wordt vaak heel goedkoop verkocht maar in de handen van een kampioen zijn deze duiven goud waard. Vaak is het een duivenmelker in de buurt.

Meer kans uit herhalingsnesten

Toch heb je een grotere kans goede duiven te kopen uit een koppel duiven die al meerdere keren goede jongen heeft gegeven. Dit is nooit een garantie dat dit weer gebeurt. Daarnaast moet het soort duiven jou ook liggen en aanstaan want behalve goede kwaliteit, spelen er nog genoeg andere factoren mee die van een goede duif een slechte duif kunnen maken of andersom.

One loft races

Duiven die op de middellange afstand worden gespeeld zijn het meest lucratief. Omdat ze ook vaak ingezet kunnen worden op de one loft races. En je zult zien dat het in toekomst steeds normaler wordt om ook grote geldprijzen te kunnen winnen.

Met welke duiven moet je beginnen

Leukste duiven om mee te beginnen zijn de allrounders. Duiven die van 100 tot 800 km prijs kunnen vliegen. Maar een specialisatie in een bepaalde richting is ook niet verkeerd. Het maakt de doelstellingen die je hebt dan wel een stuk eenvoudiger. Begin je pas, begin dan met allrounders om te kijken welk spel jou het meest ligt.

Kijk uit met duivinnen kopen

Duivinnen kopen is iets waar je goed mee moet uit kijken. Waarom zal ik je uit leggen. Een duivin heeft maar 1 eierstok en kan in haar vruchtbare leven circa 80 eieren leggen. Veel meer is niet mogelijk en op is op. Een intensief gebruikte kweekduivin is na 5 jaar dan ook wel klaar met eieren leggen.

Ouwe duiven

Aankoop van gepensioneerde duiven is ook een optie. Vaak is er goed mee gevlogen de eerste paar jaar maar het kweekhok zit al vol. Een duivenmelker is toch gehecht aan zijn oude kampioen en wil er graag een goed tehuis voor zoeken. Vaak wel wat duurdere duiven maar zeker het overwegen waard. Hou er wel rekening mee dat een ouwe duif tijd nodig heeft om te wennen. Dus het kan zomaar zijn dat een doffer niet bevrucht of een duivin geen eieren meer legt. Maar geef je ze de tijd kan een jaar later toch nog een kampioen worden geboren. Wat helpt is wanneer je ook de vaste partner van je ouwe kampioen koopt. Dit kan echt een verschil maken.

Nadeel van jonge duiven

Nadeel van de aanschaf van jongen duiven is dat je geen idee hebt wat je koopt. Al zijn de bijgeleverde stambomen nog zo indrukwekkend 80% kans dat het niks wordt. Stel dat je tien jongen koopt tegen een prijs van 50 euro per stuk. Totaal is dat 500 euro. 20% kans dat je twee bruikbare dieren eruit over houd. Betekent dat je 250 euro per duif betaald.

Goede duiven zijn nooit duur

Voor 250 euro per duif kun je ook kijken of je een volwassen bewezen kweker of vlieger kan kopen. Maar de jongen daarvan is hetzelfde verhaal ook dan kun je niet verwachten dat het allemaal goede duiven worden. En kun je nog steeds verwachten dat slechts 20% bruikbaar is voor de wedstrijden. Maar stel je voor dat je tien jongen koopt en ze zijn allemaal geschikt om wedstrijden te doen want dat kan ook. Of dat je gelijk een aantal toppers kweekt uit het broedkoppel die je hebt aangeschaft. Je moet dan ook niet alles kopen wat op je pad komt maar rustig nadenken welke strategie voor jou het beste gaat werken.

Op zoek naar ouwe bloedlijnen

De meeste grondleggers van beroemde bloedlijnen zijn al lang dood. Vaak hebben we het dan ook over duiven die gekweekt zijn uit duiven waarvan hun overgroot opa uit het betreffende beroemde duivenhok komen. Al die tot de verbeelding sprekende bloedlijnen bestaan dus niet meer. Waarom niet omdat de grondlegger zich al vele jaren niet meer bemoeit heeft met het samen zetten van de koppels of het spelen van de duiven. Wat inhoud dat die beroemde bloedlijnen alleen nog pure illusie zijn.

Nieuwe bloedlijnen

Kijk hier heb je wat aan. Dat zijn kampioenen die weten waar ze hun duiven moeten halen. Weten welke duiven ze moeten kruizen om kampioenen te fokken. Hier kun je duiven kopen maar vooral veel leren.

Elke duivenmelker koopt duiven

Elke duivenmelker koopt duiven. En vaak koopt die duivenmelker duiven die snel weer weg moeten omdat er niets fatsoenlijks uit gefokt kan worden. Wanneer je duiven koopt, let dan op of duiven op de stamboom veel voorkomen in de stambomen van zijn andere duiven. Staan er allemaal vreemde duiven op het stamboom van de duif die hij wil verkopen. Heb je een grote kans dat je er niets aan hebt..

Familie kopen

Soms kun je duiven kopen uit goede families. Alleen de kweekwaarde wordt steeds kleiner naarmate de grote kampioenen verder in het stamboom staan. Een broer of zus, zoon of dochter van een kampioen is de moeite waard. Maar zodra we het gaan hebben over Opa’s en Oma’s of overgrootouders. Geef er dan iedergeval niet zoveel geld aan uit wi je die duif echt hebben.

Waar moet je opletten

Wil je een duif beoordelen. Leer dan eerst een duif vast te houden. Zonder knijpen maar rustig en zodanig dat de duif niet eens het idee heeft dat hij wordt vastgehouden. Begin ook niet gelijk de bek open te trekken of vleugels te spreiden. Laat eerst de duif op ze gemak komen in je hand. Je voelt dan vanzelf of je te maken heb met een echte atleet of een soepduif.

Ogen beoordelen

Het mooiste oog is afkomstig van een duif die tien eerste prijzen heeft gewonnen. Kleur, grote etc daar gaat het niet om. Wel mag een oog niet te ver uit de schedel poppen. Omdat het oog door wind en weer geteisterd wordt.Enigszins gestroomlijnd heeft dan ook de voorkeur.

Juiste balans

Elke kampioen heeft de juiste balans. Dus een uitgebreide verhandeling over de balans vind je hier niet. Voel die duif in je hand. Is hij in balans, is het dier in evenwicht is het een atleet.

Spieren

Wanneer je wat meer ervaring hebt in het vasthouden van duiven. Kun je gaan letten op de spiermassa aan weerskanten van het borstbeen. Voorzichtig druk je met je vingertoppen langs het borstbeen en voel je het terugdrukken van je vingertoppen.

Vleugel

Boeken vol lees je over de vleugels van een postduif. Maar alleen kampioenen beschikken over de beste vleugels en soms zijn de ie vleugels klein, lang, dik, groot of klein. Het gat erom of de vleugel in verhouding is met het lichaam.

Staart

De staart laat zien hoe het gesteld is met de rug van een duif. Een wiebelig aan de rug geplakt staartje willen we niet. Maar een mooi en sterk gestroomlijnde staart wel want dat duidt ook vaak op een sterke rug.

Veilingen

Kopen of verkopen

Dit artikel gaat over duiven aankopen maar van duiven verkopers kun je een hoop leren. Een indrukwekkende lijst met vele kampioenschappen die door ooms, tantes en achterneven zijn gemaakt. En met naam en toenaam worden vermeld op stambomen. Verkopen geweldig maar dat zegt nog niks over de duif zelf. 80/20 verhaal.

One loft races

Aan het eind van het vliegseizoen worden alle duiven van een one loft race verkocht. En vaak tegen relatief lage prijzen. Dus wil je een prestatie duif aanschaffen tegen relatief weinig geld. Verdiep je hier dan eens in.

Complete uitverkoop

Complete duivenhokken die worden verkocht. Geven een mooie kans om aan een goede basis te komen voor een nieuwe duiven kolonie.

Inkrimping vanwege

Inkrimping van het een bekend duivenhok komt ook vaak op een veiling te staan. Weer een kans om aan goed basis materiaal te komen.

Voorkom veilingkoorts

Bied niet meer dan je denkt dat een duif waard is. En geloof me dat is vaak een stuk minder dan je denkt. Soms kan het gebeuren dat je je laat meetrekken door enthousiaste bieders. En eindig je met een veel te dure duif. Wees verstandig en ga voor de krenten in de pap.

Gefeliciteerd

Gefeliciteerd je hebt het einde van dit artikel gehaald. Ik hoop echt dat je er wat hebt gehad en ik zou het super vinden wanneer je dat kenbaar maakt in een bericht hieronder. Maar mocht je aanvullingen hebben ook dan zou ik het leuk vinden om die hieronder terug te lezen.

12 thoughts on “Duiven aanschaffen

  1. Ik ben blij dat er mensen De moeite nemen om informatieve stukken te schrijven en die niet voor zichzelf te houden. Ik leer elke dag weer bij. Bedankt daarvoor

  2. Ik heb een twintigtal mooie en waarschijnlijk goede duiven . vanwege mijn leeftijd (85) en gezondheid en daardoor de verhuizing naar een aanleunwoning dwingen mij om de duiven weg te doen. voor weinig geld kan een beginneling in het bezit komen van mooie en gezonde duiven. ik wacht de reactie af.

    Wim Linzzen
    06 53374688

  3. Ik heb dit jaar een 10 tal jonge duifjes “gekregen” uit zijn beste koppels die reeds goede prestaties bewezen hebben in de grote fond.
    Kan ik daar ook mee beginnen op Vitesse volgend jaar. Want hij zegt voor de grote fond moeten ze minstens 3 jaar zijn of beter nog 4 jaar.

    1. Ik neem aan dat je ze als jonge duif al ingevlogen hebt op de jonge duiven vluchten. In dat geval gewoon meedoen met de vitesse, midfond en dagfond volgend jaar. Het jaar daarop kun je ze dan best 1 of 2 keer meer geven op de overnacht fond.

      Zijn het late jongen en niet ingevlogen. In dat geval ga er alleen mee kweken en gebruik de jongen voor de vluchten. Is het ook niet zo erg als je is een jong kwijt raakt.

  4. Ik ben 67 jaar jong en al van mijn 7 jaar droom ik van de duiven. Ik had toen sierduiven maar door de druk van een kwaadwillige buurvrouw (zelfs tot de vrederechter toe) ben ik moeten stoppen. Nu nog een hok en duiven en we kunnen starten.Eenmaal door de duivenmicrobe gebeten geraakt ge er nooit meer van af.

  5. goedemiddag,ben herstarter in de duivensport(nu 59 jaar) juist deze site gevonden superleuk dat er nog liefhebbers zijn die deze interessante zaken welen delen.duivensport is zeer veel veranderd denk ik.vooral gecommercialiseerd wat veel naijver teweeg brengt en de prijzen zot maakt .is inderdaad niet gemakkelijk om te herbeginnen en moeilijkste is paar liefhebbers te vinden die je aan eerlijke prijs eerlijk willen helpen.
    ga nu veel lezen en dan met positieve ingesteldheid opnieuw starten forum als dit geeft veel moed
    dank u

    1. Leuk om te horen. Meld je gewoon aan bij een club en ik weet bijna zeker dat er nog heel veel mensen zijn die een ander graag willen helpen.
      En bedenk het gaat niet om geld zolang je maar plezier hebt aan de hobby. En daarnaast dure duiven geven geen enkele zekerheid dat het ook goede vliegers of kwekers worden. Durf gerust te zeggen dat het aller grootste deel zijn geld niet waard is. Dus laat je vooral niet gek maken door alle bedragen die je hoort en doe er ook vooral niet aan mee door dure duiven te kopen want je weet maar 1 ding zeker en dat is dat je je geld kwijt bent. Het gaat om gezondheid, een goed duivenhok en vooral plezier in je hobby de rest is allemaal onzin. Zelfs al die bijproducten, puur emotie en onthoud van een ezel maak je nooit een renpaard dus goed en streng selecteren. Je zult zien dat je dan heel snel een goed hok met duiven opbouwt zonder dat je failliet bent of bij de schuldhulp sanering terecht kan.

  6. Wat zijn nu eigenlijk, behalve de grootte, de meest kenmerkende verschillen tussen een doffer en een duivin?
    Misschien een een onnozel maar ik vind het best lastig om te zien.

    Gr, Peter

  7. Beste allen,

    voor familie ben ik op zoek naar wratduiven en arabische trommelduiven. Zelf ken ik er niks van…
    Kan iemand mij vertellen waar ik die eventueel zou kunnen vinden?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *