Coco Colliano zoals hij heet in de volksmond, is eigenlijk de Cuco Lorca of ook wel Cuco Lorquino. Het heeft een aantal jaar gekost voordat ik daar achter kwam. Maar ook ik weet niet alles, om die reden dat ik de Cuco Lorca gewoon Cuco Colliano blijf noemen. Is het niet uit koppigheid dan wel door oud sentiment.
Oude herinneringen
De Cuco Colliano zoals ik hem heb leren kennen. Heeft een aantal jaar op mijn hok geleefd in de jaren 80 van de vorige eeuw. Soms moet je keuzes maken in het leven en hierdoor verdween dit ras van mijn hok. Waar ik eigenlijk tot op de dag van vandaag spijt van heb gehad want niet lang daarna waren deze duiven uit Nederland verdwenen.
Lelijkste Spaanse kropper
Reden voor het verdwijnen van de Cuco Colliano is het feit dat het zeker geen bijzonder mooie duif is om te zien. De schoonheid van de Cuco Colliano zit van binnen. Het is zijn karakter wat de Cuco Colliano zo bijzonder maakt en zich onderscheid van alle andere Spaanse kroppers. Als Spaanse kropper is hij wellicht de lelijkste kropper die er is. Een krop heeft hij nauwelijks en verder is het een kropper zonder echt opvallende kenmerken.
Er was eens een
Goed, het verhaal gaat dat tussen de 18de en 19de eeuw twee koppels duiven vanuit Valencia naar Lorca kwamen. Een Spaanse duivenmelker Diego Rodriguez ontfermde zich over deze duiven en zoals gebruikelijk toentertijd werd er van alles mee gekruist. Waarvan de gewone Colliano waarschijnlijk nog wel de meeste invloed heeft gehad.
Vliegende banaan
In de begin jaren tussen de 19de en 20ste eeuw werd de Cuco Colliano gekruist met de Morrilero waarna de Cuco Colliano al snel heel populair werd in Lorca. Het was een ras wat vooral onder veel boeren werd gehouden als de ultieme diefkropper. Pas in de twintigste eeuw werd er specifiek gelet op de manier van vliegen met als gevolg dat de Cuco Colliano als een vliegende banaan door het leven moet gaan.
Schoonheid zit van binnen
De Cuco Colliano is een duif die zeer zelfverzekerd vliegt. Een duif die altijd lucht op plat maakt en zeker niet ergens anders gaat zitten als op zijn hok. Een zeer betrouwbare duif die nauwelijks te vangen is door andere duiven. Maar het is ook een zeer gedreven en slimme kropper om verdwaalde en wilde duiven binnen te halen.
Cuco Colliano, eenmansduif
Deze Spaanse kropper is geen ras waarmee je kan opscheppen, zodra er vreemde mensen in de buurt van het hok zijn zal hij absoluut een heel ander gedrag gaan vertonen als dat je gewend bent. Soms zullen ze niet binnen willen komen en het mooie hokwerk zullen ze niet laten zien. Alleen met hun eigen verzorger bouwen ze een vertrouwelijke band op. Ze zijn bijzonder eenkennig en afstandelijk naar vreemde toe. Ook veranderingen in de buurt van het hok zal een Cuco Colliano tot voorzichtigheid manen. Het is een diefkropper die zeker bereid is om zonder problemen tot enkele kilometers van het hok op zoek te gaan naar een partner. Ideaal voor liefhebbers die veel sport hebben en op zoek zijn naar een echte gaande die nauwelijks te vangen is.
dit is één van de Cuco’s , de ander is de “Auténtico cuco de raza antigua murciana” ook Cuco genaamd en hier in NL nog wel enkele van aanwezig .
in bovenstaand artikel beschreven “lokaal rasje” hoort in het rijtje van de postuurvliegers CLASES – MORONCELO – MORRILLERO – TIRO Y EMPERCHE helaas ook hier speelt uiterlijk een steeds grotere rol en vervagen de grenzen door veelvuldig onderling kruisen .
door de “verkeerde” benaming Colliano (volksmond ?) te gebruiken krijg je verwarring deze zitten namelijk in een totaal andere groep van Spaanse rassen COLILLANOS – HOLGUEROS – QUEBRADOS – MARTEÑOS derhalve zeer onwaarschijnlijk dat deze gebruikt zijn daar het karakter , vliegbeeld etc. totaal verschillend zijn ?
Hey Arie, voor iemand die het liefst alle rassen zuiver wilt houden. Bied je wel altijd opvallend veel bastaarden aan via marktplaats. Nu weer een Postduif met Balear en Jiennense. Toch niet zo tevreden met je rasduiven?
zijn niet mijn eigen duiven , wel allen gekweekt uit duiven van mij afkomstig . ik fungeer hier als een soort “bemiddelaar” omdat ik veel goede kennissen / connecties in de regio heb , ze brengen hier beesten en vragen naar beesten , geen handel alleen kwaliteit en alles voor NOP . ze gaan ook alleen naar mensen die ik iets gun . beginnende jonge liefhebbers en oudere / herintreders waar de afstand naar DH te groot is . door mijn ziekte heb ik nu tijd en het is voor mij afleiding .
duidelijk genoeg ?
Maakt niet uit hoor Arie dat je ook afentoe is een ander ras door je eigen dieren heen kruist. Worden ze alleen maar beter van
ik zou beter niet reageren op een reactie van iemand die niet weet hoe het zit maar toch ; dat goede kennissen van mij het leuk vinden met bastaarden te vliegen en ze te kweken en hun overtollige beesten hier neer zetten heeft totaal niets van doen met mijn eigen beesten . ik heb 3 doffers en 3 duivinnen allen eigenkweek / vlieglijn , zeer nauw verwant en dit vanaf de eerste import en nazaten 2009 . degene die hier al wel jaren over de vloer komen weten dit . mijn duiven zijn zeker meer dan goed genoeg , ook bij een ander , heb dus voorlopig geen kruisingsmateriaal nodig . kijk op mijn You tube kanaal daar staan ook alle door mij zelf gebruikte beesten op vanaf mijn herstart .
Raar verhaal Arie. Dus je zogenaamde goede kennissen kunnen niet zelf hun (mislukte) experimenten weggeven maar doen dat via jou. De man die zo tegen het kruisen van rassen is. Op je videokanaal staan ook kruisingsproducten op trouwens. Ieder moet het voor zichzelf weten het is alleen vreemd dat jij als tegenstander van het kruisen van rassen. Kruisingsproducten van goede kennissen weggeeft omdat jij zulke goede connecties hebt. Je verhaal wordt steeds ongeloofwaardiger. Geeft niks, als jij maar weet hoe het zit. 😉
Hallo Joop,
De reden dat ik met een paar duifjes begonnen ben is door mijn neurologische beperkingen om zo toch weer een uitdaging aan te gaan.
Ik ben 1 van die kennissen van Arie van Ee, die ook met bastaarden vliegt en kweekt.
En dat Arie onze duiven huisvest is vooral gunst omdat de meesten van zijn kennissen maar een klein duivenverblijf hebben voor een paar duifjes(maar die kweken ook) en Arie heeft meer ruimte dan duiven en dit is een mooie manier om met anderen in contact te komen en duiven te ruilen.
Mijn uitdaging is om mijn eigen Butchon Hollandica (een super dief) te kwekken en te trainen en daar zijn meerdere rassen voor nodig en soorten voor nodig om mee te kweken en te trainen en dankzij Arie van Ee zijn kwaliteit,ervaring en ruil duiven(wat de kosten zeker drukt) is het voor mij een stuk aangenamer geworden om deze uitdaging voor mijzelf aan te gaan.
Arie heeft zijn ras echte duiven,
de bastaarden van bijv. mij.
M.v.g. Gert-Jan.
p.s. Uw gedachtegang ,neem eens een kijkje bij Arie en oordeel dan nog eens….
Als je een goeie duifkropper wil fokken moet je die hier in scheveningen. Duindorp proberen. Toch niet bij juli daar heb je totaal geen tegenstand o ja een roofvogel maar die hebben wij ook
Ik heb er nog wel een paar die je mag uitproberen.
Dacht hetzelfde hoe ken je nou vangdoffers telen terwijl je geen strijd heb of tegenstand heb
Diefkroppers worden niet alleen gebruikt om duiven van je buren te vangen maar kunnen ook worden gebruikt om rotsduiven, verwilderde of verdwaalde duiven te vangen. Die sport is zelfs vele malen groter in vergelijking met alleen den Haag en omstreken. Van Amerika, Canada, Afrika, Australie, Azie het midden oosten en zelfs in Roemenie worden duiven gevangen met kroppers.
Hola
Buscando 2 ejemplares macho y hembra, quiero poner 2 en mi casa aquí en La Haya. Soy de cuba y aya deje mis ejemplares criollos, pero la verdad es que aquí estoy perdiendo porque hay mucha raza y a mi me gusta el palomo de trabajo y que vuele y trabaje como es realmente, tanto en tierra como en el aire. Si usted puede darme alguna información se lo agradecería