De Haagse tillen zijn uniek in de wereld. Het kan zo zijn dat er over de hele wereld duiven worden gevangen met behulp van andere duiven. Maar nergens ter wereld bestaat het Haagse duiventil systeem dit is uniek en bijzonder efficiënt om de Haagse vangsport te beoefenen.
Vroeger toen alles beter was
In de oude buurten van den Haag stonden in de hoogtij dagen van de vangsport werkelijk honderden tillen vlak bij elkaar. Concurrentie was bijzonder zwaar onder de tilduiven liefhebbers. Woningbouw verenigingen moesten regels vaststellen om het niet uit de hand te laten lopen. Zo mocht een haagse til niet dichter dan 75 meter bij een andere til leggen. Er mochten ook geen verboden vangmiddelen worden gebruikt zoals een spaarpot of drijfren.
Haagse tillen
We kunnen eigenlijk vier verschillende Haagse tillen onderscheiden.
- Op het grind
- In de spinazie
- Uit de nok
- Op het balkon
Op het grind
Een Haagse til in het grind is waarschijnlijk de meest bekende haagse til. Het is een duivenren met een kiosk die op het platte dak ligt in het grind.
In de spinazie
Vooral bekend uit loosduinen. Liefhebbers in Loosduinen hadden vaak een moestuin in hun tuin. Bij de moestuin plaatsen ze dan de Haagse duiventil. Duivenmelkers in Den Haag noemde dat dan smuilend “hij ligt in de spinazie”.
Uit de nok
Een bijzondere constructie op een schuin dak. Waaruit de nok een haagse duiventil werd gebouwd. Het meest ideaal was als de kiosk nog boven de nok uitstak. Zodat de duivenmelker vanuit zijn kiosk het mooiste uitzicht van de wereld had.
Balkonhok
Niet iedereen heeft een tuin of kon een haagse duiventil maken op het grind. Maar een gelijkende constructie met schuif en al kon ook op een balkon worden gebouwd. Dit bewijst dat je ook met een paar duiven deze hobby beleven.
بسیار بسیار بسیار متشکرم بابت اطلاعات مفید شما لذت بردم و از آقای ایرج رامرمزی بابت این لطف تشکر میکنم
خوشحالم که می بینم این همه علاقه از سوی ایران وجود دارد.
از اینکه این وبلاگ را خواندید بسیار متشکرم