Opgroeien van piepers

Opgroeien van piepers

Is het geen wonder wat we tijdens het kweekseizoen  beleven. Na circa 18 dagen broeden komt een duivenei uit en zeven weken later wordt de pen al geruid. Het kleine hulpeloze wezentje is dan al zo groot dat het zelfs al kan vliegen.

Zeven dagen pap

De eerste zeven dagen krijgen de piepers pap of duivenmelk. Na het leggen van de eieren ontstaat er door de ontwikkeling van een hormoon de aandrang om kropmelk te produceren. Wat feitelijk een vet afscheiding is geproduceerd door de kropwand. De krop wordt wat diker en de kropwand zit vol met cellen die gevuld zijn met vetten. Zodra de jongen op uitkomen staan wordt door het pikken tegen de eischalen de ouders gestimuleerd om duivenmelk aan te maken voor hun jongen.De cellen in de kropwand barsten open en zo ontstaat er een witte brij wat we kennen als duivenmelk.  Ongeveer zeven dagen krijgen de jongen deze pap om vervolgens geleidelijk te wennen aan vast voedsel. Na circa tien dagen is de overschakeling op vast voedsel een feit.

Extra grote en sterke piepers krijgen

Je kunt na zeven dagen een trucje toepassen om je jongen extra sterk en snel te laten groeien. Je kunt dat toepassen wanneer er bijvoorbeeld 1 jong wat achter blijft in de groei. Omdat het als tweede jong geboren is en daardoor wat minder duivenmelk krijgt. De truc is het jong over te leggen bij een voedsterduif die een paar dagen later is begonnen met het geven van duivenmelk. Desnoods kun je dit een aantal keer herhalen en je zult zien dat het jong groeit als kool wanneer het 2 tot 4 dagen langer duivenmelk krijgt als normaal.

 Welk voer geven

Voer met kleine zaden en granen worden makkelijker doorgegeven aan de jonge dieren. Het spreekt voor zich dat je in deze periode de duiven het allerbeste voer moet geven wat er is. Zodat de piepers goed kunnen opgroeien tot sterke jongen duiven. Neem bij voorkeur een voer met veel kleine granen en zaden.

Met de hand voeren

Het kan gebeuren dat de ouderdieren te vroeg met een volgend nest beginnen en dan de piepers minder gaan voeren. De jongen dieren bijvoeren met de hand  kan dan noodzakelijk zijn. Op zich is dat niet zo moeilijk maar wel een tijdrovend karwei. Zodra de jongen twee weken oud zijn kunnen we de piepers al gaan bijvoeren met gewoon duivenvoer. Met één hand over het jong heen kunt je voorzichtig met twee vingers de bek openen. Met je andere hand kun je dan wat voer in de bek stoppen. De krop hoeft niet barstensvol te zijn een klein handje voer is al voldoende. Het makkelijkst kun je dan wat bonen, erwten en kleine zaden opsteken. Dit wordt makkelijk doorgeslikt door de jonge dieren. Na het voeren kun je wat lauwwarm water in de bek spuiten met behulp van een injectiespuit.

Spenen van de jongen

piepersJongen piepers kunnen al op een leeftijd van 3 weken gespeend worden. Kweek je in de winter of het vroege voorjaar kun je het spenen beter wat uitstellen naar vier weken. De jongen doe je het beste bijenkaar in 1 hok afgezonderd van de oude dieren tot ze circa drie tot vier maanden oud zijn.
 
 

33 thoughts on “Opgroeien van piepers

  1. Hallo,

    Ik heb een vraag.

    Wij hebben een nat duif van drie weken nu. Wij vroegen ons af wanneer hij langdurig kan blijven staan.

    Nu loopt hij wat en dan gaat hij weer zitten en vroegen ons af of het normaal is.

    Ik zie graag uw reactie tegemoet.

    Met vriendelijke groet,
    Ashkan

    1. Waarom zou je dat doen. Er is geen enkele toegevoegde waarde om de jongen met de hand groot te brengen. Maar stel het is nodig dan kun je Nutribird A21 Opfokvoer geven. Hier kun je dan de eerste tien dagen mee voeren en daarna langzaam overgaan op vast voer.

  2. beste,
    Ik heb een vraagje: ik heb nu een aantal winterjongen (die al gespeend zijn) en ik vroeg me af welke hoeveelheid ik ze van eten moet geven. Eten à volonté of eerder zoals de volwassen duiven voederen?

    Met vriendelijke groeten
    Achiel Torfs

    1. Gewoon volle bak en dan voorlopig nog kweekvoer blijven voeren. Zijn ze circa drie maanden oud dan kun je langzaamaan overschakelen op een goede kwaliteit jonge duivenvoer. Tegen de tijd dat ze lekker beginnen te vliegen kun je ze wat strakker houden zodat ze leren om goed te luisteren. Vliegen ze slecht na drie/vier maanden of maar heel kort. Kun je een wat lichter voer geven zoals Galaxy light of wat meer gerst toevoegen aan het jonge duivenvoer. Beetje zoeken tot je de juiste mix hebt gevonden. Er is geen kant en klare altijd geldende samenstelling. Omdat het afhangt van het weer, je hok, de leeftijd, gezondheid, afstamming, etc. Vandaar dat duivenhouders duivenmelkers worden genoemd. 😉

  3. Goedendag,
    Ik zit met een vraag
    Ik heb sinds een paar weken een nest duiven op mijn balkon , ik laat ze gewoon zitten vind het wel grappig van die jonge duiven .
    Elke dag ga ik even kijken hoe het met ze gaat en viel me het volgende op,als ik dicht bij het nest kom gaat 1 van de jonge recht staan en klapt met zijn bek en gaat weer zitten en herhaald dit tot ik weg ga .het andere jong doet niets blijft gewoon zitten.

    Vraag me af waarom? is het jong bang ? Ziet er niet bang uit en kijkt heel schattig .

    1. Niks aan de hand, degene die op gaat staan is vaak een mannetje en gaat in de verdediging. De andere is waarschijnlijk ook iets kleiner en fijner van bouw en is het vrouwtje. Je kunt ze ook wat echt duivenvoer geven. Krijgen ze goed eten en groeien ze gezond op.

  4. Beste Ome Willem,

    Ik heb 2 kuikens in mijn buitenruimte (ik fok niet en totaal geen ervaring, stadsduivenouders hebben hier genesteld). Eén is 3 dagen later uitgekomen en het verschil in grootte blijft aanzienlijk, de kleine loopt erg achter. De kleinste is nu 13 dagen oud. Heeft het zin om in te grijpen en met de hand te voeren? Hoeveel voer dan per keer, en hoe vaak per dag?

    Zijn eksters trouwens alleen een grote dreiging in hun eigen broedseizoen, of ook daarbuiten?

    Alvast dank!

    1. Wat leuk, laat ze maar rustig gaan. Jongen komen prima groot. Wil je ze verwennen zodat ze mooi opgroeien zet er gewoon een potje duivenvoer bij eventueel wat extra eivoer en ze groeien prachtig op.
      Eksters en kraaiachtige zijn zeker een gevaar ook buiten hun broedseizoen. Zodra ze zelfstandig zijn is het gevaar geweken maar dan heb je de katten en roofvogels nog. Leven van een duif zit vol gevaar.

  5. Ik heb een jong helmduifje van mijn baas, de ouders stopte met voeren , de vleugeltjes staan goed in de veren maar hij kan niet staan , hij zou nu een drie weekjes zijn dacht hij.
    Nu geef ik het nutriënten 19 en eivoer in een papje elke 3 uur…
    Nu leegt hij precies de krop niet goed wat doe ik verkeerd?
    Of wat moet ik nu …heb vandaag wat geweekt tortelvoer gegeven , hij pikt er wel naar…
    Al bedankt voor uw antwoord ik wil dat hij een groot mooi helmduifje word

    1. Normaal gesproken zou een duif van circa drie weken al een beetje zelf kunnen eten. ik denk dat u het duifje te goed probeert te verzorgen waardoor het niet helemaal goed gaat.

      Vanaf nu een goed kweekvoer kopen voor gewone duiven en de duif hiermee 2 keer per dag voederen.
      ’s ochtends circa 10 gram en ’s avonds circa 10 gram.
      Zet het potje in het hok en laat hem maar met ze eten spelen. Binnen een week gaat hij zelf eten.
      Eet hij eenmaal zelf dan stoppen met bijvoederen.

  6. Beste, we hebben sinds 7 dagen een duivenkuiken, gered uit de bek van onze poes…
    We mixen graan van de kippen en doen er water bij. Het kuiken, Fluffy, doet tellen mooi zijn bekje open wanneer we hem voeden. Je hoort hem ook piepen wanneer hij honger heeft. We geven hem 4x per dag eten. Enkel vandaag heeft ie minder eetlust. Zijn we goed bezig? Moeten we toch naar een opvangcentrum? Hoe lang moet ie binnen blijven? Ik kan dit helemaal niet terugvinden.
    Dankjewel

    1. Duifje van 7 dagen heeft nog duivenpap nodig. Dit kun je maken met Nutribird A21. Kropje volspuiten en als het helemaal leeg is weer bijtanken. Over een dag of 3/4 langzaam overschakelen op een goed kweekvoer voor postduiven. Zodra het jong goed in de veren zit
      maximaal drie keer per dag voeren. Tot je ziet dat het duifje met het voer gaat spelen en dan nog maar twee keer per dag voeren.
      En met een week of vier eet het duifje zelfstandig.

  7. Ik heb een paar sierduifjes die zijn aan komen vliegen en die bij mij blijven (eentje al vijf jaar). Nu hebben twee een nestje gemaakt met als resultaat 1 jong van 4 weken. Het beestje eet nog niet zelfstandig en blijft op dezelfde plek. Verder ziet hij er gezond uit. Is dit normaal?

    1. Helemaal normaal, zolang de ouders er nog druk mee zijn blijft het jong op het nest.
      Hebben de ouders er langzaam aan geen zin meer in dus dat het voeren wat minder wordt
      gaat het jong vanzelf zijn ouders op zoeken om wat druk op de ketel te brengen.

      1. Inmiddels is dit duifje trotse moeder van twee priegeltjes. Pa duif heeft een nestje (1 gelukt, nu ruim 4 weken) met zijn andere partner, en kijkt niet op of om naar zijn maitresse, ze doet het helemaal alleen!
        Het echtelijke kind is nu 4 weken, maar heeft een spreid beentje dat ik heb ingetapet, ik hoop dat het goed komt. Ben er maar druk mee, ik geef het jong fysiotherapie, evenwicht oefeningen, tjonge…

  8. Goedemiddag,
    Ik vond twee weken terug een duivenjong uitgeput aan de kant van een drukke straat. Ondertussen kan ze vliegen maar ze wilt nog steeds niet zelfstandig eten.
    Is er een tactiek om dit aan te wakkeren? Haar een dag laten uithongeren lijkt me vrij cru maar misschien zit het zo in hun natuur?

    1. Wel bijzonder inderdaad. Normaal eten ze wel zelfstandig vooral als ze al kunnen vliegen. Neem aan dat er een potje met voer en water in haar hok staat. Dus probeer gerust eens een dag geen voer te geven om te kijken wat er dan gebeurt. Een dag geen eten en zelfs een paar dagen geen eten is niet direct schadelijk wanneer een duif goed doorvoed is.

  9. Beste,

    Wij hebben een jong duifje gered uit een vallende boom en willen hem heel graag groot brengen. Wij weten niet hoe oud het is. Wij voeren nutribird om de 3 a 4 uur is dit okéen hoeveel keer per dag moet dit en in de nacht niet voeren?

    1. Wat goed van jullie. Ik denk dat het goed is om vast te stellen wat voor duifje het is.
      Vervolgens om te achterhalen welke leeftijd ongeveer en daarop het voer aan te passen.
      Maar over het algemeen kun je als volgt handelen.

      Stel dat het nog een geel kuikentje is dan is nutribird een goed voer. Om de 3 of 4 uur voeren is prima. Maar je kunt beter even kijken of de krop nog vol of leeg is. Is de krop leeg dan is het voertijd en anders nog even wachten. Heeft het duifje al veren dan wordt het toch tijd om ook wat vast voedsel te geven. Gewoon duiven kweekvoer is prima. Even wat voorweken voor een paar uur. Goed afspelen en voeren maar. Het is dan ook niet meer nodig om elke drie uur te geven, twee/drie keer per dag is al voldoende. Als het duifje circa drie weken is dan zul je zien dat het ook probeert om zelf wat te eten. In dit stadium wat minder uit de hand voeren en voordat je het weet eet het duifje zelf.

  10. Beste Willem

    Zou ik u een foto van de duif mogen sturen, zodat wij er achter kunnen komen wat voor 1 het is en hoe oud hij of zij is?

    Mvg Petra

  11. Wij hebben 2 duifjes gered van ongeveer 9 dagen oud, ze beginnen nu wat dons te krijgen, moeder duif is er niet meer.
    Ik weet alleen niet wat ik ze het beste kan voeren zodat ze groot en sterk worden en uit kunnen vliegen.
    Kan iemand advies geven of een schema.

    1. U zou ze nog even nutribird kunnen geven. Vervolgens wennen aan geweekt duivenvoer en dan kunnen ze over circa 10 dagen wel over op droog duivenvoer.
      Vergeet niet om ze dan ook wat grit te geven.

  12. Hallo, ik heb vanmorgen 1 duivenjong gevonden, het nest was naar beneden gevallen vanaf een balk. Het duifje heeft al wat dons maar is nog erg jong. Echter bevind ik mij niet in NL en Europa. en heb geen kant en klaar duivenvoer voor handen waar u iedere keer over schrijft. Van welke dingen zou ik zelf wat voer kunnen maken?

    1. Dat is lastig want ik weet niet wat voorhanden is en in welk stadium het duifje is. Wat ik wel weet is dat er in nagnoeg ieder land duivenmelkers wonen. Ik zou zeggen praat met wat omwonende en zij kunnen u vast helpen.
      En anders zou ik een kippenfokker opzoeken. En dan kuiken opfokvoer gebruiken. Dat is ook wel in de meeste landen te vinden.

  13. Moet een pieper gespeend worden of kan deze gewoon bij de ouders blijven? Wij hebben een jonkie als verrassing ouders een sierduif x postduif en willen dit bij eenmalig houden dus de volgende eitjes gaan we weg halen.
    Maar nu is mijn vraag moet het jong tijdelijk bij de ouders vandaan om te spenen als deze oud genoeg is of kunnen ze gewoon met zijn drieën blijven ?

    1. Nee, hoor. U kunt ze gewoon bij elkaar houden. De volgende eitjes kunt u beter vervangen voor kunsteitjes. Tot ze stoppen met broeden.
      Anders blijven ze eieren leggen. Eventueel het voer wat lichter maken door er 80% gerst aan toe te voegen. Helpt ook voorkomen dat er weer eieren gelegd worden.

  14. Hallo, kunt u mij adviseren alstublieft? Ik ben nu op vakantie in frankrijk en vond 2 dagen geleden op een drukke weg een jonge duif. Hij lijkt niet ziek. Hij is grijs met korte veerpennetjes en heeft nog wat geel dons om zn kop. Hij Eet zelf duivenvoer van tuincentrum. Hij fladdert, vliegt niet en zit op de rand van een slakom. Hij zit nu in een wasmand. Over 4 dgn ga ik naar huis. Ik heb sos amimaux en 2 dierenartsen benaderd; geen reactie. Wat nu? Ik kan hem toch niet op straat zetten, dan is hij meeuwenvoer. Zal ik hem mee naar nederland nemen in een kattenreismand? Met vriendelijke groet; Tessa

  15. Goedemorgen,

    Mijn kinderen hebben een kuikenduifje gevonden. Ik kan niet goed plaatsen hoe oud het duifje is. Misschien kan je aan de hand van onderstaande beschrijving aangeven hoe oud het duifje ongeveer is.

    De vleugeltjes hebben wel allemaal pennen maar geen veren. Op het ruggetje zit nu alleen maar grijze dons. Hier en daar zie je wel op het lichaam een pen. Eet niet zelfstandig. Kan al stappen/schuifelen maar niet staan.

    Ik heb de dierenambulance gebeld maar kwam ondanks de gemaakte afspraak het duifje niet ophalen. Dus zat ik gisteravond laat met een duifje dat eten moest. Kropje was helemaal leeg. Het internet geraadpleegd maar daar werd ik ook niet veel wijzer van. Maar goed….ik heb uiteindelijk een brintapapje gegeven beters had ik niet en geweekte kattenbrokjes…ergens gelezen.

    Nu is het ochtend….duifje leeft nog…..eet goed….hij pikt in het rond…volgt mijn hand…..om gevoerd te worden.

    Hoe nu verder?
    Met wat moet ik voeren?
    Hoe vaak? Per 2 uur?
    Moet ik appart water geven of is een papje voldoende?
    Maandag moet ik weer werken kan het duifje lang zonder voer? Hoelang dan?
    Hoe houd ik haar warm?

    Met vriendelijke groet,

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *