Badderen is een teken dat je duiven gezond zijn. En je duiven genieten ervan. In tegenstelling tot de foto hierboven is zeker niet nodig om je duiven zelf te wassen. Duiven zullen uit zichzelf gaan badderen wanneer ze super gezond zijn. Dus gelijk een goed teken om te zien wanneer je duiven aan het badderen zijn.
Hoevaak in de week badderen
Veelal de meeste duivenmelkers geven hun duiven de ons om minstens 1 keer in de week te badderen. Dit gebeurt dan vaak de dag na het thuiskomen van een wedstrijd tot max twee dagen voordat er weer wordt ingekorfd. Natuurlijk mag het ook vaker, zeker wanneer het warm is. Loopt de temperatuur op in je hok. Zet het bad dan in je duivenhok neer. Voordeel is dat luchtvochtigheid omhoog gaat en gelijk een beter leefklimaat aan je duiven geeft.
Waarom laten we onze duiven badderen
Reden is eenvoudig je duiven geeft het de kans om zich lekker op te poetsen. Daarnaast is het een verfrissende afleiding wanneer het weer erg warm is. Je duiven genieten er zichtbaar van dus waarom zou je het niet doen. Heb je een vollere aan je duivenhok dan zul je zien dat bij elk regenbuitje je duiven heerlijk aan het genieten zijn van een gratis douche.
Wat doen we in het badwater
Voor duiven kun je kant en klare middelen kopen die je aan het badwater kan toevoegen. Vaak is er een anti parasiterende middel aan toegevoegd. Dat helpt vooral veerluis te beperken.
Omdat duiven voordat ze gaan badderen vaak een slokje van het water nemen. Vinden sommige liefhebbers het juist beter om gewoon water te gebruiken zonder toevoegingen. Omdat ze bang zijn dat ze teveel zout of azijn binnenkrijgen waardoor de darmflora in gevaar kan komen.
Vroeger toen er nog kuilen in de weg lagen en geen bobbels. Kon je volstaan met een scheut azijn door het badwater te doen. Wilde je het helemaal luxe aanpakken kon je er nog een schep keukenzout aan toevoegen. ook dit heeft een antie bacteriële werking en geeft je duiven een prachtige en zachte bevedering. Maar wellicht de belangrijkste reden is het water ondrinkbaar maken. Zodat je duiven niet van het vieze water kunnen drinken.
Maar wat je ook wel of niet gebruikt. Geef ze een bad want dat vinden ze heerlijk en houd hun verenpak schoon.
Waarom niet na Woensdag badderen
Vrijdag wordt er meestal ingekorfd om meeste doen voor de wedstrijd op Zaterdag. Omdat we niet weten of de duiven onderweg in een regenbui kunnen komen. Is het geven van een bad na Woensdag niet slim.
Duiven hebben een natuurlijk poeder op hun vleugels wat er voor zorgt dat hun veren niet drijfnat worden. Het regenwater zal dan tijdens het vliegen van hun veren afdruipen zonder dat de veren zeiknat worden.
Heb je nu per ongeluk wel een bad gegeven vlak voor ze worden ingekorfd. Haal dan de vleugels van je duiven even langs de ramen van het duivenhok. Zodat er iedergeval weer wat stof op zit.
Klaar met badderen
Zijn je duiven klaar met badderen dan gelijk het badwater weghalen. Duiven zuigen het water op en tijdens het doorslikken valt er weer wat water terug het bad in. Is een duif dan een klein beetje ziek, kan het zijn dat je andere duiven ook ziek worden. Voorkomen is beter dan genezen.