Radar kropper

Radar kropper

De radar kropper is gekweekt om een diefkropper te krijgen met radareen sterk postduiven instinct. Met als doel een echte gaander te kweken die enkele kilometers uit de buurt kan trekken. Deze kruising is gemaakt door Anthony Kellers uit Engeland en wordt nu al 15 jaar met succes gebruikt.

Het recept om je eigen Radar kropper te kweken

radarPostduif doffer kruisen met een Laudino duivin. De F1 duivin uit deze kruising. zet je tegen een Gaditano of Machenero doffer. Vervolgens krijg je een kropper zoals op de foto hiernaast. Het is belangrijk dat je de kruising precies zo uitvoert als hier staat beschreven.

Waarom juist deze kruising in deze volgorde

De postduif doffer zorgt voor het oriëntatie vermogen, de snelheid en hok vastheid. De Laudino duivin zorgt vooral voor het type. De jonge duivin uit deze kruising wordt weer tegen een Gaditano doffer gezet om een wat opstaande doffer te krijgen.

Het doel is een gaander te kweken

Bij de ontwikkeling van deze kruising waren de volgende eigenschappen het uitgangspunt.

  • ver uit de buurt vliegen om een duivin te scoren
  • sterk postduiven instinct om de doffer op afstand los te kunnen laten
  • langdurig kunnen vliegen en willen zoeken
  • goed lokwerk om duivinnen mee naar het hok te kunnen nemen
  • snelheid om verdwaalde posten te kunnen inhalen

Het resultaat

Het resultaat is een doffer die makkelijk uren achter elkaar op zoek zal gaan naar een duivin. Met een reikwijdte van circa 8 kilometer. Daarnaast kun je deze doffer op circa 40 kilometer afstand loslaten mocht je in een omgeving wonen waar weinig te vangen is. De doffer zal onderweg naar huis op zoek gaan naar een duivin en deze proberen mee te nemen naar zijn hok.

Echt zo goed als ze zeggen

Ja deze kruising is echt de moeite waard. Vooral als je diefkroppers echt moeten werken en ver uit de buurt op zoek moeten gaan om duiven mee te nemen naar hun hok.

12 thoughts on “Radar kropper

  1. Het artikel over de Rader kropper was ik reeds eerder tegen gekomen op een engelse site over het houden van kroppers.
    De spaanse liefhebbers gebruiken regelmatig een postduif om in te kruisen met als doelstelling het honkvast maken van hun nieuw gevormde aanwinst.De Granadino is mede ontstaan door de postduif.En laten we wel wezen de postduif heeft kwaliteiten die niet te evenaren zijn maar op een ander gebied.
    Benut het,kwaad kan het niet.Ook van Juan hoorde ik dat de postduif een belangrijk aandeel kan geven aan het verbeteren van de diefkropper.Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden.
    Groet Eric

  2. Als je eenmaal een aantal Radar kroppers hebt gekweekt zijn deze Radar kroppers onderling gewoon weer te koppelen met als uitkomst een Radar kropper ????

    1. Je kunt er natuurlijk een eigen stam van maken door verschillende lijnen op te zetten. Deze F2 kun je weer met elkaar kruisen. Van hieruit kun je dan een eigen stam bouwen door lijnenteelt toe te passen en constant streng te selecteren op de eigenschappen die je wilt. Na nog eens circa drie generaties terug fokken op je stamdieren zul je al een redelijk stabiel fenotype krijgen maar voor het genotype zul je constant moeten blijven selecteren net als met rassen die al jaren of eeuwen bestaan.

  3. als je al uitgaat dat je over de beste postduif / Laudino / Marchenero of Gaditano beschikt want anders zou dit al bij voorbaat een zinloze actie zijn , dan nog blijft dit een lucky shot . het toeval dat juist die ene gewenste eigenschap precies in die bewuste duif terechtkomt is een kans van 1 op de …………….. (dit is uit te rekenen !) meeste nakweek is dus gewoon onbruikbaar voor het omschreven doel . waarom het gebruik van de juist op uiterlijk gefokte Gaditano en Marchenero ? zelfs een goede Laudino is tegenwoordig een zeldzaamheid . een postduif is al jaren op 1 ding geselecteerd van A naar B in 1 rechte streep , zo snel mogelijk naar huis . uit zichzelf zal een volwassen postduif nooit ver weg trekken op zoek naar het andere geslacht een eigenschap die bij een goede diefkropper toch gewenst is , ook onderweg effe stoppen , duiffie versieren en weer op huis aan zit er niet in , dus al met al in mijn ogen een vrij nutteloze expeditie er zijn betere / snellere methodes lijkt mij ?

  4. Zo’n tien tot 15 jaar geleden. Waren heel wat liefhebbers die deze kruising maakte. Zelfs in Canada en Amerika was dit een populaire veelbesproken kruising op diverse Yahoo groepen. Maar ik ben het met je eens goed uitgangsmateriaal geeft een beter resultaat. Daarnaast weet ik uit ervaring dat het inkruisen van een postduif een veel beter vliegende kropper geeft die ook veel verder vliegt. In Spanje is een kruising tussen een granadino en postduif heel populair in de verhouding 25% postduif en 75% Granadino. Dus het dan om de tweede terugkruising

  5. ook een Granadino is geen excellente vlieger ? de eerste paar jaar gaat het nog mits je ze van jongs af aan goed vliegend houdt hierna is het echter heel snel over . waarom een slecht vliegend ras zo weer vliegend proberen te krijgen wat is hier de zin van ? en is het dan nog wel een echte Granadino ? er zijn echter genoeg Spaanse rassen die al zeer goed vliegend zijn (nog steeds) waarom deze niet gebruiken ? de Clase / Cuco Lorquino / Tiro y Emperche / Marteno / Murciano / Moroncelo etc. keuze genoeg lijkt mij zo en al deze rassen beschikken ook nog eens over genoeg karakter . ik denk dat ik het wel weet , het type van een echt goed vliegende spaanse kropper voldoet niet aan wat wij graag zien ?

  6. Een Radar kropper spreekt je aan omdat je in de buurt niks te vangen hebt. Je wilt dan een kropper die ver uit de buurt trekt. Andere eigenschap van een Radar kropper is dat hij tot 40 kilometer afstand losgelaten kan worden en naar huis terug keert met wel of geen vreemde duif. Je kunt deze eigenschappen niet zo makkelijk terug vinden in de ook goed vliegende Spaanse kropper rassen. Maar het concept van een radar kropper is feitelijk niet nieuw. Als je in de geschiedenis terug gaat van de Schotse diefkroppers. Was het niet ongewoon om diefkroppers op afstand los te laten in de hoop dat er vreemde duiven meekwamen. Anthony Kellers heeft eigenlijk dit “vergeten”concept weer opgepakt met de Radar kropper.
    Vergelijkbaar met de vele oude Spaanse kropper rassen waarvan de meeste rassen pas 50 jaar geleden opnieuw zijn ontstaan. Gebaseerd op verhalen en oude schilderijen en foto’s.
    Waarom je voor een bepaald fenotype kiest is een kwestie van persoonlijke smaak. Daarnaast gaat het om het genotype wat je wilt selecteren op eigenschappen die van toepassing zijn op jou persoonlijke situatie. Mis je daar een bepaalde eigenschap is het naar mij mening geen probleem om dat in te kruisen. Wat mij betreft is het fenotype dan ondergeschikt aan het genotype.
    Wil je een slecht vliegende Granadino stam meer laten vliegen door een postduif in te kruisen. Moet je dat zeker doen omdat je dan ipv een slecht vliegende Granadino stam een goed vliegende Granadino stam hebt. Als bonus heb je dan weer wat vitaliteit in je stam gebracht door het maken van een outcross. Ligt je prioriteit bij het fenotype moet je het niet doen.
    Eigenlijk denk ik dat we het concept ras moeten loslaten wil je je met diefkroppers bezig houden. Vlieg gewoon met het fenotype wat je aanspreekt en concentreer je op het genotype die toepasbaar is in jou situatie. Maar vooral doe dat wat je blij maakt. Is dat het kweken van een Radar kropper, gewoon doen. En dan niet vergeten hier je ervaringen te delen.

  7. prima dat iemand oude glorie wil doen herleven , het is tenslotte zijn spelletje , een spelletje wat hij overigens ook met raszuivere spaanse beesten speelde met succes ?
    het is en blijft te kort door de bocht om te stellen dat als je A x B x C kruist er D (zijn ideale diefkropper) uitkomt zo makkelijk werkt dat niet in de praktijk helaas . een goede diefkropper in mijn ogen zal geheel uit zichzelf , dus zonder kunstgrepen als wegbrengen , op zoek moeten gaan naar ……… is dit dichtbij niet te vinden zal hij (veel) verder moeten zoeken , ras of geen ras .
    ik weet dat er duiven zijn die deze eigenschap al bezitten ………
    net als hier zijn helaas veel rassen ook / juist in Spanje tot TT vogel verworden .

  8. Denk dat onze gedachte wisseling ook niet erom gaat of het makkelijk is. Een goede duif fokken is zeker niet makkelijk. Ik denk dat het erom gaat dat bepaalde liefhebbers, bepaalde kruisingen hebben uitgevoerd en succesvol zijn gebleken die in hun specifieke situatie uitstekend voldoen. Met een artikel en discussie als dit gaat het mij erom te laten zien dat het inkruisen van de eigenschappen die je stam mist niet verkeerd is.
    Hoe vaak kom jij liefhebbers tegen die telkens weer een nieuw ras of stam proberen en daarin niet de gewenste eigenschappen kunnen vinden die zij belangrijk achten. Of maar binnen een ras bezig blijven tot elke vitaliteit verdwenen is. Omdat ze zich vastklampen aan de gedachten dat je geen ander ras mag inkruisen omdat dit ten koste gaat van het fenotype. Denk dat we de waarde die we hangen aan een ras kropper een klein beetje overdone is.
    Je hebt jaren postduiven gehad. Binnen de postduivensport heb je verschillende rassen of stammen. Denk aan Janssen, Koopmans etc. Deze worden toch ook onderling gekruist om bepaalde eigenschappen aan te vullen. Waarom zou je dat niet ook kunnen doen bij diefkroppers.

  9. bij postduiven bestaan geen “rassen” en gaat het niet om kruisen zoals gesteld , hier blijf je namelijk binnen het soort , het gaat hier dan ook maar om 1 gewenste eigenschap . hier is sprake van maar 1 principe goed X goed en zelfs dat is geen garantie op succes .
    maar daar gaat het hier helemaal niet om , ik begrijp je stelling en argumenten etc. ben het ook op veel punten eens maar lees nergens de andere kant van de medaille vandaar mijn kritische kijk op het verhaal .
    aard van het beestje , ik hoor en lees al te veel onzin .

  10. Dat snap ik daarom vind ik het ook zo heerlijk om met jou van gedachte te wisselen hierover. Alleen kritisch naar onszelf kijken brengt ons verder. En met deze discussie’s kun je weer tot nieuwe inzichten komen. Dat is wat we willen, niet blijven hangen in ons automatisch systeem en alles maar aannemen. Maar ons de vraag stellen is het wel zo en zelf nadenken. Dus blijf vooral zo’n kritische kijk houden, ik waardeer dat in je.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *