Moroncelo

Moroncelo

Is de Moroncelo  echt al zo oud of is het ras nog vrij jong.  Wat we wel weten is dat de Moroncelo zoals we hem nu kennen in de jaren zestig is ontwikkeld uit de diefkropper van Spanje, de oude Valenciano. Daarnaast is er ook een Colliano door gekruist en een onbekende kropper.

Wie is die onbekende kropper

Wat we wel weten is dat er zowel Pica als Paloma de Clase door heen is gekruist. Maar waarschijnlijk ook een postuurvlieger die veel in die streken voorkomt en nog tamelijk onbekend is buiten Spanje.   

Paloma   tiro-y-emperche-pacense

moronceloHet is een hele mond vol maar afgekort de Tiro. Deze duif is veel ouder als de Moroncello en de Morrillero zover we weten. Het zou dan ook niet verwonderlijk zijn als de Tiro aan de wieg heeft gestaan van de Moroncelo.  Zoals je hiernaast ziet is de Tiro niet een uitgesproken kropper.  Wat overeenkomt met de vage beschrijving die van deze geheimzinnige duif  in de rondte gaan. Een duif die weinig opvallend is. Maar wel een heel gedreven vlieger met een flinke dosis Spaans temperament wat zijn karakter een klein beetje op de Pica doen lijken.

Vliegen met de Moroncelo

Wanneer je een goede Moroncelo hebt kun je daar veel plezier aan beleven. Een synchroon vlieger zoals de kenners dit noemen. Voor de echte diefkropper liefhebbers heeft een Moroncelo één bijzondere eigenschap die hem doet onderscheiden van andere diefkroppers.  Een goede Moroncelo zal nooit in de buurt van een ander duivenhok landen. Wat hem een kropper maakt die zeer lastig te vangen is. Althans zo was het vroeger. Tegenwoordig wordt voor het synchroom vliegen waar de Moroncelo nu om bekend staat de Pica in gekruist. Waardoor het ras niet meer geschikt is voor een buurt waar duiven worden gevangen zoals in Den Haag.

De genetische basis in Nederland was tot 2014 nog erg smal

Rond 1988 had Juan Aznar de eerste Moroncelo’s vliegen. In 2000 had Dimtri de Jong  van Peter Rijsdam zijn eerste Moroncelo’s gekocht. In 2011 heeft Dimitri de Jong met Arie van Ee en Marcel Fehling van Carlos Loza enkele Moroncelo’s naar Nederland gehaald.
Dimitri de Jong heeft zijn kroppers meer geselecteerd op het fenotype maar desondanks toch twee keer het Allround kampioenschap van de SIS gewonnen in 2004 en 2005. Een knappe prestatie  maar wat ook inhoud dat we in Nederland over topkwaliteit beschikken. Tot op de dag van vandaag heeft Dimtri de Jong nog steeds Moroncelo’s wat hem één van de belangrijkste fokkers  in Nederland maakt. Waar je terecht kan voor topdieren mocht je met Moroncelo’s willen beginnen.
Arie van Ee had zijn eerste Moroncelo’s van Dimtri de Jong gekocht in 2010 en is verder gaan selecteren op vliegeigenschappen waar hij ook het Allroundkampioenschap van de SIS mee heeft gewonnen.
Helaas heeft Arie van Ee moeten stoppen met deze stam wegens gezondheidsredenen. De stam Moroncelo’s van Arie van Ee is hierdoor uit elkaar gevallen.
Dankzij Erwin Vermeer is de smalle kweekbasis in één klap flink gegroeid. Zo heeft Erwin Vermeer in 2014 bij vier verschillende fokkers in Spanje Moroncelo’s gehaald. Wat de Nederlandse liefhebbers van Moroncelo’s een enorme boost heeft gegeven voor de toekomst. Mits met een verstandig en streng fokbeleid kunnen we nog jaren lang genieten van een schitterend ras.

Moroncelo geschikt voor de vangsport?

Dat ligt eraan, in Spanje worden ze daar tegenwoordig niet specifiek meer voor gebruikt.  Alhoewel ze wel heel goed vreemde duiven mee kunnen lokken. Is vanwege het in kruisen met de Pica, het temperament te fel en kunnen ze heel makkelijk worden gevangen door andere liefhebbers. In den Haag waar veel andere liefhebbers zijn met diefkroppers is de Moroncelo geen goede keuze. Wat dat betreft zijn er betere rassen zoals de Cuco Lorquino of een kruising hiervan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *