Ongedierte in duivenvoer. Niets om je zorgen over te maken of wel. Iedere duivenmelker gebeurt het wel is een keer.
Wat voor ongedierte
Er zijn drie soorten ongedierte die we tegen kunnen komen. Dat is de:
- graan klander
- voermijt
- voedermot
Gaan duiven dood door ongedierte
Op zich gaat een duif niet dood aan wat kleine beestjes. Maar het kan er wel voor zorgen dat je duiven in conditie achteruitgaan. Dunne mest is het eerste wat je opmerkt door het verliezen van conditie. Verliest van conditie betekent dat een duif ook zijn weerstand verliest. Wat er voor kan zorgen dat er ziektes kunnen uitbreken waar ze normaal gesproken niet zo makkelijk vatbaar voor waren.
Voorkomen van ongedierte
Het begint bij de producent maar zelfs die kan er niets aan doen. Duivenvoer is puur natuur en in grote voersilo’s kun je het nauwelijks voorkomen dat er wat ongenode gasten zijn die er niet thuishoren. Wel kun je het voer zo goed mogelijk bewaren waarmee je kan voorkomen dat kevers, mijten en motten voor nageslacht gaan zorgen.
Bewaren van duivenvoer
Bewaren van duivenvoer doe je in een afgesloten ton. Die koel en donker bewaard wordt. Eventueel ongedierte ontwikkeld zich niet. Ook aan tocht hebben kleine beestjes een hekel dus als het niet anders is zorg dan dat het voer in een goed ventileerbare ruimte opgeslagen kan worden. Ook helpt het om nooit teveel voer op te slaan. Voer genoeg voor een maand is lang genoeg.
Maar wat als je voer vol zit met beestjes
Vriezer, schep het voer in kleinere zakken en bewaar het in de vriezer. Alles wat er niet in thuishoort vriest dan dood maar het voer blijft goed. Eventueel kun je na het ontdooien het voer zeven zodat stof, mijten en andere extra eiwitten verwijderd wordt. Vergeet iedergeval niet dat je in de ruimte waar het voer is opgeslagen. Ook al kieren en naden even uitbrand. Anders heb je kans dat het jaar erop weer een uitbraak aan enge beestjes plaatsvindt.