paloma ladron

Vreemd eigenlijk

Vreemd eigenlijk, soms mijmer je wat of zit je wat op te scheppen over je duiven. En dan vraag je je af waarom zie je niet zoveel Spaanse kroppers in de Haagse tillen. Terwijl elke rasbeschrijving een geweldige beschrijving geeft hoe goed deze Spaanse kroppers wel of niet zijn.  Maar toch zie je niet veel Spaanse kroppers bij de echte Haagse tilkropper liefhebbers.

paloma ladron Niemand kent de Paloma Ladron Antiquo

Vreemd genoeg zijn er in de afgelopen jaren, van allerlei Spaanse kropper rassen’ volop kweekmateriaal naar Nederland gekomen. Maar de echte paloma ladron antiquo zie je hier bijna niet. Er zijn in Nederland slechts enkele liefhebbers die de echte valenciano antquo hebben zoals Juan Aznar.
Eigenlijk weten we in Nederland niet eens wat een goede Spaanse diefkropper presteert in Nederland. Omdat bijna niemand ze heeft.
Reden is simpel
Meeste Spaanse diefkroppers zijn helemaal niet zulke geweldige diefkroppers. De meeste rassen ontlenen hun status aan hun voorouders de Valenciano Antiquo. Daarnaast zijn de meeste Spaanse kropperrassen ontstaan of opnieuw ontwikkeld na circa 1960  Met de bedoeling om mee te doen met tentoonstellingen. Dat ze in hun begin periode misschien wel goed vlogen of ingezet konden worden voor de vangsport. Is meer gelegen in het feit dat het inteelt coëfficiënt nog niet zo hoog was. Rassen ontstonden vaak uit Valenciano antiquo of de paloma ladron. Die toevallig het uiterlijk hadden van oude rassen die voor de tijd van Franco bestonden.
Daarnaast zijn de meeste Spaanse kroppers vrij duur voor een hobby. Tussen de 25 en 50 euro ben je zo kwijt. En dat voor een handvol veren. Misschien ook wel een reden dat Haagse til liefhebbers liever een goeie haagse kropper kopen voor 5 euro in de plaatselijke duivenwinkel dan een slechte Spaanse kropper voor 25 euro.

Verschillende categorieën

In de laatste vijftig tot zestig jaar zijn er verschillende categorieën Spaanse kroppers ontstaan.

  • sport duiven denk aan de Pica. De ultieme sportduif van Spanje
  • showduiven voornamelijk voor tentoonstellingen zoals de Gaditano, Granadino of Laudino
  • vliegkroppers die gehouden worden voor de aparte manier waarop ze vliegen zoals een Murciano, Morrillero  of Moroncelo bijvoorbeeld
  • en dan de palomo ladrón antiguo.  De  oude valenciano antiguo die alleen voor het vangen van andermans duiven worden gehouden. Zoals het nog steeds is bij de echte haagse tilkroppers

Zo gek was die Juan nog niet

Juan Aznar is eigenlijk altijd wel voorstander geweest van het inkruizen van andere rassen. Omdat zijn uitgangspunt een goede diefkropper is waarbij meedoen met tentoonstellingen duidelijk op de tweede plaats stond.

7 thoughts on “Vreemd eigenlijk

  1. Mijmeren kan mooi en minder mooi zijn.
    Laten wij uitgaan van het mooie; de Valenciano Antigua.
    Het ras of soort is op deze site reeds eerder aan de orde gekomen. Gaan we puur kijken naar het feit of dit ras en andere
    Spaanse rassen in aanmerking komen voor de vangsport, en dan met name voor Den Haag en omstreken zal het waarschijnlijk een ander verhaal worden. Den Haag is het centrum van de Tilduivensport, mijn mening. De Haagse liefhebbers hebben wel Spaanse duiven op hun til. Soms nog puur maar in de meeste gevallen kruisingen. Dit doen zij bewust om meerdere redenen. Het inbrengen van karaktereigenschappen of het visuele; vorm en kleur. Ooit hoorde ik de uitspraak van een Haagse liefhebber; het zijn net toverballen. Buiten dat weet de echte rot van wanten. Jammer genoeg is de liefhebberij aan het afnemen. Vroeger kreeg men een paar guldens voor een gevangen duif en legde er wat bij voor een ander exemplaar/ in de duivenwinkel. Is zo goed als over. Buiten het plezier in het vangen was de opbrengst aantrekkelijk zowel voor de liefhebber als de winkelier. Vaak ook een vorm van ruilhandel. Momenteel is het niet meer te doen, een eigenaar van een duivenwinkel moet er op toe leggen. Een ander belangrijk feit is ondanks het afnemen van de liefhebbers, de behoorlijke aanwas van jonge duiven. Waarom?
    De duif in zijn algemeen heeft in het verleden altijd nut gehad, voor in de pot. In heel Europa, de adel en geestelijken hadden het alleenrecht op duiventorens. Later kon met name de adel zich sierduiven en hoenders veroorloven.
    Op het politieke vlak heeft met name Franco in Spanje een grote rol gehad. Hij was een gedreven liefhebber van de Pica sport. De sport met de diefkroppers heeft hij tijdens zijn bewind nagenoeg om zeep geholpen. Kijken wij naar het heden dan zijn er zovele factoren die invloed hebben op het houden van duiven. Kan ook niet anders, het is met name de mens die doelbewust de duif en zovele andere huisdierrassen zal blijven wijzigen.
    De Valeciano Antiguo koppel ik aan Juan Aznar, Juan beschouw ik als een zeer goede ,duivenvriend’ een man die mij veel raad gaf en geeft op het gebied van de Spaanse duiven.
    Voor de liefhebbers van Spaanse duiven geen onbekende.
    Deze ,oude’ mentor heeft met name in de jaren tachtig veel rassen naar Nederland gehaald. Daarbij verstrekte hij deze duiven belangeloos aan nieuwe liefhebbers, puur om de soorten te verbreiden. Samen met Ferry de Kok, ook een fijne liefhebber hebben zij De Kooyker opgericht, feitelijk is de SIS hieruit voortgekomen.
    Voor alle liefhebbers veel plezier met de duiven, ongeacht met welk ras of soort.
    Vriendelijke groet,
    Eric M. Dol

    1. Hola amigo
      Vengo de Cuba y aya deje mis ejemplares ladrones. Ahora vivo en La Haya den Haag. He mirado tantos vídeos y fotos de palomas tan raras que no sé si serían capaces de volar 3 kilómetros para traer una presa a mi casa, o no sé si son tan fuertes de no caer en otros techos. Quiero poner en mi casa aquí una pareja y realmente estoy perdiendo con las razas que de verdad luchan su presa. Usted vive aquí en holanda? Que me recomendaría comprar ya que me gusta el palomo ladrón

      Vertaling google translate

      Hallo vriend
      Ik kom uit Cuba en daar heb ik mijn voorbeeldige dieven achtergelaten. Nu woon ik in Den Haag den Haag. Ik heb zoveel video’s en foto’s gezien van zo zeldzame duiven dat ik niet weet of ze 3 kilometer zouden kunnen vliegen om een ​​prooi naar mijn huis te brengen, of ik weet niet of ze zo sterk zijn om niet op te vallen andere daken. Ik wil hier een paar in mijn huis plaatsen en ik ben echt aan het verliezen met de races die echt met hun prooi vechten. Woon je hier in nederland? Wat zou je me aanraden om te kopen, aangezien ik de roofduif leuk vind

      1. Hola Amigo,

        Desafortunadamente, la afición ya no es tan grande en los Países Bajos. Pero pruebe el Haagse Tilcropper y busque el verdadero vistazo. Todavía hay tiendas de palomas agradables de visitar en La Haya.

        Hallo
        Op zoek naar 2 mannelijke en vrouwelijke exemplaren, ik wil er 2 in mijn huis hier in Den Haag zetten. Ik kom uit Cuba en daar heb ik mijn Creoolse exemplaren achtergelaten, maar de waarheid is dat ik hier verlies omdat er veel kweek is en ik hou van de werkduif en dat hij vliegt en werkt zoals hij werkelijk is, zowel op het land als in de lucht. Als je me wat informatie kunt geven, zou ik dat op prijs stellen

  2. ik kan aan de Valenciano Antiqua van vandaag de dag niets “Antiqua” meer ontdekken ?
    ooit in een grijs verleden wellicht / de basis van , maar is puur op de keeper beschouwd dan ook gewoon de Spaanse vorm van de “Haagse Tilduif ” (of andersom ?) dus ook een produkt van veelvuldig kruisen met verschillende uiterlijke kenmerken als gevolg . het doel echter waar ze voor gefokt worden is de enige overeenkomst en van groot belang , de manier van houden, het “spel” en de omstandigheden verschillen en selectie bepaalt hoe een ras verder ontwikkelt . selectie op gewenste eigenschappen is het enige wat er toe doet bij een “sport” duif , blijf je dit generaties lang volhouden ontstaat er vanzelf een nieuwe “‘Diefkropper”
    je kan niet in het verleden blijven hangen de ontwikkelingen gaan door “rasjes” verdwijnen en nieuwe ontstaan altijd al zo geweest .

    1. Dag Arie,
      Volgens mij, en hou mij ten goede heb jij volledig gelijk wat betreft het gebruik/ de vangsport een doelstelling toch, of het nu een Spaanse of een Haagse tilduif is. Verder, als wij het streek gebonden buiten beschouwing laten, maar puur kijken naar duiven die goede vang eigenschappen bezitten. Hoe kan je dit vast houden? Er zijn soorten en of rassen maar uiteindelijk zal de spoeling zo dun worden dat er hulptroepen moeten komen, dit in de vorm van een ander soort.
      Lijkt mij geen enkel probleem, want de doelstelling is een goede diefkropper te verkrijgen. Kortom het gaat om een streven. Denk dat alles mag om dat tot stand te brengen.
      Jij hebt het over ,rasjes’ , hoe kijk jij dan naar de toekomst van de Moroncelo en de Balear aan? Dit zijn toch soorten/rassen die jou aanspreken en welke jij hebt.
      Gaat dan de gedachtengang ook op van het inkruisen; en welk soort.
      Denk dat wij als liefhebbers tegen dezelfde muur aan lopen, puur hetzelfde pad blijven door lopen; uiteindelijk tegen de muur,ja zeker.
      Vriendelijke groet,
      Erc
      En Arie, volgens mij heb jij veel kennis van zaken; niet alleen op sierduiven maar ook op postduivengebied.
      Dus jij weet van wanten.
      Groeten, Eric

      1. toekomst is er alleen als er enkele serieuze liefhebbers die dan ook nog eens op 1 lijn zitten ( fokrichting = doel) een ras dragen , helaas zijn dit soort liefhebers / fokkers uitstervend , dus de draagkracht ontbreekt en een ras verdwijnt .
        goede duiven zijn er niet veel goede liefhebbers evenmin . daar zit dan ook het probleem volgens mij , op dit moment is het meer de waan van de dag en een ieder stort zich op een “ras” . met alles wat er ook maar enigzins op lijkt wordt gekweekt , gevolg de afval berg groeit en de “liefhebbers” haken weer af en gaan op zoek naar een volgend “beter” ras ? helaas is dit op dit moment bij beide rassen Moroncelo en Balear het geval . we helpen een ras dus wederom zelf om zeep . ook de import is het afval van wat ze daar graag kwijt willen daar moeten we ook zeer kritisch naar kijken !
        dit is niet nieuw , bij kippen , konijnen , honden , katten etc is het niet anders .
        als enkeling kan ik alleen hetgeen behouden wat ik zelf graag zie , daar heb je in principe verder niemand voor nodig . leuk is anders (omstandiheden) maar met het materiaal wat ik nu heb kan ik in theorie jaren vooruit alleen de lat moet steeds hoger en de selectie strenger .
        ALS ik al zou MOETEN inkruisen het liefst binnen het “soort / ras” maar dan bij voorkeur van een andere liefhebber met een “visie” , in ieder geval karakter / vitaliteit / vliegvermogen etc. = kwaliteit zal dan doorslaggevend zijn . om te verbeteren altijd op zoek naar dieren liefst uit een stam die minstens net zo goed maar het liefst natuurlijk net iets beter is . de wil om ECHT te helpen met iets goeds ontbreekt echter bij velen .
        altijd kwaliteit boven kwantiteit !
        de rasjes waar het minst aan geprutst is door ons zijn vaak het beste = vitaal , tot voor kort hoorde de Balear daar ook nog bij . de enkele Valenciano gehouden zoals het bedoelt is in Spanje zijn nog dicht bij de natuur staande , sterke beesten .

  3. ideaal ?????????
    als iedere liefhebber zijn eigen stammetje (ras of rasloos!) heeft opgebouwd passend bij zijn voorkeur / wensen en hieraan vasthoud hoeft hij alleen maar naar behoefte aan te kloppen bij de buurman waarvan hij weet dat hij soortgelijk heeft zitten ter versterking / verbetering en vice versa , zo simpel kan het zijn . dan ontwikkelt / groeit het bestand geleidelijk aan met de tijd mee .
    ik doe dit niet en selecteer zeer streng naar mijn normen en creëer zo dus eigenlijk een geheel eigen stam (afsplitsing?) binnen het ras = mijn keus . de anderen gaan voor “mooi” etc. dat is ook prima !

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by CleanTalk Anti-Spam