Aangewezen kampioenschap

Aangewezen kampioenschap

Aangewezen kampioenschap winnen is een prestatie op zich of toch een kwestie van puur geluk. Zelf denk ik dat het altijd de moeite waard is om te proberen. Dus zorg ik ervoor dat ik de eerste duif die ik aan de inkorven geef. Mijn inziens de meeste kans maakt om de beste van het hok te worden.

Hoe kun je het aangewezen kampioenschap winnen

Allereerst door tijd aan je duiven te besteden. Goed naar alle gedragingen van je duiven kijken. En kunnen interpreteren wat je duiven laten zien. In combinatie met het goed interpreteren van de conditie kun je zien welke duif het eerste terug zal komen. Doorslaggevend is de spierspanning en de spieren daarna de ogen en luchtwegen.

Gedragskenmerken

Allereerst moet je je duiven goed observeren. Kijken hoe ze vliegen, eten en drinken. Besteed tijd aan je duiven en je zult allerlei verschillende gedragingen herkennen. Wie is de baas in het hok of juist degene die altijd het onderspit delft. Welke duif vliegt altijd apart van de groep of is als eerste binnen. Je komt er alleen achter wanneer je elke dag weer de tijd neemt om je duiven te observeren. Pas dan kun je het aangewezen kampioenschap winnen. Vooral de kleine duivenmelkers zouden hierin heel sterk kunnen zijn.

Fysieke kenmerken

Verendek

Fysieke kenmerken van duiven in topvorm is het stof op de slagpennen. Het zorgt ervoor dat bij een eventueel regenbuitje de veren niet zeiknat worden. Dat is ook de reden dat je twee dagen voor het inkorven je duiven geen bad meer geeft. Zodat er genoeg stof op de veren legt. Het mooiste is wanneer je bij de buitenste 4 of 5 slagpennen ook een wat donkere verkleuring ziet. Wat lijkt op enkele vetvlekjes. Je weet dan zeker dat de veren in topconditie zijn.

Borst

Kijk je naar het borstbeen moeten de pluimen makkelijk opzij zijn te duwen. Waardoor je het blanke borstvlees kan zien. Is de borst mooi roze en glad zonder teveel huidschilvers ben je op de goede weg. Wanneer je je vingertoppen langs het borstbeen legt voel je de spanning van de spieren. Voel je een lichte trilling. heb je een duif die in goede vliegconditie is. Zie je dan ook wat rode stippen op het borstbeen is je duif in topvorm. Als dan ook de poten mooi schoon zijn en warm aanvoelen is de bloed doorstroming fantastisch waaruit je kan concluderen dat het bloed zuurstofrijk is.

Stuitbeentjes

De ruimte tussen het borstbeen en de stuntbeentjes moet strak en glad aanvoelen.

Kop

Natuurlijk kijk je nog even naar de kop. Je ziet dat de ogen droog en helder zijn met een brede vermeiden ring om het oog. Je kijkt nog even in de bek en ziet een mooi rode inhoud. De gehemelte spleet staat goed open en er is geen slijm aanwezig.

Gewicht

De duif mag niet te zwaar zijn maar ook zeker ook niet te licht. De duif mag mooi rond en vol zijn maar let op dat dit per duif kan verschillen. Door regelmatig je duiven te beoordelen heb je al snel in de gaten wanneer de betreffende duif in topconditie is.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *