Het oog verraad alles

Het oog verraad alles

Het oog verraad alles, volgens veel postduivenmelkers. Door duiven te selecteren voor de fok met specifieke oogkenmerken. Proberen voornamelijk postduiven liefhebbers betere duiven te fokken. In de wereld van de kropper fokkers zie je dit niet of nauwelijks terug. De best presterende duiven worden gebruikt om verder te fokken in de hoop dat minstens dezelfde kwaliteit of betere jongen worden geboren. Alles wat niet voldoet wordt weggedaan. Veelal weggeven of verkocht.

Selecteren  van duiven

Postduiven liefhebbers selecteren hun duiven vaak op een andere manier. Alles wat niet voldoet gaat na het vliegseizoen de kliko in. Wat is beter verkopen of weggeven zoals je vaak in andere takken van de duivensport ziet of de kliko in. Niemand zit er op te wachten om zijn met zorg gefokte dieren op te ruimen. Dus proberen duivenmelkers op een zo serieus mogelijke manier goeie jongen te kweken met zo min mogelijk uitval. Door zo weinig mogelijk aan het toeval over te laten. Daar is de ogentheorie een hulpmiddel bij voor het samenstellen van de juiste fokkoppels die de meeste kans op goeie jongen geven.. De echte fanaten letten er zelfs op dat de ogen van beide ouders een andere kleur hebben.

Postduivenmelkers kijken ook naar……..

Postduivenmelkers kijken behalve naar de bovengenoemde factoren ook naar de streepjes die je in de iris kan vinden. Streepjes parallel aan de iris duiden op een afstandsvlieger, haaks op de iris staande streepjes duiden op snelheidsvliegers. Heeft een duif veel zwart pigment in de iris heeft de duif een goede kweekwaarde en is de kans groot dat gewenste eigenschappen van de ouders worden doorgegeven aan hun jongen.

Hoe kun je het beste een oog beoordelen

Een loep is onontbeerlijk om een duivenoog op waarde te kunnen beoordelen. Hiervoor is een loep nodig die tussen de twaalf en vijftien keer vergroot. Een vergrootglas kun je zeker niet gebruiken omdat je dan de kans loopt om het oog te verbranden. Behalve een loep heb je ook een goede verlichting nodig van 150 tot 200 watt. Door op enkele centimeters afstand het oog te bekijken wordt het oog bestudeerd op zoek naar de kenmerken die de kans op goeie jongen vergroot.

Geen oog is hetzelfde

Het belangrijkste oog is het linkeroog. Deze geeft de uiteindelijke doorslag in de beoordeling. Waarom dat zo is, geen idee. Maar de mannen met ervaring vinden dit zo. Wel is het zo dat een oog volgroeid moet zijn en dat is op een leeftijd van minstens 15 maanden. Jongere duiven kun je niet goed of volledig beoordelen.

Hoe zit het oog in elkaar

oog Hoe is de oog opgebouwd van binnen naar buiten:

  • pupil
  • verkenningscirkel
  • iris
  • vermeyeren cirkel

Waar zoeken we naar:

  • zo klein mogelijke pupil die actief reageert onder invloed van licht
  • zo breed mogelijke verkenningscirkel
  • zo rijk mogelijk gekleurde iris  ( pas na twee jaar uitgekleurd )
  • zo breed mogelijke vermeyeren cirkel wat vitaliteit aan geeft

Wat kunnen wij hiervan leren

Het belangrijkste bij de ogentheorie is het herkennen van duiven die de gewenste eigenschappen van hun ouders zullen doorgeven aan hun jongen. Op de tweede plaats het herkennen van duiven met potentie om goed te kunnen presteren zodat we niet te snel zijn met het verwijderen van goede duiven.  Het spreekt vanzelf dat we alleen kweken met duiven die goed presteren. De oogtheorie pas je toe wanneer je een keuze moet maken uit meerdere goed presterende duiven. Door te kijken naar bovenstaande kenmerken kun je de best verervende kweekkoppels samenstellen.

Moet je een keuze maken

image005
zeer geschikt voor de kweek

Moet je een keuze maken tussen twee of meerdere goed presteren duiven let dan op deze oog kenmerken:

  • pupil richting de snavel wijst
  • kleine donkere verdikking in de verkenningscirkel
  • actief en knijpende pupil
  • gelijkmatige niet te smalle verkenningscirkel
  • structuur en diepte in de verkenningscirkel
  • vol van kleur en korrelige iris
  • duidelijke en zwarte vermeyeren cirkel, voor onze kroppers denk ik het belangrijkste kenmerk

Meer weten kijk eens naar deze site
 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *