Kweken met duiven kan iedereen. Een mannentje (doffer) en een vrouwtje (duivin) bij elkaar zetten en de rest gaat vanzelf. Maar wil je serieus aan de slag en vooral goeie duiven fokken. Is het handig als je een paar dingen weet, ook dan kan jij goeie duiven fokken.
Wat is lijnenteelt
Lijnenteelt begin je met een kruising tussen twee onverwante duiven. Je neemt je beste doffer en je beste duivin die geen familie zijn van elkaar. Beide duiven moeten behalve supergoed presteren op de wedstrijden ook fantastisch goed gebouwd zijn. Reden hiervoor is dat je behalve de goede eigenschappen ook de slechte eigenschappen van een duif vastlegt. Om die reden moeten we heel zorgvuldig zijn in het kiezen van welke duiven we gebruiken voor de lijnenteelt.
Stamkoppel
Nu ga je uit dit stamkoppel zoveel mogelijk jongen kweken. De jonge ga je uit proberen op de wedvluchten en alleen de allerbeste doffer en allerbeste duivin ga je gebruiken in de lijnen teelt.
Je stamdoffer koppel je aan zijn beste dochter en de stamduivin koppel je aan haar beste zoon. De jongen die hieruit geboren worden ga je ook weer op de wedstrijden uitproberen. Nu neem je de stamdoffer en zijn beste kleindochter en voor de stamduivin gebruik je de beste kleinzoon. Nu kun je dit nog 1 keer doen met de achterkleinkinderen. Maar daarna is het van belang dat je de jongen dieren van beide lijnen met elkaar uit kruist om de cyclus over nieuw te beginnen.
Problemen oplossen
Stel dat je stamdoffer of stamduivin dood gaat. Gebruik je de volgende doffer of duivin in de lijn. Het kan zijn dat met lijnenteelt ook fouten naar boven komen. Het is dus niet een garantie dat je alleen fantastische duiven gaat fokken.Je kunt ook tegenslagen verwachten. Worden de gefokte duiven minder goed dan de stamouders moet je natuurlijk niet verder fokken met een dergelijke lijn. Het is de bedoeling dat elke generatie verder je goede of betere duiven brengt dan de stamdieren. Maar omdat je ook slechte eigenschappen vastlegt door lijnenteelt. Kan het ook dat de jonge dieren minder van kwaliteit zijn dan de stamdieren. Dat hoeft niet eens altijd je eigen schuld te wezen. Er zijn veel eigenschappen die je niet ziet of kunt opmerken daarom is het belangrijk om alleen met bewezen dieren verder te kweken. Een kweeklijn die niet aan je verwachtingen voldoet altijd geheel verwijderen van je hok en overnieuw beginnen.
Waarom zou je deze methode van kweken willen toepassen
Waarom zou je dan deze vorm van lijnenteelt willen toepassen zul je je afvragen. Reden hiervoor is dat je verschillende lijnen kunt gaan opzetten. Wanneer je dan een aantal generaties verder bent en je kruist twee niet verwante lijnen met elkaar. Ontstaat er een geweldige revitalisatie. Jongen worden vitaal, gezond en sterk wat goede eigenschappen zijn voor toekomstige kampioenen. Vooral als de beide foklijnen juist zijn opgebouwd. De jongen goed zijn uitgeselecteerd en geprobeerd op de wedstrijden. De kans is dan groot dat je op deze manier hele goede duiven kunt kweken.
Vitaliteit, gezondheid en winnen
Duiven moeten vitaal en gezond zijn anders kunnen ze geen enkele wedstrijd winnen. Het is dan ook belangrijk dat je hier goed op selecteert maar ook het juiste onderkomen, training en voedsel geeft. Al deze factoren samen bepalen of je goed gaat spelen met je duiven. Lijnenteelt, inteelt, familieteelt of welke vorm je van intelen ook gebruikt. Zorgt ervoor dat de genenpool steeds smaller wordt. Minder gewenste genen worden uitgeselecteerd waardoor je uiteindelijk alleen nog de gewenste genen overhoud. Nadeel is dat elke keer dat je een generatie verder bent. De duiven aan vitaliteit moeten gaan inboeten. Je moet dan ook na een aantal generaties de lijnen kruisen waardoor de genenpool weer breed wordt en je duiven weer vitaal. De meeste kampioenen in de duivensport zijn dan ook duiven die voortkomen uit twee niet verwante kweeklijnen.