Suelta voor diefkroppers

Suelta voor diefkroppers

In Den Haag worden doffers en duivinnen apart gevlogen voor de tilduiven sport. In Amsterdam werd er altijd in groepen gevlogen op de Amsterdamse duivenplatjes. Ook in Spanje zie je dat er in groepen of teams wordt gevlogen. Ze noemen dit een Suelta niet te verwarren met de Picasport waar doffers ook in een groep vliegen. Het apart vliegen van doffers spreekt voor zichzelf maar het vliegen met een Suelta is toch voor veel Nederlandse liefhebbers nieuw.

Suelta vliegen

Suelta vliegen is een groep of team doffers die tegelijk worden losgelaten met als doel het veroveren van andermans duiven.  Normaal gesproken in een team van twee of drie tot hooguit een groep met een stuk of zeven doffers. Voor het Suelta vliegen worden er nooit duivinnen gebruikt omdat duivinnen met elkaar gaan aanlopen.

Stukje geschiedenis

De eerste diefkroppers waar een Suelta mee gedaan werd waren de Valanciano’s. Uit het Suelta vliegen is later de Pica sport ontstaan. Dit heeft voortgeduurd tot circa de 70 en 80  jaren waar toen de moderne Pica sport uit is voortgekomen.
Tot op heden wordt er met diefkroppers nog steeds in een groep of Suelta gevlogen. Vooral door liefhebbers die ver afgelegen zitten en het voornamelijk moeten hebben van wilde of verdwaalde duiven..

Huisvesting is het belangrijkste

Wil je ook is gaan proberen je doffers in een Suelta te laten vliegen dan is de manier waarop je ze huisvest het belangrijkst. Je hebt ruimte nodig en je moet elke doffer zijn eigen hok en territorium geven.
Afhankelijk van de ruimte die je hebt. Kun je in de tuin of op het dak  twee of drie aparte donkerhokken maken. Deze donkerhokken zet je niet naast of onder mekaar zoals we bij de haagse tilduivensport gewend zijn. Maar elk donkerhok komt zover mogelijk uit elkaar te staan. Zodat elke doffer zijn eigen hok en min of meer zijn eigen territorium heeft.

Nadelen

Nadeel is vaak dat je gauw teveel kroppers in een team wilt. Maar  voor het vangen is dat niet handig. Teveel doffers tegelijk los, zorgt ervoor dat een vreemde duif eerder opgejaagd gaat worden als gevangen. Twee tot drie werkt het beste, maak je Suelta iedergeval niet groter dan 7 doffers.
Mooiste aantal is een team van twee of drie doffers van ongeveer dezelfde leeftijd die van jongs af aan gewend zijn om samen in een groep te vliegen. Moet er een doffer vervangen worden uit je team. Kun je in het begin met een nieuwe doffer wat problemen ondervinden. Omdat deze doffer eerst zijn territorium moet gaan afbakenen tegen de andere doffers van je team.
Hoe meer doffers los hoe meer complicaties je krijgt bij het vangen van een vreemde duif. Doffers kunnen gaan jagen en vechten wanneer hun territorium te klein is en de donderhokken te dicht bij elkaar staan. Je moet ze dus echt wat ruimte geven.
En dan heb je nog de buren wanneer er twee of drie doffers de hele dag los zijn zal een buurvrouw niet zo gauw klagen. Maar hoe groter je Suelta is des te sneller je klachten kunt gaan krijgen.

Voordelen

Grootste voordeel is dat er niet altijd wat te vangen is. Maar je wilt toch graag met het spelletje bezig zijn. Je kunt dan eerst een eigen duivin losgooien en dan je doffers in een Suelta ( groep of team ) er achteraan sturen. Elke doffer zal zijn uiterste best doen om de duivin naar zijn eigen hok te lokken. Op deze manier kun je toch je duiven testen en voor de kweek verder selecteren.
Tip. Gooi je eerst je doffers los en dan pas een duivin zul je merken dat je doffers steeds minder gaan vliegen. Dus altijd eerst een duivin en dan pas je doffers.  Je doffers leren dan om direct op zoek te gaan i.p.v. rustig te wachten op wat komen gaat. En een verkeerde gewoonte is heel snel aangeleerd en heel lastig af te leren.
Ander voordeel is dat je doffers die in een Suelta gevlogen worden elkaar zullen aansporen. Uit jaloezie of bang te laat te zijn zullen je doffers continue blijven afslaan op zoek naar vreemd.

Suelta sezioen

sueltaDat had je waarschijnlijk niet gedacht maar er is een Suelta seizoen. Doffers presteren het beste tussen december en mei wanneer de dagen langer worden. Hun geslachtshormonen krijgen een opkikker van het mooie weer en het lengen van de dagen geeft aan dat het tijd is om zich voort te planten.
Tussen Mei en September is het tijd om een nestje jongen groot te brengen en de rui te laten voltrekken. Zodat ze in September/Oktober weer fris en fruitig aan een nieuw jachtseizoen kunnen beginnen.
Succes met het houden van een Suelta. En laat even weten hoe het bevalt.
 
 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by CleanTalk Anti-Spam