Ieder liefhebber zal zijn eigen manier van trainen ontwikkelen. Het is ook geen absolute wetenschap en er zijn meer wegen die naar Rome leiden. Soms is het wel is leuk om eens wat anders te proberen. Wellicht kun je dit is proberen.
Piepers
Het begint met een groep jonge duiven. Zodra je ze kan spenen zet je ze samen in een jonge duivenhok. In het jonge duivenhok hebben ze voldoende ruimte om hun vliegcapaciteiten te ontwikkelen.
Duiven zijn echte groep dieren, het samen houden zorgt ervoor dat ze een bepaalde socialisatie periode kunnen doormaken. Voordeel hiervan is dat iedere duif zijn eigen persoonlijkheid beter kan ontwikkelen.
Uitwennen
Persoonlijk wacht ik tot mijn duiven circa 8 weken oud zijn en bekwaam zijn om te vliegen voordat ik ze ga uitwennen. Een week voordat ik ze ga uitwennen. Ga ik het voer rantsoeneren zodat ze direct reageren als ik ze roep en komen eten. Net als bij postduiven kun je ze dan eenvoudig op voer weer binnen roepen na het vliegen. Zo voorkom je onnodige overlast bij je buren.
Scheiden van geslachten
We willen natuurlijk zo snel mogelijk de meisjes van de jongens scheiden. Om die reden kun je een aantal volwassen duivinnen bij de piepers plaatsen.
We weten allemaal dat de jonge duivinnen zich de eerste tijd als doffer kunnen gedragen. Maar door enkele volwassen duivinnen bij de jongen te plaatsen is dat mannelijke gedrag van de jonge duivinnen een stuk minder en is het verschil tussen duivinnen en doffers eerder te zien.
Langzamerhand kun je zo de jonge doffers uitselecteren en in een eigen hok zetten waar ze de beschikking hebben over een eigen nestbak..
De geslachtsdrift ontwikkelen
Na drie tot vier maanden hebben we een hok met doffers en een hok met duivinnen. Beide geslachten worden vanaf nu apart gevlogen.
Eens in de week kun je de beide geslachten tegelijk laten vliegen. Je zult merken dat de doffers al gauw gaan proberen de duivinnen het hof te maken. Dit doe je vanaf de eerste maand nadat je de doffers en duivinnen gescheiden hebt.
Eerste fase
De jonge doffers zullen nu circa 4 tot 5 maanden oud zijn. Elke doffer heeft inmiddels zijn eigen hok toegeëigend en is het tijd om ze te gaan ophokken.
Alle doffers hebben nu hun eigen hok waar ze na elke vliegtraining wordt opgesloten en is het tijd voor de volgende stap.
Elke doffer krijgt nu een duivin. Deze duivin blijft een nachtje logeren en wordt de volgende ochtend weer weg gehaald. Om ’s avonds weer een nieuwe duivin te krijgen. Telkens een andere kleur duivin bij je doffers zetten. Zodat de jonge doffers geen voorkeur gaan ontwikkelen voor een bepaalde kleur of type duivin. We willen tenslotte doffers die elke duivin mee naar huis nemen.
Tweede fase
De eerste fase is afgelopen na circa een week. Elke doffer heeft elke dag een andere duivin gehad. Nu gaan we de doffers laten vliegen en op elke drie doffers laten we ook één duivin los en is het een kwestie van goed observeren hoe de jonge doffers zich gedragen. De beste doffers mogen met een duivin de nacht doorbrengen. De andere doffers krijgen niets.
We blijven dit de komende twee maanden zo volhouden. Het vliegen van de doffers gebeurt nog maar om de paar dagen. In de tussentijd verminderen we het aantal duivinnen dat we bij de doffers loslaten tot de hele groep doffers achter dezelfde duivin aan moeten. Je zult zien dat ook de luie doffers steeds fanatieker gaan worden. Doffers die echt achter blijven moet je verwijderen.
Jonge doffers zijn klaar
Je jonge doffers zijn nu circa zeven maanden oud en klaar voor het echte werk. De minder goeie doffers heb je inmiddels weggedaan en de beste zijn over gebleven. Nu zijn er verschillende methodes om de vangsport te beoefen. Dat is vliegen met 1 doffer of de doffers als groep hun werk laten doen. In het vorige artikel kun je daar over lezen.