Kiemen van zaad of duivenvoer voor onze postduiven is een ware traktatie voor onze gevleugelde vrienden. Maar niet alleen een traktatie, het is ook buitengewoon gezond vanwege de grote hoeveelheid natuurlijke vitamine.
Drie reden om je duiven minstens twee keer in de week gekiemd duivenvoer te geven:
- Zeer hoge concentratie van natuurlijke vitamines
- Buitengewoon veel natuurlijke mineralen en sporen elementen
- Overvloed aan natuurlijke suikers
Duivenvoer kiemen
Het kiemen van duivenvoer moet wel op de juiste manier gedaan worden. Doe je dat niet is de kans groot dat het gaat schimmelen. Dit zal ook de reden zijn dat veel liefhebbers liever een potje met vitaminen kopen dan zelf wat duivenvoer kiemt. Maar toch is het niet moeilijk, vooral niet wanneer je onderstaande aanwijzingen opvolgt. Je zult zien dat ook jij het voer kan kiemen.
Wat heb je nodig
Je maakt net zoveel ontkiemt duivenvoer als in 1 keer opgegeten kan worden. Bewaren van gekiemde zaden heeft geen zin. Omdat het kiemproces doorgaat en alleen net gekiemd duivenvoer heeft de meeste vitamine. Zodra de kiem langer dan een halve centimeter is wordt het vitamine gehalte snel minder.
Aan het werk
Neem een kom en zorg ervoor dat het zaad circa twintig uur net ondergedompeld is in vers helder water.
Na ongeveer twintig uur keer je het duivenvoer om in een zeef en spoel je het schoon met koud water.
Het voer moet je goed laten uitlekken en gewoon in de zeef op het aanrecht laten staan. Ook als je vrouw protesteert, gaat tenslotte om je duiven. Het liefst spoel je het duivenvoer drie keer per dag even onder de kraan. Tot het duivenvoer de volgende dag of de dag erop hele kleine puntjes laat zien.
Klaar om te voeren
Nu kun je het duivenvoer aan je duiven geven. Wacht niet te lang want hoe ouder de kieming wordt des te minder vitamine erin zitten. Mocht je teveel duivenvoer gemaakt hebben dan kun je het nog wel maximaal een week in de koelkast bewaren. Buiten de koelkast, het gekiemde duivenvoer hooguit drie dagen bewaren.
Gouden tips
Ruikt het gekiemde duivenvoer zuur dan moet je het weggooien want dan is het duivenvoer te oud geweest. Dit is ook meteen je gouden tip want nu weet je of het duivenvoer wel of niet geschikt is om aan je duiven te voeren. Niemand wilt natuurlijk oud duivenvoer geven. Duurt het kiemproces langer dan 48 uur ook dan moet je je twijfels hebben over het duivenvoer.
Tweede gouden tip, geef je duiven in de ochtend voor het inkorven gekiemd duivenvoer te eten. Voer zit dan vol met vocht waardoor je duiven minder dorst hebben als ze aan hun terug reis gaan beginnen. Ondanks dat ze voldoende voedingstoffen binnen krijgen en vol zitten blijven ze ook honger houden. Omdat er heel weinig eiwitten en vetten in net gekiemd duivenvoer aanwezig is.
Derde gouden tip. Het gekiemde duivenvoer zit ook vol met natuurlijke suikers, nodig om prestaties te leveren. Nadat je duiven terugkomen van een wedstrijd ook weer gekiemd duivenvoer geven om te helpen je duiven snel weer op krachten te laten komen. Duivensport duur, hoe kom je erbij 😉
Wie heeft nog meer gouden tips?
Goede info, jammer van die opmerkelijk, ook als je vrouw protesteert, gaat tenslotte om je duiven. Ik ben een vrouw die duiven heeft.
Goeie info en het proberen waard.
Hoeveel per duif moet er gegeven worden voor een race en na een race?
En moet er dan nog bijgevoederd worden met gewoon voer?
Je kunt het nooit verkeerd doen met gekiemd voer. Maar de ochtend voordat je ze inkorft het voer vervangen voor gekiemd voer en na thuiskomst hetzelfde.
Hartelijk dank! Dus ongeveer zelfde hoeveelheid. Gaan we eens proberen 🙂
Hallo, ik heb het duivenvoer op deze manier gekiemd. Alleen wordt het voer wel droog als ik het in de zeef laat staan. Kiemt het droge voer dan nog wel?
Wordt het voer droog dan kiemt het niet meer. Het moet wel vochtig blijven anders afentoe even natspuiten met een plantenspuit mocht het te snel droog worden.
Ik heb ook ergens gelezen dat je er een vochtige doek over kunt leggen. Is dat ook een goed idee?
Zeker een goed idee of een natte krant mag ook. Maar wel regelmatig even spoelen zodat het niet gaat schimmelen.
Hartelijk dank voor de reacties!
Hey Ome,
ik heb voer op kiem gezet , en 20 u laten onder water staan, wel stond het voer niet in huis , maar wel op mijn duivenhok. En het is nog niet gekiemd na 3 dagen. Nu lees ik hier , dat je het voer altijd op kamertemperatuur moet laten staan? zo wel bij het 20 u te laten weken ,als zo wel als je het in de zeef 3 x per dag afspoelt, dus altijd op kamertemperatuur laten staan? Dat is in mijn geval niet gebeurt , heeft altijd op het duivenhok gestaan. En laatste vraag , als het graan gekiemd is na een dag of 2 , moet je het dan eerst nog laten drogen ? of mag je het zo geven als het nog wat vochtig is?
Nee, dat voer dat kiemt nou niet. Temperatuur is echt belangrijk.
Is het gekiemd, goed afspoelen dan kun je het gelijk geven.
oké bedankt Ome , weer iets bij geleerd nu