Legnood bij postduiven

Legnood bij postduiven

Legnood herken je doordat de duivin bol gaat zitten. Steeds meer gaat vermageren, het benauwd heeft en een dikke opgezette buik laat zien. Vaak zit de duivin op de grond en raakt helemaal uitgeput.
Wanneer je de duivin vastpakt voel je met je vingers het ei in de buik en tussen de legbeentjes (stuit).

Hoe ontstaat legnood

Er zijn verschillende oorzaken te benoemen bij legnood. Vaak is de duivin nog te jong om een ei te leggen. Een jonge duivin heeft nog een te krap bekken waar het ei door geperst moet worden. Tegenovergestelde zie je ook vaak. Een oude duivin waarvan het ei eigenlijk te groot is om door het bekken heen te persen.

Ook tijdens de winterkweek zie je het nog weleens gebeuren. De temperatuur is te laag en eigenlijk geeft de natuur aan dat het nog helemaal geen tijd is om eieren te leggen. Er is dan ook vaak een calcium en vitamine D gebrek.

Wanneer je duiven niet helemaal gezond zijn kan legnood ook voorkomen. Hebben je duiven een paratyfus besmetting onder de leden. Kan behalve legnood ook spontaan een verkromming van het borstbeen ontstaan.

In sommige gevallen kan legnood zelfs erfelijk zijn. Wanneer je een goede administratie bijhoud kun je dat makkelijk opsporen. Het is dan beter om een dergelijke kweeklijn uit te schakelen voor de kweek.

Voorkomen van legnood

Voordat je gaat kweken met je duiven. Is een goed medisch onderzoek aan te bevelen. Je weet dan zeker dat je duiven geen sluimerende ziektes onder de gelederen hebben. Je duiven moeten in een goede en gezonde conditie zijn

Uiteraard moet er voldoende calcium zijn maar eigenlijk is dat logisch en zal iedere duivenmelker voldoende grit en mineralen op het hok hebben staan.

Goed nestmateriaal, bij voorkeur een nestmat in de schaal (niet een nestmat met twee lagen op elkaar verlijmd). Tabaksstelen eventueel wat erwtenstro zodat er een warme ondergrond ontstaat waarop het ei gelegd kan worden.

Help, ondanks alles toch een duivin met legnood

Je kunt verschillende dingen doen om je duivin te helpen haar ei kwijt te raken. Bijna altijd is het ei onbruikbaar na een moeilijke bevalling. Belangrijkste is natuurlijk dat je duivin het overleeft.

  • De cloaca vochtig maken of de duivin dompellen in lauw water.
  • Voorzichtig een glijmiddel bv sla olie in de cloaca spuiten dit bereikt niet het gebied wat het zou moeten doen maar je moet wat.
  • Rustig masseren in de richting van de cloaca maar pas op het ei mag niet inwendig kapot gaan.
  • Soms zijn er goede resultaten door de duivin in een mand achter in de auto te zetten om op deze manier de leg op gang te brengen.
  • Ook is er de mogelijkheid om het ei manueel of chirurgisch te laten verwijderen door een dierenarts.
  • Zet je duivin in het donker en houd haar lekker warm. Bijvoorbeeld in een duivenmand bij de kachel.

Laat hieronder even weten wat jij doet om een duivin te helpen met legnood

3 thoughts on “Legnood bij postduiven

  1. Legnood zie je vaak optreden bij het eerste ei wat gelegd wordt. In dat geval kun je heet beste een kunsteitje in het nest leggen. De duivin gaat dan rustig op het warme nest leggen. Kun je de nestschaal dan ook nog verwarmen ben je helemaal goed bezig.

  2. Ik heb een klein lachduifje en ze is begonnen met eieren leggen, ze heeft gisteren haar eerste gelegd.
    Nu weet ik dat het er 2 moeten zijn dus er komt er als het goed is nog een aan

    Ze is alleen en er is geen mannetje bij

    Hoelang kan dat duren, ik merk dat de cloaca steeds perst en ook viezig word door de ontlasting

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by CleanTalk Anti-Spam