Tilkroppers beter als Spaanse diefkroppers

Tilkroppers beter als Spaanse diefkroppers?

tilkroppersMeer als een eeuw wordt er al met diefkroppers gevlogen in Den Haag.  Het bewijs daarvoor is dat “ons belang” is opgericht in 1920 op 16 November. Echter waren de hoogtij dagen van deze volkssport na de tweede wereld oorlog. In de jaren 60 waren er duizenden duiventillen te vinden in Den Haag. Dat hadden die paar liefhebbers in de Schilderswijk nooit kunnen denken dat hun sport zo belangrijk en kenmerkend zou worden voor Den Haag.

Diefkroppers van uitmuntende kwaliteit

De diefkroppers waren natuurlijk van uitmuntende kwaliteit in die tijd. Er werd alleen maar gefokt op kwaliteit en selecteren ging vanzelf. Elke doffer of duivin die werd gevangen werd natuurlijk niet meer mee geteeld. Alleen met de allerbeste dieren. Een betere manier van selecteren is er niet.

Haagse tilkroppers beter als Spaanse diefkroppers

Eigenlijk durf ik wel te stellen dat de Haagse tilkroppers een betere diefkropper was als menig Spaanse kropper ras. De meeste Spaanse rassen zijn pas ontstaan na de tweede wereldoorlog en werden al vrij snel gefokt naar de hand van showstandaarden. Denk maar aan de Moroncelo bijvoorbeeld een ras welke ontstond in de jaren 60.
Uiteraard waren er ook oudere Spaanse kropper rassen zoals de Valenciano Antiquo waar de meeste Spaanse kropper rassen uit zijn ontstaan. De Valenciano Antiquo was van oudsher de ultieme Diefkropper van Spanje maar ook die de eerste Spaanse invloeden bracht bij de Haagse tilduiven.
Dus terugkomend op mijn vraag of Tilkroppers betere diefkroppers zijn als Spaanse kroppers. Vertel het me maar ik wil wel weten wat jij vind.

14 thoughts on “Tilkroppers beter als Spaanse diefkroppers?

  1. Ik ben het helemaal met de spreker eens. Toch denk ik dat veel mensen de kwaliteit van enkele Spaanse rassen onderschatten .
    Mijn favoriete ras is de Morrillero en met dit ras ben ik nu alweer een aantal jaren aan het werk. Helaas woon ik niet in Den Haag dus blijf het gissen of ze daar ook het werk aan kunnen. Mijn ervaring met dit ras is wel dat je heel veel geduld en tijd moet hebben om deze dieren te trainen .
    Voeding en huisvesting spelen ook een belangrijke rol . In het begin paste ik de Haagse methode toe en hield ik de doffers in donkere hokken . Al snel merkte ik dat dit niet de juiste manier van huisvesting was.Nu heb ik de doffers zowel als de duivinnen in licht hokken.Ze zitten wel gescheiden van elkaar en kunnen elkaar ook niet zien.Wat wel bijzonder is dat wanneer ik ze solo vlieg ze bij terug keer in hun eigen licht hok vliegen en wanneer ik de doffer na een tijd vliegen een duivin geef hij naar zijn donkere hok vliegt om zijn werk af te maken.
    Als ik de duivinnen een solo vlucht geef vliegen ze altijd terug in hun eigen licht hok. En nu komt het ik heb jaren geleden van een goede liefhebber uit Den Haag een til duivin over genomen.Als ik deze duivin solo vlieg keert ze bij terug komst bijna altijd in een openstaande donkere hok sluit ik de til niet af vliegt ze weer naar buiten op zoek naar een doffer .Dit brengt mij tot de eind conclusie op uw vraag wie is er beter de echte Haagse Dief kropper of de ras zuivere Spanjaard Mijn antwoord luid de echte Haagse Dief kropper. Maar dan de volgende vraag, waarom. Nou dit antwoord is heel makkelijk te geven immers , de echte liefhebbers in Den Haag zijn al een kleine eeuw aan het selecteren op deze eigenschappen .Dus ere wie ere toe komt.
    met vriendelijke groet en nogmaals mijn complimenten over deze mooie site en hopelijk ook nog eens een open discussie over oa voeding
    J.Dagevos van Rij

      1. Hallo Adwin
        Nee mijn conclusie is niet gebaseerd op het gedrag van deze ene duivin.Ik heb haar alleen als voorbeeld genoemd .
        Mijn ervaring is, als we het even bij het gedrag van duivinnen houden, dat de Haagse til duivinnen minder monogaam zijn dan de morrillero duivinnen.In al die jaren heb ik nog nooit een doffer kunnen vangen met een morrillero duivin.Wel heb ik met haar een aantal doffers kunnen vangen van iemand hier in het dorp(een ras echte Hagenees die al meer dan 60 jaar til duiven heeft ).Dit even in het kort op jou reactie
        met vriendelijke groet J.Dagevos van Rij

  2. Dat is leuk om te weten. Dat uit uw ervaring blijkt dat morrillero duivinnen monogamer zijn als tilduivinnen. Ik ben ook benieuwd naar ervaringen van andere liefhebbers dus reageren svp 😉

  3. naar mijn zeer bescheiden mening ; een echt goede Haagse duivin om mee te kunnen vangen staat op de man en schiet niet bij , zij zal haar eigen lichthok inschieten , dit is aan te leren gedrag = conditioneren .
    zelfde is mijns inziens te bereiken met goede Spaanse beesten .
    geduld is nodig en het zijn helaas niet allemaal goede !

  4. monogame duivinnen / doffers ken ik niet , nog nooit gezien . Tilduiven die geen oog hebben voor het andere geslacht zijn denkelijk suf / dood gepaard , onbruikbaar voor de vangsport ? veelal veroorzaakt door het veelvuldig herhalen van hetzelfde trucje , teveel tonen en of meegeven van een (zelfde) duif .

  5. Gedeeltelijk mee eens .
    Ik weet net zo goed als ieder duiven man, dat niet een duif monogaam is.
    Immers het om koppelen zou dan onmogelijk zijn.
    Toch blijf ik bij mijn stelling dat het gedrag ( aangeboren of aangeleerd )van een Haagse til duif anders is dan van een Morrillero .
    Maar dat is ook niet de discussie de discussie is, zijn Haagse Dief kroppers beter dan enkele Spaanse rassen .
    Uit mijn ervaring zeg ik ja maar ook een Spaanse ras duiven kun je dit spel leren .Als ik morgen naar Spanje ga en daar 50 jonge morrillero,s haal en in Den Haag 50 jonge Dief kroppers en deze 100 dieren op de zelfde wijze groot breng en train en dan over twee jaar de balans op maak denk ik dat het procent gewijs goede lok duiven hoger is van de dieren die uit Den Haag komen.
    Maar nogmaals gezegd ik denk nog steeds dat je van een oa een morrillero ook een goede dief kropper kunt maken als je maar genoeg geduld hebt.
    Maar ik wil toch afsluiten door te bekennen dat alleen de mensen uit het echte Haagse til duiven gebeuren het antwoord kunnen geven immers zie kunnen de dieren testen in een druk bezet gebied ,en hebben een kleine eeuw ervaring derhalve is mijn mening niet relevant .

  6. de Morrillero , Moroncelo etc. zijn onstaan uit diverse Spaanse diefkroppers maar zijn gefokt voor een totaal ander spel , in geval van de Moroncelo bijvoorbeeld het synchroon vliegen met de duif , de aanleg (diefkropper) zit er nog wel in maar minder als bv de originele Valeno . lang niet alle Spaanse rassen zijn dan ook echt geschikt (meer) als diefkropper ?
    de Balear waar tot op heden nog niet veel aan “verprutst” is doet “het” bijvoorbeeld nog wel helemaal uitzichzelf , heeft geen noemenswaardige training nodig .

  7. Wat leuk! De foto op deze website is van mijn vader, Eef Rietbergen. Ik heb op 14-jarige leeftijd deze foto gemaakt en ook nog een paar andere mooie foto’s.
    Mijn vader had zijn duiventil op het dak van de Spiraeastraat en er waren er vele in de buurt.
    Ik herinner me nog dat mijn vader een duif had gevangen en er een jongen van ongeveer 16 jaar huilend aan de deur stond om zijn duif terug te vragen. Mijn vader gaf haar terug, want zo’n waardeloze duif had hij toch niets aan!
    De gevangen duiven werden standaard in een krant gerold, in mijn vaders binnenzak gestopt en daar ging ie, op de fiets naar de duivenwinkel en kreeg er voer voor terug.

  8. Deze foto is in 1963 genomen.
    Ik heb er ook nog één met sneeuw en nog een hele mooie met mijn vader in zijn zondagse pak, want ook op zondag was hij boven.

      1. Oké, zal ik doen. Ik heb al eens een pagina volgeschreven over de Spiraeastraat in de Oud-Hagenaar.
        Maar over mijn vader als duivenmelker kan ik ook wel wat schrijven.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *