Opleiding van diefkroppers door Javier Dolz latur

Opleiding van diefkroppers door Javier Dolz latur

Ieder zal zijn eigen manier ontwikkelen om een diefkropper te trainen. Niet elke kropper is hetzelfde en soms moet je wat creatief zijn.  Maar de methode die ik nu ga beschrijven zal je zeker helpen een aantal goede diefkroppers op te leiden. Om deze methode te gebruiken heb je tijd en geduld nodig. Zonder deze eigenschappen gaat deze methode je niet helpen.

Piepers

Het opleiden van diefkroppers gebeurt al direct nadat de piepers zijn gespeend op een leeftijd van circa 28 dagen. Het beste is een groep kroppers van gelijke leeftijd bij elkaar te huisvesten bijelkaar in één hok. Ze kunnen op deze manier hun vleugels en spieren oefenen maar nog belangrijker hun persoonlijkheid ontwikkelen. Duiven zijn nu eenmaal groepsdieren en moeten als jong een bepaalde vorm van socialisatie doormaken om zich gezond en evenwichtig te kunnen ontwikkelen.

De voorbereiding

Na verloop van tijd zie je dat de piepers beginnen te koeren. In het begin zullen duivinnen sneller zijn met ontwikkelen dan doffers.  Dit kan wel eens voor verwarring zorgen bij de duivenmelker omdat we zo snel mogelijk willen weten hoeveel doffers en duivinnen er gekweekt zijn.

Op een oude fiets moet je het leren

Ongeveer een maand na het spenen van de jongen voegen we een aantal oudere duivinnen bij de jongen, We weten allemaal dat de jongen duivinnen zich kunnen gedragen als doffers met een aantal oudere duivinnen bij de jongen zul je deze ontwikkeling minder snel meemaken. Doffers zullen zich als doffers gedragen en duivinnen als duivinnen. Helpt voorkomen dat je duivinnen voor doffers gaat aanzien.

Karakter ontwikkelen

Na nog eens ongeveer 30 dagen kunnen we de jonge doffers apart gaan zetten in een eigen hok. We hebben nu een dofferhok en een duivinnenhok. Zo op gesteld dat ze elkaar niet kunnen zien en het liefst elkaar niet kunnen horen. Om zoveel mogelijk afleiding te voorkomen.
Na ongeveer één week zetten we de jongen doffers weer een dag terug bij de duivinnen.  Zo wordt langzaam aan het vuur aangewakkerd.  Dit herhalen we circa 3 tot 4 keer met telkens een week ertussen.

Eerste fase van de opleiding

De jongen dieren zullen nu ergens tussen de 4 en 5 maanden oud zijn. Tijd om elke doffer een eigen hok te geven het zal een aantal dagen duren voordat ze gewend zijn aan hun eigen hok. Begin pas met de volgende stap als de doffers goed gewend zijn en in hun eigen hok willen slapen.  Meestal blijven ze nog een paar keer proberen om in het dofferhok binnen te gaan. Als dat gebeurt gewoon weer de doffer terug naar in zijn eigen hok zetten.

Gezelschap

Wanneer de doffers hun eigen hok geaccepteerd hebben kunnen we ze wat gezelschap gaan geven. . We zetten een jonge duivin bij de doffer in opleiding.  Na een dag halen we deze duivin weer weg om de volgende dag een andere duivin bij de doffer te plaatsen. Wissel dit telkens af met een andere kleur duivin. Reden voor dit alles is het vormen van het karakter van onze toekomstige diefkropper. We moeten voorkomen dat hij een voorkeur gaat ontwikkelen voor een bepaalde kleur duivin. Daarnaast leert de doffer zich niet hechten aan een duivin maar ontwikkelen we een soort player gedrag. En leren dat elke duivin weer een nieuw pleziertje kan opleveren. Het wisselen met duivinnen doe je circa 5 of meer keren.

Tweede fase

Bij de ene doffer kan deze fase heel snel verlopen, een andere doffer zal wat meer tijd nodig hebben.
doffersDe doffers laten we gezamenlijk vliegen zonder duivinnen. Na een paar uur lekker rondzwerven, beetje vechten en stoeien met elkaar. Laten we een aantal duivinnen los. Stel dat je twaalf jongen doffers hebt vliegen, laat je vier duivinnen los. Je zult nu zien dat de doffers achter de duivinnen gaan aanjagen, sommige blijven wat op de achtergrond en andere storten zich volledig op de duivinnen. De winnaars mogen hun duivin natuurlijk een nachtje bij zich houden als beloning. De verliezers krijgen niets. Herhaal deze actie gedurende een paar maanden met telkens tussenpozen van 2 tot 4 dagen. Je gaat nu de luie doffers uitselecteren en langzamerhand het aantal duivinnen die je met de doffers loslaat verminderen tot je nog maar 1 duivin bij de doffers hebt vliegen. Je zult nu wat meer spektakel en show zien. De doffers zullen steeds meer hun best moeten doen om de duivin te veroveren.

Blijf selecteren

Elke doffer die geen of weinig interesse heeft verwijder je uit de groep.  Dit zul je snel genoeg kunnen zien zolang je maar voldoende tijd aan je dieren besteed om hun gedrag te observeren.

Ze zijn klaar om hun werk te doen

Na ongeveer zeven maanden zijn de jonge doffers klaar om hun werk te doen. Waarschijnlijk heb je er geen twaalf meer over. Dat is maar beter ook want tijd en aandacht blijven besteden aan diven waar je niks aan hebt is zonde van je tijd en geld. De doffers die je ver hebt blijf je trainen, laat ze rustig rijpen maar ga alleen verder met dieren die het waard zijn. Sommige hebben wat meer tijd nodig , andere leren weer wat sneller. Maar in principe zijn ze klaar om te gaan werken.
Zoals ik in het begin zei ik bezit niet de absolute waarheid en ieder heeft zijn eigen manier van trainen.  Dit is mijn manier die voor mij werkt. Ik hoop dat ik je op weg heb kunnen helpen. Zou leuk zijn als je een reactie achterlaat.

3 thoughts on “Opleiding van diefkroppers door Javier Dolz latur

  1. hallo
    interessante stuk ik ben hier nieuw en heb vanaf kleinsaf ook duiven gehad.
    kroppers hebben mij altijd geïnteresseerd. Ik vroeg mij af als je alleen toegang hebt tot gaditano’s, valencia, granadino of canaria kroppers. Wat meestal het geval is in marokko wat is dan de beste keuze voor een diefkropper?
    mvg
    mohamed

    1. Welk ras de beste keuze is. Is lastig om te beantwoorden. Heb je de keuze tussen een goede Canaria en een slechte Valenciano is de keuze gauw gemaakt.Daarnaast is het ook afhankelijk van wat je wilt vangen en afhankelijk van je locatie. Denk dat je moet inventariseren wat je voor eigenschappen nodig hebt en daar een duif bij zoeken. Of dit nu een ras of bastaard is maakt verder niet uit. Persoonlijk ben ik gecharmeerd van de oude Valenciana’s.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *