Jongen selecteren

Jongen selecteren

Jongen selecteren doe je al zodra de jongen worden geboren. Je wilt tenslotte elk jaar beter presteren dan voorgaande jaren. Dus je selectie eisen moeten elk jaar weer hoger. Aantallen heb je niks aan, wel aan supergoede duiven.

Jongen selecteren

Zodra een jong uit het ei kruipt, begint het selecteren al. Je zoekt naar jongen die zich op alle vlakken beter ontwikkelen dan de rest. De rest van de jongen hoef je niet te ringen. Alles wat te klein is, zich niet goed ontwikkeld. Achterblijft in het ontwikkelen van het veren pakket. Niet voldoende eten. Teveel blijven piepen. Kortom alles wat zwakker is ring je niet. Zonde van je ruimte, zonde van het voer, zonde van je geld want het wordt toch nooit wat.

Niet ringen:

  • Te kleine jongen
  • Slecht goed ontwikkelde jongen
  • Niet voldoende etende jongen
  • Jongen die maar overdreven blijven piepen
  • Piepers waarvan je de lever kan zien door de buikwand
  • Jongen die dikke aderen op hun buik hebben lopen

Welke jongen hou je

Je gaat op zoek naar jongen die direct al flinker zijn. Dapperder direct van zich af bijten. Jongen die met kop omhoog in de nestschaal de omgeving in de gaten houden. Steeds als eerste eten. Altijd een volle krop gevuld met voer hebben. Jongen die duidelijk sterker zijn dan de rest die moet je houden want dat gaan je toppers worden. Beter tien toppers op je hok dan honderd slechte. Als ik geen gelijk heb laat het gerust weten.

Blijf kijken en observeren en wees keihard

Wanneer je je jongen gaat spenen. Blijf opletten hoe ze zich verder ontwikkelen in het duivenhok. Kunnen ze zelf de waterpot vinden of zijn ze na drie dagen nog steeds op zoek. Veroveren ze hun eigen plek in het duiven hok of blijven ze zielig ergens in een hoekje zitten. Geloof me de goeie herken je meteen en de rest kun je beter verwijderen van je duivenhok. Hoe meer ruimte je hebt voor de goeie jongen, des te beter ga je er mee spelen.

Je denkt dat je er bent

Mooi niet na een week of tien ga je ze uitwennen.Is een beetje laat om uit te wennen zullen sommige zeggen maar het ruimt wel op. Jongen die van angst het hok afstuiven, keren hopelijk nooit meer terug. Stel dat je honderd jongen gekweekt hebt. Zul je na tien weken hopelijk niet meer dan de helft hebben overgehouden. Je zult zien dat je nu ook een stuk minder last hebt van de gevreesde verliezen en ramp vluchten waarbij je jongen postduiven verspeeld.En wat dacht je van alle ziektes en stress op een overbevolkt duivenhok.

Ik kweek niet voor de kliko

Je zult vast zeggen waar kweek ik dan voor. Je kweekt postduiven om kampioen te worden. Om top dieren in je hok over te houden. Jongen selecteren is dan ook absoluut een onoverkomelijke must. Je zult zien dat wanneer je streng blijft selecteren. Je na een aantal jaren steeds minder ongeschikte dieren gaat kweken. Kwaliteit van je kolonie duiven wordt steeds beter.

Er zijn nu eenmaal heel veel gemiddeld goede postduiven. Slechts heel weinig slechte en heel weinige topduiven.
Wil je uit de groep van gemiddelde duiven komen. Is het geen kwestie van topduiven kopen maar is het een kwestie van keihard selecteren. De toppers van je hok krijgen dan ook alle kans om zich tot toppers te ontwikkelen.

Verliezen van jonge postduiven, wees blij

Veel liefhebbers klagen over het feit dat ze zoveel jongen duiven verliezen. Ze zoeken het in de straling van mobielen telefoon, satellieten en andere zogenaamde narigheid. Ik wijt het aan te soft selecteren. Onze voorvaderen die minder verliezen hadden die selecteerde veel harder. Hadden geen geld om al die gemiddelde duiven maar aan te houden en te voeren en mee te geven met wedstrijden. Nee, die selecteerde al op het moment dat een jong uit het ei kwam. Wanneer ze 15 duiven overhielden van de 100 waren ze pas tevreden. En deze verspeelden ze niet tijdens rampvluchten dit waren de echte toppers.

Goed een laatste tip voor de ervaren melkers

Kijk eerst wat er in je hok zit voordat je wat bij koopt. Begin met keihard selecteren. Wil je wat bijkopen, koop dan geen jongen postduiven van commerciële kwekers. Die selecteren namelijk niet, die laten alles opkomen want elk jong levert toch weer 1000 euro op.

Nee, koop alleen jongen waarvan de ouders hebben gepresteerd, waarvan de broers en zusters hebben gepresteerd en ga daar dan mee verder. De rest is zonde van je geld. Je weet ook nagenoeg zeker dat je er nooit wat mee zal presteren.

Dat is wat duivenmelkers ook zeggen. Het is altijd maar weer afwachten of een jong goed wordt. Je kweekt nu eenmaal meer goede dan slechte. Als je er 1 over houd van de tien. Heb je het goed gedaan. Bullshit, het zijn alom geaccepteerde uitspraken. Waar je in stinkt en een hoop geld door kwijtraakt. Want die 90% van de jongen had niet eens groot mogen worden. Laat staan verkocht voor een hoop geld.

Ik weet zeker wanneer je keihard selecteert je ook zeker weet dat je goede jonge kweekt. Toppers moeten blijken maar dat is misschien 2% van de totale postduiven populatie. Goede postduiven krijgen is een kwestie van je jongen selecteren. Meer niet. Jongen selecteren is de toverformule.

jongen selecteren

Hou alleen de beste over

Hou alleen de beste over. Selecteer alles keihard uit. Dat is het verschil tussen een kampioen die elk jaar weer aan de top staat en de duivenmelkers die afentoe is een prijsje winnen.

3 thoughts on “Jongen selecteren

    1. Denk niet dat het dieronvriendelijk is, heb de tekst nog even nagelezen maar vindt hem zelf vrij goed, al zeg ik het zelf. Het is aan de duivenmelker zelf wat hij met de jongen doet die niet goed genoeg zijn voor de sport. De ene duivenmelker zoekt er een goed tehuis voor waarschijnlijk zoals u het zou doen. Een ander verkoopt de uitgeselecteerde duiven op marktplaats of geeft ze weg aan de mensen die graag een paar duifjes rond het huis hebben vliegen.
      Het is net als met hondenfokkers of kattenfokkers voor tentoonstellingen. Deze liefhebbers houden ook niet alle dieren zelf maar verkopen het meerendeel voor veel geld aan particulieren. Een goede duivenmelker doet dat niet maar geeft de uitgeselecteerde jongen gratis weg. Wat betreft is de duivensport diervriendelijker en consumentvriendelijker dan menig huisdierfokker die willens en wetens doorgaan met het produceren van misvormde dieren. Nee, ik denk dus dat deze tekst niet overdreven of dieronvriendelijk maar een beginnende duivenmelker in de wedstrijdsport juist op de goede weg zet.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by CleanTalk Anti-Spam