Vliegen met duiven op een vliegkist

Er wordt mij regelmatig gevraagd hoe doe jij dat, en is het moeilijk duiven vliegen op een vliegkist.
Maar ook hoeveel liefhebbers vliegen er hier in Nederland met duiven op een vliegkist.
En dit zette mij weer aan het schrijven met mijn manier van vliegen met diverse duivenrassen op de vliegkist.

Begin jaren 80 stapte ik na jarenlang vogels gehad te hebben over op oosterse rollers en wel om te vliegen maar ook om naar tentoonstellingen te gaan.
Omdat het type oosterse roller wat men nodig had voor tentoonstellingen niet langer dan 5 minuten vloog en dan nog op dakhoogte ben ik hiermee gestopt. Eind jaren 80 kwam ik met liefhebbers in aanraking die met Birmingham rollers vlogen en wel met een kit van 20 duiven.
Deze duiven vlogen in een gesloten groep (kit) en elke keer gingen er meerdere duiven gelijktijdig in een rol (Break) en lieten ze een snelle achterwaartse rol zien, Schitterend.

Na deze duiven te hebben aangeschaft in die tijd afkomstig van Wim de Bruin die deze via Notenboom uit Engeland haalde. Ben ik mij gaan richten op het kitvliegen en werd lid van de BRC.
Maar om 20 goede rollers in een kit te hebben moet je in het begin veel duiven kweken, dus het eerste jaar honderd duiven gekweekt. Hokken vol.
Eerst maar vliegen en later maar selecteren. Er werd geselecteerd, duiven die niet in de kit pasten vanwege te freqent rollen, niet in de kit vliegen en te vroeg gingen zitten werden uit de kit gehaald. Maar aangehouden in een andere kit waar meerde probleem duiven in zaten.
Daar kregen de duiven nog een kans en werden na een tijdje weer terug gezet in een betere kit. Maar ja wat moet je met de minder goede duiven, weggeven aan een andere liefhebber? Nee dat bevorderd niet het veredelen van het ras en een liefhebber die problemen krijgt met deze duiven is gauw liefhebber af.

Begin jaren 90 werd ik door overhalen van wim de Bruin lid van de VCN. In deze vereniging vloog men met verschillende ras duiven. En niet met 20 duiven maar met 3 duiven (trio).
Er waren ook enkele liefhebbers die met duiven op een vliegkist vlogen. Dit vond ik geweldig, duiven die terug keerde op de plaats waar ze werden losgelaten. En dan op zo’n klein kistje.

Bij een groepsbijeenkomst begin jaren 90 werd gesproken om de club wat meer te promoten. Ik kwam toen met een voorstel om demonstatie te geven op evenementen. Omdat ik al jarenlang met kleindieren op het Elshout-Spektakel stond. Stelde ik voor om liefhebbers te benaderen om in juni met een vliegkist hier demo’s te geven. Je hebt meerdere duiven nodig om de mensen wat te kunnen laten zien. Maar waar haal je deze liefhebbers vandaan! Achteraf bleek dat alleen nog Bert Broekman, Marchel Steeg en onze Belgische liefhebber Alfonds Vanhaeren met een vliegkist vlogen.

Deze heren werden benaderd en vonden het wel leuk om te komen en er een gezellige vliegdag van te maken.
Dus 3 vliegkisten, eigelijk te weinig, dan zelf een vliegkist maken en jonge duiven erop (piepers).
Maar deze vlogen kleine rondjes en rolden nog niet en elke dag het veld in.
De tijd naderde het ging goed, de duiven vlogen alleen rond de kist maar rollen ho maar.
Daar baalde ik van dus Marcel Steegh gebeld deze trainde volwassen duiven die thuis al rolden op de vliegkist.

Ik vroeg hem hoe hij het deed om deze duiven te wennen aan zo’n vliegkist.
De duiven hongerig houden en dicht bij huis vliegen want als ze wegvliegen weten ze de weg terug.
Vervolgens haal je ze op, thuis geen eten geven en weer met de kist het veld in. Net zo lang totdat ze naar jou luisteren en terug komen in de kist. Dit ging perfect en in juni met het Elshout-Spektakel had ik goed rollende duiven op de kist.

Na jaren met de kist gevlogen te hebben zowel in Nederland als in het buitenland en de vele gezellige demo’s op diverse evenementen waar nog steeds over gesproken wordt. Wil ik de liefhebber graag uitleggen hoe ik met de vliegkist om ga en vlieg met deze duiven.

Allereerst de liefhebber

Indien u bang bent duiven kwijt te raken of u bent een gestrest persoon vergeet het maar u raakt steeds meer duiven kwijt en raakt steeds meer gestrest.

De Vliegkist

Deze kan uit verschillende afmetingen en modellen bestaan, eigelijk niet belangrijk als men de duiven maar binnen kan laten om ze te voeren en zich prettig voelen.
Zelf heb ik al van het begin af aan de zelfde vliegkist. Demontabel tot een kleine behangtafel waar ik een loketkast voor 10 duiven in heb zitten. De lengte is 1m. lang, 40 cm breed en 40 cm hoog.
Boven 2 stuks invlieggaten en voor een schuifdeurtje om de duiven er uit te kunnen pakken.
De grote van de gaten zijn afhankelijk van de grote van de duiven die men hierop vliegt zodanig dat deze er niet uit kunnen springen.
Vooral belangrijk tijdens wedstrijden.

Geschikte duiven

Eigelijk kan men met elk duivenras vliegen op een vliegkist. Maar het karakter bepaalt of zij is geschikt voor de kist. De duiven moeten thuis wanneer u de kist buiten opstelt en wat voer op de deksel gooit. Gewoon op deze kist gaan zitten en zelfs als u er voer in de kist gooit in de kist willen springen. Vervolgens moet een duif de kwaliteiten kunnen laten zien die hij als ras in huis heeft.
Ik zelf gebruik de duiven die niet geschikt zijn om thuis te vliegen in een kit. Zodat bij eventueel kwijtraken er niet getreurd word.
Heb je deze duiven niet en gebruik je de duiven waar je thuis tevreden over bent. Zet deze niet op de vliegkist dit brengt alleen maar teleurstellingen. Maar wil je toch duiven op de kist benader dan liefhebbers en vraag als ze zelf niet met een vliegkist vliegen of zij nog duiven hebben of willen bewaren voor jou die voor hun thuis niet geschikt zijn.

Training van vliegkist duiven

Zoals je nu weet kun je met elk ras vliegen op een vliegkist. Belangrijkste is dat je de duiven leert dat de vliegkist een voederplek is. Het is geen verblijfplaats waar de duiven permanent in wonen. Nee. de duiven moeten weten dat ze alleen maar worden gevoerd in de vliegkist.

Kennismaking met de vliegkist

De duiven kennis laten maken met de vliegkist doen we met voer. Vanaf nu voeren we de duiven alleen nog maar op de vliegkist. We kunnen beginnen in het duivenhok of in de vollere. Is er geen ruimte voldoende begin dan voor het duivenhok.

Eerste stap is voeren op de vliegkist maar de volgende stap is voeren in de vliegkist. Heel eenvoudig door een paar duifjes in de vliegkist te voeren zullen de duiven op de vliegkist al gauw in de vliegkist springen om ook wat voer te bemachtigen.

Spelenderwijs herhalen we dit ritueel tot we zien dat de duiven graag op de vliegkist komen om te eten.

Eerste keer op pad

De eerste keer dat we op pad gaan met de vliegkist. Laten we de duiven bij huis rond vliegen. En roepen ze vervolgens in de vliegkist maar denk erom heel matig voeren. Voordeel is dat de grootste vlieglust nu weg is en de kans kleiner dat de duiven direct weg vliegen.

Neem de duiven mee het veld in en blijf in de buurt van het duivenhok. 3 tot 5 kilometer weg is ver genoeg.
Zet de duiven op de vliegkist en lok ze erin met wat voer.

Vanaf nu elke dag met de duiven op pad gaan. En merk je dat ze makkelijk de kist in springen dan wordt het tijd om ze ook eens te laten vliegen. Doe de inval gaten even dicht. Zet je duiven op de vliegkist en laat ze rustig besluiten wat ze willen doen. Gaan ze vliegen, niet in paniek raken en na enige tijd naar beneden lokken met wat voer. Sommige komen naar beneden. Andere vliegen naar huis.

De duiven die naar huis toe vliegen na een kwartiertje ophalen en terug naar de vliegplaats. Vervolgens weer op de vliegkist zetten en naar binnen lokken met wat voer. Je zult zien dat sommige duiven uit zichzelf weer terug keren naar de vliegplaats en andere zul je moeten halen.

Herhaling

Nu is het een kwestie van herhalen net zolang tot alle duiven op de vliegplaat vliegen en daar ook weer terug komen. Dit kan heel snel gaan, in veel gevallen is twee tot drie keer voldoende.

De volgende stap

Nu kun je weer een paar kilometer verder gaan staan met je vliegkist en het hele ritueel overnieuw beginnen. Dit lijkt arbeidsintensief maar vaak hebben je duiven dit al na 1 tot 2 keer door. En kun je weer een andere vliegplaats zoeken om je duiven te leren overal weer terug te komen op de vliegkist.

Problemen die je tegen kunt komen

Het kan zijn dat er een roofvogel over vliegt en al je duiven op de vlucht doen slaan. Je denkt of hoopt dat ze weer nar huis vliegen maar zijn nergens meer te bekennen. Ga dan de volgende dag weer terug naar de vliegplaats en je zult ze allemaal op de grond zien wachten tot jij weer terug bent.

Ander probleem waarvoor je moet waken is dat er geen koppels op de vliegkist zijn die de overige duiven wegjagen. Altijd direct ingrijpen want de vliegkist moet een veilige plek zijn waar het goed eten is.

Duikvlucht duiven niet te hoog laten stijgen de eerste keren maar op tijd een droppen inzetten.

Het echte werk

Zo nu ben je klaar voor het echte werk. Als het goed is heb je er hooguit twee weken over gedaan om je duiven op de vliegkist te trainen. Nu kun je nadien de duiven gewoon weer thuis vliegen en zodra je van plan bent om er weer op uit te gaan met de vliegkist of aan een demonstratie of wedstrijd mee wilt doen. Is het een kwestie van een paar dagen je duiven weer op de vliegkist voeren. Even een paar keer in de buurt naar een vliegplek gaan om te oefenen en je duiven zijn weer helemaal klaar voor. En de strekking van dit verhaal is niet teveel voeren. Voer is de bindende factor met de vliegkist.

met dank aan Rene Ottema

4 thoughts on “Vliegen met duiven op een vliegkist

  1. Beste, ik zou heel graag in contact willen komen met iemand die duiven heeft die van huisuit geschikt zijn om vanuit een vliegkist te vliegen. Mvgt Reinder

  2. Beste, Ik zou heel graag eventueel een blog willen leveren aan duivenhouden.com, maar ik zie nergens een contact formulier. Mijn vraag is of dit mogelijk is? Kunt u mij eventueel een mailtje sturen zodat ik meteen weet dat ik een reactie heb gekregen?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *