Eindelijk hebben we nu in Amsterdam een organisatie die zich bekommert om onze stadsduiven.
Kijk eens op Facebook
Je zou denken is dat wel nodig. Ik denk van wel want als je goed kijkt zie je dat veel stadsduiven enorm aan het lijden zijn en in slechte conditie verkeren.
Belangrijkste reden is verkeerd voedsel i.p.v. duivenvoer eten ze brood, patat en ander afval waardoor de stadsduiven steeds zieker worden. Tot overmaat van ramp raken de stadsduiven vaak verstrikt in allerlei draadjes en snoertjes wat bedoelt is om stadsduiven af te schrikken. De draadjes raken om de poten van de stadsduiven gewikkeld en knellen steeds verder de bloedsdoorloop af. Met als resultaat dat teentjes en ook hele poten langzaam afsterven. Het kan dan maanden duren voordat een teen of poot zodanig is afgestorven dat het spontaan amputeert. Zoals je zult begrijpen is dat een pijnlijke en vreselijke strijd die onze stadsduiven dagelijks moeten doorstaan. Worden de gewonde of zieke stadsduiven niet vermoord door een kat of roofvogel dan sterven ze vaak een vreselijke dood.
Reddende engel
Initiatiefneemster van stichting stadsduiven hulp Nederland is de Amerikaanse Billie Savage die al 30 jaar in Nederland woont.
Billie woont in de Bellamystraat op een etage woning in Amsterdam West waar zij zieke, gewonde en invalide duiven verzorgt. De duiven staan in aparte benches in de huiskamer om te mogen aansterken. Gaat het eenmaal weer beter dan mogen de duiven in de kleine volière op het balkon om na verloop van tijd weer terug gebracht te worden waar ze gevonden zijn.
Niets is Billie teveel onlangs sprong zij nog in een Amsterdamse gracht om een duif te redden van de verdrinkingsdood. Dit arme dier had zijn vleugel gebroken en kon er onmogelijk zelf nog uitkomen. Dankzij Billie die zonder nadenken het water in dook en een passerende boot die Billie met duif weer op de wal hielp. Kon deze zwaargewonde duif dit hachelijke avontuur overleven.
Help onze stadsduiven
Eens in de twee weken gaat Billie met een groep vrijwilligers in Amsterdam op stadsexcursie en probeert zoveel mogelijk duiven te vangen die hulp nodig hebben. Voornamelijk zijn ze dan druk met verwijderen van draadjes die poten van duiven afknellen. Dankzij de hulp van stichting stadsduiven kan nu zoveel mogelijk worden voorkomen dat onze stadsduiven hun leven moeten lijden met rottende tenen en pootjes door deze dieren op tijd te helpen.
Wil je ook meehelpen, niet door geld te storten maar echt handen uit de mouwen steken. Neem dan contact op via de Facebook pagina. Elke twee weken gaat een groep vrijwilligers de stad in om zoveel mogelijk zieke, gewonde en hulpbehoevende stadsduiven te vangen. De duiven worden dan indien mogelijk direct geholpen. En ernstige gevallen worden meegenomen en gaan de ziekenboeg in om weer helemaal te herstellen om na het aansterken het kille stadsleven weer aan te kunnen.
Dag, mijn naam is Jacqueline Hilbers, ik werk voor het NOS Radio 1 Journaal. Wij zouden in onze uitzending graag morgenochtend aandacht besteden aan de gevolgen van het voerverbod voor de duiven, nav het artikel bij NH Nieuws. Is het mogelijk om dinsdagmorgen om 6.50 uur iemand van de Stichting telefonisch te spreken in de uitzending? Het gaat om een gesprek van ongeveer vier minuten. Ik hoor het graag en ben bereikbaar op 035-677 1191.
Alvast hartelijk dank.
Hoi, Denk dat je beter even rechtstreeks met hun contact kan opnemen via hun FB pagina.
https://www.facebook.com/pigeonrescue.nl/
Mijn zoon doet dit al jarenlang. Vroeger werkte hij als vrijwilliger op het dak van de Bijenkorf, hokken schoonmaken. Nu werkt hij (hij wil niet met naam genoemd worden) in de Thuiszorg.
In zijn vrije tijd voert hij duiven en helpt ze -waar nodig- van draadjes af.
Ik ben zijn Moeder en ben trots op hem.