Juiste type

Het juiste type

Het juiste type postduif. Wat bedoel ik hier mee. Je hebt vier zogenaamde type postduiven. Namelijk het vitesse type, midfond type, fond type en het allround type. Vitesse duiven zijn vaak wat groter en naarmate je dichterbij het fond type komt, worden de duiven wat kleiner en fijner. Waarom zijn er verschillende types. Ik denk dat het komt door de gedachten die kwekers hebben in hun zoektocht naar de beste duiven. Zo denkt een vitesse speler dat een duif wat groter, sterker en gespierder moet zijn om explosieve krachten te kunnen loslaten tijdens de wedvluchten. Een fond speler denkt dat al die ballast eigenlijk maar in de weg zit en een duif trager naar huis doet komen.

Wat is het juiste type

De duivensport bestaat ruim genomen 150 jaar.En wat je in die 150 jaar ziet gebeuren is dat het juiste type steeds kleiner en natuurlijker wordt. Vroeger woog een postduif makkelijk 550 tot 600 gram. Tegenwoordig weegt een goed presterende postduif hooguit nog 450 gram of minder. De tendens is dat goeie postduiven steeds kleiner zijn. Waardoor we bewust of onbewust steeds meer richting een allroundduif gaan. Waarschijnlijk heb je over enkele decennia alleen nog maar het allround type duif. Niet te zwaar, niet te groot en niet te klein. Met een eigen karakter en een fenomenaal oriëntatievermogen.

Vitesse type

Een vitesse duif die moet presteren op 100 tot 200 kilometer. Mag best groot en lomp zijn of een aangeplakte staart hebben. Elke duif kan zonder enig probleem met het grootste gemak tot 3 uur vliegen. Belangrijkste is het karakter en een goed oriëntatievermogen. Een vitesse duif moet heel graag naar huis toe willen en een heel goed oriëntatievermogen bezitten.

Midfond type

Midfond duiven hebben al meer last van overgewicht dan een vitesse duif. Met vluchten tussen de 300 en 500 kilometer gaat elke gram tellen. Een duif moet in goede conditie zijn en een perfecte bouw hebben. Naast een uitstekend oriëntatievermogen.

Fond type

Bij het fond type zijn er eigenlijk twee types te onderscheiden. De fond duif die dezelfde dag nog thuis moet komen van een lange vlucht. Of de overnacht vliegers (marathonvliegers) die in de middag worden gelost en zodoende ’s nachts ergens kunnen rusten en op krachten komen. Deze marathonvliegers kunnen dan ook afstanden vliegen tot wel 1200 kilometer. Het eerste type is vaak een klein en fijn gebouwde duif. Terwijl de marathonvlieger weer iets groter is.

Het allroundtype

Het allroundtype is een duif die goede prestaties kan leveren tussen de 100 en 800 kilometer. Maar in een stam allround duiven zijn sommige individuen die toch naar een bepaalde specialisatie neigen. Wat ze iedergeval gemeen hebben is dat het geen overdreven grote duiven zijn Maar ook zeker geen overdreven kleine duiven. Het zijn eigenlijk heel natuurlijk ogende duiven. Niet te groot en niet te klein. Zeker ook niet te zwaar in de hand.

Een allround duif is vooral snel en laat zijn kwaliteiten vooral zien op zware vluchten. Een vooral ook sterke duif die een soort rust over zich heeft. Maar met zo een charisma dat andere duiven hem of haar ook met rust laten. Als je begrijpt wat ik bedoel. Nelles van de Pol duiven zijn een goed voorbeeld van dit type duiven. Een eerder wat magere duif dan heel vol en bol.

Wat vind jij, houden we verschillende types of gaan we naar 1 type postduif toe?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by CleanTalk Anti-Spam