Normaal gesproken kun je 7 tot 10 dagen na het koppelen het eerste ei verwachten. Er is niks makkelijkers om duiven tot kweken aan te zetten maar er kunnen wel eens wat problemen zijn waardoor het resultaat op zich laat wachten.
Mogelijke oorzaken, geen of onbevruchte ei
Het achterhalen van de juiste oorzaak is niet altijd heel eenvoudig. Vaak is het wegstrepen van de mogelijke oorzaken de beste manier om te achterhalen waarom je duivin geen of onbevruchte eieren legt.
- duivin en doffer zijn niet te koppelen, er wordt niet gepaard dus ook geen eieren gelegd. Duiven scheiden en apart zetten om na een week nogmaals het koppel weer bij elkaar te zetten. Of andere partners zoeken.
- een duivin heeft maar een beperkt aantal eicellen. Is het op, dan komen er geen eieren meer. Dit kan wel eens gebeuren bij oudere duivinnen boven de circa 5 jaar oud. Ervan uitgaande dat je de duivin voorheen niet om de tien dagen eieren hebt laten leggen. Anders gebeurt het al eerder dat ze geen eieren meer leggen.
- wordt er tijdens de winter gekweekt. Is er door het aantal te weinig lichturen de prikkeling om eieren te leggen minder geworden. Het helpt dan om kunstmatig het aantal lichturen op een dag te verlengen tot circa 14 uur.
- bij extreem koud weer gebeurt het dat eieren niet bevrucht worden. In dat geval is het mogelijk om de temperatuur in het hok te verhogen tot circa 15 graden samen met het kunstmatig verlengen van de lichturen.
- een duivin is simpelweg te jong. Begin pas met kweken wanneer een duivin echt volwassen is. Theoretisch gezien kan een duivin na 5 tot 6 maanden al eieren leggen maar beter is het te wachten tot de duivin minimaal een jaar oud is.
- te vette duiven. Wat niet hoeft te betekenen dat ze te dik zijn maar met een te vet voer wordt gevoederd zonder de duiven regelmatig te laten vliegen. Er treedt dan een vervetting rond de organen op waardoor de vruchtbaarheid afneemt.
Medische oorzaken
- salmonella infectie aan de eileider
- recente behandeling met medicamenten, denk aan Baytrill wat er voor zorgt dat de duivin minstens drie tot vier weken geen bevruchte eieren meer kan geven
- glucocorticoiden en benzimidazoles bevattende geneesmiddelen
- preventief kuren tegen het geel minstens 2 tot 3 weken voor dat je gaat kweken.
Andere problemen
Verder kun je andere problemen tegen komen zoals een embryonale sterfte. Wat kan gebeuren bij het overleggen van eieren. Stel dat je de net gelegde eieren een aantal dagen moet bewaren voordat je ze kan overleggen. Een embryonale sterfte kan voorkomen wanneer je de eieren niet regelmatig keert maar ook een te lage temperatuur kan een oorzaak zijn. Kamertemperatuur is de beste temperatuur om de eieren goed te houden.
Tekort aan vitamine en mineralen kan een oorzaak zijn voor onbevruchte eieren. Een zo gevarieerd mogelijk voer is belangrijk in de broed periode waarmee je al enkele weken voordat je gaat kweken mee begint. Daarnaast v ruim voldoende grit en mineralen verstrekken.
Ongelukjes doordat duiven los in het kweekhok vliegen leiden wel eens tot vechtpartijen en breuk van eieren. Om te voorkomen dat ze per ongeluk het verkeerde broedhok in gaan. Kun je i.p.v nestmatjes tabakstelen gebruiken. Tabakstelen op de vloer leggen zodat de duiven zelf het nest moeten gaan bouwen. Door het talloze keren heen en weer vliegen leren ze blindelings het broedhok te vinden.
Heb jij nog tips? Laat een reactie achter
onder normale omstandigheden zou het voor iedere vitale gezonde duivin geen probleem moeten zijn eieren te leggen ?
bijna alle hierboven genoemde oorzaken heeft de “liefhebber” invloed op , dus ligt de “schuld” / verantwoordelijkheid ook bij de liefhebber zelf deze dient te zorgen voor de juiste omstandigheden de duif heeft hierin geen keus ? ik mis in het rijtje nog wel het lukraak (ondeskundig) kweken met alles wat veren heeft en enigszins op een duif lijkt , kweek alleen met het allerbeste materiaal , rotzooi is er al genoeg .
op mijn You tube kanaal Buchon Balear NL heb ik onder “discussie” diverse gedachten kronkels oa hierover op papier gezet .
hallo , ik begrijp er niets van , hoe komt dat mijn duif eieren legt , de eerste 2 waren totaal niets , nu vandaag zie terug een ei , amai , en zeggen dat duiven geen eieren zomaar leggen , ze zit namelijk in papegaai kooi , die ik soms buiten zet bij zonnig weder ?
heeft er iemand een idee , heb namelijk geen verstand van duiven
Grt johan
Alle duivinnen leggen normaal gesproken eieren. Ook als er geen doffer in de buurt is. Niks bijzonders en niks om u zorgen over te maken.
Wat moet ik doen als een duivin een ei legt, die alleen is. Dus een onbevrucht ei. Moet ik deze verwijderen? Echt heel broeds is ze niet. Ze slaapt in haar nest (bloempot) met 1 ei. De eerste had ze mis gelegd en was op de grond gevallen. (Kapot) maar door de dag heen zit ze er maar heel even op elke keer. Wat moet ik met dit ene ei?
Leg er een tweede kunst eitje bij. En laat maar liggen tot ze er niet meer op broed.
Vervolgens kun je het legsel weghalen. Anders heb je kans dat ze eieren blijft leggen.
Andere tip om te voorkomen dat ze onnodig eieren legt. Zorg ervoor dat de dagen kort blijven
maximaal 12 uur de rest van de tijd de duivin in het donker zetten. Wat ook helpt is wat meer
gerst geven door 50% van het voer met 50% gerst te mengen. Het voer wat minder rijk maken.
Komt er toch een legsel dan laten broeden tot ze er zelf mee stopt.
Ik heb een duivin die goed paart maar geen eieren ledt, wat is de oorzaak als er één is?
De eieren zijn op. Een duif kan maar een maximaal aantal eieren leggen.
Heeft nog geen eieren gelegt.
Heeft nog geen eieren gelegd.
Mijn duiven koppel liggen nu om beurt te broeden zoals het hoort! vandaag 14é dag dus nog 4dagen te gaan! maar die blauwe schijn zie ik niet direct! en ik wil ze ni storen om te kijken met een licht van gsm! nu is mijn vraag voelen duiven aan of ei bevrucht is of broeden ze gewoon 18 dagen bevrucht of niet? Ik had ergens gelezen dat 24 u voor het uitkomen ouders kropmelk aanmaken door instinctief gestimuleerd te zijn door het getik op binnenkant schaal! kun je daar iets van merken? Mvg.Chris.
Je kunt het ook wel aan de buitenkant zien. Als de schaal mooi wit en glimmend is dan is het bevrucht.
Maar een duif blijft altijd wel een paar dagen en soms langer door broeden.
Je kunt het inderdaad voelen wanneer het jong op uitkomen staat. Je voelt dan getik, soms hoor je het ook.
bedankt voor de info!! dus die blauwe schijn is niet noodzakelijk nodig om bevrucht te zijn het kan ook mooi wit en glimmend zijn! dus kheb nog hoop !bedankt!! zou tof zijn juist hobby na vele jaren terugbegonnen! tzijn duitse modenas zwarte! en gelukkig geen te zware ze kunnen vliegen!
ome willem nog 1vraagje mijn duiven geef ik soms als snoepke kanariezaadjes ! mag dit wel of niet? Kanaries pellen dat voor ze dat opeten maar duiven slikken ze in het geheel ! ze zijn er gek op ! geeft dit verteringproblemen? Grts.
Nee hoor, dat is geen probleem. Maar ik zou gewoon duiven snoepzaad geven en dan vooral niet teveel anders worden ze gauw te dik en krijgen problemen met voortplanten.
OK DANK U
ome willem zou het kunnen dat duif diarree heeft gekregen door dat kanariezaad? Ik ga dat maar niet meer geven kwam gisteren nogal waterig naar buiten ! terug zijn gewone voeding zal wel terug vaster poep opleveren het is zeker niet van een ziekte daar hij perfect eet!
Ja, dat zou kunnen. Gewoon duivenvoer geven, is toch het beste. En wil je ze extra verwennen dan wat duiven snoepzaad geven maar niet te veel. Eens in de week een theelepel is meer dan genoeg.
Ome willem weer een vraagje ! mijn broedende duivin zit er soms slaperig bij ogen vallen regelmatig dicht op haar nest maar ook als ze buiten zit ! ze eet wel goed maar ik maak me wat zorgen! mijn duiver heeft dat niet zou dat wat verzwakking kunnen zijn door te leggen en te broeden? Nu heb ik gisteren een paar andere duiven bekeken bij handelaar en die hun ogen vielen ook regelmatig dicht!bij dicht contact! hopelijk niet ziek want borstbeen voelt ook wel scherp aan maar ze verzorgt zich wel goed reinigt haar pluimen vaak!en ademt rustig!als je ziektes googelt krijg je schrik om te zien wat er allemaal kan misgaan als beginner!:(grts.
Als je twijfelt over de gezondheid van je duiven. Altijd naar een dierenarts gaan nooit zelf gaan dokteren of proberen.
ome willem bedankt voor de info altijd! i zal nooit zomaar medicatie geven daar komen alleen maar problemen van ! i ga nog wat afwachten want jong is geboren en word goed gevoed door beide ouders! maar weer doet duivin dat met ogen die vermoeid zijn ! zou het mischien kunnen dat er een ei nog achtergebleven is want het was maar 1 ei! of kan dat niet na 18 dagen nog in het lichaam zit en daarmee zo een gedrag vertoont? Grts.
Nee, dat is niet mogelijk. Wanneer een duif vaak met dichte ogen zit denk ik aan cold-eye – ornithose of coccidiose. Dit kan ook de oorzaak zijn dat er maar 1 ei is gelegd.
Misschien geen slecht idee om toch maar langs een gespecialiseerde duivenarts te gaan.
dank u ome willem net dierenarts gebeld en ze zei dat ik momenteel geen medicatie kan geven daar ze een jong azen ! gewoon monitoren en zo hopelijk geen te erge ziekte! laten uitzieken in een hygieneproper hok er is geen diaree op het ogenblik en ogen zijn niet ontstoken of waterig! waarschijnlijk wormen maar vanaf azen gedaan is direct ontwormen indien nodig na stoelgang te bestuderen! super bedankt voor je raad!
ome willem vraagje! duiven zijn terug perfect na vitamines geen medicatie!! vandaag jong 15 dagen oud! maar ouders zijn niet meer zo bezig met jong en word minder gevoed merk ik! maar ik voel wel graantjes in krop! dus ze zal nog wel gevoed worden denk ik! maar piept constant! en eten bijvoederen lukt niet echt! normaal lees ik beginnen ze alleen te eten rond 20 ste dag! en duiver is al terug aant drijven hoor ik is dat normaal?of te snel Grts.
Heel normaal, wat je wel kunt doen is zorgen dat er een potje voer naast het nest staat. Zodat het jong kan zien hoe de ouders aan het eten zijn. Op deze manier leert het al snel zelf te eten.
dank u!
Hallo Willem.
Een koppel postduiven broed voor de vijfde keer,onbevruchte eieren. De eerste keren is het koud geweest.
Duivin legt vier eieren in het nest,uitzonderlijk?
Ik heb er twee uitgehaald.
De andere zijn onbevrucht, zal ik het nest leegmaken?
Dan beginnen ze gewoon opnieuw nietwaar?
Groetjes Peter
Hoi Peter,
Vier eieren en onbevrucht. Dat betekent maar 1 ding. Dat het twee lesbiennes zijn en waarschijnlijk is er 1 heel mannelijk.
Dus laat de eitjes lekker liggen anders blijven ze leggen voor niks. Mocht je graag jongen hebben dan kun je misschien van een ander koppel wat eitjes overleggen wanneer ze ongeveer tegelijkertijd zijn gelegd.
Maar eigenlijk is het al te laat om ze nog te laten broeden dus mijn advies is haal de dames uit elkaar en dan volgend jaar koppelen met een doffer.
Hoi,
Ik heb een tortelduif nest in een aardbeienplant. Ze heeft twee eieren gelegd echter er is maar 1 ei uitgekomen.
Ze blijft broeden en verlaat het nest naar mijn weten niet. Laatst kwam de andere duif erbij. Meestal wisselen ze dan weet ik na een nest vorig jaar maar alsnog niet.
Ik hoor wel eens wat over dat een duif die op een ei blijft zitten zich kan uitputten.
Ik vraag me ook af of de andere pieper die wel uitgekomen is wel voldoende voeding krijgt.
Moet ik het ene ei weghalen? Kan dit nog uitkomen ? Veel later dans de andere dus ?
Hopelijk wat tips.
Zolang het pasgeboren jong nog geen veerstoppels heeft zal ze blijven zitten om het jong warm te houden.
Dus niks aan doen. Het onbevruchte ei gewoon laten liggen. Omdat het ondersteuning biedt voor het jong en
nog even fungeert als een warme kruik. Het moedertje zal vanzelf stoppen met broeden als het warm genoeg is
of het jong zichzelf warm kan houden.
Heel erg bedankt voor je reactie !
Kan ik de moeder wat helpen ergens mee ? Heb met koningsnacht toen het vroor en ze bleef broeden wat tortelduif voer neergezet.
Ik zie de andere duif steeds minder ook namelijk
Je doet het al goed. Beetje voer en water, wellicht wat extra eivoer en kalk/grit en dan verwen je haar al.
Verder zoveel mogelijk met rust laten omdat elk contactmoment weer stress meebrengt.
Hoe goed bedoeld ook.
Hallo daar ben ik weer,
Inmiddels is de pieper flink gegroeid.
Gezien ze in een aardbeienplant een nest hebben gemaakt had ik al vrede ermee dat die plant dit jaar niks ging worden want kon geen water geven vond ik met de duif en de eieren toen nog.
Echter afgelopen dagen neemt de pieper meer ruimte in en neemt de temperatuur ook toe overdag in de avond nog koud.
Alleen de bladeren van de plant zijn paar dagen geleden gaan hangen. De beschutting daarmee is ook weg. Ik heb een optische illusie gecreëerd door de stengels met klemmetjes aan de hanger (het is een hangende bloempot net aardbeien) omdat moeder wel vol in het zicht zat en dat werkte. Moeder kwam weer het jong warm houden.
Echter nu in de avond zie ik haar niet, ook niet in de buurt op een dak.
Heb wel de plant langs de rand water gegeven zodat de bescherming hopelijk tot ze uit vliegt voldoende veilig voelt.
Ik weet dat het jong vooral de eerste dagen echt warm gehouden moet worden. Inmiddels zijn er wat donsveren maar ook nog stekels zichtbaar. Het jong lijkt niet meer blind want ogen zijn wijd open en als ik langs loop lijkt de pieper me door te hebben (ter indicatie hoe oud ze ongeveer is en hoe ze groeit. )
Het is nu 14 graden met wind (22.30u) maar verwachting is dat het naar 10/11 zakt.
Het jong lijkt wel wat te rillen maar door de wind wat lastig te zien. Wil niet te dichtbij komen.
Is dit normaal met dalende temperaturen dat ouders lang wegblijven? Er is tenslotte nog een ei wat niet uit gekomen is ook in het nest (die kleine pieper ligt er nu bovenop, jong geleerd oud gedaan)
Moet dat ei weg?
Stel ik maak een beschut plekje op de grond uit de wind onder het nest , leg haar morgenochtend weer in het nest zou dat helpen qua niet onderkoeld raken? Vinden de ouders de kleine dan wel ook nog?
Noem maar wat dingen maar wil vooral dat die kleine het red en de ouders het goed maken.
Wat je even zou kunnen doen is controleren of de krop vol zit.
Dus even kijken of er voedsel in de krop zit.
Mocht er geen voedsel in de krop zitten. Zou je het jong wat kunnen bijvoeren
met Nutribird A21. Een papje maken en dan met een injectiespuitje voorzichtig in de bek spuiten.
Niet teveel maar genoeg om de krop wat voller te maken. 2 tot 4 keer per dag is voldoende afhankelijk
van de hoeveelheid voedsel die het jong opneemt. Je kunt het aan de krop voelen of het tijd is om
weer wat eten te geven.
Zodra het jong veren krijgt ga je langzaam over op duivenvoer.
Het niet uitgekomen ei zou ik nog even laten liggen tot het jong
vol in de veren zit.
Het gerommel om het nest heen en eventueel in en uit het nest halen dat verstoort
de ouders teveel en dan komen ze niet meer terug. Dus als je denkt dat je moet ingrijpen
dan is er geen weg terug meer. En wordt je lid van het duivenmelkers gilde 😉 Wat betekent
dat je de komende drie weken het duifje een paar keer per dag moet voeren.
Hoi,
Daar ben ik weer
Het is gelukkig goed gekomen met de jonge duif.
Gister heeft ie z’n eerste meters gevlogen. Maar dat gaat nog niet van harte. Laat in de avond is ie gecrasht toen ie op de schutting wilde landen. Heb m opgetild en terug in het nest gezet.
Vandaag was ik een groot deel van de dag weg. Om 11u in de ochtend zat t jong op de schutting vlak bij het nest en toen ik terug was om 19.30 ook.
Nu tegen 24u aan zit ie daar nog steeds.
Volgens mijn buren is ie weer een keer gecrasht tegen een dakje aan en zij en ik hebben de ouders het jong niet zien voeren. In mijn tuin en in die van hen staat wel water (de ouders hebben uit mijn tuin gedronken).
De duif gister is tegen mijn achterschurting gevlogen en bevond zich in een steegje op de grond waar vaak ook katten lopen. Ouders waren toen niet in de buurt , zijn vandaag wel in de buurt geweest. Maar niet bij het jong voor zover we weten.
Wanneer moet ik t jong actief wel gaan voorzien van water en wanneer moet ik mij dus zorgen gaan maken. Heb mij al genoeg zorgen gemaakt daar niet van haha
Is het normaal dat een jong de eerste twee dagen zo vaak crasht en dan op 1 plek blijft zitten ? Vlak bij het nest maar niet erin?
Ben je heel dankbaar voor al het advies wat ik al gehad heb!
Qua beeldvorming:
De aardbeienplant waar het nest zich in bevind gang op ongeveer 1,50m hoogte onder in een open fierscnhok die met golfplaten bedekt is. Die hangt net dus droog tegen een balk en onder een balk.
Aangrenzen aan het fietsenhok bevind zich de schutting van de buren. Het nest hangt aan de balk en paal die niet aan de schutting grenst maar hemelsbreed 1,50 meter ervanaf staat. De schutting is ongeveer 1,75mwtwr hoog. Iets hoger dan het nest.
Altijd een gevaarlijke periode als het jong uitvliegt. Het is normaal dat het jong de eerste paar dagen wat moeite heeft en voor een kat is het een heel makkelijk hapje. Veel jonge vogels worden dan ook opgegeten in deze periode. Hij zal nog even in de buurt van het nest blijven maar met een paar dagen komen ze niet meer terug en verlaten ze het nest definitief.
Ouders blijven nog wel in de buurt van het jong maar dan buiten bereik van katten natuurlijk. Hiermee het jong ook stimulerend om een betere plek te zoeken. Denk wel dat je het jong een beetje mag helpen nu. Als het jong op de schutting blijft zitten in de nacht dan is het een kwestie van tijd voordat een kat hem gevonden heeft. Dus zet het jong gerust op een veilige plek als hij zich makkelijk laat pakken en dan de volgende dag weer ergens hoog in een boom. De ouders zullen hem dan nog 1 of 2 keer per dag opzoeken om te voeren maar steeds minder de komende week. Het jong moet nu zelf voer gaan leren zoeken. Dit gaat verder helemaal instinctief. Meer als een beetje water en voer in de buurt zetten buiten bereik van katten is dan nog het enige wat je kunt doen.