Deze handleiding over duiven houden voor beginners en dan met name postduiven. Heb ik speciaal geschreven om te voorkomen dat je door het bos de bomen niet meer ziet of andersom.
Zie de rest van de artikelen op deze website als een verdieping in de sport maar hou je vast aan deze handleiding. In de tekst zul je soms op woorden kunnen klikken die je naar een artikel toeleiden met meer informatie. Waardoor je een heel goed en uitgebreide handleiding hebt om tot de kampioenen in de postduivensport te gaan behoren.
Er zijn al een aantal mensen die deze handleiding volgen waarmee we afspraken hebben gemaakt om ze om de beurt kampioen te laten worden. Vergeet dus niet een bericht hieronder achter te laten wanneer jij vind dat het jouw beurt is om een keer kampioen te worden. 😉
Handleiding duiven houden
We gaan het in deze handleiding “duiven houden” dus hebben over de basis behoeftes van een kampioen. Mocht je vragen hebben of ergens niet uit komen. Of je begrijpt mij niet omdat ik het niet juist hebt verwoord. Helemaal onderaan deze handleiding over postduiven houden, vind je een mogelijkheid om een berichtje achter te laten. Wanneer je dat doet zal ik snel antwoord geven op de vragen die je hebt.
- Huisvesting
- afmeting duivenhok
- verluchting
- voliere
- schoonmaken
- Voeren
- Voorbereiden op de jonge duiven vluchten
- Spelmethode voor de volwassen duiven
- Gezondheid
- Duiven aanschaffen
De huisvesting
Het hok moet bestaan uit minimaal twee afdelingen maar het liefst uit vier afdelingen. Bijvoorbeeld vier afdelingen van minstens 80 centimeter breed, 160 cm diep en 200 cm hoog. Groter mag altijd maar kleiner liever niet. Afhankelijk van de ruimte die je hebt, bepaal je het aantal duiven. Niet meer dan 2 duiven per kubieke meter. Een afdeling met bovenstaande afmeting kan dan al 4 tot 5 duiven per afdeling huisvesten. Aan de ene kant van het duivenhok komen de duivinnen en de andere kant de doffers. Op de doffer afdeling maak je afsluitbare broedhokken en op het duivinnen hok maak je duivinnen schapjes eventueel afsluitbaar. We gaan even van de minimaal benodigde ruimte uit. Omdat postduiven houden, vooral een hobby moet blijven en geen vrijwilligerswerk.
Verluchting
De verluchting op het duivenhok is het belangrijkste aspect. Dit kan bij elk hok weer anders zijn afhankelijk van de omgeving waar het hok staat. Een goed hok is niet per definitie een duur hok. Het mag een rechthoekig hout gebouwtje zijn met een golfplaten dak. Maar wat wel belangrijk is, dat er een apart plafond in zit. Met een schuif waarmee je het plafond open en dicht kan schuiven.
Boven het plafond mag het bij wijze van spreken waaien en stormen maar niet onder het plafond bij de duiven. Belangrijkste functie van het plafond is het afvoeren van stof, ammonia en andere dampen uit het duivenhok.
Met het verluchten van het duivenhok blijft het fris en aangenaam ruiken zonder dat je last hebt van stof. Wanneer je je duiven ruikt is de verluchting op je duivenhok niet goed en moet je er iets aan gaan veranderen of je hebt teveel duiven in je hok.
Wat het probleem ook is. Een slechte verluchting zorgt ervoor dat je duiven niet optimaal kunnen presteren. Dus besteed hier gelijk veel aandacht aan en zorg voor een optimale verluchting voordat je er duiven in doet.
Krijg je de verluchting niet goed, denk er dan is over om een mechanische verluchting te maken. Kosten zijn relatief gezien niet veel. Bijkomend voordeel is dat je hiermee de temperatuur in het duivenhok ook enigszins kan regelen.
Voliere
Je zult vast al heel veel gelezen hebben over het houden van postduiven. Waarschijnlijk zul je ook gelezen hebben dat een volière je duiven gezond houd. Er zijn liefhebbers die hun duiven houden in een volière en uitstekend presteren op wedstrijden. Vooral met duivinnen hoor je vaak goede berichten. Maarrrrrrrr.
Maar er zijn ook nadelen aan een volière.. Een gelijkmatige temperatuur tussen nacht en dag is beter voor je duiven maar in een volière niet te bereiken. Doffers houden van warmte, duivinnen zijn wat makkelijker vandaar dat je eerder duivinnen in een volière houdt en doffers in een dicht hok. Met wel een (kleine)volière ervoor. `
Tocht is het grootste probleem in een volière. Je kunt dit oplossen door een volière te voorzien van windbreekgaas of nog beter om de bovenkant, onderkant en zijkanten dicht te maken. Misschien ook nog het onderste deel aan de voorkant van de volière. Afhankelijk waar de invliegopening zit om je duiven het hok in te roepen. Je duiven zullen het heerlijk vinden om op de tocht te zitten maar naar huis vliegen wordt dan wel een stuk minder. Daarom moet je het voordeel van een volière goed afwegen tegenover het nadeel of het tocht probleem gelijk goed oplossen.
Schoonmaken
Duivenmelkers met grote aantallen duiven zullen er eerder voor kiezen om hun hokken volgens het zogenaamde droge mest systeem te houden. Wat betekent dat je misschien eens in het kwartaal de hokken gaat reinigen en de uitwerpselen onder een rooster of op een dikke laag erwtenstro laat liggen. Dat kan wanneer je een fantastische verluchting in je duivenhok hebt. Maar wanneer je maar een klein hok hebt. Maak je hok dan elke dag even schoon. Je krijgt een betere band met je duiven en het helpt voorkomen dat er ziektes uitbreken. Uitwerpselen, slechte verluchting en teveel duiven dit alles bij elkaar is een ideale manier om nooit wat te winnen.
Voeren
Je zult het vast al eerder hebben gelezen op deze site. Voer geven is een kunst op zich. Hiermee onderscheiden de kampioenen zich van de verliezers. Het gaat er niet om een zo duur mogelijk voer te kopen. Het gaat erom een zo gevarieerd mogelijk voer te geven van een lichte samenstelling. Zoontjes van Vogro is bijvoorbeeld een goed basis voer waar je duiven niet dik van worden. Wat je ook moet onthouden is dat je je duiven niet te zwaar inkorft. Maar je moet je duiven wel opvoeren door de laatste maaltijden wat vetter te maken.. De samenstelling van het basis voer kun je dan veranderen met een wat zwaarder voer. Zoals het jonge vliegduiven voer van Vogro. Worden de wedstrijden zwaarder wat je merkt aan je duiven op het moment dat ze thuiskomen. Pas dan ga je je duiven helpen met wat supplementen zoals een goede vliegolie van Ropra-B bijvoorbeeld. Omdat dit een belangrijk onderwerp is zal ik het hieronder nog even op een rijtje zetten.
Wat heb je nodig:
- een gevarieerd basisvoer
- een niet te zwaar aanvulvoer
- duiven niet meer dan 30 tot 35 gram voer per dag geven verspreid over meerdere keren per dag.
- pinda’s en snoepzaad om de duiven aan je te binden maar ook om het basis voer zwaarder te maken
- supplementen zoals een goede vliegolie om het voer wat vetter te maken
Voorbereiden op de jonge duiven vluchten
Het voorbereiden op de vluchten is voor jonge en oude duiven verschillend. Dus we beginnen eerst met de jonge duiven.
Jonge duiven voorbereiden
Jonge duiven bereid je voor op de wedstrijden zodra ze al uit het ei komen. Je neemt ze regelmatig even in je handen en elk jong wat een achterstand heeft bij het opgroeien, verwijder je uit je duivenhok. Dit moet je echt doen anders zorg je ervoor dat je onnodig duiven verliest door overbevolking. Minder is altijd beter. Het is nodig om alleen de beste duiven te selecteren om volgend jaar ook weer goede postduiven te kunnen kweken. Het is beter om maar met weinig maar goeie duiven te starten dan met veel duiven van een slechte kwaliteit. Hou in je achterhoofd dat je maar met 1 duif een eerste prijs kan halen.
Zodra de piepers een staart hebben van 2 vingers dik of aan de onderkant van hun vleugels dicht zijn. Kun je ze op het jonge duiven hok of op het duivinnen hok zetten. Om een tweede nest te vermijden of ervoor te zorgen dat de ouders niet te snel beginnen met ruien. Kun je 1 pieper met de duivin op een andere afdeling zetten en je laat 1 pieper bij de vader.
jonge duiven opleren
Jonge duiven opleren kun je al doen op een leeftijd van drie maanden. Waarschijnlijk zullen de jonge nog niet zelf weg trekken dus als je begint met opleren. Begin dan dicht bij huis en elke dag een klein stukje verder. Begin je met opleren wanneer je duiven zelf al wegtrekken en dat gebeurt meestal op een leeftijd van circa vier maanden dan kun je gerust beginnen met een afstand van 5 km. En deze afstand steeds verdubbelen tot ze van zestig km zonder pardon naar huis toe vliegen.
Wil je nog een andere belangrijke tip meegeven. Nooit je duiven opleren met een strak blauwe hemel of met een O in de windrichting. Zuidoost, noordoost of oosten wind is funest voor het oriëntatie vermogen van een jonge duif.
Spelmethode voor volwassen duiven
Een duif is volwassen op een leeftijd van circa vijf/zes maanden. Op deze leeftijd is de duif ook in staat om zich voort te planten. Of dat verstandig is dat is een tweede maar je duiven kunnen nu wel volwassen worden genoemd.
Er zijn twee basissystemen namelijk nestspel en weduwschap. Alle andere systemen zijn variatie op deze twee mogelijkheden. Makkelijkste is om met het weduwschap te beginnen. Vrijwel iedereen kan er mee slagen.
Omdat ik aanneem dat je met een klein aantal duiven begint. Adviseer ik je om voor het volledige weduwschap te gaan. Met deze methode speel je zowel de doffers als de duivinnen.
Rond 15 Maart of eerder scheid je de geslachten. En laat je ze vanaf nu ook apart trainen. Gebruikelijk is ’s ochtends de doffers en ’s middags de duivinnen. Sommige trainen de duiven zelfs twee keer per dag maar daardoor gaan ze niet harder vliegen.
De postduivensport is ten eerste een oriëntatiesport. Een duif vliegt ook altijd zigzaggend naar huis om zich telkens te kunnen oriënteren. Hoe kundiger je duiven zijn in het zich kunnen oriënteren des te sneller zullen je duiven thuis komen. En dat heeft vaak met een goede gezondheid te maken.
Gezondheid
Brengt ons gelijk naar de gezondheid van onze duiven. Belangrijkste is het hebben van gezonde duiven. De kunst van het duiven houden is je duiven gezond te houden.
Dat betekent niet dat je maar willekeurig medicijnen moet gaan geven. Wel moet je je aan de verplichte paramixo enting houden. Daarnaast kun je nog enten tegen paratyfus en herpes zelfs pokken maar dan heb je het wel gehad.
Preventieve gezondheidszorg, dat is het nieuwe toverwoord. Zorg voor een goed hok zonder overbevolking. Geef goed voer, vers water en kalk en grit. Daarnaast kun je het water enkele keren per week aanzuren tot een PH van maximaal 4 maar het liefst 5. Verse groenten en vooral kiemen voor de vitamine geven en meer hoef je niet te doen. Duiven houden, hou het simpel.
Beste tip die ik je kan geven is om regelmatig naar de dierenarts te gaan met wat mest en een keeluitstrijkje laten maken. Tijdens de wedstrijden is om de zes weken naar de dierenarts gaan ruim voldoende. Is er wat aan de hand, geef je medicijnen op advies van je dierenarts. Is ook vele malen goedkoper dan maar wat aanrommelen met zelf voor doktertje spelen.
Duiven die dan nog niet gezond kunnen blijven en vaak wat mankeren. Het klink hard maar daar kan je maar beter afscheid van nemen.
Duiven kopen
Duiven kopen is heel makkelijk neem een zak geld mee. Zoveel mogelijk en ga naar de beste duivenmelker die je kunt vinden. Je weet dan één ding zeker dat je geld tekort komt. Duiven houden kan dan een dure hobby worden.
Veel slimmer is het om naar een duivenmelker te gaan in de plaatselijke vereniging. Liefst een liefhebber die generaal of keizer generaal kampioen is. En daar haal je een ronde late jongen. Of een ronde eieren die je laat uitbroeden door voedster koppels. Waarschijnlijk hou je dan nog geld over om met je vrouw of man te gaan uiteten.
De beste duiven zijn over het algemeen de duiven die je worden gegund. Neem niet van iedereen duiven in je hok maar hou je bij 1 of 2 duivenmelkers. Ook kan ik je aanraden om contact te houden met de fokker en laat weten hoe het gaat. Je kunt niet verwachten dat een duivenmelker zijn allerbeste duiven aan de eerste de beste wijsneus geeft. Je moet dan ook tijd investeren in het ontwikkelen van je sociale vaardigheden.
Heb je het geluk dat die duivenmelker je verder wilt helpen. Vergeet dan alles wat er op deze website staat geschreven en hou je aan zijn adviezen. Zijn tenslotte ook zijn of haar duiven die hij of zij al vele jaren kent en waarmee hij/zij al vele prijzen heeft gewonnen. Hij/zij is dan ook de aangewezen persoon om je verder te helpen. Je leest het goed duiven houden is ook voor dames. 🙂
Ik vind het bijzonder interessant om te lezen hoe je postduiven moet houden. Bedankt voor de goede informatie
Ik wil gaan beginnen aan postduiven bedankt voor de goede raadgeving kan ik zeker wat van opsteken H.d.
Graag gedaan daar doen we het voor 😉
Goedemorgen,
Ik ben sinds een paar maanden trotse eigenaar van twee koppels sierduiven. In een prachtig aangeschafte voilere zijn ze groot geworden en redelijk handtam gemaakt. Dat laatste kan beter, maar dat is mi kwestie van tijd investeren.
Het probleem waar ik tegen aanloop is dat een koppel het andere koppel niet meer toestaat in het nachthok. Ook niet nu ik een soort van boekenkast van hokjes heb gemaakt. Het nachthok blijft verbonden terrein. Het gedrag verplaatst zich nu ook naar de stokken in de voilere. Ik weet dat het terretorium gedrag is, maar ik wil weten wat ik kan doen als straks het weer verslechtert. Dan hebben de andere ook een beschutte plek nodig.
Als ze buiten zijn zitten ze gezamenlijk in de dakgoot Ed. Wel worden kozijnen door een koppeltje opgeëist en moet het andere koppeltje het andere kozijn nemen of time afstand houden.
Ik hoor graag tips en adviezen.
Ter info, de voilere is 2 x 0,90 x 1,80 meter
Met vriendelijke groet,
Peter
Klinkt vreemd maar meer duiven houden is de oplossing er ontstaat dan een natuurlijke hiërarchie. Vervolgens geen stokken of latten gebruiken maar loketkasten of schappen ophangen. Daarnaast niet te veel voeren. 1 hand voer is voldoende voor drie duiven ervan uitgaande dat je twee keer per dag voert. Vervolgens ga je je duiven observeren. Zijn te hongerig dan iets meer voeren, luisteren ze slecht dan wat minder voer geven.
Als het goed gaat komen je duiven dan binnen een paar dagen het voer uit je handen halen. Wanneer je duiven niet direct komen voer je ze altijd teveel en moet je minderen. Dat is niet zielig want je duiven voelen zich dan ook beter, je zult merken dat ze dan ook langer gaan vliegen. Je kunt het ook zien aan het borstvlees. Is dat blauwig van kleur dan moet je minder voer geven tot het mooi roze van kleur wordt. Vette duiven voelen zich minder prettig net als te vette honden bijvoorbeeld. Ze kunnen nauwelijks nog lopen of spelen worden kortademig, aderen slippen dicht etc.etc. Dus voor het welzijn van je duiven niet te veel voer geven.
Beste,
Ik heb met veel aandacht uw artikel betreffede postduiven gelezen, ik heb natuurlijk nog enkele vragen. Mijn idee is ik voorlopig slechts een paar postduiven aan te kopen, (dit gezien mijn ouderdom 81 jaar en minder goede gezondheid). Hierij mijn vragen:
– het sierduivenhok: welke afmetingen dient ongeveer de opening te zijn, waar zij in en uit
kunnen vliegen;
– dienen de duiven tijdens de nacht opgesloten te worden;
– dienen er verder nog andere openingen te zijn b.v. voor verluchting of uitzicht.
– naast het toekomstig duivenhok is een openbare weg met straatverlichting;
– is deze verlichting en geluid hinderlijk voor de sierduiven.
Hopende mijn vragen te kunnen beatwoorden, dank ik u bij voorbaat.
Vriendelijke groeten,
Albert
–
Is het gewoon voor de Fun dan hoeft het allemaal niet heel spannend te zijn. Leukste is natuurlijk om contact op te nemen met de plaatselijke duivenclub.
Het is leuk, gezellig en mensen helpen elkaar.
Maar je kunt natuurlijk ook zelf aan de gang.
Wat erg leuk is om te doen. Is een paar Haagse kroppers te kopen en paar donkerhokjes. Hoeft ook niet duur te zijn. Anders is op Marktplaats kijken. Duiven zijn ontzettend tam van aard en reuze gezellig in de omgang. Verder hoeft u zich geen zorgen te maken over de omgeving en verlichting. Een probleemloos ras wat zich makkelijk aanpast aan de omgeving. Laat maar is horen hoe het plan gevorderd is.
Graag even wat raad en suggesties van jullie.
Ik wil kleinschalig starten om de duivensport wat te gaan verkennen. Ik ben reeds ingeschreven in de club, heb ringen….Ik heb een hokje voor een 10tal duiven en een hokje voor een 4tal duiven. Ik heb nu 7 jongen van de 2de en 3de ronde kunnen verkrijgen bij twee vriendelijke melkers in mijn buurt.
De duiven zijn nu tussen de twee en drie maanden en ik zal dus één dezer beginnen ze op te leren. Het is me reeds duidelijk gemaakt dat ik dit jaar dus niets meer zal vliegen met de duiven wat betreft wedstrijden gezien het seizoen nu begint. Ik zal dus pas volgend jaar met de duiven als jaarling kunnen vliegen. Dat is prima voor me. Maar hoe pak ik dit het beste aan? Ik heb reeds heel wat gelezen over de verschillende mogelijkheden van het spel en volledig weduwschap wil ik eerst een kans geven, aangezien spelen op het nest veel jongen betekent en ik niet meer duiven wens en kan houden. Ik zou dan de duivinnen apart kunnen zetten in het kleine hok van vier en de doffers in het hok met de broeibakken. Ik zou dus met een viertal koppels kunnen werken. Aangezien ik dan wel niet nog meer duiven kan houden weet ik niet goed hoe ik het best kan spelen om toch het beste uit mijn duiven te halen en plezier kan beleven. Alle hulp is welkom.
Maak het jezelf zo makkelijk mogelijk. Het is tenslotte een hobby en geen werk.
Ook een duivenmelker met weinig duiven kan elke week in de uitslag staan dus het
aantal is niet het allerbelangrijkste.
Je kunt prima op weduwschap spelen maar misschien is het wel leuker om op nest te beginnen.
Je hoeft de eieren niet uit te laten komen en je kunt ze spelen op kunsteieren.
Omdat je twee hokjes hebt kun je dan zowel met ouwe en met jongen spelen. Je kunt het jaar erop dan is proberen om met weduwschap
te vliegen. En kun je zelf kiezen wat het beste bij jou past.
Maar je zegt dat je duiven hebt, van drie maanden oud. In dat geval kun je prima meedoen met de jonge duiven vluchten.
Het is zelfs aan te raden want hoe meer ze gevlogen hebben hoe meer plezier zul je er volgend jaar aan hebben.
Jong geleerd is oud gedaan. Lukt dat niet, ik weet namelijk niet hoe het in Belgie gaat.
Of je nu wel of niet gaat spelen dit jaar. Ga ze iedergeval zoveel mogelijk opleren. Het is belangrijk dat ze veel ervaring krijgen
het eerste jaar. Volgend jaar heb je daar veel plezier aan en de kans dat je ze verspeelt wordt een stuk kleiner.
O ja, hou ze gezond. Dat is de beste tip die ik je geven kan.
3 weken geleden zagen we een duif heel stilletjes langs de weg zitten. 4 kraaiachtigen in de buurt die op hem (of haar) loerden.
We hebben de auto aan de kant gezet en zijn gaan kijken. Ik kon de duif vrij makkelijk pakken. We zijn gelijk naar de dierenarts gereden. Die kon niets ontdekken, alleen dat de duif erg vermagerd was. De duif was niet geringd. Ze adviseerde ons om het duifje op te vangen en goed bij te voeren zodat hij/zij weer op krachten kon komen. Dat hebben we gedaan: tortelduivenvoer en eigeelkrachtvoer. In ons voormalige konijnenhok met twee verdiepingen en een binnengedeelte.
Zaterdag is duifje voor het eerst naar buiten geweest, maar fladderde, kon nog niet voldoende hoogte maken. Hoogste was op de schutting. We konden het duifje weer terug het hok in leiden. Maandagochtend heb ik het hok weer opengezet en ja hoor, duifje kwam naar buiten, vloog na een tijdje op het dak van de schuur. Daarna naar het dak van ons huis en vanaf de nokpannen vloog duifje later de wijde wereld in, we verwachtten: naar de oorspronkelijke eigenaar. Maar … eind van de middag was duifje terug! Gisteren ook en vandaag heeft duifje diverse vluchten over/rond het huizenblok gevlogen en op het dak van het huis of de schuur en kwam weer zelf naar binnen, nu vanaf de grond direct naar het open deurtje van de bovenverdieping. Duifje heeft ook een connectie opgebouwd met onze konijntjes en met mijn dochter en mij.
Een paar vragen: nu de duif (Beauty) er blijkbaar voor heeft gekozen om bij ons te blijven, is het dan slim als ik hem/haar laat ringen? Ik woon in Dodewaard, waar kan ik dat dan laten doen? En is het voer dat we geven, goed? En hoe kan ik zien of het een mannetje of vrouwtje is?
Graag uw advies.
Wat lief dat jullie zo goed voor deze duif willen zorgen.
Ringen is zeker niet nodig. De duif hoeft niet van iemand te zijn, het kan ook een
duif zijn geboren in vrijheid.
Wat betreft het voer dat zou wellicht wat aangepast kunnen worden.
Maar dan is het van belang om het soort te achterhalen. Is het een tortelduif dan is tortelduif voer uitstekend.
Maar is het een postduif dan zou ik een compleet postduif voer nemen en wat ik zo op maak uit je beschrijving denk ik dat het een postduif is. Maar maak je er niet al te druk over omdat de duif vrij kan rond vliegen kan hij het altijd zelf aanvullen met wat hij nodig heeft. Een duif weet dat feilloos zelf te bepalen.
Het verschil tussen een man en vrouw is vrij eenvoudig te zien. Stel dat het een postduif is dan kun je het goed zien aan zijn karakter maar ook aan zijn voorkomen. Wil je het weten stuur maar is een foto en dan kijk ik wat het is.
Veel plezier met de duif en wie weet neemt hij/zij op een dag een partner mee naar huis om bij jullie een gezin te stichten.
Erg interessant. Ik wil ook gaan beginnen met de duivensport. Ben bij een plaatselijke melker geweest. Erg Goed om dit te zien en mee te maken.
Kan iemand mij duidelijke uitleg geven over de sport met de jongen. Stel ik begin met de jongen duiven en ga daar wedstrijden mee doen, hoe kan je elk jaar weer met jongen duiven wedstrijden doen en waar gaan de oudere duiven heen? Ik snap dat melkers ruimte genoeg hebben voor een hok, jongen, doffers, duivinnen. maar wat als je maar een klein hok heb met 2 afdelingen?
Bedankt alvast.
Gewoon lekker met de ouwe duiven doorvliegen. Je moet pas jonge duiven kweken wanneer je er ruimte voldoende voor hebt. Kweken doe je natuurlijk alleen met de allerbeste duiven die je hebt. Dus niet lukraak maar wat duiven vermeerderen.
Ondertussen raak je vast wat duiven kwijt aan de vele roofvogels, marters en verwilderde katten. De ruimte die je dan over hebt kun je invullen met je eigen jonge duiven. Je hebt al contact met een duivenmelker in de buurt las ik dus die kan je vast wel verder op weg helpen.
Hallo,
Ik heb sinds een half jaar een koppeltje Pakistaanse Hoogvliegers.
Nu is het zo dat ik deze nog steeds niet heb durven loslaten omdat ik bang ben dat ze dan wegvliegen en niet meer terugkomen.
Ze zijn inmiddels wel goed gewend en komen naar me toe als ik ze eten geef.
Eergisteren ontdekte ik een ei in de broedschaal en ondertussen is er ook een tweede ei bij gelegd. De doffer en duivin zitten om beurten fanatiek te broeden.
Nu komt eigenlijk mijn vraag; is dit niet het uitgelezen moment om het hok eens een half uurtje open te laten staan?
Ze hebben nu een nestje en dus alle reden om in de buurt te blijven?
Hoe kan ik dit nou het beste aanpakken?
Met vriendelijke groet, Peter
Het is altijd een gok om je duiven uit te wennen. Vooral nu de sperwer en slechtvalk fanatiek aan het jagen zijn.
Je kunt beter lekker met je stamduiven kweken en met je jongen gaan vliegen. Scheelt je een teleurstelling zeker wanneer dit je eerste duiven zijn.
Voordat je het weet heb je een hok vol duiven en dan is het straks met mooi weer heerlijk genieten. Een enkele duif uitwennen is altijd vragen om problemen. Een duif voelt zich onzeker en vliegt liever in een groep van minsten drie duiven bij elkaar en hoe meer hoe beter. 1 duif uitwennen is het risico te groot maar het ergste wat je kan gebeuren is dat je weer op zoek moet gaan naar nieuwe duiven. Terwijl je nu bijna zover bent dat je met je eigen jongen kunt gaan vliegen. Dilemma, dilemma maar luister maar gewoon naar Ome Willem
Dag Ome , op alles zijn er uitzonderingen ! Zo heb ik deze zomer één jongsken alleen buiten geleerd,
door er heel veel mee bezig te zijn is dit nu uitzonderlijk tam , stamt wel af van mijn tamste duiven .
Het wou “letterlijk” in mij kruipen (mijn kiel had openingen tussen de knopen ) daar wou het steeds
weer inkruipen ! Het is in zijn eentje beginnen rondvliegen zonder problemen , en geloof het of niet;
het lande telkenmale op mijn pet ! Ik heb er dan natuurlijk steeds staan op kijken als het uitvloog .
Temeer omdat ik alzo de roofvogel die hier dagelijks komt kijken alzo uit de buurt kon houden .
Het duifje heeft alzo ruim een maand alleen op een klein hokje vertoefd waar het zich goed voelde .
Daarna heb ik het bij de andere jonge binnen geroepen en heeft zich vlug aangepast .
Nu land dit ook op de pier met de rest , maar is nog steeds heel tam .
Ik heb het niet aan wedstrijden onderworpen omdat het mijn “keppy” is hé !
Mijn inziens geeft dit duifje het voorbeeld t.o.v de andere om niet schuw te zijn .
Duifjes houden kan toch zo heerlijk zijn ! Jammer dat de jeugd dit niet meer inziet .
Misschien brengt corona lock down hier verandering in ; tegen verveling .
Gr. Gust
Leukste wat er is, is een tamme duif. Misschien een idee om op scholen een spreekbeurt te houden over duiven.
Vinden ze hartstikke leuk en vooral met een tamme duif erbij werkt dat zeer aanstekelijk.
Helaas, ik ben hiervoor niet de geschikte persoon want ik spreek niet
gemakkelijk in het openbaar . Telefoneren doe ik ook niet graag ; schrijf liever !
Dit zou m.i . beter door youtube gebeuren , daar kijkt de jeugd naar .
Toch een mooie anekdote ; op mijn 16 e ben ik afgestudeerd voor meubelmaker ,
doch ik had (zou) maar 49 / 100 gehaald hebben op het vak ” Nederlands” .
Maar door een voor die tijd mooie spreekbeurt , jawel over duiven ! Had ik 55 %
Aldus had ik hierdoor een jaar overzitten gespaard, bedankt duifjes !
Ik was zoals eerder reeds vermeld op mijn 13 e gebeten door de duivenmicrobe !
Aldus kon ik er ook vlotjes (hm) over praten . Ik had de klas méé en dat gaf de doorslag . Als meubelmaker op pensioen ben ik nu aan het knutselen gegaan
en heb een mooie uitvinding gemaakt om chip’s aan duivenpootjes te steken .
Jammer dat nog de KBDB als de NPO en Bricon er geen interesse voor toont !
Het heeft wel de plaatselijke pers gehaald , dat gaf mij reeds voldoening .
Iedereen mocht het namaken ; doch ik heb helemaal geen respons gekregen
alleen bij ons in het lokaal waren ze er voor te vinden en gebruiken ze het .
Waarschijnlijk zal het binnen afzienbare tijd “made in China” zijn , jammer .
Misschien dat het een goede uitvinding is voor de ontwikkelaars van GPS ringen.
Dat is nog vrij nieuw en hoe de GPS ringen nu gemonteerd zitten denk ik dat er wel
verbetering mogelijk moet zijn. Neem maar is contact op met
ru******@gm***.com
Bedankt, ik wacht gewoon tot ik wat nakomelingen heb, de kwekers houd ik gewoon lekker binnen.
Nu heb ik eigenlijk nog een vraag; ik ben eigenlijk opzoek naar een goed boek (of documentaire, website o.i.d.) over de domesticatie/ontstaansgeschiedenis van de (tamme) duif in het midden oosten.
Ik vind dit erg interessant maar kan er eigenlijk niet heel veel over terugvinden.
Weet u toevallig een boek, documentaire of website over dit onderwerp?
Nee, de kennis over onze duiven is langzaam aan aan het verdwijnen. Maar een goed boek is “Onze Duivenrassen in Woord en Beeld” van C.A.M. Spruijt, N.V. Uitgeverij W.P. van Stokkum & Zoon Den Haag. Vooral over de geschiedenis van duiven uit het midden oosten is weinig gedocumenteerd. Is er wat bekend dan zijn het de tentoonstellingseisen wanneer ze zijn aangemerkt als ras. Maar daarmee doe je veel duiven tekort. De werkelijke interessante kennis zoals voeding, training, karakter etc. etc. is heel lastig te vinden. Maar gebruik google translate en ga op zoek. Documenteer het en laten we er enkele artikels aan besteden. 😉 Misschien leuk om te weten is dat in het midden oosten de bedoeling was om duiven van elkaar te vangen door duiven in troepen te laten vliegen. Deze sport is in Amsterdam ook gedaan op de Amsterdamse duivenplatjes. Later is deze traditie naar Amerika overgewaaid met name New York. Maar het bijzondere is dat ook in den Haag deze sport werd beoefend maar dan op de manier zoals dat in Spanje, Allicante en Valencia werd gedaan. We hebben onze duiventraditie dus overal vandaan gehaald waardoor ik denk dat de kennis over duiven uit het middenoosten niet veel verschilt van de duiven die we hier hebben gehad. Zoals de Hagenaar of de Amsterdamse trip wanneer je de geschiedenis van al die ouwe rassen combineert kun je nog wel eens tot verrassende inzichten komen.
Beste,
Wij hebben sinds een anderhalve maand een sierduif die bij ons in de tuin is aangekomen. We hebben hem eten en drinken gegeven, maar hij gaat niet meer weg. Tis een Vinkduif, hij is ook redelijk tam. We hebben hem een mooi hok gebouwd en op dak veranda gezet omdat hij daar door de dag altijd zit. S nachts gaat hij slapen op het dak van de buren. Maar het begint terug veel te regenen en de winter komt er aan, en duiven kunnen niet tegen vocht lees ik op internet. Hoe kan ik hem aan zijn verstand brengen dat hij in dat hok moet slapen waar hij droog zit??? Hij eet er wel in, maar wil er niet in slapen, maar tis zo zielig als hij in de zijkende regen op dak blijft zitten? Hij kan thans schuilen in een boom ofzo, maar dat doet hij ook niet. Valt het hem aan te leren??
Wat lief van je, zijn ook hele lieve duiven dus ik denk dat ze prima bij je past.
Er zijn verschillende opties, zet een broedschaaltje in het hok. Misschien dat het triggert om te blijven.
Wellicht dat het hok niet helemaal op een veilige plek staat, misschien dat er katten in de buurt lopen.
En wat de beste optie is vang hem zodra die voer komt halen, schuif het deurtje dicht. Is vast wat te bedenken
om dat slim aan te pakken. En hou hem een paar weken vast.
Ik zou de laatste optie doen omdat hij best wel ziek kan worden en dat moeten we voorkomen.
Lastig inderdaad.
Misschien ook wel logisch als je nagaat dat domesticatie van de rotsduif zo’n 7000 jaar geleden plaatsvond (dit blijkt uit afbeeldingen uit die periode).
Verder is ook duidelijk dat dit in het midden oosten (waarschijnlijk Perzië (het huidige Iran)) gebeurde en dat de eerste duiven werden gehouden voor consumptie en als mestleverancier.
Hoogst waarschijnlijk werden duiven ook al in een heel vroeg stadium als lokduif gebruikt, volgens mij in eerste instantie om wilde duiven te lokken en te vangen (een beetje vergelijkbaar met hoe men later in Europa een lokeend is gaan gebruiken om wilde eenden te lokken?).
Uit dit laatste zal ongetwijfeld later de tilduivensport zijn ontstaan.
Ook zal men al in een vroeg stadium zijn gaan selecteren op uiterlijke kenmerken (en later ook vliegeigenschappen) maar dit is misschien nooit gedocumenteerd.
Dit bovenstaande is eigenlijk zo’n beetje alles wat er online terug te vinden is over de ontstaansgeschiedenis van de tamme duif.
Maar goed, ik blijf gewoon zoeken.
Gr, Peter
Beste
Ik had eens een vraag
Ik ben in het bezit van sierduiven (4 zo en zo 2 vrouwtjes die andere 2 weet ik nog niet) en wil graag een hok in de schuur maken.
Waar moet ik op letten ja toch en vocht dat snap ik wel maar deze komen niet buiten alleen in de voliere met mooi weer, sommige kunnen niet goed vliegen, deze zijn gevonden.
Ik heb het vermoeden dat ik moet isoleren want nu zitten ze in een kamer met kachel want die staat aan.
Nou moet het hok nog gemaakt worden maar wil graag informatie.
Bijv. de ondergrond, en 2 vrouwtjes maken vaak ruzie maar leggen al de eieren in 1 bak terwijl er meerdere staan.
Ze leggen de eieren in de grit bak, je zou het maar lekker vinden om daar te zitten, ze wisselen elkaar wel af, maar omdat de eieren niet bevrucht zijn haal ik ze na 2 weken weg en dan maken ze ruzie.
Moet ik het nest weg halen?
Ik ben niet van plan te gaan fokken of wedstrijden te gaan doen.
De ene duif heeft altijd alleen gezeten, die was echt tam nu is ze wat meer duif duif zeg maar want soms moet ze me niet.
Zelf wil ik deze duiven apart houden van elkaar en samen alleen in de voliere.
Ik weet niet wat verstandig is.
Zonde want die dames zijn echt aan het vechten en elke keer moet die van 3 jaar het ontgelden tegen over de duif van 1 jaar, want ze willen allebei de eieren die straks weer komen op dezelfde plaats leggen maar ik heb het nest nog niet weg gehaald, wat is verstandig.
Ik wil gewoon goede informatie en niet met kubuke meters gewone meters want mijn rekenen is ook niet altijd goed
Hoi Bianca, ik ben ook een beginner en dus nog niet behept met heel veel praktijkkennis.
Maar wat ik me afvraag: als je het hok nog moet bouwen waar zitten je duiven nu dan in?
Succes in ieder geval!
die zitten in een kamer in huis, die hebben hun eigen kamer, maar wil ze daar uit halen, zodat ik weer me kamer kan gebruiken voor andere dingen
Maar toch wel in een voliére of kooi neem ik aan?
Ze vliegen toch niet los in de kamer? ; )
ze vliegen los in die kamer, ja ik heb het beste met me diertjes voor ze moeten ruimte hebben en ze vliegen ook wel eens door me huis heen en nee het is niet vies want ruim alles netjes op, ze komen bij je zitten en eten soms mee met me boterham, dan krijgen ze en stukje, ze zijn zeer tam
Beste Bianca,
Ik heb sinds 4 weken een jonge bosduif die waarschijnlijk uit het nest gevallen is, ze zat op een zeer drukke weg, dus heb ik haar in huis genomen.
Ze zit in de woonkamer bij mij.
Heb jij tips en tricks voor mij?
Groetjes,
Jessie Peynenborg
Je hebt haar al vier weken dus dat gaat goed. Geniet ervan want ze kunnen heel tam zijn. Neem haar veel mee naar buiten mocht je haar ooit los laten dan is ze dat al gewend. Geef echt duivenvoer en kalk en grit en ze groeit op tot een mooie bosduif.
Ik heb misschien een vreemd probleem. Sinds ca een week is er een duif bij ons in de tuin die ons als ‘ouders’ lijkt te hebben uitgekozen. Hij zit voor het raam te koeren en te buigen, wil naar binnen en vliegt tegen het raam op, hij wil het liefst op of bij ons zitten, is eigenlijk niet weg te krijgen. Ik vind het zielig voor de duif maar ook heel lastig voor ons. Duivenkenners help ons en de duif alsjeblieft.
Wat een geluksvogel bent u. Deze duif heeft u uitgekozen om voor hem te zorgen en als dank zal hij u heel veel geluk geven.
Het beste wat u kunt doen is het raam open zetten en de duif binnen laten. Vers water en duivenvoer geven. Het voer kunt u in
de dierenwinkel kopen. En ik zou de duif een mooi hok geven waar hij in kan wanneer u niet thuis bent. Dit gebeurt maar eens in een mensen leven dus zorg goed voor hem en uw leven zal alleen maar voorspoed kennen.
Beste Ome , ik heb ook iets wat hier past !
Als knaap van 13 had ik mij ontfermt over een jong dompelaarken (donker geschelpt reisduifke) .
Het sliep bij de kippen van mijn ouders , telkens ik van school thuis kwam , had het duifje de gewoonte
om op mijn schouder te komen zitten ; om eten te krijgen uiteraard wat ik dan ook deed ! We hadden
een speciale band hierdoor en ik haastte me steeds naar huis hiervoor. Was een mooie tijd .
Ik denk daar nog vaak aan terug !
Doch als kind had ik geen idee dat duiven ziek konden worden , het duifje is dan ook gestorven,
in de les biologie hadden we ontledingen geleerd ik heb dit dan ook gedaan bij dit duifje en wat bleek ?
Het zat letterlijk vol met spoelwormen , van bij de kippen ? Nu weet ik beter en ga regelmatig naar de
veearts voor een controle . Ik speel goed maar het kan altijd beter !
Dit wou ik hier even kwijt .
Gr. Gust
Dank voor je verhaal altijd leuk om te lezen. Ennn, winnen is het ultieme doel maar de weg ernaartoe is veel leuker.
Dag Ome,
Vliegen op een vliegkist , hiervan had ik nog niet gehoord !
Het artikel heeft me bijzonder geboeid .
Heb je ooit met reisduiven op een vliegkist uw duiven afgericht ?
Mijn inziens zou dit best mogelijk zijn met mijn tamme duifjes !
Ik ga mij hier eerstdaags eens aan wagen met een paar laatjes .
Hopelijk laat het weer het toe .
Dit kan best spannend worden , ik heb de tijd in mijn voordeel.
Dat is zeker mogelijk, zelf heb ik het gedaan met oosterse rollers, birminghamrollers, horseman kroppers en zelfs met een postduif.
Moet wel zeggen dat het leukste natuurlijk de rollers zijn en duikvlucht duiven is ook bijzonder indrukwekkend.
Daar zeg je zoiets , duikvlucht duiven ha ha ; ik moet soms rap zijn of ik heb ze niet zien toekomen ! Het zit bij mij goed ingekweekt , bij de meeste waar ik ben gaan zien bij thuiskomst blijven ze nog ettelijke malen grote toeren draaien , jammer van de verloren tijd . Deze hebben misschien eens geschrokken en dat blijft er in denk ik .
Van de traceer chip maker krijg ik jammer genoeg geen respons .
Mocht U interesse hebben om het eens te zien , stuur mij een mailtje dan kan ik foto’s meesturen . Het is het perfecte hulpmiddel om bricon chips aan te brengen zonder de duif pijn te doen !
Jammer, dat er geen interesse is voor de chiphouder. Misschien kun je iets bedenken in combinatie met een GPS zodat we kunnen zien waar de duiven blijven. Wanneer er iets betaalbaars op de markt komt is er wel interesse in lijkt mij en als het klein is en simpel bevestigd kan worden helemaal. Nu is het nogal een grote lelijke ring die de duiven mee moeten nemen misschien kan dat wel anders. Een soort zender die lifttime signalen stuurt naar een telefoon, even op een kaartje kijken en je weet waar je duif is. Lijkt mij ideaal.
Misverstandje denk ik , mijn vindingen waren in eerste instantie gericht om met een bepaalde spankracht de “stijve” bricon chip’s open te sperren om een gleuf van +- 8 mm te verkrijgen zonder de chip zelf te moeten vasthouden . Dan kon ik het duifje met mijn 2 handen vasthouden en een pootje in de chip plaatsen waarna deze laatste rond het pootje springt ! Zonder het duifje pijn te berokkenen .
Na zon 20 soorten van “hulpmiddeltjes ” heb ik het ultieme bedacht !
Dit bestaat uit een geplooid buisje , in de lengte op de helft weggezaagd en in spievorm geslepen afgerond.
Op dit “bekvormig” geplooid buisje kan ik nu de chip gemakkelijk opschuiven waardoor deze vanzelf +- 8 mm
openspert ! Dit hulpje dient wel ergens op vastgemaakt te worden of opgehangen op “elleboog hoogte ” dit om gemakkelijk het pootje in de chip te leggen en met een vinger schuift de chip er dan terug af met het pootje er in !
Voor gebruik bij het traceersysteem zal dit niet lukken ! De chip moet er ook terug gemakkelijk afgenomen kunnen worden , en dit is hier niet het geval . Het dient enkel om de chip pijnloos aan te brengen .
Ik heb het mijne gedaan , de rest laat ik over aan ingenieurs ! Hopelijk komt er inderdaad een traceersysteem zodat we ten alle tijden ons duiven weten te vinden , ook na “verdwaald te zijn” zou de max zijn.
Ik hoop dat onze bricon gebruikers er wat mee kunnen. Denk het wel, bedankt voor de tip.
Bedankt voor plaatsing ! Ik hoop dat er een iemand z’on simpel dingetje op de markt kan brengen opdat iedereen hierover kan beschikken, nu zie ik er veel prutsen aan die pootjes ;
dat moet voor ons duifjes geen aangenaam gevoel zijn om de “druk” van de ene kant van deze chip onder een bepaalde spanning tegen het pootje te ervaren om zo de chip te kunnen open trekken . Er bestaat een tangetje voor één soort chip ; akkoord maar de meest gangbare chips zijn stroef . Z’on hulpje moest al veel langer op de markt geweest zijn !
Ik ben er alvast mee geholpen .
Goede avond, sinds een maand of 2 heb ik een Duitse postduif die is komen aanwaaien. Gebeld met Duitse vereniging maar geen reactie! Ik heb een beetje voer gehaald en een kratje opgehangen onder mijn carport. Maar ondertussen wordt het wat kouder dus hoe kan ik deze duif de winter onderhouden? Graag wat tips voor voer, kleine huisvesting enz. Zou mooi zijn. Groet Tom Abbink
Super dat je de zorg voor deze duif op je wilt nemen. Een duif kan heel goed tegen de kou maar niet tegen tocht.
Dus als het hok tochtvrij is en droog dan is het al goed. Wat je zou kunnen doen is even op marktplaats kijken of je een donderhok kunt vinden.
Die zijn ook te koop voor 1 duif. Is een hokje van 40 x 40 x 40 cm ongeveer. Rondom en dicht met een schuif die je makkelijk op afstand kan laten zakken. Zodat de duif ook ’s nachts veilig is voor roofdieren. Lukt het niet op marktplaats kijk dan even bij de Zwarte vogel in den Haag. Ik denk dat ze het ook wel willen opsturen en anders even bij duivenbakken.nl die wil er vast 1 maken voor je. Ben je een heel klein beetje handig dan kun je het ook eenvoudig zelf maken. Of zoiets, voldoet ook uitstekend.
Voor voer ga je gewoon naar de dierenwinkel en haal je duivenvoer voor postduiven. Het maakt niet zoveel uit wat je geeft of wat voor merk als het maar duivenvoer is voor postduiven. Heb je nog vragen, hoor het graag.
Bij ons is een jong duifje aan komen vliegen, uitgeput en honger, we hebben hem/haar eten gegeven, kunnen vangen en contact op genomen met de eigenaar ( nummer ring) de beste man vroeg of wij het duifje twee dagen op wilde vangen en voeren om hem daarna naar Amersfoort te brengen en hem daar los te laten, zo gezegd zo gedaan , maar hij was al terug voor wij thuis waren 😁. Toen zijn we hem maar blijven voeren in de hoop dat hij alsnog terug zou gaan, niet dus
We hebben hem vandaag in een hokje gedaan omdat het zo regent. Hoe lang moeten we hem daarin houden zodat hij weet dat dit zijn hokje is en zelf naar binnen gaat?
Wanneer het duifje u als zijn nieuwe verzorger heeft bestempeld dan weet hij met een paar dagen wel dat dit hok zijn nieuwe verblijfplaats is. Maar zou nog wel even contact opnemen met de eigenaar en het verhaal uitleggen. In veel gevallen stuurt hij u dan het eigendomsbewijs toe en is het wordt het officieel uw adoptiefduif.
Geachte, ik speel niet met duiven , doch hou ze als liefhebberij.
Dit jaar had ik veel jongen die dood gaan op een leeftijd van om en bij de 7 a 14 dagen.
Veel van die jongen hadden voer in de krop, soms veel hele maïs.
Ik stel me de vraag of de maïs de oorzaak is of is het iets anders?
En dan nog een vraagje: hoe herken je het best een duivin uit een doffer? ( ik heb daar problemen mee, zeker wat betreft de nieuwelingen)
Bedankt op voorhand.
Mvg Willy
Belangrijk is om even naar de dierenarts te gaan.
Ik weet bijna zeker dat het een paratyfus infectie is.
Hij kan je dan ook gelijk even het verschil laten zien tussen
een doffer en een duivin. Dat is wel makkelijker dan een beschrijving geven.
Beste,
Ik weet niet of ik hier op de juiste plaats ben maar ik zou misschien enkele beginnende duivenmelkers
een plezier kunnen doen. Mijn vader is door zijn 86 jarige leeftijd gestopt met duivenmelken en nu hebben
we nog heel wat zaken die weg moeten. Onder andere duivenhok (4.2 x 1.8m), duivenbakken, systeem electronisch tekenen, enkele sputniks (valplank)…
Liefhebbers kunnen mij altijd contacteren.
Regio Kortrijk.
Als ik u een tip mag geven. Zet een advertentie op https://duivenmarktplaats.nl of een berichtje op Facebook https://www.facebook.com/groups/duivenmelkerscafe
Hey Ome,
ik zoek in mijn ramen op het duivenhok horren in te zetten, wat raad je me aan ? enkel of dubbel windbreekgaas in de horren te plaatsen ?
Mvg, Wim
Hoi Wim,
Zou gewoon enkel windbreekgaas nemen. Denk er wel aan dat je achter het
windbreekgaas, nertsengaas plaatst. Zodat er geen steenmarters zich naar
binnen kunnen vreten.
Oké Bedankt Ome , dan gaan we dat zo maken
Ik heb buiten in de tuin een oud scheurtje is het mogelijk daar een volière in te plaatsen ze kunnen steeds binnen en buiten en zo zitten ze niet buiten ik zou graag met duiven starten
Met vriendelijke groeten Danny