Ook de Balear kropper is dit jaar erkend door de NBS

Ook de Balear kropper is dit jaar erkend door de NBS

Het vangen van duiven is een hele oude traditie die door de Arabische overheersing via  het Iberische schiereiland over heel Andalusië is verspreid. Murcia is hierdoor één van de belangrijkste gebieden voor de diefkropper sport geworden. Van hieruit is de diefkropper sport over heel Spanje verspreidt en het zal mij niet verbazen dat hierdoor de tilkroppersport verder in Europa is verspreid.

Balear in Nederland

De Balear is sinds 2007/2008 in Nederland. Geïmporteerd door Rob Planken die zijn 8 import dieren overdeed aan Jacques Engelen. Vanuit deze dieren is het Nederlandse bestand aan Balearen ontstaan. Een nog niet zo oud ras in Nederland maar wel een ras wat mij betreft populairder mag worden.
Weinig bekend over de Balear
Er is weinig bekend over de voorouders van de Balear. Wat we wel weten is dat de Balear ontstaan is op het eiland Mallorca uit kruisingen tussen verschillende rassen met nadruk de Valenciano Antiquo, laudino en Rafeño. Ongetwijfeld zal vroeg of laat ook andere lokale rassen van invloed zijn geweest op de ontwikkeling van de Balear.

Schriftelijk bewijs

Aartshertog Luis Salvador schreef aan Marquis de la Fontsanta als eerste over kroppers waarmee de lokale bevolking in Mallorca verdwaalde duiven ving.
Jaime Conrad, de zoon van de markies van Fonsanta presenteerde op een agrarische tentoonstelling, georganiseerd door het Agricultural Institute in 1868, enkele diefkroppers. Eerlijk gezegd weten we niet welk ras er werd tentoongesteld. Er waren in die tijd al veel verschillende rassen bekend in Andalusië. Maar gezien de briefwisselingen tussen Aartshertog Luis Salvador en Marquis de la Fontsanta zou het kunnen zijn dat de Balear toen zijn intrede heeft gedaan
Toch moeten we niet vergeten dat rond 1868 in Andalusië er circa tien verschillende rassen bekend waren. Die ook totaal verschillend waren van de Balear kropper. Zowel verschillend in uiterlijk, persoonlijkheid als in de manier van vliegen.

Karakter van de Balear

De Balear zou je zenuwachtig of rusteloos mogen noemen. Met een heel wendbaar en lichte manier van vliegen. Uiteraard horen ze een vurige temperament te hebben zowel de doffers als de duivinnen.
Fokkers van de Balear hebben zich altijd gericht op het krijgen van een soort kropper met eigenschappen die goed te onderscheiden zijn van anderen Spaanse kroppers.
Het doel van de Balear is om een goede vlieger te zijn, die verdwaalde of verloren duiven kan overtuigen om te volgen naar zijn hok. Je kunt hem omschrijven als elegant, atletisch, vasthoudend en sterk gehecht aan zijn hok. Tijdens hun werk mogen ze geen onderscheid maken in kleur, ras of leeftijd.

Beoordeling van een Balear

Het gaat voornamelijk om de doffers die hun werk moeten doen. Met duivinnen wordt er eigenlijk niet gewerkt. Een doffer word beoordeeld in drie categorieën:

  • achtervolging
  • verleiding
  • zelfbehoud.

Achtervolging

Bij een achtervolging moet de doffer laten zien dat hij een uitstekende controle heeft over zijn vliegvermogen. Hij moet een verdwaalde duif snel opmerken, razend snel een achtervolging kunnen inzetten om vervolgens het tempo van de verdwaalde duif aan te kunnen nemen. Hierin sturend naar zijn eigen hok toe.

Verleiding

Een doffer moet kunnen verleiden. Tijdens zijn balts mag hij aandringen zonder intimiderend te zijn. De verdwaalde duif mag niet gepikt worden.  Elke doffer zal in de loop der jaren een eigen arsenaal aan technieken verzamelen. Waarmee hij de aandacht van een verdwaalde duif opeist. Onvermoeibaar, volhardend en energiek zal de doffer zijn hokwerk laten zien. Net zo lang tot de verdwaalde duif hem is gevolgd tot in zijn hok.

Zelfbehoud

Bij de achtervolging van een verdwaalde duif is het niet de bedoeling dat de doffer zo fanatiek is dat hij de duif blijft volgen tot hij zijn eigen hok niet meer kan vinden.  Het is de bedoeling dat een doffer alleen op zijn eigen hok landt. Struinen over daken wordt niet getolereerd. Stel dat een verdwaalde duif ergens op een dak gaat zitten. Mag de Balear er niet op ze gemak naast gaan zitten. Hij mag even kort baltsen maar moet dan direct de verdwaalde duif mee trekken naar zijn hok. De voorkeur is echter dat hij nergens anders land als op zijn eigen hok.

Balear is dit jaar erkend door de Nederlandse Bond voor Sierduiven

balearHiep hiep hoera maar als je bovenstaande leest denk ik niet dat het erkennen van dit ras door de NBS een belangrijke stap genoemd kan worden. De Balear is alles behalve een sierduif en hopelijk zal het de Balear geen schade toebrengen aan wat hij werkelijk is namelijk een diefkropper.

1 thought on “Ook de Balear kropper is dit jaar erkend door de NBS

  1. meer in het algemeen ; in mijn beleving missen wij in NL (net als in Spanje zelf overigens !) een groep(je) echte fokkers die met elkaar een “ras” kunnen dragen , behouden voor de toekomst ? teveel “rasjes” en te weinig echt serieuze liefhebbers . op dit moment hangt alles als los zand aan elkaar en is er totaal geen lijn in te ontdekken . teveel “liefhebbers” prutsen maar wat aan met vooral uitgeselecteerde beesten / bastaarden zonder enige vorm van selectie toe te passen met als gevolg dat het ras achteruit holt . lang niet iedere liefhebber die een ras op het hok heeft is dan ook maar direct een FOKKER te noemen , daar komt in mijn ogen veel meer bij kijken ? vermeerderaars puur en alleen om het geldelijk gewin zijn er echter genoeg , deze hoppen van het op dat moment populair ras naar het volgende opkomende ras .
    ik heb het hier uitdrukkelijk dus niet over de Tilliefhebber die ze alleen voor de sport heeft , dan maakt het raszuiver zijn / blijven niet uit , vaak kweken deze liefhebbers ook alleen voor eigen gebruik , kijkgenot en plezier .

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by CleanTalk Anti-Spam