De Gaditano pas in 1978 erkend

De Gaditano pas in 1978 erkend

Veel Spaanse kropper rassen zijn relatief jong. Zo ook de Gaditano deze prachtige kropper is pas in 1978 erkend als ras in Spanje

Ontstaan van de Gaditano

Don Manuel Salado uit Cadiz is een belangrijke liefhebber geweest die de Gaditano ontwikkeld heeft. Door kruisingen te maken van  diverse soorten Spaanse kroppers. Zoals de Jerezano, Colitejo, Rafeno zelfs de Gorguero en de Franse kropper heeft een aandeel gehad in de Gaditano.

Bekend door zijn persoonlijkheid

De Gaditano is vooral bekend geworden door zijn persoonlijkheid. Uitermate tam van aard en ontzettend leuk in de omgang.  Net als wel vaker gebeurt kunnen we een stroming onderscheiden die zich meer richt op de vliegeigenschappen en een stroming die zich richt op tentoonstellingen.

Toverballen

Gaditano’s zijn echte toverballen de meest onmogelijke kleuren vind je bij dit ras. Wat elk exemplaar weer uniek maakt mede dankzij de sooty factor.

Fokproblemen

Het kweken met een Gaditano kan een hele uitdaging zijn. Door degaditano meestal veel te grote krop is het voeren van hun eigen jongen niet mogelijk. Om die reden ben je aangewezen op voedsterduiven.  De vliegtypes zijn meestal kleiner, de krop is kleiner en kunnen dan makkelijker hun eigen jongen grootbrengen als een showtype. Maar toch kunnen er alsnog kropproblemen ontstaan. Meestal worden de dieren te jong ingezet als kweekdieren. Het liefste willen we het eerste jaar al gelijk kweken met onze dieren maar voor een Gaditano betekent dat vaak kropverzuring. Daarnaast is de krop nog niet krachtig genoeg waardoor een Gaditano die wel zijn jongen groot mag brengen het op een tentoonstelling zwaar zal krijgen.

Vliegeigenschappen

gaditanoEen Gaditano in de lucht is een spectaculair gezicht. Ze zullen niet gauw uit zicht vliegen, zijn niet bijzonder hokvast en net als de meeste kroppers met een paraplustaart zijn het geen snelle vliegers Maar een Gaditano vliegt wel met veel enthousiasme en actie. Vergelijk het met een hommel niet luid klepperend het luchtruim kiezend maar eerder zoevend als een dikke hommel. Vervolgens in wijde cirkels rond het hok tot hij wat ziet en dan als een streep richting een vreemde duif. Je zult zien dat de wat kleinere en minder opgeblazen kroppers beter zullen vliegen als de showtypes.
 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by CleanTalk Anti-Spam