Alles over duiven eieren

Alles over duiven eieren

Gelijktijdig koppelen

Ook wanneer je alle koppels gelijktijdig samenstelt zal het leggen van eieren niet gelijktijdig gebeuren. Wanneer de leg voorspoedig gaat kan er tussen het eerste koppel wat legt en het laatste koppel makkelijk 4 dagen tussen zitten. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Sommige koppels zijn wat jong of al wat ouder. Op zich maakt dit natuurlijk niet veel uit.

Winterkweek

Tijdens de winterkweek zul je merken dat lang niet alle eieren bevrucht zijn. Wanneer 90% van de eieren bevrucht zijn mag je spreken over een goede winterkweek vaak zal het percentage lager zijn. Reden hiervoor is dat de natuur het eieren leggen in de winter niet slim vindt. Wil je een betere bevruchtingspercentage moet je gebruik maken van daglicht en kunstmatig de dagen verlengen. Pas bij 16 uur licht per dag kun je een hoog percentage van bevruchte eieren verwachten.

Eieren schouwen

Na vier of vijf dagen broeden kun je al zien of de eieren bevrucht zijn. Meeste mensen hebben een mobiel telefoontje met een lichtbron voor het maken van foto’s. Hier kun je heel makkelijk mee zien of een ei bevrucht is. Wanneer je het ei tegen licht aan houd zie je embryo als een rode stip met rode bloedvaten erom heen. Daarnaast zal een bevrucht ei zwaarder zijn en meer glimmen.

Eieren overleggen

Wanneer je van je kweekduiven meer jongen wilt. Kun je de eieren overleggen naar je vliegduiven. Om te voorkomen dat je niet meer weet van wie welke eieren zijn. Bewaar je ze in een tupperware bakje en schrijf de ringnummers van de ouders op het doosje. Op het ei zelf een merkteken zetten is niet zo slim. Potlood vervaagt heel snel en stift kan er vor zorgen dat het embryo afsterft. Daarnaast loop je het risico dat je het ei beschadigd.

Eieren in de broedmachine

Jonge doffers kunnen tijdens het broeden ongedurig zijn en de duivin gaan opjagen. Heb je pech worden de eieren beschadigd. Een oplossing zou zijn de eieren in een broedmachine uit te laten broeden. En de ouders zolang op nep eieren laten broeden. Wanneer de eieren op uitkomen staan leg je ze weer terug bij de ouders. Het voordeel is ook dat je de eieren ook gelijktijdig kan laten uitkomen door de eieren gelijktijdig in de broedmachine te leggen. Jongen kunnen dan geen groeiachterstand oplopen omdat het ene jong meer eten krijgt dan het andere jong.
Het broeden in een broedmachine is niet hetzelfde als met kippen eieren. De beste temperatuur is 101 graden fahrenheit.

Bewaren van eieren

Eieren kun je niet onbeperkt bewaren. Maximaal is dat twee weken maar de kans dat ze uitkomen verminderd snel na een dag of 8. Probeer ze dan ook altijd zo snel mogelijk over te leggen en hou voor de zekerheid vijf dagen aan om een optimaal uitkomst percentage te krijgen.
In de tussentijd kun je de duiveneieren het beste bewaren bij een temperatuur van 12 tot 15 graden. Het liefst zo donker mogelijk en zodanig dat er om de eieren verse zuurstof kan komen. Wil je het helemaal goed doen keer dan de eieren twee keer per dag om. Zodat de kiem niet kan vastplakken aan de zijkant. Ook de ouders draaien de eieren minstens twee keer per dag om.

Onbevruchte eieren

Duiveneieren die binnen zes dagen na het koppelen worden gelegd zijn meestal niet bevrucht. Alhoewel het theoretisch mogelijk is dat twee dagen na de koppeling een ei gelegd kan worden en toch bevrucht kan zijn blijkt dat in de praktijk het toch vaak niet zo is.

Hoeveel eieren legt een duif

Een duivin heeft maar 1 eierstok en bij de geboorte is al genetisch bepaald hoeveel eieren ze kan leggen in haar leven. Onbeperkt eieren leggen is niet mogelijk. Normaliter zal dat gemiddeld 80 eieren zijn in haar vruchtbare leven met een maximum van circa 20 eieren per jaar.  De ene duif wat meer en de andere duif wat minder.

Het om koppelen

Er is maar één paring nodig om toch beide duiveneieren te bevruchten. Het tweede ei wordt precies 44 uur na het eerste ei gelegd.
Sperma van de doffer wordt door de duivin circa twee weken opgeslagen in haar eileider. Stel dat je na het leggen van de eieren de duivin wilt omkoppelen naar een andere doffer. Zal het beste sperma gebruikt worden om de eieren te bevruchten. Het kan dan zomaar zijn dat ondanks je de duivin aan een andere doffer gekoppeld hebt de eieren toch bevrucht zijn door de eerste doffer. Je moet dan ook altijd twee weken wachten voordat je de duivin koppelt aan een andere doffer.

Eieren transport

Heb je een ronde duiveneieren gekregen ontkom je er niet aan om ze te vervoeren. Dit gaat moeilijker als kippeneieren. De beste methode is een bak met duivenvoer te nemen en de eieren liggend te vervoeren.
Zijn de duiveneieren bebroed is het risico op sterfte het hoogst rond de vierde dag. Je kunt bebroede eieren dan ook het beste vervoeren tegen het einde van de broedperiode als de eieren op uitkomen staan.

Thuis aangekomen

Thuis aangekomen kun je het beste de eieren directt onder de voedsterkoppels leggen. Er mag maximaal twee dagen verschil zitten in de leg datum van de voedsters en de ouders.

Papvorming

Papvorming van de broedende duiven begint pas na 14 dagen broeden en wordt gestimuleerd door het geluid en pikken van de jongen in de eieren

Beschadigde eieren

Een ei wat beschadigd is maar waarvan het schaalvlies nog heel is. Kan alsnog uitkomen eventueel een klein stukje schilderstape eroverheen plakken en afwachten.

Eieren komen uit

Je hebt liefhebbers die hun piepers gaan helpen uit het ei te komen. Maar waarom, laat het ei gewoon liggen soms kan het 24 uur duren voordat het jong uit het ei is. Lukt hem dat niet zelf is dat een teken van gebrek aan vitaliteit. Wil je toch helpen kun je het ei licht benevelen met wat lauw water.
Wie weet nog wat meer over duiveneitjes?
duiven eieren
 

181 thoughts on “Alles over duiven eieren

  1. Wij hebben een prachtige duivin die dit jaar een enkel ei heeft gelegd, daarna niets meer. Zit al hele jaar bij doffer en heeft de eieren uitgebroed en groot gebracht van andere duivin. Wat kunnen we nog doen?

    1. Het kan zo zijn dat de duivin geen eieren meer kan leggen, meestal is het dan een wat oudere duivin of gewoon teveel eieren gelegd in haar leven en dan houd het na een jaar of vier/vijf ook op.. Maar wat je kunt proberen is de duivin deze winter apart te zetten, in het voorjaar verwennen met gekiemde zaden, extra vitamine E en dan nog eens proberen. Wordt het dan nog niks, en het is een hele belangrijker duivin waar je speciaal jongen van wilt. Kun je nog een hormonen injectie laten geven door de dierenarts.

      1. Hallo,
        Wij hebben een koppel pauwstaartduiven en ze hebben een jong gekregen en die is nu 7 dagen oud. De duivin heeft iedere keer op het jong gezeten maar sinds vandaag is ze er vanaf. Ik heb op internet gelezen dat de aandacht van de ouders meestal na 3 weken verslapt maar nu bij ons is het dus al na 7 dagen. Hoe zou dit kunnen? Zouden ze het jong afstoten? moeten we ons zorgen maken?
        Ik hoor heeel graag reactie terug

        1. Je hoeft je niet direct zorgen te maken. Elk ras maar ook individueel kunnen er verschillen zijn in het grootbrengen van de jongen. Daarnaast hoe warmer het is des te minder noodzaak heeft het om op het jong te blijven zitten. Je zult zien dat ze ’s nachts weer op het nest zal gaan zitten.
          Waar je wel op moet letten is of er geen muizen of ratten zijn. In dat geval kan het zijn dat de ouders zich laten verjagen door teveel onrust in de omgeving.
          Hou iedergeval in de gaten of het jong niet te koud wordt en hou in de gaten of de ouders regelmatig op het nest komen om het jong te voeren en bij te warmen. Op het moment dat het jong zijn eigen veren gaat ontwikkelen hoef je je geen zorgen meer te maken hierover.

      1. Zou best kunnen dat het jong een achterstand heeft. Indien mogelijk zou ik het jong even bij een ander koppel ,met jongen die iets jonger zijn’ leggen.
        Is dit niet mogelijk zou ik beginnen met het jong bij te voeden. Dit kan heel goed met hand opfok voer voor papegaaien van nutribird. Je zult zien dat het jong dan heel gauw zijn achterstand weer inhaalt.

  2. hallo
    ik heb een duive nestje op mijn vensterbank en de broedende duif is al 6 uur niet op haar eieren geweest moet ik mij zorge maken?

    1. Dat ligt eraan als de eieren vers zijn hoeft dat nog geen probleem te zijn. Zijn ze al een tijdje bebroed is de kans heel klein dat ze nog uitkomen.

  3. Hallo,
    In onze achtertuin hebben wij een duivennest.
    De duif broed echter al een lange tijd maar de eieren zijn nog steeds niet uitgekomen. De duif is af en toe een korte tijd van zijn nest geweest. Kan het zijn dat de eieren nu niet meer uitkomen? De duif zit wel nog steeds op zijn nest.
    Mvg

    1. Een korte tijd is niet rampzalig vooral als het dan wat warmer weer is geweest. Normaal broed een duif circa 17 tot 18 dagen. Een duif zal zelden langer broeden, sommige blijven misschien een paar dagen langer zitten maar dan houden ze het wel voor gezien. Dus zolang de duif op ze nest zit, gewoon laten zitten.

    1. Het beste kun je even het ei tegen een lamp aanhouden. Nadat het circa 5 dagen is bebroed of langer. Je ziet dan het embryo zitten.Een bevrucht ei voelt overigens niet hol aan.

  4. Leg een duivin eieren zonder doffer? Ik heb vier duiven in de tuin, volgens mij allemaal doffers, leggen namelijk geen eieren.

    1. Zowel de doffer als de duivin broeden. Reden dat ze de eieren uit de nestschaal gooien kan heel divers wezen. Bijvoorbeeld last van muizen waardoor ze gestrest raken.

    1. Je kunt het jaar rond broeden als je echt wilt. Maar beter is het om half Juli toch wel klaar te zijn. Zodat ze zich kunnen voorbereiden op de rui periode die in Augustus aanbreekt. Rond April kun je weer beginnen met broeden. Maar is het dringend, kun je na de rui nog een rondje winterjongen kweken. Alhoewel je naar mijn idee beter kunt wachten tot het voorjaar.

  5. Hey vraagje,
    Als je een kweekkoppel hebt en ze hebben de eerste 2 eitjes gelegd en je legt die over op een ander koppel.
    Hoeveel dagen zit er dan tussen naar het tweede nestje …? (Dus ei 3 en 4)
    En 5 en 6..enz .
    Dank

    1. Vaak een dag of tien maar je kan een duivin ook snel kapot fokken. Door haar in een rap tempo steeds eieren te laten leggen. Het zijn tenslotte geen kippen.

  6. Hallo,
    Ik heb een koppeltje duiven en nu heeft ze 2 eitjes gelegd (de 1e op 1 sept). Ze gaan dus bijna uitkomen, hoop ik.. Wat kan ik doen in de verzorging om te zorgen dat deze duifjes het ook gaan redden? Kan ik voor de moeder iets doen, qua extra voer ofzo? Kan de doffer gewoon in de volière bij de kleintjes blijven? etc etc
    Alvast bedankt!

      1. Eitjes zijn nog steeds niet uitgekomen, ben bang dat ze onbevrucht zijn.. Zie ook geen ‘rode adertjes’. Het broeden gaat echter door.. Zullen mijn duiven vanzelf van het nest gaan en zal ik de twee eieren dan maar weghalen ( zijn op 1 en 3 sept gelegd)?
        Alvast bedankt weer!

  7. Ze zijn dan zeker niet bevrucht. Je kunt ze gewoon laten liggen en stoppen dan vanzelf met broeden. Het is sowieso beter om nu het broeden niet meer te stimuleren.

    1. Inmiddels liggen er 4 eitjes en broeden ze nog steeds… Ze laten het nest ook niet onbeheerd zodat ik het weg kan halen. Vind het zielig als ze hier stress van zouden krijgen..
      Of gewoon maar ‘hard’ zijn en nest weghalen?..

  8. Sinds mei heb ik een koppeltje roosduifjes tegen mijn eczeem. Ze leggen elke maand 2 eitjes. Deze verwissel ik voor nepeitjes. Moet ik voor de winter iets veranderen of laat ik de natuur z’n gang gaan? Wordt het koeren in de wintertijd ook wat minder?

    1. Probeer er voor te zorgen dat ze geen eitjes leggen door geen gelegenheid tot nestelen te geven. Of de doffer en duivin apart te huisvesten. Anders gewoon doorgaan met nepeitjes geven. Koeren wordt hoop ik niet minder, is toch het mooiste geluid wat je je maar kunt voorstellen.

  9. Heb een vraag.
    Mijn duivin heeft vrijdag het eerste ei gelegd.
    Zaterdag is de duif ontsnapt en gisterenmiddag weer teruggekomen. Kan de duif het 2e ei nog leggen? Of is die ergens anders al in de natuur gelegd?
    Ik ben benieuwd

    1. Kans is groot dat het ei al gelegd is. Normaal gesproken de tweede dag. Dus dat had gisteren moeten zijn. Door stress kan het wel is een dag langer duren. Maar om het zeker te weten kun je even voorzichtig voelen tussen de stuitbeentjes. Is er morgen nog geen ei gelegd dan is het zeker dat het verloren is gegaan.

  10. Kunnen duiven hun eitjes ook zelf vervoeren? Of kunnen de eitjes worden gepakt door andere vogels? Op ons balkon zijn de eitjes na een dag opeens verdwenen, zonder enig spoor van kapotte eieren.

    1. Duiven kunnen niet zelf hun eieren vervoeren. Het kan wel zijn dat een andere vogel ze heeft opgegeten zoals eksters, kauwen of kraaien.

  11. 26 april 2017 zag ik op balkon een nest in de bloempot met 2 eiren in. tot en met 1 mei zat zij nog op broeden. laaast zag ik nog inde middag het duif . na etenstijd wou nog gaan kijken leggen geen eiren meer in de pot.
    mij vraag is hoe kan die eieren weg in pot . ik zie ook geen stukje eier schil ofzo .
    kunnen ze zelf ook weg halen .
    heb geen idee hoe is gegaan.

  12. Halo
    Ik heb een vraagj ,
    Wij hebben een nest met een eitj in het begin broede de duif het uit maar nu is die duif al 2dagn niet meer komn broeden en nu heb ik het ei verlegd in warmte kan die nog uit kom en wat moet ik ervoor doen

  13. Ik had een vraagje heb een nestje op me balkon 1 ei is uitgekomen nu al ee week geleden die andere nog steeds niet kan dat of zit er dan heleaas niks in het andere ei ik durf niet te kijken wil der niet storen kijk alleen in het bakje als ze weg is

    1. Dat ei komt niet meer uit. Maar laat het wel liggen want het fungeert als een steun voor het geboren jongen om tegen aan te liggen. Maar ook voor koude als de ouders even weg zijn. Het ei fungeert dan als een soort warmtebron.

  14. Ik wil weten of duiven eiren kan je met vliegtuig vervoeren.
    Omdat t vogels mag je met t vliegtuig niet vervoeren, wil ik een paar eiren van hollandse rassen naar turkiye meenemen?
    Waar kan ik de eiren kopen?

    1. Ja hoor, dat kan prima en zeker voor die paar uurtjes. Eieren kun je kopen bij een kweker van het de vogels die je hebben wilt. Zorg wel dat je in Turkije dan voedsters hebt klaar zitten om de eieren onder te leggen.

    1. Kunnen verschillende redenen voor zijn. Misschien geen kalk en grit op het hok. Te onrustig in het hok, last van muizen of ratten misschien.
      Leg er is een paar kalkeieren in en laat ze daar is een tijdje op broeden. Dan leren ze het iedergeval af als de ouders het inderdaad kapot maken.

  15. hi,
    elke keer leg ons duiven 2 eitjes, 1 komt wel uit en 1 niet, derna gaat steeds de 1 die wel uit komt volgende dag dood en is helemaal plat door de duif die erop lig.

  16. Ons koppel lachduiven heeft sinds maart al 3 jongen groot gebracht een witte,bonte,bruine
    En nu komt er eerstdaags weer een ei
    kunne ze zich niet dood broeden
    En hoe dit broed gedrag in te dammen/stoppen

    1. Dood broeden zal niet zo gauw gebeuren. Het kan wel zijn dat een duivin definitief ophoud met eieren leggen. Wil je stoppen met duiven kweken. Is de beste manier de doffer en duivin te scheiden. Andere mogelijkheid is om te zorgen dat er geen nest meer gemaakt kan worden. Alhoewel de voortplantingsdrang van duiven altijd wel weer een manier vind. Desnoods broeden ze gewoon op de grond. Wat ook kan is de eieren vervangen door nep eitjes. Je duiven zullen dan voorlopig druk zijn met broeden maar na verloop van tijd beseffen ze, dat de eieren niet uitkomen en gaan ze nieuwe eitjes leggen. Dus de allerbeste optie is om de duivin en doffer apart te huisvesten. Iedergeval vanaf Juli tot Maart zodat ze een goeie rui kunnen doormaken en kunnen uitrusten voor het nieuwe broedseizoen begint.

  17. In de krulwilg heeft een stel tortelduiven telkens een nestje. Nu waren de eieren vorige week uitgekomen en tot vanochtend ging het goed met het onbeheerd achter laten van het nest. Deze ochtend zag ik een kraai erbij en veel veren rond zweven. Vanaf één van de slaapkamers kan ik het nest gedeeltelijk zien en lijkt het dat één nog leeft? Ma en pa duif zijn in de omgeving maar komen niet bij het nest. Ik weet niet goed wat nu wijs is te doen. Als er nu twee dode duifjes in liggen is het beter het nest weg te halen? Al kan ik er niet gemakkelijk bij komen, dus hoe ga ik hier mee om?

    1. Altijd de natuur zijn gang laten gaan. Stel dat het jong nog leeft en je gaat je ermee bemoeien. Heb je kans dat de ouders het jong niet meer accepteren.

  18. Heb eieren gekregen. De voedsters hebben echter 4 dagen te
    laat gelegd.
    Kan men het uitkomen van eieren vertragen door bebroede eieren enkele uren weg te nemen ?

    1. Nee, dat zou ik niet doen. Ik zou überhaupt nu niet kweken met duiven.
      Beste is om minstens nog een maand te wachten. Op ze vroegst half november beginnen mocht je al jongen willen hebben.

  19. Weet ook dat je in oktober best niet meer kweekt (ben 40 j.
    duivenmelker). De vraag is en blijft : ‘kan men het uitkomen van de jongen vertragen door de eieren 2 uur per dag weg te nemen ?’

  20. Ik wil mijn duiven enten tegen paramixo als mijn duiven 2 weken op eieren zitten. Hoe lang kunnen de eieren zonder warmte als ze 2 weken bebroed zijn?

    1. Je zit toch wel in een kritieke periode dus beter niet langere tijd van het nest halen. Of je moet de enting zelf doen dan is vijf minuten geen probleem. Maar het koud laten worden resulteert in het later uitkomen van de eieren of sterfte van het embryo. Dus in beide gevallen onwenselijk.

  21. Beste..sinds vandaag heeft een duivvin 2 eitjes gelegd, nu heb ik een sierduif en een postduif, beide gevonden in de kou al pieper, legt een duivvin zo en zo eieren? Of moet ze bevrucht zijn? Nu ik dacht 2 mannen te hebben, hebben ze wel eens ruzie en dat gaat er niet altijd zachtjes aan toe, kan het nu zijn dat het beide vrouwtjes zijn? wat kan ik verwachten?

  22. Vraagje twee duiven hebben een nest met twee eieren in de tuin gelegt,
    Tot zover leek het goed te gaan maar zins vanmorgen laten ze het nest ook wel even alleen,
    En ze zouden nu ong uit moeten komen,
    Wat kan ik nu het beste doen?
    Kijken of ze wel bevrucht zijn of niks doen
    Groetjes Angela

    1. Doe maar even niets. Kan zijn dat ze niet uitkomen maar dat merk je vanzelf. Stoppen je duiven met broeden dan gewoon weghalen en overnieuw proberen.

  23. bedankt voor uw reactie, maar nu heb ik een vraag, de duif heeft al enige dagen niet omgekeken naar haar eieren, maar nu weer iets meer, de kans dat ze niet uit komen is heel groot, maar na hoeveel weken legt een duivvin nieuwe eieren? na hoeveel dagen mag ik ze weg halen want vind het best zielig want ze beschermt het nest wel

    1. In dat geval gewoon alles weghalen. In veel gevallen heeft het koppel binnen 14 dagen weer een nieuw nest dat gaat heel snel met duiven.
      Je zult zien dat het dit keer wel gaat lukken. Het mooie weer komt eraan, ideaal voor jonge duifjes.

      1. vind het zo zielig want ze zit er nu wel op, dat ze niet uit komen dat is zeker maar ik mag er niet aan komen, kan ik ze beter savonds weg halen dat ze slapen en in rust zijn? het is een stelletje hoor, pfff maar ze zijn zo tam dat is zo leuk, maar kan die combinatie wel postduif zo’n grijze en een sierduif grijs met wit? domme vragen misschien maar ik moet het weten want het is me een stel, en als ze eieren heeft gelegd die andere weg halen? maar als ik ze uit elkaar haal word de andere gek

        1. Deze combinatie kan prima. Je kunt ze ook gewoon de eieren laten houden na verloop van tijd. Worden ze het zat om te blijven broeden en gaan ze zelf van de eieren af.

    2. en die andere mag er niet op gaan zitten dan word het vrouwtje wel heel boos en dan is het koeren en draaien en dan uit eindelijk vliegen ze elkaar aan, maar die andere is ook een echt mietje hoor want 1 keer wat goed terug doen en ze stopt er wel mee

      1. Dat is wel heel bijzonder wat voor duiven zijn het. Anders denk ik dat het misschien wel twee vrouwtjes zijn en wordt het tijd om er een doffer bij te kopen.

        1. bij 1 ei mocht het wel maar na de tweede niet meer maar ze kijkt er zelf ook niet naar om, dan moet ik het afwachten of ik ooit 4 eitjes vind tot nu toe nog steeds niet

        2. een sier en post duif, maar als ik nou geen gezinsuitbreiding wil kan het dan kwaad als de duiven geen jongen krijgen? Raken ze dan niet emotioneel of gestresst?

          1. Nee hoor, wil je geen jongen dan is het geen probleem om de eitjes weg te halen en dan nepeitjes te geven om op te broeden. Je duiven worden er niet gefrustreerd van.

  24. ik ga misschien een hele rare vraag stellen, maar mijn duiven doen elkaar wat “liefkozen” door wat zachtjes te pikken en heb vast kunnen leggen met me mobiel dat ze “gekust” hebben, ik neem aan dat 2 mannetjes en 2 vrouwtjes dat niet bij elkaar zouden doen toch? Ook zie ik bij het vrouwtje dat ze vaak met haar kop wat zakt en dan zachtjes aan de achterkant met haar vleugeltjes wat klappert, heel zachtjes, ook doet ze der staart af en toe helemaal omhoog, ik heb niet vast kunnen leggen of ze bevrucht is, die andere doet dat ook wel eens wat zachtjes wapperen met zijn vleugeltjes aan de achterkant, verder blijft het voor mij een raadsel maar dat “kussen”zou toch bijna een teken kunnen zijn van een koppel? Nu heb ik de eitjes die er waren weg gehaald, ook daar keken ze allebei nooit meer naar om, nu is ook de vraag hoelang het duurt voor ik eitjes weer kan krijgen? En nu ze een nieuw nest heeft jaagt ze die andere weer weg, dat ik het totaal niet snap. Misschien rare vragen maar ik heb nooit geen duiven gehad.

    1. Dames kunnen ook een relatie met elkaar aangaan. Bij uitzondering kunnen ook heren een relatie met elkaar aan
      gaan. Rond deze tijd van het jaar kan het een paar weken duren voordat er weer eieren zijn. Rustig afwachten maar.
      Gezien het verhaal denk ik dat het bijna zeker om twee dames gaat.

      1. Dit tafereeltje die Bianca beschrijft, herken ik bij mijn ‘vrouwtjes’ . Ik weet niet beter of ik heb 2 vrouwtjes volgens de eigenaren. Nu hebben ze begin januari 2020 eitjes gelegd en die heb ik geschud, omdat ik geen ukkepukkies wil, maar dat ze wel kan broeden. Nu is ze net 2 weken gestopt met broeden en vanavond kom ik alweer een ei tegen. Kleine boefjes.

        Nu vind ik jouw reactie Admin wel weer een nieuwsgierigmakende, waarbij je vermoed dat het bij Bianca waarschijnlijk om twee vrouwtjes gaat. Ik heb ook van die vrijdoosjes in een hokkie en alleen het sierduifje zit op het nest. De postduif niet. Ze zijn nog steeds heel lief voor elkaar gedurende het broeden.

        Hoe gaan doffer en duivin dan met elkaar om?
        Ik heb ergens gelezen, dat zowel doffer als duivin broeden, maar niet in mijn hok. Is dat gebruikelijk of zijn er ook uitzonderingen?

        Alvast bedankt voor je antwoord !! Zo leuk om al die items te lezen.

        1. Een doffer en duivin broeden om beurten. Een doffer begint rond tien uur in de ochtend met broeden tot circa 17.00 uur. De rest van de tijd broed de duivin. Nu vraag je of er uitzonderingen zijn. Er zijn zoveel verschillende duiven soorten en dan vooral de tropische duiven soorten dat er vast wel soorten bestaan die het anders zullen doen. Maar bij onze post en sierduiven is dit toch wel de normale gang van zaken, alhoewel. Je hebt ook mannelijke koppels dan komt er natuurlijk helemaal geen ei maar geef je ze een paar eieren dan zullen ze die netjes uitbroeden en de jongen groot brengen. Het broeden doen ze dan ook om de beurt waarbij het dominante doffertje de rol van doffer op zich neemt en de andere onderdanige doffer de rol van duivin. Je hebt zelfs verstokte vrijgezellen of echte don juans die er rustig drie duivinnen op nahouden. Wat interessant is dat een koppel begonnen als homopaar het jaar erop toch liever een duivin verkiest en het jaar daarop erop eens een heel harem opna houdt.Wat je ook kan tegenkomen zijn koppels die alleen maar bij elkaar blijven en nooit zijn over te koppelen met een andere partner.Wat dat betreft staat de mensheid en het dieren rijk dichter bij elkaar dan ze denken.

          1. Dank voor je reactie!
            Dus, nu er maar 1 duifje (ik denk een witte sierduif) op het ei zit en de postduif niet, lijken het toch twee vrouwtjes zijn.
            Ze zijn wel heel lief die twee naar elkaar toe. Echt een genot om naar te kijken. Postduifje is letterlijk uit de lucht gevallen op mijn schouder (was met een wedstrijd bezig van Frankrijk naar Belgie) en eigenaar wilde haar niet terug. Twee maanden later een wit duifje erbij gekregen en geen seconde spijt van die twee schattekes. Maar jeuj wat moet ik nog veel leren over deze diertjes.

            Nogmaals enorm bedankt voor je reactie en überhaupt deze leuke pagina.

  25. Is het ook normaal dat die postduif constant erop zit maar ik het idee heb dat er niks gebeurd, want die sierduif wil maar al te graag

      1. Ze heeft net 1 ei gelegd dus benieuwd wat het nu gaat doen en of ze elkaar helpen of dat ze weer geen interesse toont, ze zit er wel bij maar niet erop, drukt het ei wel tegen zich aan maar verder nog geen tweede ei

          1. Een goed teken, nu een week wachten en even de bebroede eieren tegen het licht houden om te zien of er ook wat inzit.

  26. Of ik vandaag een bevruchting heb gefilmt weet ik dus niet het leek er wel op, nog syeeds heb ik maar 1 ei en toont ze geen interesse, kan het wel zijn dat het komende ei dat nog moet komen wel bevrucht is als het een bevruchting is die ik heb gefilmt

    1. Goeie vraag, luchtvochtigheid de eerste twee weken houden op 40 – 50 tot het ei circa 15% in gewicht is afgenomen en dan de vochtigheid op 60 – 70 instellen voor de laatste dagen.
      Temperatuur tussen de 37,5 en 38 Celsius. Laat even weten hoe het gegaan is.

      1. Dit is dag 11.. de broedmachine staat op 37.9 en luchtvochtigheid op precies 50
        Heb het al eerder geprobeerd maar tot 2 x toe gingen ze dood op dag 17… geen flauw idee hoe het kan..heb de eitjes wel open gemaakt nadat ik gezien had dat er geen enkele beweging meer in zat( ga ze natuurlijk niet zomaar openen)..de dooier was nog niet helemaal opgenomen. Verder was er niets bijzonders te zien.

  27. Hoi!
    Ik heb nu een duivenjong. Na een paar mislukte pogingen is het toch gelukt!
    Het ei was een beetje gebroken dus het was nog afwachten of hij nog uitkwam.
    Nu zit ik dus met een pieper van 3 dagen.
    Hoe maak ik hem het beste tam en is het haalbaar om hem op je te laten zitten met veel aandacht natuurlijk?

    1. Wanneer je het duifje groot krijgt gaat het tam worden helemaal vanzelf. Maar je had je al die moeite ook kunnen besparen door i.p.v. een zo jong duifje te nemen. Een volwassen duivin te halen in Den Haag bij een duivenwinkel. Wanneer je dan om een werkduifje vraagt krijg je een hele tamme kropper in de meest mooie kleuren die graag bij je blijft.

  28. Goedemiddag, ik heb een vraag , ik heb 1 stel kroppers, gisteren zijn de eieren uitgekomen, maar nu jaagt de doffer constant de duivin weg. Ze mag het hok niet in en ook meer in de buurt komen van t hok. Ik ben nu bang dat de jongen geen eten en drinken krijgen, Wat kan ik nu doen ?? De doffer weghalen zodat de duivin de jongen kan verzorgen ???

    1. Goed geantwoord maar geeft ze wel een wisseldienst. De doffer van 10.00 tot 17.00 en de overige tijd is voor de duivin. Je hebt wel kans dat de doffer dan sterk naar de duivin gaat verlangen dus blijf hem goed in de gaten houden dat ie iet al te gefrustreerd gaat doen.
      Is dit schema niet handig i.v.m. werk bijvoorbeeld. Laat dan de duivin de gehele tijd bij de jongen en geef de doffer de kans om elke dag 1 of 2 keer de jongen even te voeren. En na het voeren van de jongen haal je de doffer weer weg.

    2. Bedankt voor deze tip, maar de duivin heeft de jongen niet gevoerd en de doffer jaagt haar constant uit het hok. helaas zijn de jongen overleden. Ik weet niet wat er aan de hand is maar de duivin mag niet eens in de buurt komen van het hok hij jaagt haag constant weg . De doffer is onrustig en koert de hele dag. Als een waakhond zit hij op/in het hok. Ik geef de duivin buiten het hok te eten anders ben ik bang dat ze verhongert. Heeft u hier ervaring mee ??? Ik heb al meer dan 20 jaar 2 duiven ( witte kroppers) voor de fun, maar ik heb dit nog nooit meegemaakt.

      1. Vaak is er wel een logische verklaring te vinden. Duiven doen nooit zomaar iets en helemaal niet iets tegen hn natuur in.
        Dus er moet een verklaring zijn. Beste is om eens een duivenmelker langs te laten komen. Via de mail blijft het toch
        lastig om een situatie goed inzichtelijk te krijgen.

    1. Meestal komt dat omdat er teveel onrust is. Vooral’s nachts wanneer er muizen op zoek gaan naar voedsel. Duiven laten dan makkelijk hun eieren in de steek.

  29. Ik heb 2 jonge lachduifjes. Ze hebben samen 4 eitjes gelegd (niet bevrucht). Direct daarna weer 4 eitjes gelegd. Een duifje had moeite met het leggen. Ben met ze naar de dierenarts geweest. Gelukkig gaat het nu goed met haar. De dierenarts kon me niet vertellen of het 2 duivinnen zijn. Ik heb een eitje gewisseld dat mogelijk wel bevrucht is. Mijn vraag is… wat kan ik het beste doen daarna zodat ze voorlopig geen eitjes gaan leggen. Ben bang dat ze anders weer legnood krijgt. Deze duif is van juni 2017 ze is voor ons heel speciaal ze is vanaf 1 week met de spuit grootgebracht.

    1. Wanneer je twee duifjes hebt en vier eitjes krijgt zijn het absoluut twee duivinnen.
      Er zijn verschillende manieren om het leggen te verminderen maar helemaal lukt dat niet.
      Een vetarm voer helpt. Maar ook wat minder voeren dan normaal wil helpen. Andere oplossing is het duifje
      minder lichturen te geven. Hooguit acht uur en de rest van de tijd goed afdekken.

    1. Omdat je haar met de hand hebt grootgebracht. Heb je kans dat ze seksuele gevoelens voor jou gaat ontwikkelen en dan alsnog eitjes gaat leggen. Dus ik zou haar niet apart zetten.
      Als voer zou ik dit willen adviseren.
      https://www.flevopigeon.nl/webshop/duivenvoer/zuivering/
      Maar het aantal lichturen naar beneden brengen zou ik ook zeker doen. Om te voorkomen dat ze eitjes gaat leggen. Legt ze toch eitjes dan zou ik ze vervangen voor kunsteitjes en net zo lang laten broeden tot ze het opgeeft.

  30. Beste,
    Mijn koppel lachduiven hebben 2 eitjes gelegd, beiden bevrucht. Één van de eitjes is na 15 dagen uitgekomen, dat is ondertussen een week geleden en het jong groeit goed op. Het tweede ei is echter nog steeds niet uitgekomen. Wat kan ik hier best mee doen? Is er een kans dat het nog uitkomt of helemaal niet?
    Gaan ze deze maand nog eitjes leggen? Of wanneer kan ik meer jongen verwachten?
    Als het jong volgroeid is haal ik de ouders weg, maar zou het toch fijner vinden dat de jongen met twee achterblijven, alleen is maar eenzaam…
    Alvast bedankt voor het advies!

    1. Het andere eitje zal niet meer uitkomen. Wel laten liggen omdat het als een soort kruik fungeert voor het wel uitgekomen jong.
      Zodra het jong drie weken oud is ongeveer komen er weer nieuwe eieren.
      Dat het jong alleen is maakt niet veel uit. Het heeft altijd zijn vader en moeder nog om te pesten.

      1. Haha oké 🙂 bedankt voor het antwoord. Zodra de jongen zelfstandig eten gaan de ouders terug naar de vorige eigenaar. Dan zou het toch fijn zijn dat ze niet alleen zit.
        Ik vermoed dat broers/zussen uiteindelijk ook koppelen als er geen andere duifjes aanwezig zijn?

  31. Beste,
    In onze tuin had een duif een nestje gemaakt en 2 eitjes in gelegd. Ze zat er telkens netjes op, tot eergisteren. Toen lagen er een hoop pluimen naast het nest en sindsdien hebben we de duif niet meer op het nestje gezien. We vermoeden dat één van de vele katten hier in de buurt een einde heeft gemaakt aan dit mooie tafereel. Kunnen wij nog iets doen om de eitjes te redden?
    Alvast bedankt voor de hulp!

      1. Goeden dag,
        Vraagje , ik heb een klein hokje met 2 duiven en daar wil ik het bij laten .
        Om de natuur de gang te laten gaan wil ik de duiven in het voorjaar gewoon laten broeden , maar de eieren vervangen door kunst eieren.
        De duiven maken aan het eind van de broedtijd pap aan .
        Wat gebeurd hiermee , en is het schadelijk dat ze dit nu niet kwijt kunnen ?
        Kan ik dit kunstje onbeperkt herhalen ?
        Alvast bedankt voor uw reactie!

        1. Pap wordt alleen in de laatste dagen aangemaakt en wordt getriggerd door de jongen in het ei. Die bewegen en proberen uit het ei te breken pas dan wordt de pap aangemaakt. Zou je zomaar een paar jongen onderschuiven is de kans groot dat ze dood gaan omdat de ouders geen pap ter beschikking hebben. Oudere jongen van tien dagen is wel mogelijk. Je kunt dus onbeperkt het kunstje met de kunst eieren herhalen.

    1. Komt vanzelf terug, een paar uur is vaak geen probleem. Laat de ouders maar begaan die weten het beste wat wel en niet kan.

  32. Vandaag kwamen wij er tijdens tuinwerk achter dat een tortel een nest had gemaakt in de begroeide rozenboog waar wij onderdoor moesten. Van schrik vloog ze weg inmiddels is het 3 uur later en ze vliegt vaak voorbij maar durft niet naar het nest, lijkt het. We zijn gestopt met werken maar hoelang kunnen eitjes zonder bebroed te worden?

    1. Met dit mooie weer kunnen ze wel een tijdje zonder bebroed te worden.
      Wanneer ze tegen de avond weer op de eitjes gaat zitten komen ze gewoon nog uit.

  33. Eindelijk gelukt. Op 31 mei en 1 juni 2 duiven geboren in de broedmachine. Ik voed ze met nutribird a21 met een spuitje. Maar vraag me af wat ze ongeveer zouden moeten wegen als ze 4 dagen oud zijn. Is er ergens een schema met gewichten zodat ik beetje weet of ze op juiste gewicht zitten.
    De beste instellingen zijn trouwens voor de broedmachine temp. 37.8 en luchtvochtigheid rond de 30.
    Mvg Sandra

  34. Mijn ‘perfecte’ koppeltje jonge lachduifjes (2017) waren dus niet mannetje/vrouwtje maar mannetje/mannetje – toen ze helemaal volwassen waren werd het een constante gevecht in hun hok. In Maart 2018, 2 duivinnen gekocht van een man die dacht dat ze zo ongeveer 5 jaar oud waren. Aanvankelijk hadden beide duivinnen 2 eitjes in hun nesten, maar de laatste 2 keer kreeg ‘Ruby’ steeds maar één ei. Zij is wat groter dan de andere duivin, ik heb er nog niet genoeg verstand van maar ik denk dat Ruby wat ouder is (haar grootte, en ook haar poten ogen wat ‘grover’ en ‘ouder’). Waarom zou een duivin opeens van 2 naar één ei gaan? Stress? Zij de wildste van de 2. (Mijn doffers zijn handtam en word dagelijks gehanteerd). Ruby’s eieren zijn ook groter dan de eieren van de andere duivin. De andere duivin en haar doffer zijn echt een verliefde stel, maar Ruby en haar doffer zitten meestal apart en de knuffels zijn maar aan de magere kant. Misschien dat die twee niet ‘clicken’?

    1. Dat zou natuurlijk heel goed kunnen. Soms klikt het niet tussen twee duiven soms zijn het net mensen 😉
      Ennn, een duif kan maar een beperkt aantal eieren leggen. Duivinnen van vijf jaar hebben vaak al al hun eicellen verbruikt.
      Ze gaan dan wat minder leggen of leggen maar 1 ei. Tot het helemaal op is.

      1. Bedankt voor uw antwoord! Oh wat triest, dat ze binnen 5 jaar al hun eicellen hebben verbruikt. Ik heb gelezen dat lachduifjes, met goede verzorging natuurlijk, ongeveer 30 jaar oud kunnen worden. Als ze al ná 5 jaar geen eieren meer kunnen leggen, welke nut hebben ze dan nog voor de volgende 25 jaar? In Moeder Natuur gaat het toch grotendeels om overleving en voortplanting, en dieren die niet meer kunnen voortplanten hebben dan eigenlijk geen nut meer en worden dikwijls ‘verdreven’ of ‘achtergelaten’. Mijn doffers zijn nog zo jong (1 jaar 1 maand)… ze beginnen nu pas met hun nestbouw-avonturen en zijn beiden zeer broedlustig en zeer toegewijd aan hun taak (mooi om te zien!). Wat raad u aan?

  35. in mijn voortuin heb ik een dakplataan normaal zou ik die nu snoeien maar nu zie ik dat er een nestje in zit met een duif en die heeft 1 eitje volgens mijn vriend zit ze er nu al een 10 tal dagen.
    wat moet ik doen, eten geven of niet ? Ik zie dat het mannetje hier ook rond vliegt. ik ken niets van duiven. Hoe lang moet ik wachten om mijn boom te kunnen snoeien ?

    1. Normaliter duurt het circa 18 dagen voordat het ei uitkomt en dan circa 6 weken voordat het jong zelfstandig is.
      Maar gezien de tijd van het jaar denk ik dat het beter is om het nest te verwijderen. Omdat het eventuele jong weinig overlevingskansen heeft daarnaast zal volgend jaar het normale ruischema voor het jong in de war lopen vanwege de late geboorte wat hem een eenvoudige prooi maakt voor roofvogels en katten.

      1. Hoi ik heb een vraag over het uitbroeden in een broedmachine.
        De temperatuur word hierboven gemeld alleen wat moed de luchtvochtigheid zijn? Verschilt dat nog met een kippenei?

  36. Mijn postduiven hebben 2 jongen van nu 8 dagen oud. Het gaat tot nu toe erg goed. Ze zitten buiten in een til.
    Nu zijn ze samen uitgevlogen en voor het eerst niet snel weer terug. Na hoeveel tijd moet ik me zorgen maken dat de jongen echt te koud worden?

    1. Geen zorgen maken, postduiven weten uitstekend voor hun jongen te zorgen. Ben je te bezorgd sluit dan je duiven op en wacht tot de jongen in de veren zitten.

  37. Beste, eens een vraag, nadat mij duif van 2 jaar haar maatje heeft verloren heeft ze een half jaar geen eieren gelegd omdat ze alleen was, nu zit er een andere Duif bij, nu heeft ze maar 1 ei gelegd en vorige keren 2 kan dit ook gebeuren want ik verwachte er 2 zoals altijd, het ei is niet bevrucht, omdat het geslacht van die ander nog niet bekend is weet ik natuurlijk niet of het een doffer of duivin is, wil natuurlijk nog niks zeggen een onbevrucht ei kan dat de volgende leg wel bevrucht is, maar na hoeveel dagen kan ik het ei weg halen, ze valt me wel aan als ik in de buurt kom van het ei

    1. inmiddels is ei 2 ook net gelegd na hoeveel dagen kan je door middel van een lampje zien of ze bevrucht zijn, er zaten wel 3 tot 4 dagen tussen ei 1 en ei 2

      1. Dat kun je al gauw zien. Wacht even een dag of vijf en dan tegen het licht aanhouden. Je kunt het ook zien wanneer de schaal mooi gaat glansen en iets donkerder wordt.

  38. Ze heeft nu 1 ei gelegd ik wacht op het tweede ei, haar maatje is weg gevlogen en zij is hier gebleven en ze is nu weer alleen, hopelijk red ze het wel alleen als er jongen komen, ik kan hem ook nergens zien en horen, hij is gewoon weg gegaan, arme duif, ik hoop dat ze er wel komt, ze heeft het ei in de bak gelegd met grit, moet ik het niet verplaatsen naar een andere plek? het is afwachten of ze bevrucht zijn, want na enige tijd kwam ik er achter dat het een mannetje was die nu weg is gegaan, zij is niet mee gegaan.

      1. Sommige duiven broeden gelijk na het eerste ei en andere wachten tot het broedsel compleet is met twee eieren.
        Dus het hoeft nog geen probleem te zijn. Maar wanneer de doffer niet terug komt. Is het echt afhankelijk van de
        duivin of deze het alleen gaat volhouden of toch denkt van. Dit ga ik niet doen alleen. Spannend en laat het
        eitje maar liggen tot het tweede er is.

  39. Hallo,
    Ik heb een nest jongr duiven maar een duif doet het niet zo goed. De andere is allang verkocht en kon toen al zelf eten en vliegen. Deze doet niet zoveel en moet ik elke keer met de hand voeren. Waarom is dat? En wat kan ik doen zodat hij zelf gaat eten?

    1. Soms zit er wel eens een zwakke broeder bij. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. Vaak is het een medische reden zoals een sluimerende infectie waar de ene wel en de ander minder goed bestand tegen is.

      Het beste is mijn inziens om naar een dierenarts te gaan zoals Dokter van de Sluis in Kockengen of ander gespecialiseerde duivenarts.

  40. Kocht begin februari 2 doffers. Eén ervan, ring 2017, is nog steeds niet gepaard. Baltst niet, drijft niet, koert niet, toont geen interesse in losse duivin. Heeft volgens verkoper vorig jaar jongen gehad. Reden en oplossing?

    1. Denk dat de doffer aan het rouwen is en zijn oude huis mist. Kan soms wel een jaar duren voordat ze erover heen zijn. Toevallig dat ik ook zo een doffer heb gehad.
      Komt goed maar kan even duren. Ondertussen goed voor zorgen en wat extra hennepzaad geven of vitamine E.

  41. Hallo ,
    Ik heb hier verschillende soorten oorspronkelijke duiven vooral de kleine soorten maar heb dit jaar en ook met 1 kopp vorig jaar een probleem met eieren die willen niet uit komen ,en sterven af tegen het uitkomen ,2 dagen ervoor leven ze nog . Is zo bij verschillende kopp , en ze zitten dan ook in verschillende volière s . En bij een paar soorten komen ze uit en bij een paar ander komt 1 uit en bij de rest ni elke ronde ?

    1. Dat kan een sluimerende paratyfys infectie zijn bijvoorbeeld. Beste is om een mest onderzoek te laten doen bij een goede duivenarts.
      Zou er niet te lang mee wachten ook.

    1. Kunnen verschillende redenen voor zijn. Bijvoorbeeld zou het kunnen dat de duif drager is van Paratyfus. Uiterlijk gezond maar innerlijk toch wat conditie tekort. Of het kan zijn dat de duif aan het einde van zijn eierstokken is en in haar leven al veel te veel eieren heeft gelegd. Maar simpel ouderdom is ook een reden.

  42. Beste, nu snap ik er niks meer van, me duif zit nu al enige tijd alleen, ik vond haar vandaag opvallend stil, ik ging toch even kijken, ze heeft een ei gelegd, hoe kan dit? En komt er nog een tweede? Ze kijkt er verder niet naar om en moet van mij zoals.altijd niks van me weten de eerste paar dagen, ik vind dit vreemd, toen de vorige duif was overleden heeft ze verser nooit meer een ei gelegd en nu ineens wel, heel benieuwd hoe dit kan

    1. Een duivin heeft geen doffer nodig om eieren te leggen. Zij kan ook getriggerd worden door een andere duivin of door jou als je een goede band hebt met je duivin. Dat ze ze een tijdje geen eieren heeft gelegd kan komen doordat ze te dik was bijvoorbeeld. Iedergeval niet in de juiste conditie was.

  43. Ik heb een baby duif gevonden, uit het nest gevallen, geen ouders en er waren katten, diertje heeft heeeeeel weinig veertjes denk weekje of 2 weekjes oud, wat geef je die te.eten? Snap dat ik het diertje moet voeren maar wat geef je dan?

  44. Duifje is nog jonger, misschien met een paar dagen, denk ook niet Dat die het red, eet wel iets maar niet veel, arm dier, toch wil ik weten wat ik moet geven, nu eet die brinta en dat eet die wel maar met moeite, ik hoor het wel

    1. Hoi, ga hem maar voeren met NutriBird A 21 Dit kun je kopen in de dierenwinkel en is een opfok voer voor babypapegaaien.
      Duiven reageren hier erg goed op en heb zo menig duifje al groot gekregen. Volg de gebruiksaanwijzing op de verpakking en
      laten we hopen dat je nog op tijd bent geweest.

      1. Heel erg bedankt, morgen gelijk halen, ik geef nu wat de vogelopvang zei, bevroren erwten uiteraard laten ontdooien en maïs, en beetje kalk, woog niet veel voor de voeding 142 gram na de voeding 148 gram, is erg actief en ook al eet het niet heel veel komt wel, hopelijk overleefd het duifje het wel, bedankt

  45. Baby duifje maakt het tot.nu toe.goed, eet flink, verder actief, zou ongeveer nu 5 .a 6 dagen zijn, verder nog een vraag over volwassenen duiven, net 3 weken geleden heb kon ze eieren van mijn duivin weg gehaald en nu legt ze weer eieren is dat niet te kort op elkaar? En zou ik het jong niet bij haar kunnen zetten? Wel opletten of er een klik is uiteraard

  46. Duiven hebben wat weg van kippen. Als ze in de mood zijn blijven ze leggen tot het op is. Niks aan te doen of heel schraal voeren. Het jong zou zomaar geaccepteerd kunnen worden. Echter moet de eerste zeven tot tien dagen het voedsel bestaan uit pap. En ik denk niet dat je duivin dat al heeft aangemaakt pas na circa 17 dagen broeden kan het zover zijn. Maar je kunt haar wel laten wennen, niet laten voeren want dat doe jij nu en over een week is kijken of je duivin het jong voeden wilt.

  47. Mijn duivin heeft net het tweede ei gelegd, zat enige tijd tussen, ze reageert niet op de roep van het jong ze moet er nog niks van hebben, hoelang moet ik nog wachten

    1. Je kunt nu wel het jong al in het nest liggen. Kijken wat ze doet en dan weer weghalen tot het jong tien dagen is. Ondertussen blijf je wel het jong zelf voeren. Tot je ziet dat de duivin begint met voer geven.

      Goed in de gaten houden want als ze het jong niet accepteert dan vermoord ze diertje in een onbewaakt ogenblik.

  48. Hallo,
    Ik heb ook duifjes en die hebben eieren gelegd.
    Er zat niet in en die heb ik weggegooid, na hoeveel dagen zouden ze terug legge dan?
    Alsook als er jongen ik zouden zitten hoelang duurt het dan tot de volgende eieren na opkweken jongen?
    Mvg

    1. Met gemiddeld tien dagen leggen je duiven weer overnieuw eieren. Stel dat ze jongen hebben dan zijn er alweer eieren wanneer de jongen een week of drie zijn.

  49. Hallo, ik vroeg mij af of het normaal is dat beide ouders op de eieren zitten.
    Ik heb twee duifjes die om en om op de eieren zitten terwijl de andere dan voer haalt.
    Ze zijn pas van vorig jaar dus misschien zijn ze in de war?

    1. Het is normaal dat beide ouders om de beurt broeden.
      Doffer van tien tot vijf en de overige tijd de duivin.
      Hou ze niet helemaal aan de klok want soms zijn wel is verlaat. 😉

  50. Hallo een van mijn koppels duiven zat al een week te broeden ongeveer maar er is een plankje op hun gevallen ik keek naar de eieren 1 was voledig kapot maar de ander heeft een heel dunne beschadiging dat je niet op het eerste oog ziet maar bij het schauwen wel en ik denk dat het nog leeft wat kan ik doen

  51. Ik heb voor mijn raam een nest tortels. De baby duifjes zijn ondertussen twee weken oud. Echter merk ik dat één baby overleden is vandaag (lig plat op zijn zijkant en ademt niet).
    Moet ik de dode baby laten liggen in het nest? Vind het hartverscheurend om te zien aangezien ik hier alles aandeed om de eksters weg te jagen.
    Heb ook nergens gelezen waarom dat babyduiven sterven in het nest… dat is zo zielig om te zien ????

  52. Hey Ome,

    ik heb nu al vele jaren duiven en dit heb ik nog nooit mee gemaakt , mijn koppels broeden nu allemaal , van de 19 koppels heb ik 1 slecht ei , dus das heel goed , maar nu mijn vraag naar u toe , ik heb 4 duivinnen gehad die hun 2 de ei , 1 dag later hebben gelegd , dan normaal moet zijn. 1eentje heb ik al is mee gemaakt maar 4 nooit nog mee gemaakt. Aan wat zou dat kunnen liegen , volgens u .? als ik nog is bij de dierenarts kom , ga ik ook zeker die vraag er is voor stellen? en dan die eieren dat ze later leggen , niks abnormaals aan te zien , geen bloed , of bubbeltjes op , nee niks, en ook ze zijn alle 4 bevrucht , Mvg, Wim

  53. Hallo ik heb een vraag
    Ik heb 3 koppels voedsterduiven met in totaal 6 jongen ben er erg blij mee.
    Mijn vraag is wanneer kan ik de valentianers weer koppelen zodat ze bij benadering weer
    tegelijk eieren hebben met de tweede leg van de voedster koppels.
    Hoop dat mijn vraag duidelijk is
    Gr John

    1. Het leggen van eieren t.o.v. het opvoeden van jongen is veel minder inspannend voor een duif.
      Dus als je voedsters er aan toe zijn om weer een nieuwe ronde jonge groot te brengen.
      Kun je je kweekkoppels weer samen zetten. Het is dus afhankelijk van je voedsterkoppels
      en minder van je kweekkoppels.Je kunt ook prima meerdere keren achter elkaar je duiven eieren laten
      mocht je meerdere voedsterkoppels hebben.

      Dat ze precies gelijk eieren leggen is meestal niet het geval. Maar er mag gerust een paar dagen verschil tussen zetten.
      Beste is om je voedsters een dag eerder te koppelen dan je kwekers.

  54. Hey Ome,
    Ik heb een vraagske voor u , kun je mij soms recept geven voor zelf elektrolieten te maken? Voor de duiven.
    Ik vind de potjes en de flessen eletrolieten aan de dure kant, daarom mijn vraag er naar.

    Mvg, wim

    1. Dat is makkelijk Wim en het zal je veel geld besparen.
      1 theelepel zeezout en 4 eetlepels druivensuiker en dat mengen met 2 liter water.
      Meer is het niet.

      1. Bedankt Ome, nu het volgende , ik heb keukenzout staan, en ook jozozout kan ik dat daar ook voor gebruiken ? of moet het echt zeezout zijn ?

        Grt Wim

          1. oké, bedankt , ik ga vanaf nu zondag het recept geven aan mijn duiven die van de vlucht komen , en gedaan met duure flessen te kopen.

          2. Graag gedaan en succes Zaterdag. Niet te zwaar voeren dan moet het lukken.

  55. Ik heb een duivenei gevonden op mijn balkon. De duiven zijn wel takjes aan het verzamelen, maar er is nog geen nest. Gaat dat wel goed? Ei is ook vaak alleen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *