Gaanders trainen

Gaanders trainen

Gaanders trainen klinkt voor sommige liefhebbers een beetje raar. Omdat ze vaak gewend zijn dat een goeie kropper zelf zijn kwaliteiten wel laat zien.  Maar wat vele liefhebbers niet weten is dat diefkroppers best wel heel intelligent zijn. En zonder dat de liefhebber het door heeft er veel ongemerkte en ongewenste gewoontes worden aangeleerd. Vooral de meest intelligente kropper van je hok heb je heel snel iets verkeerd aangeleerd. Waardoor je waarschijnlijk je beste kropper als eerste weg doet.

Ongewenste aangeleerde eigenschappen

Belangrijkste ongewenste aangeleerde eigenschap is wel dat een diefkropper niet of maar heel kort wilt vliegen. Grootste oorzaak is  dat vaak een tweede kropper heel snel na de eerste kropper wordt losgelaten.
Wat er nu gebeurt is dat je je kropper leert om zo snel mogelijk op het dak te gaan zitten. Je beloont hem door een tweede kropper los te laten en dan vaak van het tegenovergestelde geslacht. Wanneer je dat twee keer gedaan hebt, heb je al een slechte gewoonte aangeleerd en denk je dat je weer een dakschijter erbij hebt.
Maar eigenlijk heb je zelf een potentieel goeie  gander verpest. Voordeel van onze intelligente diefkroppers is dat je slechte aangeleerde eigenschappen ook weer af kunt leren. Door deze fout nooit meer te maken. Het kost wat tijd en doorzettingsvermogen maar het is mogelijk om dat af te leren.

gaanders trainenGaanders trainen

Gaanders trainen is een kwestie van geduld oefenen en vooral niet na een paar dagen al opgeven. Elke goeie diefkropper wilt op zoek naar een partner. Maar dan moet je het hem wel leren dat hij op je hok geen kans maakt op een partner. Door ten eerste geen andere duiven te laten zien als je met je kropper aan het trainen bent. Pas dan leer je je diefkropper om zelf op zoek te gaan naar een partner. Het heeft mij wel eens 6 maanden tijd gekost om van een aangekochte diefkropper deze verkeerd aangeleerde eigenschap weer af te leren.

Belangrijkste tips

  • geen duivin loslaten wanneer je je doffer al hebt losgelaten.
  • wil je persé een duivin loslaten doe dat dan niet in het zicht van je doffer. Neem de duivin een paar honderd meter van het hok af en laat haar dan los.
  • wil je je kroppers als koppel laten vliegen. Laat dan eerst je duivin los en pas even later je doffer. Zodat hij gewend raakt om gelijk te gaan zoeken.

Wat je zult merken is dat je kropper steeds langer en verder weg gaat vliegen. Een uur vliegen is zeker makkelijk haalbaar voor een goeie diefkropper. En wil je dat je diefkropper minstens een uur vliegt ga dan zeker niet in het eerste uur al een andere kropper loslaten.
Heeft er nog iemand tips, laat dan hieronder een reactie achter.

4 thoughts on “Gaanders trainen

  1. mijn 5 doffers oud / jong trainen vrij , elke dag gezamelijk langdurig (2.5 uur) en dan vaak ook nog een tweede keer (ochtend / middag) . dit is het systeem wat mij past / omstandigheden en mijn duiven zijn het gewend . mijn ervaring is dat iedere doffer zijn eigen plan trekt en geen dag hetzelfde is . ik observeer en leer mijn duiven alleen maar beter kennen omdat ze ieder het natuurlijke gedrag laten zien en niet het door ons opgelegde , aangeleerde en zo geconditioneerde gedrag . de duivinnen toon ik zelden , deze train ik ook dagelijks gelijk met de jongen maar dan in kortere sessies . op mooie zomeravonden laat ik mijn doffers ook nog solo vliegen maar dat is meer voor mijn eigen kijkplezier . hier is het vrij ongebruikelijk maar in veel Spaanstalige landen is het vliegen met al de doffers langdurig los heel gebruikelijk , vooral waar het ook nog om het vangen voor de pot gaat (Valencianos) .

  2. met het langdurig hoog en ver “doelloos” rondvliegen heb je nog geen “gaander” , zinloos zulke “domme” duiven aan te houden . een goede diefkropper met karakter zoekt actief en past zich voortdurend aan de omstandigheden van het moment aan , verspild daarbij ook geen energie . bij genoeg aanbod van vreemd zal hij niet ver hoeven te gaan is de spoeling dun gaat hij het zelf verderop zoeken . deze eigenschap moet erin zitten en is niet aan te leren , of het er ook uit komt hangt van de kunde van de liefhebber af . een goede duif bij een prutser zal nooit iets worden een middelmatige duif bij een goede liefhebber komt nog een heel eind , mede dankzij de goede zorgen . Het verschil tussen Liefhebber en Houder .

  3. een “gaander” ontwikkelt zich gedurende langere tijd / doet ervaring op , dit heeft hij ook nodig om goed te kunnen functioneren . meeste “liefhebbers” hebben hier het geduld niet voor en ruimen zo de echt goede vroegtijdig op , reden teveel duiven en geen inzicht / overzicht / visie . dit zegt alles over de liefhebber en heeft niets met de kwaliteit van de duif te maken . mijn ervaring dat er zeker 2 jaar overheen gaat tot een duif volledig fysiek en mentaal ontwikkelt en dus evenwichtig is pas dan (3e seizoen) kun je een eerlijk oordeel vellen .
    voordeel bij een eigen stam is dat je alles veel eerder herkent en veel sneller kan reageren = ervaring .

  4. Ik ben het wel met u eens arie ik heb nog steeds een doffer van u zitten die il vanaf pieper heb hij is bijna 4jaar houd in zn eetje wel een uur vol dan is hij nergens te bekennen daar hou ik van gr

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by CleanTalk Anti-Spam