Gebraden duif werd vroeger heel veel gegeten. Een echte delicatesse vooral in België. Grote duivenhouders die honderden duiven per jaar kweken. Houden alleen de allerbeste om het jaar erop mee verder te gaan. Elk jaar blijven er dan weer vele duiven over die hun weg naar de poelier vinden. Deze dieren hebben een fantastisch mooi leven gehad. De beste voeding en de allerbeste verzorging. Dat kun je van onze plofkippen en biovarkens niet zeggen. Met onze postduiven wordt meer gevlogen dan dat er met de gemiddelde hond wordt gelopen. Je hebt dan ook een echt stukje eerlijk en natuurlijk vlees op tafel van een dier die de meest fantastische verzorging heeft gehad.
Gebraden duif
Belangrijk bij gebraden duif is dat het dier niet ouder dan een jaar is. Hoe ouder de duif hoe taaier en dat zijn wij niet gewend meet onze karbonades uit vleesfabrieken.
Gelukkig zit er een duivenring om de poot waarop het jaartal staat waarin het dier is geboren.
Eenvoudig Frans recept
Voeg op het geplukte en schoongemaakte duifje normaal zout en peper toe aan de binnenkant en de buitenkant. Op de poten wat zout en de borst iets minder zout dan normaal.
- Braad de duif rondom aan tot dat ie mooi bruin van kleur is.
- Wikkel dan plakjes spek rondom de borst
- Ondertussen de oven voorverwarmen op 180 graden.
- Leg de duif op een rooster boven de braadslee en gaar hem dan als de duif niet te groot is ongeveer 15 min dan is deze mooi rosè.
- Met 5 min langer garen is de duif alsnog mals en sappig alleen niet meer zo rosè.
- De duif is nu klaar wikkel hem in de aluminium folie en laat hem daar 10 min in rusten voor hij wordt aangesneden.
Bedenk zelf wat voor groente je erbij gaat nemen bv: een stoomgroente mix van broccoli-bloemkool-wortel. Maar wat ook lekker is dat zijn stoofpeertjes, het mag van alles zijn. Het hoeft allemaal niet zo moeilijk toch. Met wat Franse frietjes en een goed rood wijntje eet je echt smakelijk.
Heb je ook een lekker recept,, zet het hieronder.