Kampioenschap duiven vangen

Kampioenschap duiven vangen

Elk jaar wordt door de SIS een allround kampioenschap gehouden. Een geweldige stimulans om de ras typische eigenschappen van de verschillende Spaanse rassen te blijven behouden. Zo is in 2013 Arie van Ee kampioen geworden met zijn Balear en tweede met een Moroncelo  en Joop van Rij met zijn Morrillero’s.

Beoordeling van schoonheid en eigenschappen

kampioenschapDe duiven worden behalve beoordeeld op hun schoonheid ook beoordeeld op vlieg en lok eigenschappen zoals:

  • vliegvermogen
  • vliegeigenschappen
  • handigheid
  • leiding nemen
  • actie
  • koergedrag
  • hokwerk
  • aannemen van de duif

Vliegvermogen

Als eerste moet de kropper laten zien dat hij goed kan vliegen. Bij voorkeur minimaal 30 minuten omdat je dan ook het maximaal aantal punten kunt verdienen.  In deze tijd mag de duif 1 keer kort strijken.

Vliegeigenschappen

Elk ras heeft zijn eigen ras typische vliegeigenschappen.  Hierop wordt de kropper beoordeeld tijdens het vliegen. Rekeninghoudend met het ras zo zal een Gaditano anders worden beoordeeld dan bijvoorbeeld een Moroncelo.

Handigheid

Hier wordt beoordeeld hoe goed de kropper insteekt, het opzoeken van een vreemde duif en het wegdraaien.

Leiding nemen

Duidelijk leiding kunnen nemen door sneller of langzamer te vliegen. Vervolgens wordt beoordeeld hoe de kropper de vreemde naar huis toebrengt. Bijvoorbeeld in een rechte lijn naar het hok of door steeds kleiner cirkels te maken richting het hok.

Actie

In dit facet wordt er gekeken of de kropper direct weer achter de vreemde aangaat wanneer die wegvliegt.

Koergedrag

Tijdens het baltsen mag de doffer de duivin niet agressief pikken of drijven. Een duivin hoort zich weer vrouwelijk te gedragen en mag hierbij niet teveel tegen koeren.

Hokwerk

Tijdens het hokwerk moet de vreemde duif goed in de gaten worden gehouden. Als de vreemde niet volgt is het de bedoeling dat de kropper zich weer laat zien en terug het hok in gaat.

Aannemen van de vreemde

Wanneer de kropper in het hok gaat liggen balken. Haal je de meeste punten binnen wanneer de kropper dat binnen 1 minuut doet. Wanneer de kropper gaat pikken worden er punten in mindering gebracht.

Twee rondes

Er zijn twee rondes voor het vlieg kampioenschap.  Bij beide rondes mag er gebruik gemaakt worden van eigen duivinnen. De eerste ronde vind buiten plaats maar de tweede ronde mag in het hok worden beoordeeld. Er wordt dan eigenlijk alleen beoordeeld op het aannemen van de duif.

Wordt lid van SIS

Ieder lid van de SIS kan meedoen met de Allround kampioenschappen. Je moet dan eerst mee doen met een tentoonstelling waarna je een afspraak kan maken om op de vliegeigenschappen te worden beoordeeld. Er komt dan een keurmeester bij je thuis. Omdat je met eigen duivinnen mag vliegen is het voor iedereen mogelijk om mee te doen.
Dus een goeie reden om mee te doen. Eigenlijk zou er ook iets moeten zijn voor tilduiven of bastaards. Wat vinden jullie?
 

17 thoughts on “Kampioenschap duiven vangen

  1. Hallo Adwin.
    Even in het kort een reactie op jou vraag, of er ook een allroundkampioenschap voor bastaards en of til duiven moet komen .
    Mijn antwoord is nee.
    Immers de houders en fokkers van deze dieren zijn niet zo dom dat ze alleen op schoonheid selecteren.
    De selectie word gedaan op vlieg en lok eigenschappen .
    Dit in tegenstelling tot vele ras duiven fokkers die alleen selecteren op schoonheid en tt uitslagen.
    Omdat ook binnen de S.I,S de groep die oa naar Spanje gingen om daar duiven te kopen steeds groter werd, dreigde ook het gevaar dat deze dieren alleen werden geselecteerd op schoonheid.
    Immers die mensen hadden vaak veel kosten gemaakt en waren bang om deze dieren te vliegen( zeker in Den Haag ) waar het risico groter is dan in andere delen van het land.
    Het bestuur van de S.I,S. voelde zich mede verantwoordelijk tot het instant houden van de vlieg en lok eigenschappen van de Spaanse kroppers,en heeft een paar jaar geleden het voorstel gedaan om een jaarlijks allround kampioenschap te houden.
    Helaas is de belangstelling nog niet zo groot als het zou moeten zijn maar het aantal deelnemers neemt gelukkig toe.
    Ik zelf heb samen met Bas en een paar andere mensen in een werk groep gezeten, om wat regels op te stellen en pr te doen.
    Helaas heb ik om persoonlijke reden moeten bedanken voor de club ps dit heeft niets met de club te maken.
    Ik hoop dat vele liefhebbers van Spaanse kroppers in de toekomst aan dit mooie evenement zullen deelnemen zo dat wij over een groot aantal jaren zover zijn dat de Spanjaarden naar Nederland moeten om goede Spaanse kroppers te kopen.
    Ik weet zeker dat dit gaat lukken immers wij fokken de beste paarden de beste koeien de beste kippen en zo kan ik nog wel even doorgaan.
    met vriendelijke groet
    J.Dagevos van Rij

  2. Jouw antwoord: “Mijn antwoord is nee.
    Immers de houders en fokkers van deze dieren zijn niet zo dom dat ze alleen op schoonheid selecteren”.
    Wat bedoel je daar precies mee. Ik dacht dat bij het allroundkampioenschap ook de tentoonstellingseisen werden meegenomen in de uiteindelijke beoordeling.
    Maar waarom zou er dan niet zoiets mogen komen voor alleen de vliegeigenschappen. Waar ook niet geregisterde rassen of bastaards aan kunnen deelnemen.
    Immers niet iedereen heeft concurrentie om tegen te vliegen. Niet iedereen wil zich richten op verdwaalde, wilde of verwilderde duiven vangen. Met een kampioenschap waar iedereen aan kan meedoen en wat zich alleen richt op vang capaciteiten. Beperk je niet het aantal mogelijke deelnemers waardoor een groter aantal liefhebbers mee kunnen doen.
    En de diefkropper sport over het algemeen meer gestimuleerd wordt.
    Ik denk dat de diefkropper sport meer met bastaarden of tilduiven wordt gedaan dan met raskroppers.

    1. Hallo Ferry
      Misschien heb ik het niet goed uitgelegd.
      Het allroundkampioenschap werkt tweedelig .
      Allereerst moet een duif op de sis show laten zien
      dat hij of zij voldoet aan de ras standaard .
      Als dit goed genoeg is, word de duif getest op zijn werk eigen schappen .
      Dit alles met de doelstelling om een mooi en gezond ras in stand te houden cq te verbeteren.
      De fanatieke liefhebbers zullen altijd proberen om een zo mooi mogelijke ras duif te kweken zo dat ze op de shows hoge punten te scoren .
      En daarnaast ook met de werk test proberen om zo hoog mogelijk te scoren .
      Met als doelstelling het allround te winnen.
      Als je de uitslagen bekijkt van de laatste jaren zijn het altijd duiven die ruim voldaan aan de ras standaard en de eigenaren goede representanten zijn van het ras waar ze mee bezig zijn.
      OK dan mijn antwoord op jou vraag moet er ook een competitie komen voor til duiven dan zeg ik nee.
      MAAR een competitie waar aan ieder ras of geen ras kan deelnemen zeg ik volmondig JA.
      mijn vrouw zal dan zeker haar canaria doffer waar zij het allround mee won inschrijven.
      Al was het alleen maar om te kijken of hij zich kan meten met de beste Haagse til doffers.
      En verder ben ik het wel met jou eens dat je de tilsport hier door ook buiten de regio van Den Haag een impuls kunt geven.
      Aan mij is dit alles niet meer besteed, ik heb alles wat met competitie,s met dieren heeft te maken uit mijn leven verbannen!
      Vraag mij niet waarom ik zelf weet het antwoord ook niet.
      Maar misschien heeft het te maken dat ik niet altijd eerlijk ben geweest, omdat ik ook als prof vaak zo ver ging dat doping gebruik mij niet vreemd was en daar door over winningen verkreeg die niet eerlijk waren.
      Dit alles om mijn eigen ego te strelen??
      met vriendelijke groet
      J.Dagevos van Rij

      1. Geeft niks Joop, mailen is altijd wat lastiger als gewoon face to face praten over duiven. Fijn dat ik iedergeval 1 enthousiaste medestander heb gevonden voor een competitie waar elke kropper aan kan meedoen ongeacht de afkomst. Misschien krijg je daardoor ook meer deelnemers waardoor het winnen van zo’n competitie een steeds grotere prestatie wordt. Neemt niet weg dat ik het al een hele knappe prestatie vind van de SIS om 25 deelnemers te vinden voor het allroundkampioenschap. Wanneer begonnen de eerste allroundkampioenschappen van de SIS eigenlijk.

    2. Zo dom zouden ze niet moeten zijn maar de meesten zijn dat wel,sorry dat ik het zo weer geef.Het woord tentoonstelling is o zo bepalend voor de denkwijze van menig liefhebber.
      Men mag pas mee doen wanneer jouw duif/duiven voldoen aan de raskenmerken, eerst even op de ,,show” komen toch en dit volgens de sis,de sis heeft natuurlijk alle deskundigen in huis die dit kunnen bepalen.Vergeet niet wij wonen in een land met de naam holland en waar weet men het nu beter dan hier,of zie ik het verkeerd.Verder,nadat de duif is goed bevonden,dit middels de show mag men als lid ook komen buiten spelen.Een hele eer om te laten zien hoe jouw duifje zal vliegen,hierna de uitslag het eindoordeel van de ,,deskundigen” Ik bedank er voor;de regels en de zienswijze die de sis voor ogen heeft.Als laatste het thema gaat toch over de Diefkropper? Wat heeft de afkomst dan te maken met raskenmerken etc. Het gaat puur om eigenschappen.
      Groet Eric

  3. idee ; schone taak weg gelegd voor de Haagse Tiduivenbond dit op te pakken ? lijkt mij een lastig verhaal worden want waar let je op ? van alle Spaanse rassen is een beschrijving (rastypisch) zowel daar als hier al verschillen die wel in kleine details , zo zal een Gaditano anders beoordeelt moeten worden als een Jiennense . een Haagse Tilduif =”diefkropper” (?) als ras bestaat niet dus is ook niet als zodanig te beoordelen ? appels / peren .

  4. Blijft altijd lastig maar met een aantal wijze mannen misschien toch iets te bedenken.
    VOLGEN
    De doffer die binnen een korte afstand van de duivin blijft krijgen per minuut 1 punt toebedeeld.
    VLIEGWERK (tijdens de vlucht)
    Een doffer die duidelijk probeert om de duivin mee te nemen ontvangt 5 punten per poging.
    Is een doffer succesvol en neemt hij de duivin mee dan ontvangt hij 10 punten.
    GRONDWERK (als de duivin op de grond/dak is)
    Een doffer die duidelijk probeert om de duivin mee te nemen ontvangt 5 punten.
    Is een doffer succesvol en neemt hij de duivin mee dan ontvangt hij 10 punten.
    Bonus
    Een doffer die de duivin treedt of mee zijn hok in neemt krijgt 20 punten.
    Simpel en voor elk ras of bastaard geschikt denk ik. Misschien eerst een kwartiertje laten vliegen zonder duivin. Wellicht zijn er nog een aantal punten die je mee kan nemen. Laat maar horen.

  5. het wiel was al uitgevonden voor ons , het staat ook al uitgewerkt op de SIS site met tekst en uitleg per ras . leg de lat voor een hele knappe Tilduif maar naast dat van een goede Jiennense om maar een voorbeeld te noemen ………….

  6. In Spanje waren ze er nog veel eerder mee bezig als de SIS. In dit artikel word de puntentelling summier uitgelegd. Dat er een systeem in Nederland is bedacht weten we dan ook al. Maar er zijn meerdere systemen, ook in Spanje en ook per ras zijn er systemen terug te vinden.
    Je schrijft: “lijkt mij een lastig verhaal worden want waar let je op ? “. Dus we hebben het over een systeem wat geschikt zou kunnen zijn voor rassen, bastaarden of kruisingen. Met als doel één systeem te gebruiken waar meerdere rassen, kruisingen of bastaarden aan mee kunnen doen. Met maar één doel, de kwaliteit als diefkropper te bepalen in een wedstrijd verband.
    Het systeem wat ik beschrijf is een systeem wat in Spanje tot circa 1980 voor Pica’s werd gebruikt maar oorspronkelijk is ontstaan en gebruikt voor diefkroppers in 1938. Hierdoor is ook het idee ontstaan voor de Picasport. Het is dus niet overnieuw uitgevonden het was er al voordat de SIS een systeem had uitgedacht. Het gaat dus niet om het rekening houden met rastypische eigenschappen maar om te bepalen wie de beste diefkropper heeft.
    Nu zal de haagse tilduivenbond hier niet zo gauw iets mee willen doen denk ik omdat hun focus legt op het vangen van elkaars duiven. Het gaat dan ook om de liefhebbers die deze mogelijkheid niet hebben en voor de liefhebbers die rastpische eigenschappen minder belangrijk vinden als de kwaliteiten als diefkropper. En om die reden niet te zien zijn op tentoonstellingen.
    Ik zeg ook niet dat het één beter is als het ander. Of dat het één niet samen kan. Maar ik vraag me af of er niet een grotere doelgroep te bereiken is eventueel op een andere manier. Die niet persé beter of slechter hoeft te zijn. Die een stimulerende werking heeft op de kwaliteit van de diefkropper in het algemeen.
    Maar als ik het goed begrijp zie jij dat niet zo zitten en ben je het meer eens met dhr Dagevos. Een wedstrijd systeem waar tentoonstellingseisen niet in worden meegeteld en waar elke diefkropper aan kan meedoen ongeacht ras of achtergrond eigenlijk niet mogelijk is. Omdat het min of meer oneerlijk is voor rassen die door hun rastypische eigenschappen een ongelijke strijd moeten leveren.

  7. het “spel” is al veel ouder dan hierboven beschreven en ook door de Spanjaarden overgenomen en aangepast aan de tijd en omstandigheden / ras net als hier nu gebeurt , niets nieuws zover .
    ik zeg nu ook niet dat ik het totaal niet zie zitten , lijkt me meer dan lastig en zeer zeker geen SIS aangelegenheid daar dit een Speciaalclub is voor de liefhebbers van Iberische duivenrassen ? het merendeel van de SIS leden “showen” hun dieren alleen bij de SIS en nergens anders , slechts een handvol fokt echt voor de show . de SIS TT is dan ook geen halszaak voor de deelnemers meer een gezellig onderons zoals het hoort te zijn en elkaar beesten bewonderen / bespreken , het keuren gebeurt vaak ook door de leden zelf met kennis van het ras net als het keuren tijdens het vliegonderdeel , zeer laagdrempelig allemaal ! veel Tilliefhebbers zijn dan ook SIS lid en hebben er gewoon enkele Spaanse beesten bij voor de fun of de sport , zij kunnen dan ook gewoon meedoen . het is DE manier om bij elkaar “in de keuken” te kunnen kijken en van elkaar te leren . ik persoonlijk heb er altijd veel van opgestoken en veelal goede contacten overgehouden !
    diefkropperliefhebbers zijn vrij dit ook te doen wellicht onder de vlag van de Tilduivenbond ?
    heel veel liefhebbers lopen er helaas nog niet voor warm , je moet het zelf wel heel graag willen .

  8. de reden waarom het Allroundkampioenschap enkele jaren terug opnieuw (!) door de SIS nieuw leven is ingeblazen is de enige goede ! zo ook proberen te voorkomen dat alle SIS rassen tot showduiven gedegradeerd worden dus wat dat gedeelte betreft ben ik het zeker wel met Joop eens . de karakter – en vliegeigenschappen zijn en blijven toch het belangrijkste ras of geen ras !

  9. Het is natuurlijk fantastisch dat de SIS het allround kampioenschap heeft. Maar ik lees twee dingen die ik niet zo goed kan rijmen met elkaar. Aan de ene kant zeg je dat slechts een handvol liefhebbers bij de SIS daadwerkelijk voor tentoonstellingen kweekt. Daarnaast zeg je dat het allround kampioenschap in het leven is geblazen om te proberen te voorkomen dat alle SIS rassen tot showduiven worden gedegradeerd.
    Denk je werkelijk dat dit zonder het allround kampioenschap een realistische verwachting zou kunnen zijn?
    Ik ben geen lid van de SIS maar ik heb gehoord dat er zo’n kleine 400 leden zijn waarvan dan circa 20 liefhebbers meedoen met de allroundkampioenschappen. Een percentage van circa 5% en dan nog een deel liefhebbers die niet meedoen maar wel hun Spaanse rassen op hun Haagse tillen laten werken.
    Daarnaast zeg je dat het fokken voor tentoonstellingen eigenlijk helemaal niet zo belangrijk is onder de SIS leden.
    Het lijkt mij uit jou verhaal op te maken. Dat het wel meevalt met het degraderen van de SIS rassen. Eigenlijk is de kans groot dat de diefkropper sport alleen maar meer zal toenemen.
    Eigenlijk verbaast het me wel waarom het dan nog slechts een klein percentage is die met de allroundkampioenschappen mee doet. Wat zou daar de reden van kunnen zijn?

  10. voorbeelden genoeg in het verleden en het herhaalt zich steeds opnieuw juist bij het op dat moment populaire ras , dus ja het risico blijft zeker . nu de Jiennense het oude en het nieuwe type , vliegend of niet vliegend (extreem) , daarvoor de Canaria ook al ver over zijn hoogtepunt heen jammer genoeg , leuk om naar te kijken maar dat was het dan wel , is dat wat we willen ? de meeste SIS leden vliegen gelukkig 364 dagen per jaar ook met hun Spaanse beesten , slechts 1 dag laten zij hun beesten zien op een show .
    waarom er (nog) niet meer deelnemers zijn weet ik niet vraag het hun , waarom zijn er niet meer Pica liefhebbers ?
    ik verwacht zeker geen toename van liefhebbers dit zou tegen de hele tendens ingaan ……………..
    ik was op de (post)duivenbeurs keek eens om mij heen en dacht over 10 / 15 jaar is het gedaan met de hobby zoals die nu is en hierin was ik zeker niet de enige bleek tijdens diverse gesprekken . ik ben nu 50 en was altijd het jeugdlid binnen mijn club dat zegt genoeg ?

  11. Geen toename van nieuwe liefhebbers maar een toename van bestaande liefhebbers die mee gaan doen met het allroundkampioenschap. Uit het bestaande grote leden bestand van de SIS bedoel ik.
    Niet te vergelijken met de Picasport die in Nederland geheel niet populair is. Wat ook hoofdzakelijk komt doordat het een ras is waar echt mee gewerkt moet worden. Vergelijk het met een hond waarmee gewerkt moet worden. Wanneer je niet met een werkhond werkt zal de hond vervelende eigenschappen ontwikkelen en zijn eigen gang gaan. Wat hem een minder leuke huisgenoot maakt.
    Zo is het ook met de Pica, wil je niet serieus met de Pica werken gaat het dier zijn eigen gang. Of vliegt weg of wordt druk en onrustig. Kortom een vervelend dier om op je hok te houden. Maar ga je er serieus mee aan de slag en je laat hem voor je werken. Hoe intensiever hoe beter en je kunt je geen betere kropper wensen. Een Pica is een kropper waar je echt tijd moet instoppen. Kun je dat niet, moet je zeker geen Pica’s houden. Veel mensen die er aan beginnen zijn na een paar maanden, hooguit een jaar gestopt. De meeste Pica’s zijn binnen korte tijd kwijtgeraakt, de overige raken geestelijk afgestompt of terroriseren het hok of de omgeving. Er zijn maar weinig Pica’s die zonder training te houden zijn.
    Om die reden zal het in Nederland ook geen modegrill worden en dat is maar beter ook.

  12. volgens mijn info ligt het gemiddelde aantal vaste inzenders op de SIS TT zo rond de 40 waarvan er ongeveer 25 zich hebben opgegeven , enkele hebben om reden afgezegd dus de helft doet mee aan het Allroundkamp , ik vind dit heel netjes ! waar zijn die andere “360” (?) leden dan ? oa in het buitenland , op grote afstand wonend , veel tilliefhebbers en liefhebbers die gestopt zijn maar nog steeds betrokken etc.
    ook de roofvogel heeft menig liefhebber doen besluiten zijn beesten niet meer te laten vliegen en dan kom je ook op het puntje van Joop , zulke liefhebbers zullen eerder voor de show gaan kweken “gedwongen” door de omstandigheden ? net als in Spanje overigens al geruime tijd het geval is , ook hier weer niets nieuws dus . zaak is de nu nog actieve leden actief te houden want gestopt is gestopt en weer 1 minder helaas .

  13. Ja Eric, je spreekt wel een gedachte uit waarvan ik denk dat het onder veel liefhebbers speelt. Ik denk ook dat het beoordeling systeem van de vliegkampioenschappen voor veel duivenmelkers te ondoorzichtig is. Zoals Arie van Ee zegt heeft elk ras zijn eigen beoordeling systeem bij de SIS. Denk dat door een eenvoudiger algemeen systeem en dan gescheiden van de show eisen. Een veel groter aantal deelnemers is te realiseren.
    Uiteraard staan de beste stuurlui aan wal maar zoals Arie reageerde op mijn bericht met het wiel hoeft niet overnieuw uit gevonden te worden. Heb ik het idee dat dit wel geprobeerd wordt bij de SIS. Omdat het systeem wat ik liet zien eigenlijk al veel langer wordt gebruikt . Het is simpel, eenvoudig en makkelijk toepasbaar. Waar iedereen mee uit de voeten kan.
    Ik begrijp ook dat het voor de SIS niet alleen gaat om de diefkropper eigenschappen maar ook het voldoen aan de typische raskenmerken en vliegkenmerken. Als ik dan naar het aantal mensen kijk wat mee doet met het allroundkampioenschap wat niet zo groot is. Zou dat kunnen betekenen dat de meeste leden dit minder belangrijk vinden en zich wellicht bij een eenvoudiger systeem wat ik liet zien. Waar iedereen aan mee kan doen maar ook voor jezelf makkelijker te beoordelen is, meer aansluiting zouden vinden.
    Neemt niet weg dat er beter iets is als niets en wat ik in de wandelgangen heb gehoord is het beoordeling systeem nog steeds aan veranderingen onderhevig. Wat zou kunnen inhouden dat in de toekomst het systeem meer wordt geoptimaliseerd en aangepast aan de wensen van de leden die nu niet mee willen doen. Met als waarschijnlijk doel nog meer leden te activeren wel mee te doen. Wellicht lezen ze deze discussie en kunnen ze er wat mee. Zonder het gevoel te hebben zich aangevallen te voelen want het blijft een goed initiatief van de mensen die hier tijd en energie ingestoken hebben. En laten we het vooral verder aanmoedigen.
    Hopelijk komen er nog meer mensen die hun mening in deze discussie willen geven.

  14. wat ik als laatste hierover nog wil zeggen dat het “systeem” als gebruikt door de SIS in Spanje en overige spaanstalige landen al sinds mensenheugenis gebruikt is . ook daar heeft ieder streek “ras” zo zijn eigen criteria bij het beoordelen van eigenschappen ook in competitie verband . bepaalde rassen zijn zo ook gevormd tot wat ze nu zijn door deze criteria . dit bedoelde ik met het wiel opnieuw uitvinden dit was al gedaan ver voor de SIS !
    het systeem door Admin is tenslotte ook een “kopie” uit hetzelfde wereldje ?
    persoonlijk blijf ik vinden dat je nooit appels met peren kan vergelijken dus ook niet alle duiven “rassen” (of rasloos) over 1 kam kan scheren .
    feit is en blijft dat mede door de zeer grote inzet van de vele betrokkenen / vrijwilligers binnen de SIS de Spaanse rassen een grote groep liefhebbers kent , uniek binnen de groep van Speciaalclubs in NL en ver daarbuiten .

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *