Kweken is niet moeilijk maar toch
Duiven kweken is niet moeilijk maar toch zijn er elk jaar veel liefhebbers die tegen allerlei problemen aan lopen. Om te voorkomen dat je kweek seizoen een catastrofe wordt is het toch verstandig om je aan een aantal basis beginselen te houden.
De voorbereiding begint na de rui
Wees niet eigenwijs en laat minimaal een maand voordat je begint met kweken maar het liefst al direct na de rui een uitgebreid mestonderzoek doen. Je tackelt direct heel veel onzichtbare problemen voor het komend kweekseizoen. Verzamel mest van minstens vijf dagen en stuur een monster naar een goede duivendokter. Vooral problemen als Paratyfus en Ornithose die vaak nauwelijks zichtbare symptomen laten zien kunnen door een gedegen onderzoek van een dierenarts aan het licht komen.
Ornithose is nog steeds een bacterie die bij 80% van de duiven de oorzaak is van een minder goede conditie. Duiven kunnen er redelijk tegen bestand zijn zonder zichtbare symptomen te laten zien. Net als met Paratyfus kunnen enkele duiven drager zijn en de rest van het hok herhaaldelijk besmetten. De dragers zien er vaak gezond en sterk uit waarbij het lijkt alsof ze super gezond zijn. Om zeker te zijn dat je duiven geen Ornithose hebben is een oog of cloaca uitstrijkje te laten onderzoeken. De beste tijd om dit te laten onderzoeken is na de rui en ruim een maand of liefst eerder voor het koppelen.
Paratyfus is de grootste oorzaak van onbevruchte eieren of onvruchtbaarheid. Wat jarenlang het duivenbestand kan teisteren zonder dat je het in de gaten hoeft te hebben. Alleen door een bacterieel mestonderzoek kan deze infectie worden aangetoond. De beste periode om deze controle uit te voeren is in het najaar en dan nogmaals ruim een maand voor het koppelen.
Ondanks dat elke duivenmelker dit toch wel hoort te weten. Ga ik het toch nog een keer zeggen. Voordat je begint met kweken dien je ervoor te zorgen dat je duiven vrij zijn van van worminfecties, trichomoniasis, coccidiose en hexamitiasis. Natuurlijk ga je niet blind kuren zonder dat je weet of er wel sprake is van deze huis, tuin en keukenziektes maar laat je dat eerst even controleren door de dierenarts met behulp van een mestonderzoek en keel en cloaca uitstrijkjes.
Belangrijk om te onthouden
- Paratyfus en Ornithose worden overgedragen van ouderdier
naar de jongen. En is vaak de oorzaak waarom nestjongen van nog geen week oud plotseling overlijden - Beide ziektes zijn vaak onzichtbaar aanwezig op voor het oog gezonde dieren
- Behandeling van deze infectie’s nemen meerdere weken tijd in beslag. Belangrijk is om minimaal 1 maand voor het koppelen dit te laten onderzoeken anders heb je geen tijd om nog te kuren en je duiven in conditie te brengen.
Valkuilen
Er zijn een aantal valkuilen waar veel liefhebbers elk jaar weer problemen door ondervinden. Soms lijkt het wel dat duiven kweken helemaal niet zo makkelijk is als dat je verwacht.
- zorg ervoor dat je duiven een topconditie hebben door preventieve controles uit te voeren
- kweek alleen met volgroeide duiven
- zorg voor een aparte kweekruimte
- grote broedhokken strekt tot aanbeveling
- kweek niet te vroeg
- ga niet te lang door met kweken
- laat ze regelmatig vliegen om te voorkomen dat ze na de kweek stram worden. Regelmatig laten vliegen houd ze ook in een goede kweek conditie
Topconditie bereik je door ervoor te zorgen dat je duiven supergezond zijn. De enige manier om dat te bereiken is een mestonderzoek, en een uitstrijkje te laten onderzoeken. Natuurlijk ervan uitgaande dat je de duiven voorziet van een goed voer, mineralen en kalk. Eventueel kun je regelmatig het water aan zuren met appelazijn of een een goed weerstandsdrankje te geven.
Vooral raszuivere Spaanse kroppers zijn wat later volgroeid als andere rassen. Twee tot drie jaar is vroeg genoeg om te beginnen. Wat niet betekent dat ze niet met zes of zeven maanden oud al geslachtsrijp zijn. Alleen zijn ze dan nog veel te jong om zich rustig met de eieren en jongen bezig te kunnen houden.
Een aparte kweekruimte is misschien voor veel liefhebbers een luxe maar het zorgt er wel voor dat je duiven niet worden afgeleid door de vliegduiven waardoor het erg onrustig kan worden in je hok. Wat de oorzaak kan zijn van het stuklopen van eieren of uit het nest gooien van pasgeboren piepers. Heb je geen mogelijkheid voor een aparte kweekruimte scherm je kweekbakken dan voor de helft af.
Spaanse kroppers hebben al gauw de neiging “wanneer de jongen twee weken oud zijn’ om met een volgend nest te beginnen. Een kweekhok van minimaal 80 cm breed is dan toch wel handig voor een tweede nestschaal.
Zodra de rui is afgelopen willen we eigenlijk alweer met kweken starten maar de beste jongen worden in Mei geboren. Half April beginnen met koppelen is vroeg genoeg. Vooral te jonge Spaanse kroppers zijn gauw afgeleid of lopen van de jonge piepers af om een volgend broedsel te beginnen. Met als resultaat dat de eerste piepers bevriezen tijdens een paar graden vorst in het hok.
Maar er zijn meerdere redenen om wat later te beginnen met kweken dan wat nu de gewoonte is. Vooral tentoonstellingskwekers willen vroeger beginnen om een mooiere duif te presenteren bij de shows. Een postduivenmelker zal ook wat eerder willen beginnen, het liefst rond kerst al om de jongen vroeg te kunnen opleren. Voor ons is dat niet nodig omdat wij meer hebben aan gezonde en een goede kweek. Voordelen om pas half April te beginnen zijn:
- jongen groeien beter op omdat ze geen energie hoeven te verspillen om zich warm te houden
- ouders voeren over het algemeen beter waardoor de jongen beter groeien
- wanneer je in April begint met kweken zijn je jongen circa drie maanden oud tegen de ruitijd. Wat als voordeel heeft dat je ze minder snel verspeeld tegen de tijd dat ze hun voortplantingsdrift ontwikkelen.
- kweken verloopt voorspoedig zonder teleurstellingen
Twee broedsels is meer als voldoende wat moet je met al die jongen dieren waarvan je het grootste gedeelte toch weer weg doet. Kweek alleen met die duiven die zich bewezen hebben. Belangrijk is ook om op tijd te stoppen met kweken zodat de duiven klaar zijn om rustig te ruien en zich kunnen voorbereiden op het volgende kweekseizoen.
Succes verzekerd
om in goede conditie te komen en vooral te blijven is voor kweekduiven hun dagelijkse beweging van groot belang !
de “levensduur” / vitaliteit van je kwekers blijft zo gewaarborgd .
het (dieronvriendelijk) opsluiten in kleine hokjes is niet meer van deze tijd lijkt mij zo ?
Ik Ben groot gebracht met duiven me Opa heeft altijd een duiven till gehad op dak en later op balkon en dat is nog zo hij was een zeeman dus was door de weeks op zee en weekends Thuis dus ik voerde altijd al maar hij is een tijdje geleden overleden plotseling dus ik heb ze ge erft het waren ze kinderen hij is 84 geworden hij broeide altijd en nu heb ik 3 koppels inde broei 1 koppel heb nog 1 ei brzet 2 lag kapot 2 koppel heb maar 1 ei gelegen en3de koppel heb 2 eieren maar ze zijn nu 5 dagen maar ze lig er Dan wel Dan niet op wat is het beste wat ik kan doen de eieren van de koppels met 1ei zijn even oud zou ik ze onder 1 koppel leggen en Dan die 2 eieren onder het koppel waar ik het ei heb weg gehaald of zo laten kan iemand me Hellen soaks ome willem
Wat ik begrijp is dat je de duiven min of meer in je schoot geworpen hebt gekregen. Mijn vraag is dan wil je wel jongen duiven. Zes stuks zijn al heel wat om voor te zorgen. Kun je niet beter de eieren weghalen en er kunsteieren onder leggen. Waarom zou je een hok vol met duiven kweken.