LDH is een afkorting van het enzym lactate dehydrogenase. We noemen het ook wel LDHA gen. Het verantwoordelijke gen voor dit enzym vertraagt de melkzuur ontwikkeling in de spieren van een duif.
Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat een teveel aan melkzuur ervoor zorgt dat een duif niet zijn volledig potentieel kan ontwikkelen als wedstrijd duif.
LDHA gen nieuw kwaliteitskeurmerk voor kweekduiven
Er zijn drie verschillende varianten van het LDHA gen. Namelijk LDHA – AA wat bijna niet voorkomt, LDHA – AB wat ook vrij zeldzaam is maar al vaker voorkomt dan de eerste variant en LDHA – BB een variant die heel vaak voorkomt.
Waar gaat het om
Nu gaat het om de varianten LDHA – AA en LDHA – AB. Wat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek is dat juist deze twee varianten. Niet of nauwelijks voorkomen bij duiven die middelmatig of minder presteren. Deze twee varianten komen alleen voor bij postduiven die tot de top behoren. Betekent niet dat duiven zonder deze gen varianten niet tot de top kunnen behoren want er is natuurlijk meer nodig om te kunnen ontwikkelen tot een topduif. Dus ook duiven met het LDHA – BB gen variant kunnen duiven zijn die geweldig presteren.
Wat kunnen we concluderen
Wat uit wetenschappelijk onderzoek blijkt is dat we kunnen aannemen dat duiven met LDHA – AA of LDHA – AB tot de top kunnen behoren en duiven met het LDHA – BB variant in elke categorie voorkomt. Het is dus aannemelijk dat we onze kansen goede duiven te fokken enorm vergroten wanneer we selecteren op de A en B variant van het LDHA gen. Mocht ik je overtuigd hebben zoek dan naar duiven met de A/B variant. Ruim dertig procent van de topduiven die tussen de 300 km en 900 km deelnemen aan wedstrijden, heeft deze gen variant. Negen procent had de A/A variant dus mocht je dit gen bij je postduiven vinden heb je ideaal kruisingsmateriaal gevonden om te kruisen met een B/B variant..
Kweken van kampioenen
Behalve een goed hok, juiste training en voeding en ideale omstandigheden om te kunnen uitgroeien tot een topduif. Is het niet onverstandig om met deze kennis die je nu opgedaan hebt je kweekkoppels samen te stellen. Niet elk jong wat je krijgt uit een A/A en B/B kruising zal een topper worden. Maar je hebt wel 50% kans op een nieuwe kampioen.
Uit een kruising van een A en B variant komen 25% B/B jongen, 25% A/A jongen en 50% A/B jongen. Dit Mendel rekensommetje werkt niet wanneer je maar vier duiven kweekt. Je ontkomt er niet aan om grotere aantallen duiven te fokken. Maar je kansen goede duiven te fokken neemt wel aanmerkelijk toe. Dat bewijzen de beste kweekduiven van de hele wereld namelijk Yelena van Etienne Meirloen en Superboy van de Gebr. Scheele die beide het zeldzame gen LDHA-AA variant dragen. Hooguit 5% van alle postduiven heeft dit gen.
Of de duiven die je zelf middels deze methode fokt ook werkelijk zullen uitgroeien tot nieuwe kampioenen blijft ook afhankelijk van een goed hok, juiste training, voeding en motivatie. Onderschat dus nooit wat je zelf kunt doen. Het bewijs zijn de kampioenen die drager zijn van het LDHA-BB variant. Zie het wel als een heel goede leidraad om je kansen kampioenen te fokken, te vergroten.
Gen onderzoek gaat verder
Ondertussen is er ontdekt dat ook het DRD4 gen een belangrijke bijdrage levert aan sportduiven. De variant CTCT blijkt alleen voor te komen bij de beste postduiven ter wereld. Dus hou deze site in de gaten zodra we meer weten, weet jij het ook.
Wil je je duiven eens testen of ze het LDHA-A gen dragen. Klik op deze link.
De informatie op deze site helpt je als beginnende melker echt verder.
Ben net een jaar bezig maar leer op deze manier snel veel bij.