Nelles van de Pol kwam uit het Belgische stadje Weelde en was altijd al beroemd vanwege de vele postduiven liefhebbers. Felle strijd werd er gestreden om maar te kunnen winnen van elkaar. De hieruit voortgekomen uitmuntende duiven verzekerden de vele Belgische en Nederlandse topsporters van een langdurige succes. Binnen een straal van 10 km leefden en leven tot op de dag van vandaag nog steeds wereldberoemde duivenmelkers als Louis van Loon, Gebr Janssen-Meulemans, Van der Flaes, Jos van Limpt-Klak, Borgmans en Schaerlaekens.
Nelles van de Pol
De eenvoudige arbeider Nelles van de Pol was ongeveer vijftig jaar lang de onoverwinnelijke kampioen van de regio. Echter was Nelles maar een bescheiden man en niet iemand die graag op de voorgrond trad.
Opscheppen was ook niet zijn stijl en hij zag het nut er ook niet van in. Om de behaalde resultaten bij te houden of lange afstamming lijsten te maken. Voor hem was maar één ding echt belangrijk of zijn wekelijkse weddenschappen rijkelijk terugverdient werden.
Verder ging het bij Nelles om duiven houden en een pintje drinken in het duivenlokaal. Dat was ongeveer het enige waar deze man voor leefde.
Zijn liefde voor de duivensport resulteerde er in om gemakkelijk en vaak met groot tijdsverschil de duiven wedstrijden te winnen. Daar ging het tenslotte om. Hiervoor had hij kampioenen nodig die hij toevallig in overvloed kon kweken. Helaas overleed Nelles van de Pol op 23 November 1986
Nelles kweekte alleen kampioenen
Ondanks dat we niet heel veel over deze grootmeester weten. Heeft Nelles volgens de vakkenners alleen kampioenen gefokt wat ook blijkt uit verschillende krantenartikelen van die tijd.
De krant “de duif” heeft meerdere malen zijn waardering uitgesproken over hem met krantenkoppen als Nelles v/d Pol en zijn kopvliegers op de voorpagina te zetten. Dat klinkt niet overdreven als we bv de in Mei 1986 in Chimay gehouden wedstrijd noemen. Waar vanuit 6304 duiven, zijn 5 gespeelde duiven respectievelijk de 3e 4e 5e 7e 9e plek behaald hebben.
Iedereen slaagt met Nelles van de Pol duiven
Liefhebbers die van Nelles duiven kochten konden zich scharen onder de duivenkampioenen van de wereld.. De duivenmelkers in de omgeving van Weelde,Turnhout en Merkplas wisten dit maar al te goed. Iedereen die een duif kon bemachtigen van Nelles voelde zich een rijk man.
Weheynen & Zoon en Louis van Hove
Op de éérste plaats Weheynen & Zoon en Louis van Hove. Beide duivenmelkers ontdekten de waarde van de Nellis van de Pol duiven. Zij waren allebei olympische starters met de duiven van Nelles.
Louis van Have jarenlang ongeslagen kampioen
Louis Van Hove was jarenlang de Superster van de snelheidsrecords. De 500 heeft de wereld met zijn resultaten op de olympiade in Praag en Portugal verwonderd.
Het Duitske (de ster van de olympiade in Dortmund) en de goede jaarling (medaillon houder),stammen allebei af van de beroemde 800 als jong uit het hok van Van de Pol zelf.
De duivenmelkers hebben wereldwijd plotseling de naam Nelles v/d Pol leren kennen. Nelles werd in 1 klap wereldberoemd ondanks dat hij zich daar niet zoveel om bekommerde.
Louis van de Hoven
Ook Louis van de Hoven, de wereldster M Verheyen uit Merkplas en Jules Moonen uit Turnhout kunnen hun faam aan de uitstekende genetische kwaliteit van de Nelles v/d Pol duiven danken.
Andre Roodhooft
We moeten de naam Andre Roodhooft ook niet vergeten. Elk jaar weer de Koning van de Union van Antwerpen. Andre Roodhooft die als manager van Natural uit de beste duivenstammen van de wereld postduiven kon kopen. Hij prefereerde de duiven van Nelles van de Pol. Zo riep hij uit toen hij voor de eerste keer in Weelde kwam “Wat heeft deze man een top duiven”.
Ook in Nederland slaagde de één na de andere duivenmelker met duiven van Nelles
Er gaat bijna geen jaar voorbij zonder dat iemand van de grote winnaars van de ene of andere grote nationale vit-mid-dagfond zich niet geuit zou hebben. Dat het grote geheim van zijn succes, die paar van de Pol duiven waren die hij wist te verkrijgen.
Cor Buis
Kijk naar de resultaten van Cor Buis uit Aalsmeer. Cor Buis die tegen 8oo deelnemers, tweevoudig kampioen van de Union van Amsterdam werd.
Wiebe Zijlstra
Laten we vooral Wiebe Zijlstra niet vergeten die tegen 750 deelnemers de winnaar van de korte afstand van de regio Leiden is geworden met duiven van Nelles van de Pol.
Comb van Dam/Bisschop voorheen v.Dam/Kneppers
Drie keer op rij generaal kampioen in flevoland. Vele teletekstvermeldingen en ketting uitslagen met duiven van Nelles van de Pol. Van 100 tot 1100 kilometer altijd succes. Ik durf te zeggen dat de beste Nelles van de Pol duiven op dit ogenblik bij de combinatie van Dam en Bisschop te vinden is.
Ongekende lijst met kampioenen gaat maar door
Bertels-Cuyvers uit Geel, Jan Joosen uit Baarle Nassau, Roberto Veenker uit Maarsen en Eijerkamp in Zutphen
Wereldgrootheden als Jan van Mastricht, Jan Grondelaers, Frans Verheyen, Karel Meulemans, Ad Schaerlaekens, Karel Schellens, Louis Deleus en Van Hove-Uytterhoeven hebben de wonderduiven van Nelles gebruikt als basis voor hun stam.
Oorsprong Nelles van de Pol duiven
Laten we een stapje terug nemen in de geschiedenis en even bekijken welke bronnen de grootmeester gebruikt heeft om zijn prachtige n unieke duivenstam te veredelen.
Gust Hofkens, Henri Gielen en Emile Verhaert
De basis van zijn duivenhok heeft Nelles van de wereldberoemde slager uit Merkplas van Gust Hofkens gekregen. Van zijn goede vriend Henri Gielen heeft Nelles een rechtstreekse afstamming van de beroemde Driebander gekregen. Samen met een paar duiven van Emile Verhaert die vooral bekend stond vanwege zijn doffer het vliegende wonder of ook wel de doffer van Steenberger genoemd. Kon Nelles zijn eigen wereldberoemde stam duiven veredelen..
Als we de afkomst van de Nelles van de Pol duiven in percentages willen uitdrukken dan vormen de duiven van Gust Hofkens 70% en die van Emiel Verhaert de resterende 30%. Daarnaast had Nelles ook een tweede lijn van Henri Gielen die hij gebruikte om uit te kruisen waarmee hij de ene kampioen na de andere kampioen wist te fokken.
De ironie van het lot is dat ook de naam Hofkens ondanks de sensationele resultaten alleen in de jaren 60 een begrip was. Pas na de dood van Hofkens werd zijn duiven wereldberoemd door de afstamming van de eenoog die een Fons Jansen x Van den Bosch duif was. Net als Nelles van de Pol. Twee iconen die ontzettend belangrijk zijn geweest voor vele duivenmelkers zonder dat ze het zelf wisten.
Gust Hofkens
De reputatie van Gust Hofkens verspreidde zich vanaf de jaren 60 als een lopend vuurtje enerzijds omdat hij op de weddenschappen bijna alle geld prijzen won en anderzijds omdat vele duivenmelkers in Nederland en België ontzagwekkende resultaten behaalden met de Hofkens duiven.
Hofkens duiven waren duurder dan Jansen duiven
Interessant om te vertellen is dat na zijn dood er een enorme run kwam op zijn duiven. vóór de veiling. Een aantal duiven werden gestolen ondanks de verschillende alarm instalaties waarmee de zolder vol zat.
Vanaf dat moment werd zijn huis 24 uur rond door politiemannen bewaakt. Tot aan de veiling waarop al zijn duiven voor enorme bedragen naar nieuwe eigenaars gingen. In die tijd waren de Hofkens duiven zelfs duurder dan de duiven van de gebr Janssen.
De Hofkens duiven werden grotendeels voor recordprijzen opgekocht door Belgische-Nederlandse en Duitse duivenmelkers.
Er is een grote gelijkenis tussen de werldberoemde (tegenwoordig is het al een begrip) fokmethode van Wegge en die van Hofkens. Zij streefde er allebei na de werelds beste duiven te kopen. Zo kwam hij in het bezit van briljant dure vogels van Fons Janssen (één van de Janssen broers), later van Ceulemans en van Seoeters. Hij kocht oogverblindende exemplaren van Van Rhijn Kloek-Paenen-Berendrecht en van een onbekende Zuid-Belgische melker zijn naam herinnerde Hofkens zelf ook niet meer.
Hofkens heeft later duiven van de legendarische Van Geloven uit het Nederlandse Tilburg gekocht en meerder duiven meegenomen voor samenkweek. Deze aankopen en vele afstammelingen van de bovengenoemde Eenoog (18 x 1e) en de lievelings Driebander hebben de extra eigenschappen van hun stamouders. De vader van de Driebander was een zoon van Eenoog zijn moeder een Van Rhijn Kloek duivin.
De meest bekende wedstrijdduif in die tijd was de Geschifte (een kleinkind van de Driebander) hij heeft in zijn ééntje een heleboel geld gewonnen aan het begin van de jaren 70. Deze duif heeft Gommaaire voor een vermogen gekocht. Talrijke afstammelingen belandden in het duivenhok van Raoul Verstaete en Jan Grondelaers en zorgden ervoor dat de namen van hun duivenmelkers wereldberoemd werden.
Dood van de Driebander
De lievelingsduif bleef toch de Driebander, die met zijn afstammelingen door meerdere generaties roem heeft verwonnen en een enorm bedrag aan geld..
De Driebander kwam helaas droevig aan zijn einde. Hofkens wilde deze Driebander laten zien aan één van zijn vrienden. Op dat moment had Hofkens de duif in zijn hand en struikelde hierbij heeft hij de duif kapotgedrukt.
Alround kampioenen
De Hofkens duiven waren all-round duiven en bijna onverslaanbaar. Hofkens hield van duiven met een groot lichaam en de veren van zijn vogels waren een beetje ruw en grof. In het algemeen passen deze kenmerken als een diep borstbeen en een groter en langer lichaam bij het soort.
De duiven van Emile Verhaert duiven (de tweede lijn van Nelles van de Pol) waren aan de andere kant ongelooflijk zacht en zijdeachtig zo gaf de combinatie van de Hofkens en Verhaert duiven. Allround wedstrijd duiven die uitstekende genetische eigenschappen en vliegeigenschappen bezitten. De Driebander lijn en de duiven van het Belgische fenomeen Verhaert pasten absoluut bij elkaar en deze gaven de kopvliegers van de tientallen jaren onverslaanbare kampioen van Hafo Club uit Lier.
Nelles van de Pol, ongekend belangrijk voor de duivensport
Misschien geen toeval de appels vallen niet ver van de boom want b.v het Van Hove-Verheyen duo die de titel de Belgische Koning van de olympiade kreeg. Heeft in 8 jaar tijd met 6 olympische duiven de naam Nelles van de Pol nog beroemder gemaakt. Zij hebben Belgie jaren lang vertegenwoordigd op de olympische spelen, De ouders van Verheyense beroemde 500 waren Nelles v/d Pol duiven De 500 en zijn broer of zus waren in Praag op de olympiade en het Duitske (een afstamming van de 500 en de beroemde 8000) heeft Belgie in Dortmund vertegenwoordigd. In 1983 in Praag waren er van de drie Belgische duiven twee van Nelles van de Pol , en in Porto deden er twee mee van deze grootmeester.
Goedendag, Ik heb met zeer veel interesse dit stukje over Nelles v.d. Pol gelezen. Ik zelf ben nog niet zo lang geleden er achter gekomen dat de Nederlander, Limburger, Harrie Kennes (nu 72) ook de rechtstreekse v.d. Pol duiven op zijn hok had zitten. Harrie vliegt nu nog steeds met zijn duiven op een laag pitje. Maar is nog steeds de te kloppen man op die vluchten waar hij aan deel neemt. Jaren was hij onklopbaar!!! Diverse liefhebbers zijn bij hem geweest om versterking te halen. Een mooi voorbeeld is Loed Senden ook Limburger. Loed heeft zijn stamduiven gehaald bij Harrie. Loed is jaren lang oppermachtig geweest in Limburg. Waardoor er ook weer vele liefhebbers naar Loed toe gingen om duiven te halen. Waaronder Jo Hendriks Nijswiller ook Limburg, nu vliegend samen met zijn zoon Florian. Jo ging naar Loed en kocht bij hem verschillende top duiven die bij Loed geweldig hadden gepresteerd. Plus dat hij ook nog wat mee nam uit zijn stamduiven. Deze duiven van Loed Senden werden uiteindelijk de stamduiven van Jo Hendriks. Iedereen weet hoe Jo & Florian hebben gevlogen. In alle top duiven ( zijn verkocht op PIPA voor meer dan 200.000,-) zit het bloed van de duiven van Loed Senden (Harrie Kennes, Nelles v.d. Pol, Harrie had ze o.a uit de 81-6466702 Goede Jaarling). Ook nu dat zij voor enkele jaren geleden opnieuw zijn begonnen en weer kopduiven pakken zit weer het bloed van deze duiven in de aderen!!! Door deze prestaties heeft ook Gaby Vandenabeele samen kweek gedaan met duiven van Hendriks. En daarom ben ik ook stamkaarten van Gaby tegen gekomen waar deze duiven in zitten. Voor de laatste jaren heeft ook Jan Hooijmans (de Harrie) samen kweek gedaan met de duiven van Hendriks. Ook deze kruising heeft weer geweldig gepakt!!! Zoals u kunt lezen heb ik mij er een klein beetje in verdiept. En hoop dat u dit verder kunt gaan gebruiken om duidelijk te maken welke invloed de duiven (afstammelingen) van Nellis v.d. Pol heden de dage nog steeds een zeer belangrijke rol spelen!!!
Wat mij op is gevallen? Is dat Hendriks nergens verteld hoe belangrijk de duiven van Loed Senden wel niet zijn geweest? En dat deze duiven nu nog steeds er voor zorgen dat Hendriks zo geweldig vliegt!!! Om dit te bewijzen heb ik bijna alle top duiven van Hendriks opgezocht op internet. Kon makkelijk want zij hebben er natuurlijk een hoop verkocht op PIPA in 2013. Maar ook de duiven waar zij nu hard mee spelen zijn makkelijk te vinden! Want zij zijn nu vaste klant bij PIPA. En als zij een nieuwe topper hebben wordt dat natuurlijk meteen bekent gemaakt op PIPA.
Ik heb mijn info met foto’s allemaal op mijn website gezet. Ik zou zeggen bekijk deze eens? Het is te vinden onder NIEUWS. Met vriendelijke groet, Ron
Wat een fantastische aanvulling op het artikel. Zo blijkt dat de Nelles van de Pol duiven nog belangrijker zijn als we al dachten. Wordt tijd dat je is bij ons langskomt.Volgens mij weet je de weg nog wel. Ik vlieg al jaren met deze duiven.
Vriendelijke groet,
Willem van Dam
Harrie Kennes uit Hapert, een zeldzame topmelker en een eerlijk mens,recht voor zijn raap niet te beroerd iemand voort of op het paard te helpen,Harrie bedankt voor de mooie jaren en tijd die ik met jou en Anna door mocht brengen,heel wat kopjes thee bij hun opgemaakt, o ja, Superduiven haalden ik daar en dan vooral in kruising,ECHTE TOPDUIVEN, wellicht de beste dagfondduiven die er toen in de jaren 90 en 2000 vlogen.
Is er bekent hoe die duiven het doen niet alleen op 1100 a 1200km ochtend lossing maar ook met hitte en kop wind en natuurlijk winden zoals de mistral in zuid frankrijk .
Want het schijnt dat poolse nogal gek zijn ook op deze duiven maar zover ik weet is er geen wind zoals de mistral in zuid frankrijk en de hitte rond de 40 graden
Kijk maar naar de uitslagen van Flevopigeon. De combinatie van Dam en Bisschop uit Almere
Vroeg me af of dat samen zou kunnen gaan( want zekerheid is er nooit) met duiven van Herman Koopman waarvan ik er nu een paar heb zitten.
Dat klopt helemaal zekerheid heb je nooit