Oriëntatievermogen onmisbaar bij wedstrijden

Oriëntatievermogen onmisbaar bij wedstrijden

Bij wedstrijden draait alles om het oriëntatievermogen van de postduif. Een postduif moet over een fenomenaal oriëntatievermogen beschikken anders is hij de naam postduif onwaardig.

Belangrijkste is het oriëntatievermogen

Zodra een jongen postduif wordt geboren. Begint het inprenten al, een jongen postduif begint zich dan direct al te hechten aan zijn omgeving. Hij leert dat er voedsel is en een veilig onderkomen tegen roofdieren. Een plek waar hij kan chillen en zich op zijn gemak voelt. Zodra een postduif 5 tot 6 weken oud is. Begint hij zich al te oriënteren zodat hij weet hoe hij terug moet komen als hij ergens van schrikt en opvliegt.

Normaal gesproken

Meeste duivenmelkers zijn zeer voorzichtig met hun dieren. Zodra ze bekwaam zijn en kunnen vliegen mogen ze naar buiten. Nadat ze een aantal weken rond het huis hebben gevlogen. En de posten gemiddeld een half uur vliegen wordt er voorzichtig gedacht om ze op te leren.

Eerst een kilometertje dan weer wat verder en elke keer wordt de afstand verdubbeld tot een kilometer of 40. Liefst met goede weersomstandigheden. Iedergeval niet wanneer er een stralend blauwe hemel is en helemaal niet wanneer er een O in de windrichting voorkomt. Oostenwind en een blauwe hemel schijnt door een onduidelijke reden tot verliezen te kunnen leiden. Maar er zijn ook liefhebbers die het anders doen.

Heb je wel is een vreemde postduif op je hok gehad

Het zal je vast een keer overkomen zijn dat je een vreemde postduif op je hok gehad hebt. Een aanvlieger noemen ze dat ook wel is. Natuurlijk bel je de eigenaar van de duif op en vaak hoor je ach meneer zou u de duif een paar dagen eten en water willen geven. Zodat hij even kan uitrusten om hem vervolgens weer los te laten zodat de vreemde naar zijn eigen hok gaat.

Natuurlijk geef je de verdwaalde postduif een paar dagen eten en water en laat het dier los. Maar het komt vaak voor en vooral bij de eerste jaars postduiven. Dat het jong helemaal niet meer weg wilt. Het dier voelt zich bij jou prima op zijn gemak.

Vervelend denk je, hoe vliegt dat beest nu terug naar zijn eigen hok. Dus je denkt ik ga hem een handje helpen en laat hem een aantal kilometers verderop los. Vergeet het maar hij is waarschijnlijk nog eerder terug dan dat jij bent. Je hebt er een vriend voor het leven bij en waar je hem ook los laat. De postduif komt gewoon weer terug. Ook als de vreemde postduif gelijk 100 kilometer ver weg brengt.

Om een verdwaalde postduif naar zijn eigen hok te laten vliegen. Heb ik een opgevangen postduif nadat hij een paar dagen bij mij had doorgebracht van Almere naar Antwerpen gebracht. De duif was met een paar uurtjes weer in Almere. Waarom zou je dan je jonge postduiven moeten opleren.

Is opleren dus nodig

Dat brengt ons gelijk tot de volgende vraag. Is het opleren van duiven wel nodig. Is het nodig om duiven aan te leren naar hun hok te vliegen. De meningen hierover zijn heel verdeeld.

Sommige duivenmelkers houden hun dieren tot een leeftijd van circa 12 weken op het hok. Natuurlijk mogen ze wel de omgeving zien in hun volière. Worden de duiven losgelaten kan het zijn dat ze gelijk uren weg gaan. Sommige komen pas na enkele dagen weer terug.

Het opleren bij huis wordt dan ook overgeslagen. De eerste keer dat ze terug naar huis moeten vliegen is gelijk een afstand van 100 tot 150 kilometer. Ook wel een africhtingsvlucht genoemd.

Uiteraard kunnen er op deze manier jongen verspeeld worden. Maar het schijnt dat de verliezen reuze meevallen. Iedergeval niet anders dan wanneer je je duiven voorzichtig aan het opleren bent.

Het belangrijkste is…..

Het allerbelangrijkste voor het optimaal functioneren van het oriëntatievermogen is dat je duiven gezond zijn. Dus voordat je je duiven gaat opleren. Zet een paar duiven in een duivenmand en breng ze naar een duivenarts. Verzamel over vijf dagen een beetje mest en geeft dit aan de duivendokter. De dokter controleert dan of de duiven zoveel mogelijk gezond zijn wat voor jou een geruststellend gevoel geeft wanneer je ze voor de eerste keer weg brengt. Maar je duiven ook een eerlijke kans geeft om terug te komen naar huis.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *