Ruien

Ruien

Ruien is een jaarlijks terugkomende periode. we kunnen de rui versnellen of vertragen maar uitstellen is niet mogelijk. De rui moet zich voltrekken en dat is maar goed ook. Na de rui zien onze duiven er top uit en onze duiven zijn helemaal klaar voor de winter.

De rui duurt 170 dagen

ruienHet ruien begint zodra de eerste pen wordt gestoten en eindigt wanneer de laatste staartpen is gevallen. Jonge duiven zullen op een leeftijd van zeven weken al hun eerste pen gooien. Volwassen duiven beginnen omstreeks Mei met het gooien van hun eerste pen.
Wanneer we het echter over het ruien van duiven hebben bedoelen we de grote rui. In deze ruiperiode worden alle veren gewisseld, broekpennen, staartpennen, dons. Alle veren worden vervangen voor nieuwe veren. Afhankelijk van diverse factoren zoals temperatuur, korter worden van de dagen maar ook hormonale beïnvloeding bepalen wanneer werkelijk de grote rui begint. Wat we zeker weten is dat de grote rui zich zal voltrekken tussen begin Augustus  en half November. Hoe later de rui begint, hoe langer de rui zal voortzetten. Een duif heeft tussen de 160 en 170 dagen nodig om volledig te kunnen ruien.

Ruien en voer

Veren bestaan uit keratine en zwavelhoudende eiwitten wat weer veel cysteine bevat. Daarnaast worden er veel vetten, mineralen, sporenelementen en vitamine aan het lichaam onttrokken. Belangrijk is dan ook dat we het beste voer geven wat er te koop is.  Een goed voer tijdens de rui hoort  gevarieerde vetrijke zaden te bevatten en vooral eiwit. Bezuinig hier niet op want een goed voer helpt je duiven makkelijker door de rui heen te komen.

Extra producten, zonde van je geld

Behalve het beste voer te geven hoef je verder niets te doen. Alles wat je extra geeft zal niet bijdragen aan het verloop van de rui. Een goed voer is het enige wat nodig is en de rest is geldverspilling. Je kunt dan ook beter vijf euro meer uitgeven voor een goede kwaliteit voer dan tien euro voor allerlei middelen die het ruien moeten vergemakkelijken. Wat je wel kunt doen om de rui goed te laten beginnen is begin Juli je duiven een week lang een zuiveringsmengeling te verstrekken en om je gemoedsrust tevreden te stellen. Vervolgens te beginnen met een goede rui mengeling. De veren zullen dan heel snel door het hok stuiven. Maar is het nodig, nee.

Rui vertragen

Ziekte vertraagt de rui. Worden je duiven ziek tijdens het ruien, zullen ze een flinke vertraging in het ruien kunnen oplopen. Waardoor ze tot December hun rui kunnen uitstellen. Het kan zelfs zo erg zijn dat ze hun laatste pennen niet stoten en dit pas in Mei het jaar erop doen.
Kunstmatig bijlichten na de langste dag van het jaar vertraagt de rui. Grootste voordeel is dat je tijdens het mooie weer een paar weken langer kan genieten van vliegende duiven. Nadeel is dat de rui tot zeker half November zal duren.
Zolang er gekweekt wordt zal de rui worden vertraagd. Het kweken en ruien zorgt ervoor dat het natuurlijke afweersysteem van je duiven erg zwak wordt. Waardoor het risico op infectie’s etc toeneemt.
Rui bespoedigen is eigenlijk onzin
We kunnen de rui niet voorkomen maar wel iets bespoedigen of vertragen. Stel dat je op tijd stopt met kweken en je duiven zijn super gezond.  Zal het volledige ruiproces altijd tussen de 160 en 170 dagen duren.  De rui sneller laten verlopen als 160 dagen is niet  mogelijk maar de rui vertragen is wel mogelijk.
Enige uitzondering is dat jongen geboren in April of Mei iets sneller ruien als jongen die eerder in het jaar worden geboren.
Daarnaast  bespoedigd eiwit de rui soms tot tien dagen sneller als duiven die te weinig eiwitten krijgen. Maar wanneer je niet bezuinigd op een goede kwaliteit  voer. Hoef je hier verder geen zorgen over te maken.
 
 

5 thoughts on “Ruien

  1. rui vertragen door eerst door te verduisteren en vanaf de langste dag bijlichten . het inzetten van de rui normaliter bij het voor de 2e keer op eieren komen . door dit te voorkomen of na bv de winterkweek (1e ronde) de geslachten te scheiden stel je het gooien van de eerste pen uit . voor nestspel ; zolang de duiven jongen azen ruien ze niet . winterjongen zullen eerste de “kleine” rui voltooien pas hierna de slagpennen wisselen . dons rui heel het jaar door bij gezonde duiven ! wil je in een bepaalde periode met je duiven vliegen is dit dus eenvoudig te sturen .
    in de postduivenwereld gemeengoed of al weer passé of dit alles voor een “Diefkropper” iets uithaald betwijfel ik .

  2. Voor een diefkropper zou het niet veel uitmaken maar misschien wel voor de duivenmelker. Omdat het prettiger is als de rui later inzet. Zodat je met het mooie weer nog wat langer met je duiven kan vliegen. Doe je aan de tentoonstelling van de SIS mee is het weer fijner als je duiven wat eerder de rui inzetten zodat ze klaar zijn op 30 Oktober.

    1. de meeste “Diefkropper” liefhebbers hebben hun duiven gelukkig nog om mee te vliegen en showen hun duiven niet of zelden (1 dag ?) , als je niets doet en de natuur zijn gang laat gaan kan je vliegen vanaf november tot ergens in augustus tot ze aan de laatste 4 slagpennen beginnen , dit ook afhankelijk van huisvesting / verzorging / weer , wel of geen kweek etc.
      belang van de duif gaat boven dat van de liefhebber in deze , wil de liefhebber tenminste lang plezier hebben van zijn beesten .

    2. Hallo Joop
      Kunt u mij nader uit leggen wat u bedoeld met, wel voor de duivenmelker.
      Maar sta mij toe hoe ik tegen de rui aan kijk.
      Ik heb jaren lang Adana,s gehad en kijk er met veel plezier op terug.
      Maar nu komt het, alle duiven die ik heb gekocht zo wel in het binnen land als het buiten land oa in Duitsland en Turkije deden het allemaal goed. Maar alle duiven die ik zelf heb gekweekt waren naar een jaar niet meer in staat om hun werk naar behoren uit te voeren. Na 5 jaar van kweken heb ik de beslissing genomen om niet meer te kweken en mij alleen nog maar bezig te houden met mijn aangekochte duiven.Maar helaas 95 % van deze groep haakten na een tijdje ook af , waren ook niet meer in staat hun werk uit te voeren. Na een tijdje ( ik woonde in Duitsland ) moest ik om privé redenen stoppen met de duiven sport. Een paar jaar later ben ik gaan werken in Bulgarije en ontmoete daar een man van Turkse afkomst die ook Adana,s had. Maar nu komt het, toen ik de man vertelde over mijn ervaring begon hij een beetje te lachen. Toen ik vroeg waarom lacht u mij uit, was zijn antwoord, alleen wij Turken kunnen Adana,s trainen!!!.Het zit in ons bloed het gaat van vader op zoon.Na een aantal bezoeken begon hij mij steeds meer te vertellen, en uit eindelijk kreeg ik antwoord op mijn vraag waarom al mijn duiven na een tijdje het werk niet meer aankonden.HET ANTWOORD WAS ,NOOIT EEN ADENA LATEN VLIEGEN ALS HIJ OP ZIJN LAATSTE TWEE SLAGPINNEN STAAT.!!!!
      Na een tijdje zijn we weer naar Nederland verhuist en weer begonnen met duiven geen Adana,s maar Haagse til duiven en een paar Spaanse rassen. Met deze dieren merk ik bijna geen verschil of ze wel of niet in de rui zijn ze vliegen het hele jaar door we slaan geen dag over alleen oudjaarsdag dan vliegen wij niet.De oudste zijn nu 8 jaar en vliegen nog net zo goed als 7 jaar geleden.
      Dit even in het kort mijn ervaring met de rui een duif die geen top prestatie hoeft te leveren kun je naar mijn ervaring het hele jaar door vliegen als hij maar voldoende en de juiste voeding stoffen krijgt, vooral voor de rui periode is dit belangrijk immers het ruien kost best veel energie .

  3. nadelen van verduisteren en bijlichten etc zijn groot , ook mbt de gezondheid / weerstand . de reden dat velen er ondertussen al weer vanaf gestapt zijn , (grote) postduivenliefhebbers offeren vaak een totale ronde(s) jonge duiven op tbv het spel / prestaties , deze zijn dan ook apart gehuisvest en worden einde seizoen vaak verkocht / opgeruimd .
    dat de meeste “Diefkroppers” al een heel jaar lang verduistert zitten is op zich al triest genoeg en zwaar tegen natuurlijk . waarom de “moderne” liefhebber vasthoud aan een achterhaalde traditie is mij een raadsel ……………….

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *