Het is bijna weer zover de tentoonstelling van het jaar gaat beginnen. De SIS houd de Spaanse kropper tentoonstelling zoals altijd eind Oktober.
Redenen voor een tentoonstelling in Oktober
De reden daarvoor is dat er later in het jaar andere tentoonstellingen zijn. Het betreffende weekend heeft een uurtje meer ivm de terugzetting van de klok, Dus mensen die van ver komen hebben wat extra tijd.
Redenen om een tentoonstelling eind November te houden
Nu de redenen om de jaarlijkse tentoonstelling van de SIS naar eind November op te schuiven. Duiven zijn helemaal klaar met ruien en de duiven zijn in top conditie. Zien er helemaal top uit en kunnen zodoende naar waarde gekeurd worden. Duiven tijdens de rui aan stress blootstellen zorgt voor extra risico op ziektes. Tijdens een tentoonstelling kunnen dan ook heel wat ziekte kiemen worden overgedragen van de ene duif naar de andere duif. Omdat de duiven nu niet over een topweerstand beschikken is het beter om de tentoonstelling pas eind November te houden.
Ruitijd
De ruitijd begint feitelijk na het vallen van de eerste slagpen. Gekoppelde duiven zullen dat tijdens het einde van hun tweede broedronde doen. Ongepaarde duiven zullen medio Mei hun eerste pen stoten. Jongen duiven beginnen na circa 70 dagen met hun eerste pen te ruien. Maar in Augustus, September en Oktober is de rui pas echt aan de gang. Hoe de rui verloopt is afhankelijk van diverse factoren:
- denk aan de broedtijd, hoe langer men door blijft kweken des te langer duurt het ruien.
- jongen die worden geboren in Januari ruien langzamer als jongen die eind Maart worden geboren. Vroeg kweken voor een vroege rui heeft dus geen zin
- voer met zaden die de geslachtsdrift aanwakkeren zorgt ervoor dat de rui langer duurt als normaal. Een goede ruimengeling geven vanaf half Augustus is dus echt belangrijk
- stress en ziekte zorgen er voor dat het ruien wordt uitgesteld
- duiven in donderhokken zullen laat beginnen met ruien
We kunnen tijdens de rui dan ook maar 1 ding doen. Heel goed je duiven vertroetelen met super goed duivenvoer voor deze periode en vooral de natuur zijn gang laten gaan. Geen vreemde duiven in je hok zetten en vooral niet deel nemen aan tentoonstellingen.
Mijn conclusie SIS
Het wachten tot eind November met de eerste tentoonstellingen is van belang omdat:
- duiven hebben een betere natuurlijke weerstand tegen ziektes
- duiven hebben minder last van stress situaties
- duiven zijn klaar met ruien en zien er supermooi uit
Wat vind jij er van
geschreven door Cees Schreuder
geheel mee eens ! kan mij zelfs herinneren dat het voorheen nog iets vroeger gehouden werd ? belang van de duiven dient echter altijd voorop te staan ! (leuke foto , 96 pnt. ?)
meeste SIS leden showen niet elders dus wat is dan ook het probleem het later te houden ?
Helemaal mee eens
Helemaal eens met Arie en Cees het is ook een reden waarom ik niet mee doen met een tentoonstelling van de SIS. Eind November is vroeg genoeg en dan kun je ook iets moois laten zien.
Ik persoonlijk heb een hele andere reden waarom de shows later moeten beginnen.De echte fanatieken beginnen heel vroeg met kweken om hun duiven klaar te hebben voor de eerste show. Nou daar schuilt het gevaar.Mijn persoonlijke mening is hoe vroeger je begint met de kweek hoe meer je gaat inboeten op vitaliteit .Immers de ouders hebben oa te weinig vitamine D aangezet en zijn niet in honderd procent goede conditie om sterke jongen te produceren . Nu weet ik wel dat de meeste kwekers postduiven gebruiken als voedster duiven maar daar los je het probleem niet mee op .Zwakke ouders geven vaak zwakke kinderen dit is bij de mens zo maar ook bij dieren. ps ( niet in de natuur ).In de eerste generatie zul je waarschijnlijk nog niets merken maar na een aantal generaties zijn de eerste tekenen zichtbaar .Maar nogmaals ik ben geen geneticus maar dit is mijn mening
Heleboel goede punten om de tentoonstelling op een later tijdstip te houden. Breng het als agendapunt naar voren bij een volgende bestuursvergadering. Misschien zijn er mogelijkheden om het later te houden ?
Persoonlijk spreekt mij het concept van de heren Mens en van Duivenbode (en consorten) uit Leiden mij zeer aan , zowel de opzet als de datum en deelname voor iedereen , je hoeft dus nergens bij aangesloten te zijn om toch je beste of mooiste te laten zien . just for fun , simpel en eenvoudig zo kan het dus ook !
was weer een mooie show , snap alleen niets meer van de steeds grotere verschillen binnen 1 “ras” en zelfs het inzenden van “zichtbare” kruisings produkten ? genoeg duiven maar minder inzenders ?
Hoi Cees, gisteren al het eea besproken maar zoals beloofd delen we de argumenten natuurlijk graag met iedereen. Waarom het laatste weekend in oktober?
1: een uur extra ivm terugzetten van de klok voor de leden die van ver moeten komen
2: de tijd tussen de verschillende shows ( Ezhsv 2e week nov en championsshow, inmiddels verplaatst naar jan was december)
3: de dure decembermaand met Sinterklaas en kerstmis.
4: beschikbaarheid van de locatie in het Zuiderpark
We zullen dit onderwerp in de bestuursvergadering bespreken en kijken of we alternatieven kunnen voorstellen. Graag horen we ook de ideeën van onze leden zodat wij weten wat er leeft binnen de club. Wordt vervolgd!!
Groeten namens het gehele bestuur, Marcel
Als mensen niet kunnen winnen gebruiken ze allerlei excuses .
Maar bedenk dat de S.I.S de enige duiven club in de wereld is die wil voorkomen dat onze Spaanse rassen niet eindigen waar tientallen Nederlandse rassen na dat ze alleen voor de show werden gefokt eindigden in kas plantjes . Ik persoonlijk ben een voorstander om de S.I.S show alleen te gebruiken om deel te mogen nemen aan het allround.Iedere duif die 92 punten haalt is gerechtigd om mee te doen.Als er eigenaren zijn die graag met hun dieren willen pronken op shows zijn er volop mogelijkheden .Maar daar moet de S.I.S zich niet voor lenen. Nogmaals de S.I.S moet gerand staan voor het in stand houden cq verbeteren van de ras eigenschappen van onze Spaanse duiven.En daarom zeg ik nogmaals die 92 punten zijn wel belangrijk zo niet uitsluiten voor de kweek. Alleen dan kun je ook exterieur matig het ras verbeteren .Dit is een kort verslag zou er nog uren over door kunnen schrijven maar dat laat ik aan anderen over omdat ik geen lid meer ben en geen wedstrijd sport met dieren meer doe.Maar kan u verzekeren dat ik heel veel prijzen in de wacht heb gesleept met dieren die door keurmeesters laag werden gekwalifiseerd maar ook vele shows heb gewonnen met bijvoorbeeld honden die gewoon 92 punten hadden moeten krijgen (goed) maar Nederlands en Europees kampioen werden .En dit overkwam mij ook bij de S.I.S met een canaria waarvan de fokker later erkende dat het een kruising was zal zijn naam niet noemen
graag wil ik nog even terug komen over mijn verhaal over die canaria.Deze canaria waar mijn vrouw in 2012 het Allround mee won, hebben wij een aantal keren ingeschreven op div shows.Hij haalde steeds hoge punten en onder verschillende keurmeesters. Op de championshow haalde hij van alle ingezonden canaria.s de hoogste punten 4xF onder de beroemde keurmeester Dick Ans Hamer.Ongeveer een jaar later plaatste ik een foto op een duiven site met de tekst Allroundkampioen 2012.Promt kwam er een reactie van iemand zal zijn naam niet noemen, die mij vertelde dat onze canaria een bastaard is.In een privé gesprek met deze man vertelde hij mij eerlijk dat onze doffer uit een vader kwam die hij had gekruist met een Valenciaan om meer krop en kleur te kweken. Ik heb de man verweten dat hij toen hij de duiven te koop aanbood niet eerlijk heeft verteld.Zijn antwoord was dat vele fokkers van de canaria dit doen omdat de originele canaria niet zo in de smaak valt bij vele liefhebbers .Nou hier zakt mijn broek van af en wat ik nog erger vind dat deze doffer nooit kampioen had mogen worden. Nou dit nog even als uitleg over onze canaria waar wij overigens iedere dag van genieten als mede van zijn zoon die meer weg heeft van een Haagse til doffer dan van een ras duif.