De snelheid van een postduif is op zijn top circa 120/130 km per uur. Maar wat veel liefhebbers niet wisten is dat een postduif een gemiddelde afstand van 5000 km per jaar kan afleggen. Waarom maar 5000 km zul je je afvragen?
Een snelheid van maximaal 130 km per uur
Een postduif kan tegenwoordig een maximale snelheid behalen van 130 km per uur. Maar niet altijd en lang niet elke postduif kan deze snelheid behalen. Het zijn voornamelijk de korte afstandsvliegers die de lichaamsbouw hebben om deze snelheid te behalen. En dan moeten deze vitesse duiven geen kopwind of wind tegen hebben want ook daar zit verschil tussen.
Alleen Vitesse spelers
Alleen met wind mee en dan voornamelijk nog alleen de Vitesse vliegers met een wat zwakkere rug. Kunnen een snelheid van 130 km per uur behalen. Alleen met de wind in de staart, een veel gehoorde opmerking van duivenmelkers die een Vitesse wedstrijd verloren hebben. Is ook het excuus dat de wedstrijd te makkelijk was. Een zogenaamde waaivlucht. De echte vliegers zijn degene die ook met een kopwind als eerste thuis kunnen komen. Maar is dat wel zo?
De vitesse duiven met een perfecte lichaamsbouw zijn vaak sterker met wind tegen. Dus eigenlijk moet je als vitesse speler twee soorten duiven hebben. Duiven die met een kopwind kunnen presteren maar ook duiven die met een staartwind kunnen presteren. Laten we eerlijk zijn, het is en blijft een prestatie of je duif nu met kop of met een staartwind in de prijzen valt.
Ongeveer 5000 km per seizoen
Je leest het goed een postduif kan ongeveer 5000 km vliegen per wedstrijd seizoen. Maar niet in 1 keer en niet elke dag. Dat heeft te maken met het herstelvermogen van een postduif. De maximale afstand wat een goed getrainde en volwassen postduif kan vliegen is ongeveer 1200 km in 1 keer. Dat is een gigantische afstand en prestatie. Deze lange afstand vliegers, vliegen geen 130 km per uur maar afhankelijk van de weersomstandigheden circa 60/80 km per uur.
Fondvliegers, vroeg of laat
Deze lange afstandvliegers noemen we fondvliegers. En afhankelijk van hun specialisatie worden de postduiven of in de ochtend of in de middag gelost. De middaglossingen is bedoeld voor de overnacht liefhebbers. De overnacht vliegers kunnen tot ver in het donker doorvliegen waardoor ze de volgende ochtend thuis komen. De postduiven die ’s ochtends gelost worden kunnen nog dezelfde dag thuiskomen.
Herstelperiode
Dat brengt ons op de herstelperiode die een duif nodig heeft na een wedstrijd. Hoe korter de afstand is tijdens een wedstrijd. Hoe sneller de postduif hersteld en weer kan meedoen aan de volgende wedstrijd. Postduiven kunnen zonder problemen binnen 1 tot 2 weken herstellen van korte vluchten. Voor de wedstrijden op lange afstanden heeft een postduif veel meer tijd nodig om te herstellen. Dat betekent dat een fondduif die meedoet met wedstrijden van 1000 km. Hooguit twee tot drie keer per jaar mee kan doen. Mits de de fondduif goed is ingevlogen op de kortere afstanden.
2000 meter hoog kan een postduif vliegen
Een postduif kan op een hoogte vliegen van zo’n 2000 meter. Maar een postduif kan ook vlak over de grond scheren. Afhankelijk van de weersomstandigheden kiest een postduif de beste hoogte. Met een forse tegenwind zal een postduif eerder vlak over de grond vliegen maar moet een postduif een regenbui ontwijken dan kan hij er ook overheen vliegen.
Grootste afstand die een duif gevlogen heeft op 1 dag is
Duif met ring de 09 2520 178 ( duivin) op Pau 2012 internationaal
Gelost 6.45 hr. Aankomst. 21.52 hr ( binnen sluitingstijd)
Liefhebber hermann zgol uit eyendorf in duitsland
Prijs 43 in de internationale uitslag
Belangrijkst afstand 1345 km
Wie kent een duif die beter deed?
2000 m of 2 km hoogte lijkt me juist voor de postduiven op aarde.