Als we het over diefkroppers hebben praten we al gauw over de vele Spaanse kropper rassen. Vervolgens gaan we het hebben over de vele fantastische kruisingen tussen de Spaanse kropper rassen om ongekende vlieg en lokeigenschappen te verkrijgen. De ene liefhebber is voorstander om rassen zuiver te houden. De ander liefhebber vliegt liever met kruisingen tussen verschillende rassen. Voor beide optie’s valt wat te zeggen. Bastaarden leveren vaak hele vitale dieren op. Degene die liever een ras zuiver houd heeft als tegenargument dat je daardoor de jarenlange opgebouwde kenmerken verliest. Maar plaatsen we al die Spaanse rassen en kruisingen niet een beetje op een te hoog voetstuk als we het over diefkroppers hebben.
Haagse tilduiven vooral ongecompliceerd
Onze eigen Haagse tilduif niet geplaagd door ras standaarden, verkrijgbaar in elke kleur of vorm. Met een grote verscheidenheid aan vliegeigenschappen en kenmerken. Jarenlang gefokt door simpel alleen het beste van het beste aan elkaar te koppelen. Vaak voor slechts een paar euro aan te schaffen in tegenstelling tot Spaanse dieren waar soms grote bedragen voor betaald moet worden. Geen inteelt verschijnselen gewoon een gezonde diefkropper van Hollandse bodem, nuchter en vooral ongecompliceerd. Gewild in Engeland, Schotland zelfs in Amerika maar niet bijzonder genoeg voor onze eigen Nederlandse hokken.
Spaanse import
Het liefste hebben we Spaanse import dieren met de gedachte dat we dan het beste van het beste hebben. Geld is geen probleem, voor veel geld worden er kropper rassen naar Nederland gehaald die Spaanse fokkers niet meer willen hebben. In de hoop dat we de beste dieren van een Spaanse duivenmelker hebben gekocht. Maar is dat wel zo, welke duiven zou je het eerst wegdoen. Je beste dieren of je slechtste dieren. Staren we onszelf niet een beetje blind op alle rassen uit het buitenland, Spanje, Cuba niet zolang geleden hadden we nog een invasie van Horseman kroppers. Waar je nu ook steeds minder van ziet.
Kwaliteit genoeg
Er is in Nederland, kwaliteit genoeg om een fantastische stam diefkroppers op te bouwen. De oer hollandse Haagse tilkropper. De echte gaanders, Haagse tilduiven die makkelijk een uur kunnen vliegen maar ook springers, werkduiven, korte duiven. Wil je liever een staand model of een tilduif met een hangend vel, veel of weinig, oliebont of geel. Keuze genoeg en vooral makkelijk verkrijgbaar.
Wat heb jij liever een hok met Haagse tilduiven of Spaanse diefkroppers.
Was het maar zo dat de Haagse kropper uit “het beste” X “het beste” gefokt werd dan was er niet elk jaar zoveel afval ? er word meest uit dieren gefokt (winkel of MP) waar verder niets van bekend is , uiterlijk / kleurtje is schijnbaar erg belangrijk .
Horseman kroppers zijn er meer dan genoeg maar dan wel als TT vogel , waar heb ik dat eerder gehoord ?
echte gaanders zijn zeldzaam onder de Tilduiven dat is ook de reden dat de mensen die deze zoeken bij bepaalde Spaanse rassen terecht komen ?
aanschaf juist ook in Spanje heeft alleen zin als je vooraf goed contact en het vertrouwen hebt van een goede liefhebber geen verschil met aanschaf hier in NL , je bent er tenslotte altijd zelf bij als je een poot uitgetrokken wordt ?
kennis van het ras en je erin verdiepen voordat je tot aanschaf over gaat , beter 1 knappe dan een mand vol soepers !
de Mens is een raar wezen ; als ik gratis een duif weg geef vragen ze wat mankeert eraan ? maar als ik € 100.- er voor vraag moet het wel een goeie zijn en staan ze te dringen ? als ik zelf veel geïnvesteerd heb en er iets voor terug vraag ben ik een dief !
een echt goede duif is je gegund of kweek je zelf , ze zijn zeldzaam dus zuinig op zijn , ras of geen ras .
Natuurlijk zijn er zeer goede Haagse kroppers dat gaat ook op voor de soorten die in Spanje voorkomen.Volgens mij tref je ze in hoofdzaak aan bij echte liefhebbers,liefhebbers die kennis van zaken hebben zoals inzicht,geduld,passie en het Fingerspitzengefuhl zoals de Duitsers dat omschrijven,dat is een gave.Niet iedereen kan goede duiven/paarden/honden ed.fokken zonder dit gevoel en inzicht.Als wij kijken hoeveel duiven er jaarlijks worden gefokt in verhouding met het aantal liefhebbers lijkt mij dat gigantisch.De liefhebberij loopt meer en meer terug zowel op het houden van sierduiven/kroppers maar ook in de postduivensport.Maar toch zoveel jongen keer op keer?Volgens mij heeft het te maken met het feit;hoe meer men fokt,heel misschien zit er een aardige of een echt goede duif bij.De juiste kennis is niet aanwezig en hou mij ten goede ik heb het niet op dit gebied.Daarbij is er nog een andere factor aanwezig; geld.En deze factor lijkt mij medebepalend in de liefhebberij.Het is al jarenlang meer en meer zichtbaar,niet alleen op het gebied van de duiven maar in vele takken van het,,houden” van dieren.Maar goed in de regel ,,houden” wij nog steeds van onze duifjes toch.
Groeten Eric
in al de jaren dat ik postduiven heb gehad en zelfs een periode goed tot zeer goed presteerde heb ik nog nooit één cent hoeven uitgeven voor een goede duif , de sierduivenwereld was een nieuwe voor mij en hier heerst toch een iets andere mentaliteit . de gun factor speelt een grote rol , mensen zijn bang voor concurrentie lijkt ? echter als je elkaar helpt aan goed materiaal komt dit het “ras” ten goede en til je elkaar op een hoger viveau , word iedereen beter van ?
Dan spreek jij over mensen die het goede voor ogen hadden toen jij postduiven had.Maar vertel eens over het feit hoe jij met het houden van postduiven in aanraking bent gekomen.Had jij al eerder duiven gehad? En hoe ben jij uiteindelijk terecht gekomen bij de sierduiven,de kroppers,de Moroncelo’s.Waarom een kentering in het hebben van duiven met name het soort.Het is een zeer grote verandering lijkt mij.
Lees het graag,jouw antwoord.
Groet Eric
ik ben met de actieve postduiven sport gestopt omdat dit totaal niet samengaat met het gezinsleven / vrouw en 3 kinderen en het werk . wil je echt mee kunnen komen heb je er een dagtaak aan . met de kroppers was ik al bekend , een jeugdvriendje van mij kwam uit DH en had kroppers welke ik in het weekend verzorgde als hij weg was . tot op heden nog steeds zeer goede contacten in de postduivensport , kom nog regelmatig op de club en tijdens vakanties of afwezigheid verzorg of “draai” ik nog wel eens bij enkele bevriende liefhebbers . de Moroncelo en Balear omdat dit in mijn ogen het beste vliegt en dan bedoel ik echt vliegen en uit zichzelf , beide rassen passen dan ook bij mijn karakter , ik heb een hekel aan duiven die niets “doen” . nu nog 3 hele knappe Balear doffers vliegen maar geniet er nog steeds volop van .
Kan mij er iets bij voorstellen Arie,er gaat veel tijd zitten in het houden van postduiven.Toch vind ik het een spannende tak in de duivensport.In een ver verleden ben ik ooit overgestapt van kroppers naar het houden van postduiven,het was schitterend om de duiven te zien terugkomen van een vlucht.Helaas had ik toen zeer weinig ruimte en niet meer dan twaalf duiven in totaal.Zo af en toe lees ik nog over de sport en dan begint het toch weer te trekken.
Groet Eric
ik heb in den beginne wel bijna alle Spaanse rassen geprobeerd , ook de roofvogel heeft een duit in het zakje gedaan wat betreft de raskeuze . alles wat te sloom , te opvallend van kleur of afwijkend vlieggedrag vertoonde plukte “zij” er feilloos tussen uit . uitwennen van een oude duif (stram) hoef ik hier niet te doen , lukt zelden , eigen kweek gaat heel best .
ook in de postduivensport zegt aantal niet altijd alles , in mijn beste periode 16 weduwnaars , kampioen geworden met ploegje van 5 doffers (eendaagse fond) , het kan wel maar dan moet er niets tegen zitten . zelfs een eerste gevlogen van Blois (500 km) met maar 1 duivin mee , dit is me 3 x gelukt met maar 1 duif mee . inderdaad het moment van thuiskomen is het mooiste , al is het je laatste duif ver na de prijzen .
Dat blijkt uit jouw woorden Arie,zijn en waren zeer mooie resultaten.Zo af en toe spreek ik nog weleens postduivenhouders
veelal de wat oudere liefhebbers jammergenoeg zijn ze allemaal gestopt met als reden dat men steeds meer duiven ging houden.
Dus ja wat moet je dan?
groot voordeel van het houden van “Diefkroppers” je hebt niet veel nodig , sterker nog met slechts enkele duifjes is het al zeer leuk hobbyen .