Nog voordat Juan Aznar spaanse diefkroppers naar Nederland haalde. Hadden wij in Nederland al de Valenciano en de Machenero kropper deze werden geïntroduceerd rond 1920 aangenomen wordt dat deze dieren uit Spanje kwamen.
De eerste Spanjolen
De eerste Valenciano kroppers werden in Nederland bekend als uitstekende diefkroppers. Om die reden werd de Valenciano vaak gebruikt op de haagse tillen en stonden bekend als spanjolen of spanjaards..
Haagse duivenvangers
Vooral de Haagse duivenvangers hadden een voorliefde voor de Valenciano kropper. Deze kruiste ze met de toen bekende oploper een soort holle kropper en postduiven om nog betere diefkroppers te krijgen die op de haagse til geschikt waren om te concurreren met andere liefhebbers van de vangsport.
Valenciano werd showduif
Tussen 1930 en 1935 werd er nogmaals een aantal Valenciano’s naar Nederland gehaald men twijfelde toen aan de echtheid omdat ze niet voldeden aan de rasstandaard van Nederland.. Na de tweede wereldoorlog waren er nog weinig echte Valenciano’s over en werd er besloten door een groep fanatieke liefhebbers om een aantal Valenciano’s uit Argentinie te laten overkomen. Hiermee is het bestand aan Valenciano kroppers vervolmaakt tot showduif. Vandaar dat er over de Nederlandse Valenciano word gesproken omdat de echte Spaanse Valenciano Antiguo nog steeds een uitstekende diefkropper is
Waar zijn de echte Valenciano’s
Heden ten dage kom je dan ook weinig echte Valenciano’s tegen op de haagse tillen. Alhoewel er een kleine groep is die probeert om de ooit zo beroemde vlieg en karakter eigenschappen terug te fokken. Rond het jaar 2000 wilde men nogmaals Valenciano’s halen uit Argentinie alleen mislukte dit omdat men vond dat de Valenciano meer op een Jiennense kropper leek dan op een Valenciano kropper. Het zal dan ook heel lastig worden om de ooit beroemde vang eigenschappen terug te fokken omdat de showstandaard schijnbaar belangrijker is als een goede Valenciano die doet waar hij eeuwen lang voor gefokt is.
Verschil tussen de Nederlandse en Spaanse Valenciano kropper
Wanneer je het verschil bekijkt tussen de Nederlandse Valenciano en de oude Spaanse Valenciano begrijp je waarschijnlijk ook dat we een heel stuk zijn afgedwaald van de oorspronkelijke Valenciano kropper. Het vreemde van het verhaal is dat men denkt de originele showstandaard van de Valenciano kropper te gebruiken die toen of uit Spanje meekwam of uit Argentinie net na de oorlog. De showstandaard uit Argentienie is aannemelijker omdat de meeste Spaanse showstandaards pas na de tweede wereld oorlog zijn opgesteld. Vast staat dat de heer Kok deze standaard vertaald had naar het Nederlands en men toen hiervan verder is uitgegaan om van de Valenciano kropper een perfecte showduif te maken.
Hallo,
Namens PKV Frisia Dokkum zou ik iets willen vragen.
Wij hebben van 25-10 tot en met 27-10 a.s.
onze jaarlijkse show. Door culturele hoofdstad 2018 willen we een extra project doen en alle Nederlandse pluimvee rassen bijeen brengen. Dit project is genoemd levend erfgoed voor de erfgenamen.
Ook zoeken we valenciana kroppers .
Zou u ons kunnen helpen en deze dieren in willen sturen op onze show in Holwerd.
Er kan vervoer geregeld worden.
Evt mogen de dieren te koop worden gezet.
Ik hoor graag van u
Vriendelijke groeten
Namens PKV Frisia Dokkum e.o
Siep Leegstra
0623763784
si********@ho*****.com
Het beste is om even met de http://www.de-sis.nl op te nemen.
Zij zijn gespecialiseerd in Spaanse kropper rassen voor tentoonstellingen. Waarschijnlijk kunt u onder hun leden
liefhebbers vinden die duiven willen inzenden op uw tentoonstelling.