Veleno kroppers zijn het bewijs dat de kropper sport al jaren een diepgewortelde hobby is in Spanje. De eerste Veleno kroppers kwamen ruim 200 jaar geleden al voor in Velez-Malaga alleen heette ze toen geen Veleno kropper.
Veleno kropper sinds 1991
Voor 1991 stond de Veleno kropper bekend als Castiliaanse kropper. Bijzonder is dat er geen enkele aanwijzing bestaat dat dit ras ook werkelijk uit Castilië komt. Er bestond tot 22 Maart 1991 zelfs geen schriftelijke vlieg of showstandaard voor deze kroppers. De Columbicultura Veleña heeft daar toen verandering in aangebracht. Waardoor iedere liefhebber die zijn eigen visie volgde in de ontwikkeling van zijn stam een gezamenlijk doel vast legde. En is gaan werken aan de erkenning van dit oude ras. Hetgeen in nog geen 25 jaar geleid heeft tot inteelt degeneratie
Onbekend maakt onbemind
De Veleno kropper is nooit een wijdverspreid ras geweest. Deze kropper kwam voornamelijk voor in twee nabijgelegen steden. Benamocarra waar de sport met Veleno kroppers het grootst was en Algarrobo waar een kleine populatie aan Veleno kroppers bestond. Reden was misschien wel dat de sport met Veleno kroppers niet ging om het vangen van andermans duiven.
Veleno kropper is geen diefkropper
Veleno kroppers zijn geen diefkroppers. Alhoewel het spel met Veleno kroppers wel overeenkomsten heeft is het niet de bedoeling om andermans duiven te vangen. De bedoeling is om vooral te genieten van het baltsen met name in het voorjaar en zomermaanden. Wat het speelseizoen is van de Veleno kropper.
Spelen met Veleno kroppers
Veleno kroppers worden gespeeld in kleine groepen met ten hoogste drie doffers en één duivin die tegelijk worden losgelaten. Het voorjaar en de zomer zijn de belangrijkste maanden waarin het spel gespeeld werd. Het paringsinstinct van de doffers is dan op hun hoogtepunt. In een periode van drie tot vier weken worden de drie doffers steeds met dezelfde duivin gevlogen. Het is dan de bedoeling dat er een constante strijd is om de duivin te veroveren. De doffers moeten actief zijn veel vliegen en afslaan om de duivin te veroveren.
Inteelt bedreigt de Veleno kropper
Zoals het vaak gaat in de duivensport werd de hobby met Veleno kropper doorgegeven van vader op zoon. Door de al kleine populatie aan Veleno kroppers en de drang om het ras te standaardiseren en erkend te krijgen. Werd de genetische diversiteit van het ras steeds kleiner gemaakt. Wat op het ogenblik een serieus probleem is en het voortbestaan van dit ras bedreigt. Gelukkig zijn er nog liefhebbers met gezond verstand.
Veleno kropper gered door kruisingen met andere rassen
De showfokkers van de Veleno kropper waren zich niet bewust van de steeds kleiner wordende genenpool. Maar hadden ook niet de genetische kennis om het inteelt probleem te voorkomen. Inteelt degeneratie van de Veleno kropper werd een steeds groter probleem en komt tot uiting in slechte broedresultaten en een zwakke gezondheid. De laatste jaren werd er geprobeerd met diverse kruisingen het ras weer nieuwe vitaliteit te geven waarvan de meeste kruisingen mislukte. Uiteindelijk werd er toch succes behaald met kruisingen tussen de Valenciano Antiquo, Laudino en de wilde rotsduif. Uit deze kruisingen konden weer vitale dieren gefokt worden die de Veleno kropper als ras voorlopig hebben gered zonder het feno type en kenmerkende raseigenschappen aan te tasten.