Werkduif, staande duif of stopduif allemaal dezelfde woorden voor de lieveling van de Haagse tilduivenhouder. Sommige liefhebbers hebben hun werkduif tot op hoge leeftijd nog voor hun werken. De meest bekende werkduif is die van Albert de Zwart die al 22 jaar heel wat doffers heeft kunnen vangen.
Wat is een werkduif
Een werkduif is de mooiste duivin van het hok en helemaal verliefd op de tilduivenhouder. Ze wordt gebruikt om elk twijfelende vreemde doffer het laatste zetje te geven om de ren in te lopen. Over het algemeen vliegt een werkduif nauwelijks maar is wel een hele belangrijke duif voor de tilduivenhouder.
Trainen van een werkduif
Wanneer een tilduivenhouder een werkduif nodig heeft zet hij vaak de allermooiste duivin op ooghoogte in een lichthokje. Nu is het alleen een kwestie nog van tijd en aandacht. De tilduivenhouder zal zo vaak mogelijk tegen de werkduif een hoe geluid maken zoals een doffer ook doet als hij een duivin roept. Daarbij knikt de duivenmelker met zijn hoofd om het gedrag van een doffer te imiteren. De werkduif wordt na verloop van een paar weken intensieve aandacht verliefd op de tilduivenhouder en wil maar één ding en dat is zo dicht mogelijk bij haar baas in de buurt zijn. In de loop der jaren zal hun band alleen maar sterker worden.
Werken met de werkduif
Wanneer er een vreemde doffer in de buurt van de ren zit maar niet naar binnen wil komen. Zal de tilduivenhouder de werkduif inzetten. Hij gooit de duivin naar buiten maar verliefd als ze is zal ze direct weer terugkeren. De werkduif heeft helemaal geen zin om te vliegen maar wil bij haar baas zijn. Ze keert dan ook direct terug naar de ren en zal in de ren rond paraderen. De tilduivenhouder zal zijn hoe geluid maken en de werkduif gaat zelfs liggen om te paren. De vreemde doffer ziet dat en denkt nog maar aan één ding en zal snel de ren in springen. Bang dat hij is dat anders de tilduivenhouder hem voor is.
Welk ras is geschikt als werkduif
Dat maakt eigenlijk helemaal niets uit. Veel tilduiven liefhebbers maken gebruik van een holle kropper duivin. Dit ras vliegt van nature al heel weinig en is makkelijk te trainen als werkduif. Natuurlijk is elk ras geschikt, een Gaditano duivin of een haagse tilkropper of een kruising met een holle kropper zolang de duivin maar tam van aard is en niet over geweldige vliegeigenschappen beschikt.
Wat voor duif gebruik jij als werkduif, laat even een reactie achter?