weduwschap

Voorbereiden op weduwschap

Voorbereiden op weduwschap begint al in de winter. Je moet gaan nadenken over de vele mogelijkheden waar je in wilt uitblinken. Sommige willen in alles uitblinken en kiezen voor het keizer generaal kampioenschap. Andere liefhebbers kiezen alleen voor de dagfond kampioenschappen. Maar wat je ook kiest je moet je erop voorbereiden. En dat voorbereiden begint met het plannen van de eerste kweek. Waarom zul je denken, omdat je de rui zo lang mogelijk wilt vertragen. Iedergeval tot de categorie waarin je wilt uitblinken. Het moment van kweken is dan een heel belangrijke factor.

De eerste kweek is een belangrijke factor die bepalend kan zijn wanneer de rui komt. In combinatie met wel of niet verduisteren. Zelfs de jongen die worden geboren zullen afhankelijk van wanneer ze zijn geboren gaan ruien. Winterjongen ruien heel traag en laat ook als ze later niet worden verduisterd. Voorjaarsjongen ruien normaal tussen Augustus en September door te verduisteren kan de rui worden uitgesteld tot September.. Zomerjongen vallen direct in de rui zodra de veren volgroeid zijn. Verduisteren of bijlichten kan hier weinig of niets aan veranderen.

Voorbereidingen treffen voor het weduwschap

Je hebt keuze uit maar liefst vier startpunten. Vier startpunten waarvan de winterkweek het snelst aan populariteit toeneemt.Maar onthou elk voordeel heeft ook een nadeel. Dus het is een heel persoonlijke keuze die je zelf moet maken.

Klassiek weduwschap

Het klassiek weduwschap is het meest gespeelde spel maar langzaam aan veranderd dat. Er zijn twee variaties waarvan de ene variatie is de duiven koppelen rond Kerst, op jongen laten komen en een tweede nest er achteraan.
Tweede en meer gebruikte variatie is dat je maar 1 nest gedeeltelijk laat grootbrengen. Je scheid de ouders zodra de jongen maximaal 16 dagen oud zijn.
Voornaamste reden hiervoor is dat je daarmee voorkomt dat de rui te vroeg invalt. Hebben je vliegers eenmaal jongen grootgebracht en zitten ze alweer op een tweede nest met eieren dan is de kans groot dat ze in April al beginnen met ruien. Wat betekent dat in Juli al vier pennen gestoten zijn en het winnen van prijzen dan niet meer lukt. Dat komt niet door het missen van een paar pennen en pluimen maar is een zuiver hormonale kwestie. Duiven die aan het ruien zijn voelen zich minder lekker in hun vel zetten. Wil je je duiven in Augustus ook nog spelen valt deze methode iedergeval af.

Droog weduwschap

Wil je geen jongen van je vliegers dan haal je de eieren weg na 5 dagen broeden. Vervolgens laat je de duiven nogmaals op nest komen en wederom haal je de eieren weg na na vijf dagen en scheid je de geslachten. Meeste liefhebbers doen dit begin maart. Reden hiervoor is dat de geslachtsorganen van de doffer dan volledig zijn ontplooit wat je voor het weduwschapspel goed kan gebruiken. Volgens de specialisten is het voordeel dat de doffers lang hun vorm zullen behouden en de rui wordt uitgesteld. Maar het nadeel is dat ze minder gehecht zijn aan hun nestbak.

Vliegende start

Deze methode lijkt op het klassiek weduwschap. De duiven begin Februari koppelen, op jongen laten komen en na 16 dagen de jongen en de duivinnen op hun eigen afdeling plaatsen. En vooral de duivinnen en doffers niet meer bij elkaar laten. Voordeel is dat de rui later begint maar ook vaak een vliegende start voor het wedstrijd seizoen. Met enig vakmanschap van de duivenmelker is het dan zelfs mogelijk om het hele seizoen uitstekend te spelen.

Winterjongen

Eind November of uiterlijk 1 december kun je de koppels bij elkaar zetten. Dit heeft het voordeel dat je jongen dan later in het seizoen heel langzaam zullen ruien zelfs zonder te verduisteren. Eventueel kun je nog je jongen ringen met oude ringen wat een tweede voordeel heeft en dat is dat je in April al mee kan doen met de jaarlingen.
Nadeel is dat je jongen duiven al vroeg in het jaar opgeleerd moeten worden. Het eieren leggen van de ouders zal ook wat stagnatie kunnen hebben. En bijlichten van de ouders is gevaarlijk in die zin dat de rui te snel zou kunnen invallen. Dus bijlichten van de ouders, niet doen.

Wil je met je zwaar verduisterde jaarlingen aan winterkweek doen. Is dat eigenlijk niet mogelijk omdat ze dan amper rust hebben gehad en klaar met ruien. Dus deze methode is dan niet aan te bevelen. Of je moet je jaarlingen als jong niet verduisterd hebben. Zo zie je maar dat je met duivensport vooruit moet kunnen denken en plannen moet maken.

Dus samengevat, de duivinnen en jongen verwijderen zodra de jongen 16 dagen oud zijn. Herkoppelen eind Maart en na hoogstens vijf dagen broeden de duivinnen en eieren weghalen. Maar niet aan beginnen met jaarlingen die als jong verduisterd zijn geweest.

Diverse variaties

Verder zin er nog diverse variaties te bedenken met ieder zijn voor en nadeel. Het starten op weduwschap met 1 jong in het nest bijvoorbeeld. Sommige vliegen keihard andere komen niet eens op de uitslag te staan.

2 thoughts on “Voorbereiden op weduwschap

  1. Ik kan even niets anders vinden voor mijn vraag .
    Ik heb steeds 2 koppeltjes duiven in mijn tuin .. Koerduifjes en voor mij mss stom gezegd 2 gewone duiven .
    Ik weet niets over duiven alleen dat ik het wel erg leuk vind dat ze steeds terug komen .
    Het enige wat ik doe in de winter is iedere dag een schaaltje duivenvoer geven met vers water .
    Nu mijn vraag kan ik een hok kopen of maken dat ik op veilige hoogte voor mijn 4 hondjes kan ophangen voor de koppeltjes voor beschutting en het droog houden van het voer ?
    Of ga ik dan te ver en hou ik dan mss iemands duiven ?

    In ieder geval bedankt voor het lezen , mss krijg ik antwoord

    Gr. Mona

    1. Ik zou zeker een leuk hokje bouwen zodat ze beschut kunnen zetten.
      Stel dat ze een eigenaar zouden hebben dan weet ik zeker dat die het fantastisch vindt dat je er zo goed voor zorgt.
      Dus gewoon doen en stel dat de echte eigenaar ooit komt dan zeg je maar dat het van Ome Willem mocht.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *