Winnaarsmentaliteit of beter gezegd waardoor kenmerkt zich een winnaar van een postduivenwedstrijd. Door een mooie vleugel, een super oog misschien? Dat duifje wat zich altijd weg laat jagen door iedereen in het hok. Of is het die duif die denkt dat het hele hok van hem is?
Winnaarsmentaliteit
Kom ik bij een duivenmelker met honderden duiven op zijn hokken. Tussen al die duiven valt mij 1 doffer gelijk op. Een oude zwarte doffer met witte pennen. Deze doffer komt de vollere binnenstappen en de aanwezige duiven zijn even stil. Staat er een prachtige doffer die je tegemoet glimt. Rechtop, kijkt in de rondte en overziet het geheel. Om vervolgens zijn ding te doen. Een doffer die respect afdwingt en er drie dames op nahoud en ook drie nesten tegelijk groot brengt met zijn dames. Een doffer met charisma, met karakter, een doffer die opvalt en toevallig ook de beste vlieg en kweekdoffer is in jaren. Is die doffer perfect gebouwd, heeft die doffer een perfect kweek of vlieg oog. Wat heeft die doffer dan voor speciaals. Niets, hij heeft alleen het charisma en een winnaarsmentaliteit.
Valt en staat met territoriumdrift
Patrick Boeckx een goede vriend van Dirk van den Bulck antwoord op de vraag. Wat is de belangrijkste eigenschap voor een winnaar. Patrick antwoord, het belangrijkste voor prijsvliegers is een sterk ontwikkelde territoriumdrift. En ik geloof dat Patrick daarin helemaal gelijk heeft. Kijk naar zijn resultaten en de resultaten die goeie vrienden van hem maken. Deze man praat geen onzin.
Waar bestaat een winnaarsmentaliteit uit
Wat je steeds terug ziet bij de winnaars is:
- Intelligentie
- Territoriumdrift
- Drive
Denk bij intelligentie aan een duif die bijvoorbeeld slim genoeg is om zijn omgeving in de gaten te houden. Zonder direct angstig te zijn. Een duif die een net wat betere plek uitzoekt om te broeden.
Territoriumdrift herken je door duiven die een bepaald deel van het hok in beslag nemen. Of juist altijd in een doorgang gaan zitten en met elke duif die er door heen wilt ruzie zoekt. Of een doffer die aan 1 broedhok niet genoeg heeft.
Drive staat voor moed en volhardingsvermogen. Stel dat je een duif in een kolonie ziet die je in een bepaalde broedhok wilt laten broeden. Maar wat je ook doet het beest moet en zal op de grond in een hoek van het duivenhok broeden.
Kun je deze innerlijke eigenschappen ontwikkelen
Het kweken en selecteren op innerlijke kenmerken vereist heel veel kennis van je duiven. Je moet voldoende aandacht kunnen geven om deze innerlijke processen gade te slaan. Daarnaast zijn er ook externe factoren van invloed op de ontwikkeling van een winnaarsmentaliteit. Met andere woorden een duif moet er aanleg voor hebben. Maar het moet dan ook nog eens ontwikkeld worden.
Ontwikkelen van intelligentie
Laten we ervan uitgaan dat de aanleg er is. Hoe ontwikkel je dan de intelligentie van een duif. Of moet ik zeggen het aanpassingsvermogen. Je kunt er voor zorgen dat er voldoende afleiding is in het hok. Voer en/of water steeds verplaatst wordt. Zorg dat er veel variatie is in het hok.
Territoriumdrift aanwakkeren
Door je groep duiven gade te slaan merk je al gauw op dat bepaalde duiven zich erg territoriaal gedragen. Sommige duiven hebben meer ruimte nodig lijkt het wel. Geef ze die ruimte en desnoods breng je je hakbezetting naar beneden door de minste duiven te verwijderen van het hok. Je hebt er tenslotte maar 1 nodig om te winnen.
Een duif moet drive hebben
Drive ontwikkel je door veel met je dieren bezig te zijn. Kort afstandje wegbrengen terwijl er een vreemde duif in het hok zit. Zo zijn er vast nog veel meer trucjes te bedenken.
Laat even weten hoe jou beste duiven zich gedragen op het hok
ome willem vraagje ik heb 2 afzonderlijke duiven gekocht vermoedelijk koppel 1week na eersteaankoop de 2 de!maar na een week samen liggen ze mekaar nog altijd het leven zuur te maken dus waarschijnlijk doffers ! ene ben ik zeker want hij koert en draait ! als ze mekaar passeren! ik heb test gedaan zoals beschreven om poten vast te nemen en kop lichtjes naar voor te buigen en bij de ene die niet koert gaat staart naar boven dus duivin? of is dat niet altijd zeker? het zijn maar sierduiven dus naar dierenarts gaan ga ik niet doen om zekerheid !Eerste dag was die vermoedelijke duivin aan het vechten begonnen constant pikken ! na 2 andersom nu pikt die duiver waarvan ik zeker ben! i ik zal 1 moeten wegdoen vrees ik en andere duif bij gaan zetten waarvan ik 100 procent zeker van ben! of is dat nog geen zekerheid dat ze overeenkomen? Groeten.
Soms vinden duiven elkaar niet aardig net als bij mensen. Dus gewoon geduld hebben misschien moet de liefde nog ontluiken. Samen in een vreemde omgeving zetten wil wel eens helpen.
Dat trucje met de staart werkt goed bij duiven van circa 4 – 5 weken oud. Maar wordt twijfelachtiger naarmate ze ouder worden.