Kuren voor de kweek

Kuren voor de kweek

Kuren voor de kweek, de ene duivenmelker doet het standaard de andere duivenmelker doet het nooit. En dan de twijfelaars wel of niet doen.

Iets meer duidelijkheid over kuren

Standaard wordt er een week of vier voor het kweken een wormkuur gegeven. Vaak opgevolgd met een coccidiose en ornithose kuurtje en tijdens het broeden nog een geelkuurtje erachter aan. Om je duiven weer in conditie te brengen nog wat vitaminen extra en dat alles, voor de zekerheid.

Blind kuren

Blind kuren heet dat, voor de zekerheid wat kuurtjes aan je duiven geven. Zonder dat je weet of ze überhaupt wel ziek zijn. Blind kuren is dan ook niet zo verstandig omdat het ook het natuurlijke  afweersysteem van je duiven aantast. Altijd een mestonderzoek laten doen voordat je überhaupt naar de medicijnen grijpt.

Wanneer niet kuren

Een kleine opsomming om na te gaan of kuren  nodig is.

  • mest onderzoek is negatief
  • je duiven zien er gezond uit
  • je duiven vliegen fantastisch
  • mest ziet er goed uit
  • ze eten en drinken normaal
  • zijn prima door de rui heen gekomen.

Kun je op al deze vragen antwoord geven met, ja. Is het kuren helemaal niet nodig. Het verslechterd eerder de gezondheid van je duiven.

Niet optimaal gezond

Stel je twijfelt, op alle bovenstaande vragen heb je toch met ja geantwoord. In dat geval moet je je duiven in conditie gaan brengen.
Niet gaan kuren want wanneer je niet weet tegen welke ziektes je moet kuren geef je al snel verkeerde medicatie waardoor de darmflora van je duiven wordt aangetast.
Het weerstandsvermogen wordt aangetast en voordat je het weet. Worden je duiven pas echt ziek en heb je je duiven resistent gemaakt tegen antibiotica. Waardoor zelfs een onschuldige ziekte toch je broedsezioen verknalt.

Breng je duiven in conditie

Beter is het om je duiven in conditie te brengen. Wat eigenlijk heel simpel is. De eerste basisbehoeftes goed hebben op je hok.

  • goed voer en schoon drinkwater.
  • voldoende grit en mineralen in het hok zetten.
  • goed je hokken elke dag reinigen.
  • regelmatig je duiven laten badderen en vooral laten vliegen

Zodra de temperatuur weer wat warmer wordt komen je duiven in prima conditie om te broeden. Zo niet gewoon even wachten met broeden, je ziet vanzelf wanneer je duiven eraan toe zijn.

Tip van de week

Ziekteverwekkers zijn niet het belangrijkste bij een goede duivengezondheid. Het gaat voornamelijk om de omstandigheden die bepalen of je duiven daar last van hebben. Wil je toch wat extra doen, verzuur dan het drinkwater of geef Bony SGR een uitstekend weerstandsdrankje.

Denk hier is over na

Neem je zelf paracetamol in wanneer je nog niet ziek bent. Gewoon voor de zekerheid. Stel dat je over een paar maanden wel ziek wordt. Waarschijnlijk niet, toch.
kuren

2 thoughts on “Kuren voor de kweek

  1. یک سوال،ایا میتوانیم از آنتی بیوتیک طبیعی که گفتید به عنوان پیشگیری استفاده کرد

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *