Probiotica voor postduiven

Natuurlijke bijproducten winnen aan populariteit, en een van de langst bewaarde geheimen in de wereld van postduiven is het maken van waterkefir voor onze gevleugelde vrienden. Waterkefir is een verfrissende en bruisende drank die boordevol probiotica zit, wat goed is voor de darmgezondheid van onze duiven. Het beste van alles is dat je waterkefir gemakkelijk thuis kunt maken met een paar eenvoudige ingrediënten en een beetje geduld.

Wat is waterkefir voor postduiven?
Waterkefir voor postduiven is een speciale gefermenteerde drank gemaakt van water, suiker en waterkefirkorrels. Waterkefir is een symbiose van bacteriën en gisten die zorgen voor de fermentatie van de suiker, waardoor de drank ontstaat. Het resultaat is een licht bruisende en verfrissende drank met een milde, frisse smaak en een lichte zoetheid, perfect voor onze duiven maar ook voor jezelf.

Benodigde ingrediënten en benodigdheden
Om waterkefir voor postduiven te maken, heb je de volgende ingrediënten en benodigdheden nodig:

Ingrediënten:

1 liter water
1/4 kopje kristalsuiker
2-4 eetlepels waterkefirkorrels
1 gedroogde vijg

Benodigdheden:

Een glazen fles of pot van minimaal 1 liter
Een plastic zeef
Een kunststof lepel
Een ademende doek of papieren handdoek
Een elastiekje

Stap voor stap: Waterkefir voor postduiven maken
Bereid de suikeroplossing voor: Verwarm het water lichtjes (ongeveer 37°C) en los de kristalsuiker erin op. Laat de suikeroplossing volledig afkoelen.

Voeg de waterkefirkorrels toe: Giet de suikeroplossing in de glazen pot en voeg de waterkefirkorrels toe.

Eerste fermentatie
Bedek de pot met een ademende doek of papieren handdoek en bevestig deze met een elastiekje. Laat de waterkefir op kamertemperatuur fermenteren voor 24-48 uur. De fermentatietijd kan variëren, afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Na 1 dag voeg je er een biologische vijg aan toe. Zodra deze gaat drijven is de eerste fermentatie klaar. De vijg is belangrijk om de waterkefir te laten groeien en zijn werk te kunnen doen.

Zeef en bottel: Nadat de eerste fermentatie is voltooid, verwijder je de waterkefirkorrels met behulp van een plastic zeef. Je kunt de korrels opnieuw gebruiken voor een nieuwe batch zelf gemaakte probiotica. De vloeistof is nu klaar voor de tweede fermentatie.

Tweede fermentatie
De tweede fermentatie duurt twee dagen. Dus in totaal duurt het vier dagen voordat de waterkefir klaar is.
Je kunt met de tweede fermentatie experimenteren met verschillende kruiden om de waterkefir nog gezonder te maken voor je duiven.

Voeg bijvoorbeeld kruiden of specerijen toe tijdens de tweede fermentatie. De tweede fermentatie doe je zonder de waterkefir korrels. Gewoon kruiden toevoegen en 2 dagen laten staan. Om je een idee te geven wat je aan de tweede fermentatie kan toevoegen kun je denken aan gember, oregano, citroen of knoflook bijvoorbeeld. Maar alleen waterkefir is ook al goed voor ze.

Boordevol probiotica
Waterkefir voor postduiven zit boordevol probiotica, die gunstig zijn voor de darmgezondheid van je duiven. Dus waar wacht je nog op? Ga aan de slag en maak je eigen waterkefir voor je duiven. Het is niet alleen lekker voor ze, maar ook een gezonde toevoeging aan het dieet van je gevederde vrienden.

Mocht je het interesant vinden laat het even weten hieronder dan zal ik de volgende keer wat schrijven over een andere probiotica die je heel makkelijk zelf kan maken.

3 thoughts on “Probiotica voor postduiven

  1. Hoi ik wil mij duiven alleen maar natuurlijke produkten geven zo geef ik ook al de antibiotica kuur van u en ga nu ook de zelf gemaakte olie maken en de probiotica maken als u nog meer recepten heeft om de postduiven gezond te gouden op natuurlijke manier hoor ik het heel graag van u.

    1. Er is zoveel wat de natuur ons te bieden heeft. Leuk om te horen dat je deze recepten gebruikt. Ik zal zeker nog is wat meer recepten opschrijven. Maar bedenk wel dat je alleen iets moet geven als je duiven het nodig hebben. Belangrijkste om je duiven gezond te houden en optimaal resultaat te hebben van natuurlijke producten is je duiven niet te vet te voeren. Dikke duiven worden veel sneller ziek dan slanke duiven. Daarnaast werken de supplementen ook veel beter bij slanke duiven dan vette duiven. Om je een idee te geven wat een goed gewicht is, hou je dan vast aan deze V vorm van de borst. Ze zullen dan veel minder of zelfs niet vermoeid thuiskomen na een vlucht, minder last van bacteriën en virussen hebben en vaak ook een stuk sneller zijn.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *