Sojabonen zijn één van de beste peulvruchten die er zijn voor onze postduiven. Door het hoge eiwitgehalte van 38% met een vetgehalte van 18%. Echter moet er wel een voorbewerking aan vooraf zijn gegaan. Anders schaad het onze duiven alleen maar.
Gevaren van sojabonen
Sojabonen bevatten de stof trypsine wat er voor zorgt dat sojabonen slecht verteren in de krop van een duif. Toen de voederproducenten erachter kwamen dat door het verwarmen van de sojabonen dit stofje verdwijnt. Zijn ze het gaan toevoegen aan duivenvoeders vooral in Duitsland en Polen. Waar ze qua professionaliteit wat verder zijn dan Nederlanders en Belgen.
Sojaform heeft nog iets interessants
In Duitsland noemen ze het Sojaform maar behalve een hoog vetgehalte en eiwitgehalte. Heeft het ook een flink percentage aan Lecithine van 2,5%.
Lecithine is zeer belangrijk voor het zenuwstelsel en wanneer we flinke inspanningen van onze duiven verwachten. Moeten we onze duiven niet tekort doen en zorgen dat er voldoende Lecithine gegeven wordt.
Zware wedstrijd gehad
Hebben je duiven een zware wedstrijd gehad en zijn ze erg mager terug gekomen. Is het belangrijk om ze zo snel mogelijk weer op vlieggewicht te krijgen. Sojabonen zijn dan een uitstekend antwoord om dit voor elkaar te krijgen.
Wist je dit
Door de Duitse bioloog H.J. Rothe werkzaam aan de Universiteit van Saarbrūcken is er uit een onderzoek naar voren gekomen dat postduiven hun brandstof niet alleen uit koolhydraten halen. Maar voornamelijk uit de verbranding van vetten. Na de eerste tien minuten wordt er overgeschakeld van koolhydraten naar vetten. Dus wil je je duiven wat extra brandstof meegeven voer ze dan wat vetter, tot circa 36 uur voordat de wedstrijd begint. Om ze op het laatste ogenblik nog vetrijk voedsel te geven. Heeft geen zin omdat de vetzuren circa 36 uur nodig hebben om omgezet te kunnen worden in lichaamsvet. Dus de dag voordat je gaat inkorven voer je wat lichter of geef je wat snoepzaad.