Opleiding van een diefkropper

Opleiding van een diefkropper

Er zijn verschillende systemen om jonge kroppers op te leiden tot succesvolle diefkroppers. Welk systeem je gebruikt is afhankelijk van je mogelijkheden. In dit artikel zie je één van de mogelijkheden die je op weg kunnen helpen tot het opleiden van een goede diefkropper.

duivenDe piepers

In het begin heb je een groep jongen dieren bij elkaar zitten. Ze moeten leren met elkaar om te gaan, ze moeten zich kunnen ontwikkelen van pieper tot jonge duif. In deze periode is het belangrijk dat ze regelmatig even kunnen vliegen om te werken aan een goede conditie die ze straks nodig zullen hebben.

Eindelijk geslachtsrijp

Na enkele maanden zullen ze geslachtsrijp worden en koppels willen vormen. Bij vroegrijpe duiven kan dat al na drie tot vier maanden gebeuren. Maar normaal is op een leeftijd van circa 5 tot 6 maanden. Wanneer je dat ziet gebeuren ga je de doffers en de duivinnen scheiden en zet je ze vanaf nu apart in doffer hok en duivinnen hok. Ook het vliegen doe je vanaf nu in twee groepen. Waarschijnlijk zul je in deze periode nog wat duiven wisselen van hok maar je zult al een groep doffers en duivinnen hebben waar je zeker bent van het geslacht.

De eerste rui

Afhankelijk wanneer je duiven zijn geboren zal langzamerhand de rui beginnen.  Je duiven zullen wat minder gaan vliegen, conditie wordt slechter en alle energie zal nodig zijn om een nieuw verenpak te maken. Laat ze toch regelmatig vliegen ondanks dat het wat minder is. Het zal de rui makkelijker maken en bespoedigen. Om de spirit erin te houden kun je de twee groepen samen laten vliegen. Maar voorkom dat er vaste koppels ontstaan door deze niet samen te laten vliegen. We willen diefkroppers die achter elke duif aan gaan en geen voorkeur hebben voor bepaalde kleuren of types.

duivenOphokken

Na de rui krijgt elke duif zijn eigen hok en je zult zien dat ze een stuk drukker worden. Het vliegen doe je nog steeds in groepen maar je gaat hierin varieren. Bijvoorbeeld de ene dag 5 doffers met drie duivinnen en de dag erna twee doffers met vier duivinnen. Langzamerhand zul je ontdekken welke doffers beginnen met het laten zien van een goed hokwerk om een duivin  hun nestplaats te laten zien. Volgt een duivin het hok in. Laat ze als beloning bij elkaar blijven voor een nacht. Haal de duivin de volgende dag weg en laat hem niet meer met deze duivin vliegen om te voorkomen dat hij zich op 1 duivin gaat fixeren.

Door naar het tweede jaar

Het eerste jaar is nu ongeveer voorbij. De dagen worden weer langer en je jonge doffers willen voor nageslacht gaan zorgen. In Spanje hebben ze een spreekwoord wat ongeveer zegt alleen vaders zijn succesvolle minnaars. Hiermee bedoelen ze dat vrouwen op ervaren mannen vallen zo is het ook in de dierenwereld. Het tweede jaar is dan ook bedoeld om ervaring op te doen. Elke doffer mag in zijn eigen hok een broedschaal hebben en een leuke duivin uitzoeken.

De eerste voorbereidingen

De eerste ronde jongen van de tweedejaars diefkroppers doe ik meestal weg omdat ik alleen de jongen hou die van bewezen dieren afkomen. Ik laat de jongen wel opgroeien tot ze gespeend kunnen worden. De tweede ronde volgt al snel na de eerste ronde en nadat de eieren tien dagen zijn bebroed haal ik de eieren en de duivin weg. De doffer laat ik vervolgens een week alleen in zijn hok. Zodat hij klaar is voor de komende training.

duiven Solo vliegen

De tweedejaars weduwnaars laat ik vanaf nu alleen solo vliegen. De weduwnaar wordt na een week los gelaten en je zult zien dat hij direct op zoek zal gaan naar zijn duivin. Na enige tijd vliegen laat ik een duivin los en het spel kan beginnen. Ongetwijfeld zal hij deze duivin meenemen naar zijn hok waar ze de komende drie dagen mag blijven. Na drie dagen haal ik de duivin weg en laat de doffer vier dagen allen in zijn hok zonder deze nog te vliegen. Dit zal de komende weken zo doorgaan telkens met een andere duivin in een andere kleur.
Persoonlijk wil ik een duif die ver uit de buurt op zoek gaat naar verdwaalde duiven. Om die reden laat ik mijn doffer vliegen en breng een duivin een eindje weg om los te laten. Dit doe ik in verschillende richtingen om de doffer te motiveren steeds verder weg op zoek te gaan.

Elke duivenliefhebber heeft te weinig ruimte en te weinig tijd

Doffers die geen hokwerk laten zien of niet in staat zijn een duivin mee te nemen. Zijn de naam diefkropper niet waardig en worden van het hok verwijderd. Ook doffers die agressief zijn of de duivin alleen maar opjagen gaan weg. De ruimte die ontstaat kan weer worden ingenomen voor nieuwe getalenteerde jonge kroppers. Dit is de enige manier om een goede ploeg diefkroppers te krijgen.

Tijd om eens wat uit te proberen

Gaat het goed met je diefkroppers, hokwerk gaat goed, vliegwerk gaat goed. Is het tijd om eens te proberen een vreemde duif te vangen. Dit kan je doen door een vreemde duivin los te laten die je in een duivenwinkel koopt. Of gewoon eens te avonturen wat er gebeurt. Laat je diefkropper in de ochtend los en wacht af wat er gebeurt. Komt hij terug zonder vreemde, sluit je hem op zonder duivin en laat je hem de volgende dag weer vliegen en geef je hem na een half uur vliegen een eigen duivin om hem toch gemotiveerd te houden om op zoek te gaan.

Alweer het derde jaar

Het derde sezioen begint weer met een ronde jongen. Omdat er vast een aantal afvallers zijn geweest in het eerste en tweede jaar. Zijn de diefkroppers die je nog over hebt in het derde jaar bewezen dieren. Die weten hoe ze met een duivin om moeten gaan en zijn in staat om duiven mee te lokken naar hun eigen hok. De ene zal wat beter zijn als de ander en om te voorkomen dat je al je tijd stopt in jonge kroppers die toch geen diefkropper kunnen worden. Hou je alleen de jongen van je beste dieren aan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by CleanTalk Anti-Spam